Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ignorowanie czerwonego światła na przejściu dla pieszych

Featured Replies

Napisano

https://tko.pl/326203,2025,12,10,przerazajace-nagranie-z-olsztyna-15-latek-na-hulajnodze-wjechal-wprost-przed-nadjezdzajace-auto#:~:text=Według ustaleń policji 15-letni użytkownik hulajnogi elektrycznej zignorował,skręcił%2C zjechał z jezdni i uderzył w sygnalizator.

Gostek ewidentnie nie tyle nawet czerwone zignorował, co totalnie olał kwestię, czy coś nie jedzie. Dlaczego tak się stało?

Moja hipoteza jest taka, że świadome ignorowanie czerwonego na przejściach wynika z durnej mody na świecenie się czerwonego, gdy pieszy nie naciśnie w porę przycisku. Wielokrotnie jest tak, że przycisk jest naciskany, mija z 10 sekund, światła dla samochodów się zmieniają, ale dla pieszych nie - bo za późno nacisnął przycisk. Nikt nie wie, dlaczego te "10 sekund przed" to za późno.

Na nagraniu widać, że stoją samochody do lewoskrętu. Gostek pomyślał, że samochody ogólnie mają czerwone (również do jazdy na wprost, nie tylko do lewoskrętu). Uznał, że to przypadek "za późno nacisnąłem przycisk i powinienem mieć zielone". Efekt każdy widzi.

Ciekawy jestem, jakie jest wyjaśnienie tych "za późno naciskanych przycisków" w kontekście bezpieczeństwa i czy ktoś kiedykolwiek się zorientuje, że to daje więcej szkody niż pożytku - bo póki co jest to tylko uczenie pieszych, że być może powinno być zielone.

Obstawiam, że wyjaśnienia nie ma i nikt z decydentów nie wpadnie na to, by tę patologię przyciskową zlikwidować.

Do czego przyciski przy przejściach dla pieszych powinny być stosowane?

Tylko do przejść "samodzielnych" - bez pobliskiego skrzyżowania. Póki pieszy nie naciśnie przycisku, samochody mają zielone.

Ale tu też jest patologia - bo jak przez godzinę przycisk nie jest naciskany i w końcu pieszy naciśnie, to i tak czeka np. minutę. A powinien czekać tylko wtedy, gdy niedawno dla pieszych było zielone.

Napisano

Ale co tutaj dorabiać ideologię? Jest czerwone, to się nie pcham na przejście, przejazd czy inne skrzyżowanie. 

Zmyliło go pewnie, że na lewym pasie samochody stały, ale to żadne wytłumaczenie. 

Napisano

Uznał, że to przypadek "za późno nacisnąłem przycisk i powinienem mieć zielone".

Miał czerwone czy nie miał? 

Miał kartę rowerową czy nie miał?

Napisano
3 minuty temu, zzzz napisał(a):

Miał czerwone czy nie miał? 

Miał kartę rowerową czy nie miał?

Rozumu nie miał na pewno... :facepalm:

Napisano

Tez mnie irytuja takie przejscia,  samochody stoja a pieszy ma czerowone...

Wg mnie to wynika z tego ze jak naciniesz "za pozno" to cykl zielonego bylby za krotki wg projektanta.

Ja w takiej sytuacji olewam i przechodze na czerownym, bo nie bede stal jak kolek i czekal na kolejna ture zmiany swiatel.

Napisano

to mój filmik , na początku filmu po prawej stronie jedzie chłopak na hulajnodze ,

proszę zobaczyć ile czasu zapalone jest światło czerwone (to nie jest wczesne czerwone ;])

wjechał na przejście na czerwonym ze słuchawkami w uszach,zatrąbiłem ale nawet chyba nie słyszał 8]

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Ale co tutaj dorabiać ideologię? Jest czerwone, to się nie pcham na przejście, przejazd czy inne skrzyżowanie. 

Zmyliło go pewnie, że na lewym pasie samochody stały, ale to żadne wytłumaczenie. 

A fakt, że masz czerwone bez sensu, gdy powinno być zielone, nie powoduje u ciebie żadnej refleksji?

Pytanie nieco retoryczne, ale nadzieja 

umiera ostatnia.

Edytowane przez Polarny

Napisano
8 godzin temu, Polarny napisał(a):

A fakt, że masz czerwone bez sensu, gdy powinno być zielone, nie powoduje u ciebie żadnej refleksji?

Czy w tym przypadku czerwone było bez sensu? 

A nawet jakby było, to nie powód, żeby pchać się pod koła. 

Napisano
15 godzin temu, Polarny napisał(a):

Ale tu też jest patologia - bo jak przez godzinę przycisk nie jest naciskany i w końcu pieszy naciśnie, to i tak czeka np. minutę. A powinien czekać tylko wtedy, gdy niedawno dla pieszych było zielone.

To ktoś coś zepsuł. Normalnie jest tak, że jak minie określony czas to po naciśnięciu praktycznie natychmiast włącza się żółte dla aut. A przerwa czasowa musi być żeby za często się nie włączało czerwone dla aut. I nie powodować korków. Takie kwiatki też widuję i to jest patologia w drugą stronę. Z resztą się ogólnie zgadzam.

Napisano
15 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Wg mnie to wynika z tego ze jak naciniesz "za pozno" to cykl zielonego bylby za krotki wg projektanta.

Ja w takiej sytuacji olewam i przechodze na czerownym, bo nie bede stal jak kolek i czekal na kolejna ture zmiany swiatel.

U mnie to zależy, jeżeli korzystam z tych świateł regularnie i wiem jak się zachowują to czerwone mogę ryzykować. Jeżeli raz na jakiś czas się tam pojawiam to czekam na zielone i tyle.

ps. To już trochę inne rozważania ale jak widać "pośpiech" wśród polaków wciąż dominuje. Ja już się w miarę nauczyłem, że 5 minut w te czy wewte to jeden pies.

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał(a):

ps. To już trochę inne rozważania ale jak widać "pośpiech" wśród polaków wciąż dominuje. Ja już się w miarę nauczyłem, że 5 minut w te czy wewte to jeden pies.

tez do tego zaczynam dorastac i juz czesto stosuje :jem:

i sie zastanawiam po co my tak pedzimy ;]

Napisano
12 minut temu, bielaPL napisał(a):

U mnie to zależy, jeżeli korzystam z tych świateł regularnie i wiem jak się zachowują to czerwone mogę ryzykować. Jeżeli raz na jakiś czas się tam pojawiam to czekam na zielone i tyle.

Ale są sytyacje, że aż się prosi zignorować. Stoję wczoraj godz 23.30 na skrzyżowaniu I chce w lewo jechać. Już dojeżdżając widzę, że jest czerwone, jazda wprost ma zielone w obu kierunkach. Zatrzymuje się. Wokół żywego ducha, zero ludzi, zero aut. Czekam, czekam,  mijają kolejne minuty. Zadnych zmian w światłach. Pojawił się pieszy, wcisnal guzik, kierunek na wprost dostał czerwone, pieszy przeszedł, światła wróciły do poprzedniej pozycji a ja dalej czerwone :bzik: Dopiero kolejna iteracja uwzględniła mój kierunek. Kurna, po uja światła w środku nocy :facepalm:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Czy w tym przypadku czerwone było bez sensu? 

Ja piszę o tym, dlaczego piesi uznają czerwone bez sensu. Ktoś się bardzo postarał, żeby tak ich wychować.

45 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Normalnie jest tak, że jak minie określony czas to po naciśnięciu praktycznie natychmiast włącza się żółte dla aut. A przerwa czasowa musi być żeby za często się nie włączało czerwone dla aut. I nie powodować korków.

Tak powinno być. Zresztą być może to na bieżąco poprawiają.

Bo najgorsze co może być, to uczenie pieszego, że czerwone jest przypadkowo.

25 minut temu, zinger napisał(a):

Dopiero kolejna iteracja uwzględniła mój kierunek. Kurna, po uja światła w środku nocy :facepalm:

Na niektórych lewoskrętach dopiero 3-4 cykl daje zielone. W imię czego - nie wiadomo.

Napisano

Pieszy powinien mieć zawsze pierwszeństwo. Niestety za sterami siedzą stare dziady mentalnie uwiązani do aut. 

Napisano

To nie jest pośpiech a debilne przekonanie że ktoś nie ma racji, źle coś zrobił. Taka debilna forma buntu. Niestety bardzo często kończy się kłopotami powodowanymi przez wspomniane debilne przekonanie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
W dniu 10.12.2025 o 18:11, Maciej__ napisał(a):

Mam takie obok fabryki. Autobus wjeżdża na zielonym a przystanek jest ~ 50m za światłami. I jak nikt nie czeka z poprzedniego cyklu, to dochodzę do tych świateł jeszcze na zielonym dla autobusu, a i tak przez Puławską nie przejdę na tym cyklu, mimo iż auta w poprzek jadą  :bzik:

Chyba muszę do ZDM napisać by przycisk już na przystanku dołożyli :bzik:

Napisano
W dniu 11.12.2025 o 09:51, zinger napisał(a):

Ale są sytyacje, że aż się prosi zignorować. Stoję wczoraj godz 23.30 na skrzyżowaniu I chce w lewo jechać. Już dojeżdżając widzę, że jest czerwone, jazda wprost ma zielone w obu kierunkach. Zatrzymuje się. Wokół żywego ducha, zero ludzi, zero aut. Czekam, czekam,  mijają kolejne minuty. Zadnych zmian w światłach. Pojawił się pieszy, wcisnal guzik, kierunek na wprost dostał czerwone, pieszy przeszedł, światła wróciły do poprzedniej pozycji a ja dalej czerwone :bzik: Dopiero kolejna iteracja uwzględniła mój kierunek. Kurna, po uja światła w środku nocy :facepalm:

Korzystam z kilku takich. I niby wyposażone w pętle indukcyjne, a w środku nocy stoisz jak :pukpuk: po kilka minut. 

Napisano
W dniu 10.12.2025 o 18:06, ochkarol napisał(a):

Rozumu nie miał na pewno... :facepalm:

To będzie statystyką. Szkoda tylko kierowcy pojazdu.