Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znak B36, a odholowanie pojazdu

Featured Replies

Napisano

dzień dobry, mam pytanie. Mianowicie w piątek późnym popołudniem postawili na u mnie na ulicy znak B36 z informacją, że obowiązuje od 08.12.2025.

Dziś od rana jest akcja odholowywania pojazdów. 

jak to się ma do sytuacji gdy np jestem w tym czasie na urlopie?

pytam z ciekawości akurat ja tam nie parkuję.

IMG_5351.jpeg

Edytowane przez _jedrek_

Napisano
5 minut temu, _jedrek_ napisał(a):

Nijak, mozesz pewnie isc do sądu i dochodzic odszkodowania ;]

Sa na pewno jakies ustawowe terminy, z jakim wyprzedzeniem taka informacja powinna byc ogloszona i tyle.

.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
50 minut temu, _jedrek_ napisał(a):

dzień dobry, mam pytanie. Mianowicie w piątek późnym popołudniem postawili na u mnie na ulicy znak B36 z informacją, że obowiązuje od 08.12.2025.

Dziś od rana jest akcja odholowywania pojazdów. 

pytam z ciekawości akurat ja tam nie parkuję.

Hmm, a nie jest tak, że samo B36 "nie wystarcza" do odholowania? Chyba musi być też tabliczka z 'holownikiem'? :hmm:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, tomecki napisał(a):

Hmm, a nie jest tak, że samo B36 "nie wystarcza" do odholowania? Chyba musi być też tabliczka z 'holownikiem'? :hmm:

Tak tabliczka z holownikiem jest 

Napisano
3 minuty temu, tomecki napisał(a):

Jezeli auto zagraza bezpieczesntwu lub utrudnia ruch drogowy, to tez mozna odholowac.

Napisano
18 minut temu, _jedrek_ napisał(a):

No dobra znaku nie było powstał w czasie kiedy samochód stał już zaparkowany, a właściciel jest na 2 tyg urlopie 

To nie jest wytłumaczenie. Jest znak, jest wykroczenie. Zawsze dają oczywiście jakiś czas żeby przestawić auto, ale wątpię, żeby to było gdzieś spisane (termin). 

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

To nie jest wytłumaczenie. Jest znak, jest wykroczenie. Zawsze dają oczywiście jakiś czas żeby przestawić auto, ale wątpię, żeby to było gdzieś spisane (termin). 

Min 5 dni wczesniej: 

https://www.otomoto.pl/news/tymczasowy-zakaz-parkowania-uwazaj-bo-odholuja-ci-pojazd

https://www.prawodrogowe.pl/informacje/kronika-legislacyjna/znaki-powinny-byc-ustawione-z-5-dniowym-wyprzedzeniem

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Zawsze się znajdzie ktoś na urlopie albo co mu pies zdechł i nie wiedział. Pójść pogadać, wyjaśnić. 

Napisano
W dniu 8.12.2025 o 12:56, Maciej__ napisał(a):

Czyli nie mając własnego garażu/podjazdu nie możesz nigdzie zostawić auta zaparkowanego i wylecieć nawet na tygodniowy urlop bez ryzyka odholowania...

Napisano
Teraz, torelek napisał(a):

Czyli nie mając własnego garażu/podjazdu nie możesz nigdzie zostawić auta zaparkowanego i wylecieć nawet na tygodniowy urlop bez ryzyka odholowania...

W teorii tak, aczkolwiek to ryzyko oscyluje mimo wszystko w okolicach zera ;]

Inna kwestia, ze ciezko traktowac przestrzen publiczna jak swoja.

Napisano
29 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ok, ale z drugiej strony - zostawiasz auto w legalnym miejscu i wyjeżdżasz na tydzień. Nie na rok, czy kilka miesięcy. Tydzień, to krótki urlop. I w tym czasie, ktoś ci je legalnie odholowuje i musisz za to płacić. Jak dla mnie to narusza zaufanie obywatela do państwa.

Napisano
8 minut temu, torelek napisał(a):

Ok, ale z drugiej strony - zostawiasz auto w legalnym miejscu i wyjeżdżasz na tydzień. Nie na rok, czy kilka miesięcy. Tydzień, to krótki urlop. I w tym czasie, ktoś ci je legalnie odholowuje i musisz za to płacić. Jak dla mnie to narusza zaufanie obywatela do państwa.

Życie, zawsze będzie ktoś na urlopie jak nie tydzień to dwa lub trzy albo jeszcze dluzej... Czasem są sytuację, że trzeba uprzatnac auta i tyle. Można się spierać co najwyżej o zasadność opłaty w takim przypadku. 

Edytowane przez Maciej__

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Życie, zawsze będzie ktoś na urlopie jak nie tydzień to dwa lub trzy albo jeszcze dluzej... Czasem są sytuację, że trzeba uprzatnac auta i tyle. Można się spierać co najwyżej o zasadność opłaty w takim przypadku. 

W ten sposób, to można rozciągnąć czas ile się chce. Ale tydzień, to nie trzy tygodnie. I zgadzam się, jeśli się wprowadza ograniczenie parkowania w tak krótkim terminie jak 5 dni, bo remont, czy coś podobnego, to pozostawione pojazdy powinno miasto odholować na swój koszt. 

Napisano
W dniu 8.12.2025 o 12:33, _jedrek_ napisał(a):

No dobra znaku nie było powstał w czasie kiedy samochód stał już zaparkowany, a właściciel jest na 2 tyg urlopie 

Napisano

A przepraszam, do kogo należy przestrzeń publiczna?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
3 minuty temu, WaWeR napisał(a):

A przepraszam, do kogo należy przestrzeń publiczna?

Na pewno nie do jednostki...

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

I nie do kawału żelastwa na ulicy. 

Napisano

Uzasadnij.
Nie pytam o prawo własności jakkolwiek potwierdzona tylko po prostu.
Kto jak nie jednostki mają prawo korzystać z przestrzeni publicznej w sposób prawem nie zabroniony?

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Uzasadnij.
Nie pytam o prawo własności jakkolwiek potwierdzona tylko po prostu.
Kto jak nie jednostki mają prawo korzystać z przestrzeni publicznej w sposób prawem nie zabroniony?

Jednostka moze korzystac, a wlasciciel ma prawo zmienic zasady korzystania.

Jesli tylko zrobi to zgodnie z poszanowaniem przepisow, to trzeba sie z tym pogodzic i tyle.

Oczywiscie mozna dyskutowac czy wyprzedzenie 5 dniowe jest wystarczajace ale tak stanowia przepisy.

Ogolnie ludzie sa bardzo roszczeniowi w kwestii parkowania samochodow na miejscach publicznych i uwazaja ze musza byc za darmo.

Rownie dobrze mozna by kupic helikopter czy samolot i oczekiwac, ze miasto zapewni miejsca do "parkowania".

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Miałem tak. Poszedłem do SM (tyle, że ja mandat dostałem a nie holowanie),pokazałem rezewrację urlopu i anulowali.

Napisano
15 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Jednostka moze korzystac, a wlasciciel ma prawo zmienic zasady korzystania.

Jesli tylko zrobi to zgodnie z poszanowaniem przepisow, to trzeba sie z tym pogodzic i tyle.

Oczywiscie mozna dyskutowac czy wyprzedzenie 5 dniowe jest wystarczajace ale tak stanowia przepisy.

Ogolnie ludzie sa bardzo roszczeniowi w kwestii parkowania samochodow na miejscach publicznych i uwazaja ze musza byc za darmo.

Rownie dobrze mozna by kupic helikopter czy samolot i oczekiwac, ze miasto zapewni miejsca do "parkowania".

Ale ja nie dyskutuję z prawem własności.

Co do parkowania heli czy samolotu to są odrębne przepisy co do poruszania się nimi a także "parkowania" ich.

Ja natomiast sie dziwię stwierdzeniu że to nie obywatel ma prawo do swobodnego korzystania z przestrzeni publicznej. Do zgodnego z prawem korzystania z niej.

Skoro nie obywatel to kto ?

Owszem, zasady korzystania mogą się zmieniać za sprawą zarządzających ową przestrzenią, zmiany jej statusu/ prawa własności. Ale że prawo jakoś nie działa wstecz, to skutki zmian nie mogą obciążać korzystających. 

Czyli ostawiając pojazd na dostępnej przestrzeni publicznej, koszty jego usunięcia nie mogą Ciebie obciążyć. 
I tu dochodzimy do IMO sedna. Problem jest z ustaleniem właściciela/użytkownika i jego skutecznym powiadomieniem. 

A przykładem jest to co się działo w łodzi, gdzie pozostawione auto zostało zabetonowane bo nie było właściciela w kraju i nie mógł on usunąć pojazdy. Ba, nawet nie wiedział o takiej potrzebie.
Odholowanie też często nie wchodzi w grę bo też podlega jakimś tam zasadom. 

Napisano
5 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Ja natomiast sie dziwię stwierdzeniu że to nie obywatel ma prawo do swobodnego korzystania z przestrzeni publicznej. Do zgodnego z prawem korzystania z niej.

Skoro nie obywatel to kto ?

Mozesz wskazac, gdzie twierdzilem, ze obywatel nie ma prawa do swobodnego korzystania?

Napisalem, ze nie mozna traktowac przestrzeni publicznej jak swojej, w domniemaniu wlasnosci i to podtrzymuje.

W zwiazku z czym wlasciciel czy zarzadca ma prawo zmienic zasady tego korzystania ze stosownym wyprzedzeniem.

Kwestii ewentualnego ponoszenia kosztow nie podnosilem bo ta jest wg mnie dyskusyjna.

Napisano

Mozesz wskazac, gdzie twierdzilem, ze obywatel nie ma prawa do swobodnego korzystania?
Napisalem, ze nie mozna traktowac przestrzeni publicznej jak swojej, w domniemaniu wlasnosci i to podtrzymuje.
W zwiazku z czym wlasciciel czy zarzadca ma prawo zmienic zasady tego korzystania ze stosownym wyprzedzeniem.
Kwestii ewentualnego ponoszenia kosztow nie podnosilem bo ta jest wg mnie dyskusyjna.

Traktowanie przestrzeni publicznej jak swojej ja uznaje za przejaw swobodnego korzystania. I nie jest to w żadnym stopniu zawłaszczenie

Napisano
W dniu 10.12.2025 o 21:10, slon napisał(a):

Miałem tak. Poszedłem do SM (tyle, że ja mandat dostałem a nie holowanie),pokazałem rezewrację urlopu i anulowali.

Oczywiście to najprostszy sposób o ile auto nie jest już na parkingu za miastem, które już zapłaciło za holownik - podejrzewam, że w takich przypadkach nie poszłoby tak gładko. No i ... nie zawiniłeś, a jednak to Ty musisz udowadniać, że nie jesteś słoniem.