Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy id.polo

Featured Replies

Napisano

Konsekwentnie uważam, że podstawowa wersja nie powinna być droższa niż podstawowe polo spalinowe, bo ev jest dużo prostszym technicznie samochodem. Jeśli jest droższe oznacza to tylko tyle, ze producent odcina sobie kupony. 

Podstawowe polo aktualnie 70k, a polo gti 130k, więc w tych widełkach widzę sens id polo w zależności od wersji. 

Napisano

Polo EV to klasa B

Ja się pytam gdzie jest Lupo EV ?

Brakuje konkurencji dla chińskiego brzydala T03. Mamy tylko Twingo które jest średnie techniczne w porównaniu do swojego poprzednika który na rynku jest od 5 lat (a to jest wieczność w świecie EV). Dacia spring jeszcze bardziej odstaje…

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Konsekwentnie uważam, że podstawowa wersja nie powinna być droższa niż podstawowe polo spalinowe, bo ev jest dużo prostszym technicznie samochodem. Jeśli jest droższe oznacza to tylko tyle, ze producent odcina sobie kupony. 

Podstawowe polo aktualnie 70k, a polo gti 130k, więc w tych widełkach widzę sens id polo w zależności od wersji. 

Dodam tylko coś do tego filmiku.

Nie jestem tego pewny, ale obiło mi się o uszy, że to nie cudowne sypanie się popiołem przez VW z przywróceniem przycisków, ale....testy NCAP ;]

Wymagają tam podstawowych funkcji wyciągniętych pod możliwe do wymacania przyciski.

Kurde, no bym powiedział....niemożliwe ;]

Jak ktoś na to wpadł? ;]

Napisano

Przeczytałem artykuł i nadal nie wiem ile kosztuje Polo? Takie GTI to bym przygarnął ale znów 2 letnie chińskie kupsko od Volvo wyjdzie taniej od nowki VW. 

Napisano
19 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Polo EV to klasa B

Ja się pytam gdzie jest Lupo EV ?

Brakuje konkurencji dla chińskiego brzydala T03. Mamy tylko Twingo które jest średnie techniczne w porównaniu do swojego poprzednika który na rynku jest od 5 lat (a to jest wieczność w świecie EV). Dacia spring jeszcze bardziej odstaje…

Nie opłaca się. Powinni cos małego zrobić żeby było lepsze od chinoli. Choć jak pokazuje Fiat ich małe auta są abstrakcyjnie drogie.

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Przeczytałem artykuł i nadal nie wiem ile kosztuje Polo? Takie GTI to bym przygarnął ale znów 2 letnie chińskie kupsko od Volvo wyjdzie taniej od nowki VW. 

piszą coś o okolicy 100k:nie_wiem:

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

Nie opłaca się. Powinni cos małego zrobić żeby było lepsze od chinoli. Choć jak pokazuje Fiat ich małe auta są abstrakcyjnie drogie.

Następca citigo/up by się przydał.

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

piszą coś o okolicy 100k:nie_wiem:

Ale nie GTI. To i tak dobra cena bo zakładam ze będzie lepsze od Stellantisa.

Napisano
1 godzinę temu, zinger napisał(a):

Następca citigo/up by się przydał.

Nie przypadkowo go usunęli z oferty, za mało dało się na nim zarabiać, sądzę, że projekt nie będzie wznowiony, lepiej przecież sprzedawać droższe i ciut większe.

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Raczej nie chcesz GTI.

To ma napęd na przód. W elektryku to jest serio bardzo zły pomysł.

Napisano
Godzinę temu, komor napisał(a):

Nie przypadkowo go usunęli z oferty, za mało dało się na nim zarabiać, sądzę, że projekt nie będzie wznowiony, lepiej przecież sprzedawać droższe i ciut większe.

Byly troche inne czasy, nie bylo wtedy takiego parcia i konkurencji. W sumie, nielogiczne, ze usunęli, bo tanie nie bylo (94tys w 2020:bzik:)

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Raczej nie chcesz GTI.

Oprócz Tesli nikt nie umie zrobić 4x4 w elektryku. W Volvo to działa komicznie, nadaje się tylko do szybkiego ruszenia ze świateł a i tak na mokrym wariuje. Myślę, ze w GTI wsadza szperę i nie będzie złe.

Napisano
13 minut temu, wujek napisał(a):

Oprócz Tesli nikt nie umie zrobić 4x4 w elektryku. W Volvo to działa komicznie, nadaje się tylko do szybkiego ruszenia ze świateł a i tak na mokrym wariuje. Myślę, ze w GTI wsadza szperę i nie będzie złe.

Ale można robić RWD.

Co do szpery, to o ile pamiętam nawet w spaliniaku do Polo właśnie nie wkładają. A jest fajne 2.0TSI

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Raczej nie chcesz GTI.

Przesada, do miejskiego jeździła wystarczy, chyba że masz target być najszybszy na każdych światłach.

Jak ma mieć 300+ niuta to lepiej RWD rzeczywiście, bo na mokrym trakcja walczy, ale takie leafy i kony jeżdżą nie najgorzej też. 

Napisano
8 minut temu, iwik napisał(a):

Przesada, do miejskiego jeździła wystarczy, chyba że masz target być najszybszy na każdych światłach.

Jak ma mieć 300+ niuta to lepiej RWD rzeczywiście, bo na mokrym trakcja walczy, ale takie leafy i kony jeżdżą nie najgorzej też. 

Miałem eNiro z fwd. Każde mocniejsze depniecie to zerwanie przyczepności. 

Napisano
Teraz, HelixSv napisał(a):

Miałem eNiro z fwd. Każde mocniejsze depniecie to zerwanie przyczepności. 

Nawet w moim benzynowym 1.6 turbo mocniejsze depnięcie na pierwszych biegach to zerwanie przyczepności.

Dlatego też gaz to nie jest przycisk 0/1 i można go dawkować 😁

Napisano
Teraz, iwik napisał(a):

Nawet w moim benzynowym 1.6 turbo mocniejsze depnięcie na pierwszych biegach to zerwanie przyczepności.

Dlatego też gaz to nie jest przycisk 0/1 i można go dawkować 😁

Nie ma co porównywać turbo, czy cokolwiek z elektrykiem.

Mówię jak jest. FWD to męczarnia. Proteza.

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

No to będzie trzeba się nauczyć żyć z protezą, bo 80% miejskich ev jest i będzie fwd. Na dzisiaj chyba tylko id3 i mg4 jest rwd (no i tesla 3, ale to raczej nie jest już kategoria aut miejskich). 

Napisano
26 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie ma co porównywać turbo, czy cokolwiek z elektrykiem.

Alpine ma elektroniczną szperę a w najwyższej wersji mechaniczną tylko KM ciut mało.

Napisano
4 godziny temu, komor napisał(a):

Przypadkowo to chyba oni je zrobili. Nadal nie rozumiem jak taki duży koncern może zbudować auta, przetestować, wydać na kampanię i po pół roku przestać je sprzedawać z racji braku zysku.

2 godziny temu, iwik napisał(a):

Nie jest przesada. Nawet taka mała Skoda zrywa jak głupia. Chcesz szybciej włączyć się do ruchu a tu Ci odcina. Ja zawsze miałem z tym problem. Poza tym nawet w miejskim aucie przy RWD dostajemy lepszy promień skrętu. Łatwiej też o projekt wnętrza bo można dać krótką maskę, deskę do przodu, bo silnik i tak jest przy tylniej osi. 

Napisano
No to będzie trzeba się nauczyć żyć z protezą, bo 80% miejskich ev jest i będzie fwd. Na dzisiaj chyba tylko id3 i mg4 jest rwd (no i tesla 3, ale to raczej nie jest już kategoria aut miejskich). 

Twingo jest rwd

Napisano
17 godzin temu, sherif napisał(a):

Przypadkowo to chyba oni je zrobili. Nadal nie rozumiem jak taki duży koncern może zbudować auta, przetestować, wydać na kampanię i po pół roku przestać je sprzedawać z racji braku zysku.

Nie jest przesada. Nawet taka mała Skoda zrywa jak głupia. Chcesz szybciej włączyć się do ruchu a tu Ci odcina. Ja zawsze miałem z tym problem. Poza tym nawet w miejskim aucie przy RWD dostajemy lepszy promień skrętu. Łatwiej też o projekt wnętrza bo można dać krótką maskę, deskę do przodu, bo silnik i tak jest przy tylniej osi. 

Otóż to.

Cały projekt EV wygląda inaczej, bo silnik jest mały, może być właściwie na osi, a z przodu wygospodarować trochę bagażnika :)

W elektryku nie dość że moment od obrotów "0", to jeszcze na przodzie nie ma ciężkiego silnika, skrzyni, itp. Oś lekka, mieli kołami i wcale nie trzeba się ścigać.

No zwyczajnie FWD przy EV to bardzo zły pomysł.

Napisano
17 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Twingo jest rwd

Twingo ze swoją przeokrutną mocą to akurat nie musiałoby ;)

A to w ogóle freak, bo nawet spalinowe było rwd 😅

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Otóż to.

Cały projekt EV wygląda inaczej, bo silnik jest mały, może być właściwie na osi, a z przodu wygospodarować trochę bagażnika :)

W elektryku nie dość że moment od obrotów "0", to jeszcze na przodzie nie ma ciężkiego silnika, skrzyni, itp. Oś lekka, mieli kołami i wcale nie trzeba się ścigać.

No zwyczajnie FWD przy EV to bardzo zły pomysł.

Ale za to jest taniej ;]

Dlatego przy EV samochody kategoryzowałbym baterią i przede wszystkim napędem, gdzie FWD jest najgorsze i powinno być najtańsze, a tak nie koniecznie jest.

Napisano
Godzinę temu, komor napisał(a):

Ale za to jest taniej ;]

Dlatego przy EV samochody kategoryzowałbym baterią i przede wszystkim napędem, gdzie FWD jest najgorsze i powinno być najtańsze, a tak nie koniecznie jest.

Nie potrafię serio ocenić co jest tańsze, a co droższe.

Przy przednim napędzie masz jakieś tam skomplikowane przeguby na kołach które skręcają. Przy RWD gdzie rozwiązanie już jest z tyłu i nie ma skrzyni biegów, to jest jak w zabawce dla dzieci. A te zazwyczaj mają właśnie napęd na tył...bo jest taniej :)

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Nie potrafię serio ocenić co jest tańsze, a co droższe.

Przy przednim napędzie masz jakieś tam skomplikowane przeguby na kołach które skręcają. Przy RWD gdzie rozwiązanie już jest z tyłu i nie ma skrzyni biegów, to jest jak w zabawce dla dzieci. A te zazwyczaj mają właśnie napęd na tył...bo jest taniej :)

Zaważając fakt, że większość małych EV jest w zasadzie zmodernizowaną wersją pierwotnie spalinowego pojazdu, to FWD nie dziwi. ID.3, ID.4 były pierwotnie przemyślaną konstrukcją po EV i mają RWD Dobrze, że mamy w zasadzie już jakiś wybór. W każdym segmencie masz RWD i FWD, które to powoli coraz bardziej zmienia się w RWD/AWD.

Jak mam wybór to tylko RWD/AWD. Jazda Pumą, która ciągnie auto walcząc z trakcją to gorsze odczucie, mniej komfortowe. Może jakaś petycja zabraniająca stosować FWD ? :hmm:

Napisano
39 minut temu, komor napisał(a):

Zaważając fakt, że większość małych EV jest w zasadzie zmodernizowaną wersją pierwotnie spalinowego pojazdu, to FWD nie dziwi

Leaf 1 i 2, R4 i R5, cała platforma CMF-EV (megane, scenic, ariya, nowy leaf), toyota bz4x itd, są autami zbudowanymi od zera jako ev i są fwd z jakiegoś powodu. Pewnie miało to jakieś uzasadnienie po stronie biznesu (nie wiem, może możliwość przejścia na ice w razie gdyby nie zatrybiła sprzedaż ev). 

'Maluchy' vag budowane jako ev od początku też będą fwd, dlaczego? Pewnie 3 euro taniej jednak gdy masz cały zespół napędowy i osprzęt (klima, wentylacja, większość pokładowej elektroniki) blisko siebie i możesz tym na etapie produkcji 'wjechać' w całości w zmontowane nadwozie. 

Z drugiej strony 80% klientów ma w pompie jak auto się zachowuje w okolicy maksymalnych osiągów, bo użytkują auto normalnie, a nie sportowo.

Ciekaw jestem co wymyśli tesla jak będzie wypuszczać mały samochód (na razie to od paru lat tylko gadają, że będzie, a nie widać konkretów). 

Edytowane przez iwik

Napisano
6 minut temu, iwik napisał(a):

pompie jak auto się zachowuje w okolicy maksymalnych osiągów, bo użytkują auto normalnie, a nie sportowo.

Ale zrozum że w EV przy FWD to nie jest w okolicy maksymalnych osiągów, tylko przy połowie sytuacji, kiedy ruszasz pod światłami i jest mokro :)

Bez ścigania się.

eGolf miał 136KM mocy. No sorry, to nie jest demon prędkości. 

Golf GTE ma silnik elektryczny jeszcze słabszy, bo 110KM :) A jest ten sam problem.

W Nissanie ktoś tu pisał, że celowo muli silnik przy niskiej prędkości, aby ten efekt stłumić. To jest proteza.

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

W Nissanie ktoś tu pisał, że celowo muli silnik przy niskiej prędkości, aby ten efekt stłumić. To jest proteza.

No ja pisałem, bo mam. 😆

Muli, więc masz 8s do setki, a nie 6.5. Nie da się żyć z tym 🤣

Napisano
33 minuty temu, iwik napisał(a):

No ja pisałem, bo mam. 😆

Muli, więc masz 8s do setki, a nie 6.5. Nie da się żyć z tym 🤣

Nie chodzi o 8 vs 6, tylko o to, że masz muła przy starcie ;) Właśnie z tego powodu.

Wobec tego, zamiast 1s do 20km/h masz 3s ;] a dopiero później jedzie normalnie.

Start czy włączanie się do ruchu, jest tym co jest fajne w EV, a nie to można objeżdżać BMW M3. Dla mnie przynajmniej.

Napisano
5 godzin temu, komor napisał(a):

Zaważając fakt, że większość małych EV jest w zasadzie zmodernizowaną wersją pierwotnie spalinowego pojazdu, to FWD nie dziwi. ID.3, ID.4 były pierwotnie przemyślaną konstrukcją po EV i mają RWD Dobrze, że mamy w zasadzie już jakiś wybór. W każdym segmencie masz RWD i FWD, które to powoli coraz bardziej zmienia się w RWD/AWD.

Jak mam wybór to tylko RWD/AWD. Jazda Pumą, która ciągnie auto walcząc z trakcją to gorsze odczucie, mniej komfortowe. Może jakaś petycja zabraniająca stosować FWD ? :hmm:

Może to kwestia opon? W Volvo mam całoroczne w chińskim kupsku też zmieniłem na continental bo nie dało się jeździć. 

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Nie chodzi o 8 vs 6, tylko o to, że masz muła przy starcie ;) Właśnie z tego powodu.

Wobec tego, zamiast 1s do 20km/h masz 3s ;] a dopiero później jedzie normalnie.

Start czy włączanie się do ruchu, jest tym co jest fajne w EV, a nie to można objeżdżać BMW M3. Dla mnie przynajmniej.

Mało jest spalinowek, które do 50

lykna elektryka. Ostatnio jakieś 750i z tych nowszych chciało mnie łyknąć to go wyruchalem aż miło w chińskim Volvo. Ależ się chłop pieklił na kolejnych światłach. BTW centralny ekran zamiast przed kierowca powinien być zakazany. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Może to kwestia opon?

Zmiana na całoroczne Nokiany trochę pomogła względem letnich na mokrym.