Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopłaty

Featured Replies

Napisano

Czy to juz koniec ? ;]

Zaraz bedzie wyczekiwanie na nowe doplaty lub na spadek cen i przez to pierwsze polrocze 2026 w PL sprzedaz EV padnie na pysk :jem:

Napisano
43 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Czy to juz koniec ? ;]

Zaraz bedzie wyczekiwanie na nowe doplaty lub na spadek cen i przez to pierwsze polrocze 2026 w PL sprzedaz EV padnie na pysk :jem:

Jaki koniec?

Dane z 15.12 to :

825.7 mln zł (69.9%)

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, maras77 napisał(a):

Jaki koniec?

Dane z 15.12 to :

825.7 mln zł (69.9%)

pewnie wnioskow jeszcze sporo niewprowadzonych do tej liczby...

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

To da dane online.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, maras77 napisał(a):

To da dane online.

to co ludzie tak panikuja ze juz koniec jak to online ???

Napisano
27 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Bo jest koniec za dwa miesiące.

A to oznacza, że nie kupisz autka, którego nie ma teraz w salonie, bo miesiąc rejestracja itp.

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Chodzi o to, ze jak tempo skladania wnioskow sie utrzyma, to jakos pod koniec lutego skonczy sie pula.

Ja zlozylem koncem listopada, mam nr 23tys, obecnie rozpatruja ok 5,5tys numeru z czerwca, tak ze ten, jeszcze troche sobie poczekam :bzik:

Edytowane przez zinger

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Czy to juz koniec ? ;]

Jaki koniec ? 

Wg estymacji ma się skończyć ok lutego.

Ja jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu składam :jem:.

Napisano
50 minut temu, maras77 napisał(a):

A to oznacza, że nie kupisz autka, którego nie ma teraz w salonie, bo miesiąc rejestracja itp.

Aut jest bardzo mało, ale jak się dobrze poszuka to jeszcze są i to z rabatami. Rejestracja, płatności, papiery to 2dni.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Jaki koniec ? 

Wg estymacji ma się skończyć ok lutego.

Ja jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu składam :jem:.

Moj teardy dowód juz jest zlecony do druku, wiec ja też składam lada dzień

:ok:

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Aut jest bardzo mało, ale jak się dobrze poszuka to jeszcze są i to z rabatami. Rejestracja, płatności, papiery to 2dni.

Ta. Rejestrowałem auto 28.11.

Dowodu jeszcze nie mam.

Napisano
11 minut temu, maras77 napisał(a):

Moj teardy dowód juz jest zlecony do druku, wiec ja też składam lada dzień

Nie mów, że trzeba mieć twardy dowód do wniosku ...

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

No trzeba dodać do tego auta sprzedane w ciągu ostatniego miesiąca, czyli bez twardych dowodów no i te kupione i nie odebrane jeszcze. 

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Ta. Rejestrowałem auto 28.11.

Dowodu jeszcze nie mam.

U mnie 17.11 byla rejestracja, a twardy dowod byl juz tydzień później gotowy i na szczescie Arval wrzucił skan do aplikacji, wiec nie potrzebowałem go fizycznie do złożenia wniosku i 27.11 poszlo zgłoszenie do funduszu.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Nie mów, że trzeba mieć twardy dowód do wniosku ...

Potrzeba, ale możesz złożyć na tymczasowym i bedziesz mial odesłane do poprawki. Ale przynajmniej zarezerwujesz numerek kolejkowy ;)

Napisano
20 minut temu, zinger napisał(a):

Potrzeba, ale możesz złożyć na tymczasowym i bedziesz mial odesłane do poprawki. Ale przynajmniej zarezerwujesz numerek kolejkowy ;)

Tak właśnie wyczytałem, wysyłają prośbę o korektę, ale kolejk sie nie traci.

Napisano
8 minut temu, zinger napisał(a):

8 minut temu, sherif napisał(a):

Tak właśnie wyczytałem, wysyłają prośbę o korektę, ale kolejk sie nie traci.

Brak twardego dowodu to błąd w dwóch dokumentach:

1. Brak dowodu

2. Błąd w raporcie CEPiK (bo nie ma tam wtedy numeru dowodu).

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

Brak twardego dowodu to błąd w dwóch dokumentach:

1. Brak dowodu

2. Błąd w raporcie CEPiK (bo nie ma tam wtedy numeru dowodu).

53. Czy mogę złożyć wniosek z tymczasowym dowodem rejestracyjnym?

W przypadku załączenia pozwolenia czasowego, wniosek zostanie odesłany do korekty celem uzupełnienia o wymagany dokument tj. dowód rejestracyjny.

https://naszeauto.gov.pl/faq/

Napisano
12 godzin temu, sherif napisał(a):

W przypadku załączenia pozwolenia czasowego, wniosek zostanie odesłany do korekty celem uzupełnienia o wymagany dokument tj. dowód rejestracyjny.

Teraz ogłoszenie na giełdzie zobaczyłem. Przemysl to jeszcze ;)

Napisano
2 minuty temu, zinger napisał(a):

ale co ?

Cenę za Skodę ?

Napisano
28 minut temu, sherif napisał(a):

ale co ?

Cenę za Skodę ?

Ze chcesz sie pozbyć:) Już jest nowe?

Napisano
3 minuty temu, zinger napisał(a):

Ze chcesz sie pozbyć:) Już jest nowe?

Wczoraj decyzja, dzisiaj odbiór papierów do rejestracji :).

Napisano
12 minut temu, sherif napisał(a):

Wczoraj decyzja, dzisiaj odbiór papierów do rejestracji :).

Co to?

Napisano

Co to?

EV.

Odbiorę to pokaże :).

Napisano
19 godzin temu, maras77 napisał(a):

Sorry, doczytałem do konca

twardy dowód potrzebny

Miesiąc rejestracji auta, które juz jest w salonie? 

Elektryki mają jakąś inną procedurę rejestracji? 

Poważnie się pytam, u mnie, więcej niż 5 dni nigdy nie było, ale to przez to, ze nie chciało się zap….c tam i z powrotem ;)

Edytowane przez akisel

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

A Ty przypadkiem nie chciałeś wracać do skody? Patrz jak Ci się trafiło ;]

10 minut temu, sherif napisał(a):

EV.

Oho, drugi podobny przypadek na AK ;] Tylko czy Tobie będzie sypać też błędami czy wybrałeś inną markę?

13 godzin temu, sherif napisał(a):

Możesz złożyć wniosek i czuje że wszystkie grudniowe będą tak wyglądać bo kolega pytał mnie o to samo. 

Kasa jeszcze jest, ale jakbyś nie złożył to pewnie czegoś innego braknie także luz.

Napisano
2 minuty temu, komor napisał(a):

Oho, drugi podobny przypadek na AK ;] Tylko czy Tobie będzie sypać też błędami czy wybrałeś inną markę?

13 godzin temu, sherif napisał(a):

Zobaczymy :). Jest gwarancja na 4lata. W Skodzie nie było z tym problemów.

3 minuty temu, komor napisał(a):

Możesz złożyć wniosek i czuje że wszystkie grudniowe będą tak wyglądać bo kolega pytał mnie o to samo. 

Kasa jeszcze jest, ale jakbyś nie złożył to pewnie czegoś innego braknie także luz.

Popytam przy rejestracji ile czeka się na DR, ale przez okres świąteczny obawiam się, ze 4tyg, bo tyle czekałem latem.

Z tego co ludzie piszą, to po 5-6m odzywają się z prośba o korektę/podesłanie dokumentów a potem już idzie szybko 2-4tyg i jest decyzja.

Po ostatnich dniach i mnóstwa telefonów i rozmów z dealerami to grudzień będzie jeszcze lepszy pod względem EV. Kumuluje się często rabat producenta, rabat dealera (koniec roku) i dopłata. 

Problem w tym, że stocki są pustę (wbrew temu co pisze @Ryb). Ogłoszenia na otomoto wiszą na zachętę, aut nie ma. Oczywiście zostały drogie auta typy EQS, ale tych spełniające warunki dopłat brak. Nawet nie ma jak obejrzeć auta, czy się przejechać bo dealerzy posprzedawali wszystko co mieli, wliczając dema. Dealer(ka) gdzie kupiłem auto mówiła mi, że tylu telefonów i takie sprzedaży EV nie mieli nigdy. Na auto które kupiłem, miała 8 telefonów w dzień, bo pojawiło się jako auto dostępne od ręki na stronie producenta :).

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Zobaczymy :). Jest gwarancja na 4lata. W Skodzie nie było z tym problemów.

Popytam przy rejestracji ile czeka się na DR, ale przez okres świąteczny obawiam się, ze 4tyg, bo tyle czekałem latem.

Z tego co ludzie piszą, to po 5-6m odzywają się z prośba o korektę/podesłanie dokumentów a potem już idzie szybko 2-4tyg i jest decyzja.

Po ostatnich dniach i mnóstwa telefonów i rozmów z dealerami to grudzień będzie jeszcze lepszy pod względem EV. Kumuluje się często rabat producenta, rabat dealera (koniec roku) i dopłata. 

Problem w tym, że stocki są pustę (wbrew temu co pisze @Ryb). Ogłoszenia na otomoto wiszą na zachętę, aut nie ma. Oczywiście zostały drogie auta typy EQS, ale tych spełniające warunki dopłat brak. Nawet nie ma jak obejrzeć auta, czy się przejechać bo dealerzy posprzedawali wszystko co mieli, wliczając dema. Dealer(ka) gdzie kupiłem auto mówiła mi, że tylu telefonów i takie sprzedaży EV nie mieli nigdy. Na auto które kupiłem, miała 8 telefonów w dzień, bo pojawiło się jako auto dostępne od ręki na stronie producenta :).

Jaki kolor tego Elroqa? ;]

Ponoć jedna poprawka do 7 dni, potem wniosek przepada. Także trzeba pilnować aby nic nie przeoczyć. Oni mają 5-6 miesięcy, Ty 7 dni ;]

Napisano
6 minut temu, sherif napisał(a):

Problem w tym, że stocki są pustę (wbrew temu co pisze @Ryb). Ogłoszenia na otomoto wiszą na zachętę, aut nie ma. Oczywiście zostały drogie auta typy EQS, ale tych spełniające warunki dopłat brak.

Na otomoto wisi ok. 90 aut z rocznika 2024 i 2023 (celowo takie kryteria, bo te zwykle nie są na zachętę) w cenach od 130 do 250k (odrzuciłem tanią chińszczyznę i te, co się nie łapią na dopłaty) o mocy co najmniej 200KM (odrzuciłem jakieś dziwne wynalazki). Może tam nie znajdziesz swojego ulubionego modelu i koloru ale jednak wybór jakiś jest. Ja znalazłem co najmniej kilka aut, którymi mógłbym jeździć.

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

Na otomoto wisi ok. 90 aut z rocznika 2024 i 2023 (celowo takie kryteria, bo te zwykle nie są na zachętę) w cenach od 130 do 250k (odrzuciłem tanią chińszczyznę i te, co się nie łapią na dopłaty) o mocy co najmniej 200KM (odrzuciłem jakieś dziwne wynalazki). Może tam nie znajdziesz swojego ulubionego modelu i koloru ale jednak wybór jakiś jest. Ja znalazłem co najmniej kilka aut, którymi mógłbym jeździć.

Bo Ty szukasz w innym segmencie. A mowa o autach najtańszych lub tanich, a te znikają z uwagi na końcówkę roku o doplat.

Napisano
30 minut temu, komor napisał(a):
1 godzinę temu, zinger napisał(a):

A Ty przypadkiem nie chciałeś wracać do skody? Patrz jak Ci się trafiło ;]

Nie no, teraz to juz po ptokach ;) Zeby nie bylo, jest ok i generalnie nie narzekam :oki:

Napisano

Bo Ty szukasz w innym segmencie. A mowa o autach najtańszych lub tanich, a te znikają z uwagi na końcówkę roku o doplat.

Widziałem tam też parę MG (nie wiem czy najtańszych w gamie bo się nie znam na MG) ale wywaliłem z wyszukiwania bo założyłem, że @sherif też chyba nie celuje w ten segment.

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

dzwoniłeś, są te auta ?

Napisano
20 minut temu, sherif napisał(a):

dzwoniłeś, są te auta ?

Nikt nie robi przynęty z roczników 2023-2024.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

EV.

Serio ev? Nie domyslibym sie ...;)

Kolejny atencjusz :ee:

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

Jaki kolor tego Elroqa? ;]

Ponoć jedna poprawka do 7 dni, potem wniosek przepada. Także trzeba pilnować aby nic nie przeoczyć. Oni mają 5-6 miesięcy, Ty 7 dni ;]

A dowód to dwie poprawki.

Cepik i skan dowodu.

Ja czekam na dowód, juz się drukuje w Pwpw.

Edytowane przez maras77

Napisano
2 godziny temu, akisel napisał(a):

Sorry, doczytałem do konca

twardy dowód potrzebny

Miesiąc rejestracji auta, które juz jest w salonie? 

Elektryki mają jakąś inną procedurę rejestracji? 

Poważnie się pytam, u mnie, więcej niż 5 dni nigdy nie było, ale to przez to, ze nie chciało się zap….c tam i z powrotem ;)

Kupujesz auto, załóżmy, że dostajesz papiery wszystkie, idziesz do urzędu, wychodzisz z tablicami i miękkim dowodem.

Możesz składać wniosek na miękki dowód, albo miesiąc czekać, nim urząd przetworzy papiery, zamówi twardy dowód, wydrukują go, odeślą - i to trwa miesiąc.

Generalnie kwestia składania wniosku na miękki dowód to własna ocena ryzyka składającego.

Moim zdaniem, jak jeszcze jest sporo do wyczerpania budżetu, to można poczekać i składać z twardym kompletny wniosek, a jak będzie blisko końca - to na miękki i rezerwować miejsce w kolejce.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Nikt nie robi przynęty z roczników 2023-2024.

Z 2023 może i nie, ale to pewnie u Fiata. 2024 mają szansę na dopłatę. Widziałęm takie Volvo na otomoto, ale brak :). Na ich stronie chyba dwa auta te 400KM+.

Ta końcówka roku pod względem EV jest specyficzna. Oferty wisieć to będą za jakieś pół roku.

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

Możesz składać wniosek na miękki dowód, albo miesiąc czekać, nim urząd przetworzy papiery, zamówi twardy dowód, wydrukują go, odeślą - i to trwa miesiąc.

U mnie minęło chyba 7 dni między pierwsza rejestracja a wydaniem twardego dowodu. Nie twierdzę, że to reguła, ale da się.

Napisano

U mnie minęło chyba 7 dni między pierwsza rejestracja a wydaniem twardego dowodu. Nie twierdzę, że to reguła, ale da się.

To zależy od ilości wniosków, zgrania z wysyłką i ogarnięciem UM. Teraz jest koniec roku i dużo ludzi kupuje auta. Wystarczą też wolne dni i całą logistykę szlak trafia.

BTW. Z DR trzeba uważać, mój wujek cudem uniknął mandatu na 2kzł za brak ważnego DR. Nie wiedział, że istnieje coś takiego jak tymczasowy (miękki).

Napisano
5 minut temu, sherif napisał(a):

To zależy od ilości wniosków, zgrania z wysyłką i ogarnięciem UM. Teraz jest koniec roku i dużo ludzi kupuje auta. Wystarczą też wolne dni i całą logistykę szlak trafia.

BTW. Z DR trzeba uważać, mój wujek cudem uniknął mandatu na 2kzł za brak ważnego DR. Nie wiedział, że istnieje coś takiego jak tymczasowy (miękki).

Zapewne zależy od wielu czynników, u mnie 1 rej 17.11, auto odebrałem 21.11 (dealer na tablice czekal) a 27.11 złożyłem wniosek z twardym dowodem (miałem skan bo fizyczny dosłali tydzień pozniej). Sam byłem zaskoczony, że tak szybko poszło.

Edytowane przez zinger

Napisano
8 minut temu, zinger napisał(a):

Zapewne zależy od wielu czynników, u mnie 1 rej 17.11, auto odebrałem 21.11 (dealer na tablice czekal) a 27.11 złożyłem wniosek z twardym dowodem (miałem skan bo fizyczny dosłali tydzień pozniej). Sam byłem zaskoczony, że tak szybko poszło.

Jak to leasing, to profesjonalna rejestracja ma inne terminy i priorytety. U mnie w urzędzie jest dedykowane okienko dla rejestracji profesjonalnych i tam robią szybciej.

Napisano
12 godzin temu, zinger napisał(a):

U mnie we wsi twardy dowód to 2 tyg

w lublinie (tam leasing innego samochodu tez 10-14 dni)

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, zinger napisał(a):

ale ladna ta skoda i czerwona :totalszok:

wchodza do niej dwa foteliki do tylu czy to auto 2 osobowe praktycznie ?

Napisano
31 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Na luzie wejdą, za mną mieścił sie syn ponad 190cm i nie mial kolan pod broda :oki:

Tylko po co Ci piate ev?:cfaniak:

A mojej nie chciałeś :ee:

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
11 minut temu, zinger napisał(a):

Tylko po co Ci piate ev?:cfaniak:

to jest rozsadne pytanie ;]

Napisano

Przyjedz i przymierz, daleko nie masz :). Jeden wchodził jak córka jeszcze jeździła.

Edytowane przez sherif

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Przyjedz i przymierz, daleko nie masz :). Jeden wchodził jak córka jeszcze jeździła.

to moze byc zle, przyjade to pewnie kupie ;]

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Jak juz kupujesz EV bez opamiętania, to wpadnij do Szwecji. Zaraz będę miał Teselkę do opchnięnia. 

Naturalizowany Szwed bedzię płakał, jak będzie sprzedawał. ;]

Napisano

Ja zbieram klasyki, Ty możesz elektryki rotfl