Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec ebajki, czyli drugie EV

Featured Replies

Napisano

Jako posiadacz elektryka mogę powiedzieć: nie rozumiem ludzi, którzy mając dom i możliwość ładowania nawet z gniazdka nie kupują EV jako trzeciego pojazdu w gospodarstwie domowym. :ok: 

Napisano
7 minut temu, maras77 napisał(a):

Jako posiadacz elektryka mogę powiedzieć: nie rozumiem ludzi, którzy mając dom i możliwość ładowania nawet z gniazdka nie kupują EV jako trzeciego pojazdu w gospodarstwie domowym. :ok: 

Mnie tam sąsiad z fotowoltaiką, kręcący się wyłącznie wokół komina swoim Lexem CT próbował ostatnio nawracać że on może i do Hiszpanii bez problemu pojechać. Co prawda od 6 lat kiedy posiada ten samochód jeszcze nie wyjechał nim z Polski, co ja elektrykiem robię kilka razy do roku, ale za to jest gotów. I nawet raz mu Lex zużył 4.5 litra w drodze na Jurę. Odpowiedziałem że nie musimy mieć takich samych potrzeb i czym prędzej oddaliłem się od płotu

Napisano
12 godzin temu, maras77 napisał(a):

Jak będę potrzebowal trzecie auto to od razu lece po EV:jem:

Napisano
16 godzin temu, maras77 napisał(a):

A dlaczego nie jako 2? :hmm:

Napisano
1 godzinę temu, zinger napisał(a):

bo pewine codziennie robi po 200 km ;]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Ja kupiłem jako 5-tę :skromny:, polecam !

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

Ja kupiłem jako 5-tę :skromny:, polecam !

Jak się robi te 3000km+ dziennie to EV warto rozważyć wyłącznie jako siódme auto w domu.

Napisano
W dniu 23.12.2025 o 15:31, sherif napisał(a):

Z racji, iż koniec epoki EV coraz bliżej wpadł pomysł szybkiej zmiany auta. 

Powodzenia w użytkowaniu, jestem ciekawy czy poprawili dostatecznie to auto, bo sam się trochę przymierzałem do niego, ale testy mnie zniechęcały.

No i polityka sprzedaży jeszcze mocniej.

W dniu 23.12.2025 o 20:52, sherif napisał(a):

Ja najmu nie chce, bo nie wychodzi to korzystnie jak auto ma zostać na kilka lat.

Też tak mówiłem, mam najem na 36 msc ;] Byłem skłonny na klasyka operacyjnego, ale sprzedawcy nie do końca i finalnie wyszłoby podobnie a tak już po 3 latach wymiana, aż 3 latach ;]

W dniu 26.12.2025 o 20:36, ZUBERTO napisał(a):

Aaaaa no tak, przy 40 bajka.

Ja bym mu 2 dotacji nie dał. ;]

Ja właśnie czekam na drugą, szkoda że nie zdążę wziąć trzeciej ;l Ale biednie, bo tylko 27 i 30 PLN.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, komor napisał(a):

Powodzenia w użytkowaniu, jestem ciekawy czy poprawili dostatecznie to auto, bo sam się trochę przymierzałem do niego, ale testy mnie zniechęcały.

No i polityka sprzedaży jeszcze mocniej.

Po FL poprawili (niby) problemy. Do materiałów nie mam zastrzeżeń, IF też jest. Drażnią trochę przyciski dotykowe i przekombinowane usługi online. Pewnie jak się to poustawia i przywyknie będzie ok. Poza tym bez zastrzeżeń, bardzo fajnie się jeździ. Na forach są mieszane głosy, niby narzekają ale to glównie z początku produkcji. Są auta które ponad 100kkm przejechały bezawaryjnie.

23 minuty temu, komor napisał(a):

Też tak mówiłem, mam najem na 36 msc ;] Byłem skłonny na klasyka operacyjnego, ale sprzedawcy nie do końca i finalnie wyszłoby podobnie a tak już po 3 latach wymiana, aż 3 latach ;]

Jeżeli na 3lata, to ok jak dłużej to nie ma to sensu finansowego. Po tych 36m płatności zazwyczaj trzeba dopłacić za wykup więcej niż wartość rynkowa, co sumarycznie wychodzi więcej niż zakup.

25 minut temu, komor napisał(a):

Ja właśnie czekam na drugą, szkoda że nie zdążę wziąć trzeciej ;l Ale biednie, bo tylko 27 i 30 PLN.

Tu trochę dałem ciała, bo mnie zakręcili i wrobili we współposiadanie auta. W rezultacie już ani ja ani żona nie dostaniemy w przyszłości takiej dotacji (o ile będą)

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

Po FL poprawili (niby) problemy. Do materiałów nie mam zastrzeżeń, IF też jest. Drażnią trochę przyciski dotykowe i przekombinowane usługi online. Pewnie jak się to poustawia i przywyknie będzie ok. Poza tym bez zastrzeżeń, bardzo fajnie się jeździ. Na forach są mieszane głosy, niby narzekają ale to glównie z początku produkcji. Są auta które ponad 100kkm przejechały bezawaryjnie.

Jeżeli na 3lata, to ok jak dłużej to nie ma to sensu finansowego. Po tych 36m płatności zazwyczaj trzeba dopłacić za wykup więcej niż wartość rynkowa, co sumarycznie wychodzi więcej niż zakup.

Tu trochę dałem ciała, bo mnie zakręcili i wrobili we współposiadanie auta. W rezultacie już ani ja ani żona nie dostaniemy w przyszłości takiej dotacji (o ile będą)

Nie dostaniecie w ramach obecnego programu, który zaraz się skończy. A czy będzie nowy, tego nie wiadomo.

Napisano
W dniu 28.12.2025 o 17:40, zinger napisał(a):

Bo dwa są potrzebne zimą 😄

Napisano
W dniu 28.12.2025 o 17:40, zinger napisał(a):

No właśnie. Wedlug mnie elektryk jest świetny jako drugie auto. :ok:

Ps. Jako pierwsze i trzecie też. 

Napisano
16 minut temu, zenek111 napisał(a):

Grudzien u mnie: 700km benzyna (1-sze auto w domu) i 1800km ev (2-ie auto w domu) :hmm:

Napisano
28 minut temu, HelixSv napisał(a):

No właśnie. Wedlug mnie elektryk jest świetny jako drugie auto.

Pewnie zależy od potrzeb. U mnie sprawdza się jako pierwsze, z drugiego korzystam tylko dlatego zeby hamulce nie zerdzewiały ;] , albo gdy rzeczywiście musimy w tym samym czasie użyć obu, co zdarza się rzadko. Nawet w trasę wolę korzystać z elektryka, a zacząłem dość często podróżować na dalsze odległości.

Napisano
4 godziny temu, HelixSv napisał(a):

No właśnie. Wedlug mnie elektryk jest świetny jako drugie auto. :ok:

Ps. Jako pierwsze i trzecie też. 

dokladnie od jakies 3 lat mam same elektryki i nie ma problemow czy nawet glupiej mysli zeby kupic spalinowe (ostatni spalinowy mial zostac w razie co ale stal tak juz 3 miesiace bez ruchu i poszedl do ludzi)

Napisano
5 godzin temu, falkon napisał(a):

U mnie sprawdza się jako pierwsze, z drugiego korzystam tylko dlatego zeby hamulce nie zerdzewiały

Kwestia definicji.

W tej chwili EV dla mnie to moje pierwsze auto, hybryda Toyoty z eCVT jako pierwsze auto żony, a trzecie na wyjątkowe okazje to Espace 4.

Ale gdybym miał mieć jedno, jedyne auto, to zostałby pewnie Espace 4 bo załatwia nieczęste, ale konieczne tematy transportowe. 

Napisano
7 godzin temu, maras77 napisał(a):

Ale gdybym miał mieć jedno, jedyne auto, to zostałby pewnie Espace 4 bo załatwia nieczęste, ale konieczne tematy transportowe.

Tak, to kwestia definicji/potrzeb - jeśli elektryk jest pojemny, to załatwia też kwestie trasportowe. Dlatego u mnie on pełni rolę pierwszego auta, a druga (hybryda) jest na wszelki wypadek, chociaż przy naszym użytkowaniu obecnie bardziej stanowi kłopot, bo trzeba go co jakiś czas ruszyć.

Napisano
10 minut temu, falkon napisał(a):

Tak, to kwestia definicji/potrzeb - jeśli elektryk jest pojemny, to załatwia też kwestie trasportowe. Dlatego u mnie on pełni rolę pierwszego auta, a druga (hybryda) jest na wszelki wypadek, chociaż przy naszym użytkowaniu obecnie bardziej stanowi kłopot, bo trzeba go co jakiś czas ruszyć.

To niestety klasyk kiedy kupuje się pierwszego elektryka. W moment wszyscy zaczynają jeździć tylko nim, a ICE odpala się tylko po to żeby się nie zastał.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, zinger napisał(a):

Nie dostaniecie w ramach obecnego programu, który zaraz się skończy. A czy będzie nowy, tego nie wiadomo.

Jak będzie pewnie będą wyłączenia. Można było rozbić to na dwie osoby, choć też mogą wprowadzić limit jednej dotacji na gospodarstwo domowe :).

14 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Dlatego IDik dostał odrazu opony wielosezonowe. Co prawda jak żonie pokazałem jak można nim fajnie driftować + popadał pierwszy śnieg to się przeraziła RWD :phi:

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, falkon napisał(a):

Pewnie zależy od potrzeb. U mnie sprawdza się jako pierwsze, z drugiego korzystam tylko dlatego zeby hamulce nie zerdzewiały ;] , albo gdy rzeczywiście musimy w tym samym czasie użyć obu, co zdarza się rzadko. Nawet w trasę wolę korzystać z elektryka, a zacząłem dość często podróżować na dalsze odległości.

Zależy od potrzeb. EV u nas to typowe auto miejskie, żona przy codziennej jeździ robi nim max 9kkm/rok. Jak w XC60 robię ok 28kkm. Siłą rzeczy taki wyjazd wakacyjny czy ferie generuje więcej kilometrów niż krótkie odcinki miejskie w miesiąc. Jak ktoś dużo w trasy nie jeździ to proporcje mogą być inne, inaczej też korzysta się z aut jak właśnie potrzebne są dwa na raz. Jeszcze inaczej jak się ogarnia sprawy firmowe.

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Jak będzie pewnie będą wyłączenia. Można było rozbić to na dwie osoby, choć też mogą wprowadzić limit jednej dotacji na gospodarstwo domowe :).

Póki co byly 2 programy i nie bylo ograniczenia, jedynie w ramach tego samego. A jak bedzie z nowym, o ile w ogóle bedzie, to sie okaże. Obstawiam jednak, ze nie zrobią ograniczenia jesli wprowadza wersje 3.0, bo znowu bylby problem z wykorzystaniem. Z drugiej strony ciezko wymagać logicznego myślenia od decydentow :mlot:

Napisano
33 minuty temu, zinger napisał(a):

Póki co byly 2 programy i nie bylo ograniczenia, jedynie w ramach tego samego. A jak bedzie z nowym, o ile w ogóle bedzie, to sie okaże. Obstawiam jednak, ze nie zrobią ograniczenia jesli wprowadza wersje 3.0, bo znowu bylby problem z wykorzystaniem. Z drugiej strony ciezko wymagać logicznego myślenia od decydentow :mlot:

Wszystko zależy od rynku, lobbystów. Na świecie widać trend, ale Polska ma swoje osobne trendy w wielu aspektach. Jak ktoś z polityków będzie widział w tym korzyści (być może osobiste) to będzie 3.0.

19 godzin temu, sherif napisał(a):

Musi być jeden właściciel. No ale przynajmniej masz świadomość, że nic nie dostaniesz. Ja wychodzę z założenia e trzeba korzystać jak tylko się da, bo zaraz po ptokach.

Najem miał być u mnie na 24 msc, ale zostały tylko programy 36 msc. Znajomy brał najem dla fizola skode na 4 lata, wykupił za 70 k PLN, pojeździł jeszcze rok i sprzedał za 74 k PLN. Także czasem da się jakoś na tym wyjść jeszcze.

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał(a):

Zależy od potrzeb. EV u nas to typowe auto miejskie, żona przy codziennej jeździ robi nim max 9kkm/rok.

W sumie u mnie też miał być typowo miejski, bo generalnie rzadko w trasy jeździłem - rocznie ok. 10-15 kkm.

Gdy kupiłem elektryka to od lutego mam już prawie 26 kkm. Glównie dlatego, że gdy pierwszy raz pojechałem nim do Włoch to na tyle dobrze mi się sprawdził, że właśnie jestem już czwarty raz w tym roku ;] , a każda podróż z B-stoku to ponad 1700 km w jedna stronę. Ale i tu na miejscu sporo kilometrów leci - codzinnie ok. 200-300 i na koniec dnia ładowanie w czasie zakupów.