Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

monitoring wokół domu - kamery na podbitce czy ścianie?

Featured Replies

Napisano

Kamery IP, po kablu (puszczę sobie, nie ma na razie) - gdzie najlepiej dać? Na podbitce dachowej? Czy jednak na ścianie? Dom parterowy z poddaszem.

Co do podbitki to zniechęca mnie:

- rozbieranie jej

- rura spustowa od rynny - może chyba przeszkadzać w widoku na kamerze?

Poglądowo planowane miejsce montażu kamer tak się mniej więcej prezentuje na każdym rogu domu:

podbitka.jpg.1e11dff9865707256a93fe08e31120c6.jpg

Edytowane przez exor

Napisano
  • Autor

Podbitka pcv. 

Ściana to tynk i styropian 15cm.

• exor zmienił tytuł na monitoring wokół domu - kamery na podbitce czy ścianie?
Napisano

Pokazywałem w moim wątku. 6 kamer (po 3 na jednym rogu) do podbitki. Nic nie przeszkadza w widoku. Tylko ja ma kamery po Wifi i czasami zrywa. Mają wyjścia sieciowe, więc jak kiedyś będę urządzał poddasze to pociągnę tam te parę kabli sieciowych i podłączę nimi kamery. :dziekidzieki:

Napisano

Ja mam nadbitke i kręciłem do krowki. W jednym miejscu przeszkadzała mi rynna ale zostawiłem tyle w zapasie skrętki,że mogłem przysunąć kamerę na sąsiednią belkę.

Napisano

1. Omijaj kamery wifi. Byle jammer i nie ma nagrywania.

2. Jak masz podbitkę na wysokości 3,5m to spokojnie na podbitce.

Ja mam podbitkę na wysokości ok 6m i tam juz słabo bo kamery daleko od ziemi więc mam na elewacji. Ale też bez problemowo na kołki do styropian, wiszą 4 rok.

Napisano
14 godzin temu, Chalek napisał(a):

1. Omijaj kamery wifi. Byle jammer i nie ma nagrywania.

2. Jak masz podbitkę na wysokości 3,5m to spokojnie na podbitce.

Ja mam podbitkę na wysokości ok 6m i tam juz słabo bo kamery daleko od ziemi więc mam na elewacji. Ale też bez problemowo na kołki do styropian, wiszą 4 rok.

Są różne ogniskowe, więc można ogarnąć i z wyższych miejsc, chyba że Ci chodzi o problem z instalacją na wysokości.

Ja mam 5 kamer, podbitka 2.5-4m, wisza sobie od 8lat, bezproblemowo. Montaż do krokwi, lub sklejka pomiędzy krokwiami i kamera do sklejki. Szkoda byłoby mi elewacji psuć i męczyć się z przebiciem przez styro (kabel, kołki).

Napisano
6 minut temu, sherif napisał(a):

Są różne ogniskowe, więc można ogarnąć i z wyższych miejsc, chyba że Ci chodzi o problem z instalacją na wysokości.

Ja mam 5 kamer, podbitka 2.5-4m, wisza sobie od 8lat, bezproblemowo. Montaż do krokwi, lub sklejka pomiędzy krokwiami i kamera do sklejki. Szkoda byłoby mi elewacji psuć i męczyć się z przebiciem przez styro (kabel, kołki).

Ja miałem skrętkę wyciągnięta na etapie budowy więc bylo przygotowane. 

Ale fakt, przez podbitkę prościej.

Napisano
  • Autor

Jak chce podłączyć kamery pod home assistant to jest sens kupować rejestrator? Jakieś dodatkowe bajery mi da to dodatkowe urządzenie?

Nie miałem styczności z takimi systemami i prawdę mówiąc to nie wiem w co ręce włożyć.

Napisano
1 godzinę temu, exor napisał(a):

Jak chce podłączyć kamery pod home assistant to jest sens kupować rejestrator? Jakieś dodatkowe bajery mi da to dodatkowe urządzenie?

Nie miałem styczności z takimi systemami i prawdę mówiąc to nie wiem w co ręce włożyć.

Gdzieś trzeba zapisywać obraz monitoringu.

Można na karcie SD w kamerze, można w chmurze, można w dedykowanym rejestratorze z dyskiem.

Napisano
6 godzin temu, exor napisał(a):

a po co Ci home assitant w kamerach ?

Kamery to monitoring. Rejestrator to możliwość cofnięcia się w czasie, często się przydaje. Dodatkowo kamery musisz jakoś zasilić, są rejestratory z wbudowanymi portami PoE.

Napisano
W dniu 30.12.2025 o 12:15, exor napisał(a):

Zacznij od podstaw: określ zadania jakie ma spełnić system i warunki w jakich będzie pracował.

Moja sugestia - jako gościa który ma doświadczenie zarówno w monitoringu, alarmach i homeassistancie:

- kamery tylko po kablach - rozwiązania wifi/3g to zabawki dla dzieci/ doraźne ratowanie sytuacji. Zapisywanie obrazu na lokalnej karcie SD kamery oznacza w praktyce brak dostępu do nagrań w przypadku braku sieci/wyłączenia chińskiej chmury/kradzieży samej kamery.

- lokalny rejestrator NVR ukryty w nieoczywistym miejscu w domu to gwarancja darmowego dostępu do nagrań w przypadku zniszczenia kamer, włamania do samego obiektu,

- niezależne zasilanie (nie UPS tylko zasilacz buforowy) kamer, NVR, sieci lokalnej  i punktu dostępowego do internetu

- funkcjonalności HA to fajny bajer, ALE nie zastąpi podstawowej funkcjonalności monitoringu: niezależności i bezawaryjności. Z tego powodu HA z jego bajerami typu rozpoznawanie tablic, analiza ruchu to tylko dodatek wymagający dużych zasobów sprzętowych i ciągłej uwagi użytkownika. Tak naprawdę jedynym wymogiem jaki musi spełniać sprzęt który będzie integrowany z HA (NVR i kamery)są dość proste: wystawianie strumieni RTSP, H264 i H265 na zewnątrz i przechytywanie ich przez HA. Wszelkie integracje producentów kamer prędzej czy poźniej zaczną generować problemy

Napisano
  • Autor

jasne, cenne informacje, dzieki.

może wiesz- czy do kamery typu IPC-HDW2441T-S-0280B - to potrzebna będzie puszka montażowa (np. pfa13g)? To sie osobno kupuje? Montaz do podbitki pcv.

Napisano
3 godziny temu, exor napisał(a):

jasne, cenne informacje, dzieki.

może wiesz- czy do kamery typu IPC-HDW2441T-S-0280B - to potrzebna będzie puszka montażowa (np. pfa13g)? To sie osobno kupuje? Montaz do podbitki pcv.

Kamera "out of the box" nadaje się do montażu, bez puszki. 

Osobiście puszki i podstawy montażowe stosowałem tylko przy montażu przewodów natynkowo (przewody prowadzone w rurach montażowych na wierzchu ściany). Jeśli będzie problem ze sztywnością podłoża (podbitki) można zastosować listwy/profile  wsunięte przez powiększony otwór na kabel.

Napisano

Bez znaczenia, dałbym tam gdzie łatwiej podejść kablami. 

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
W dniu 2.01.2026 o 17:26, punktak napisał(a):

Jeśli będzie problem ze sztywnością podłoża (podbitki) można zastosować listwy/profile  wsunięte przez powiększony otwór na kabel.

no, dobre. Jakie to profile? Takie od suchej zabudowy się nadadzą?

Skrętka jaka - konieczna czarna 'ziemna'? Czy styknie zwykła?

Napisano

Cokolwiek co usztywni powierzchnię do której montujesz kamerę. Nawet kiedyś widziałem że ktoś napuścił piany montażowej miedzy krokiew a podbitkę. 

Skrętki czarnej (żelowanej) czyli typowego kabla doziemnego używa się tylko do kładzenia w ziemi. Jeśli skrętka nie jest wystawiona na bezpośrednie działanie słońca i deszczu to wystarczy "zwykła" firmowa. 

Napisano
W dniu 2.01.2026 o 20:45, iwik napisał(a):

Bez znaczenia, dałbym tam gdzie łatwiej podejść kablami. 

IMHO ma znaczenie bo jak uszkodzi tynk  (np przy kablu czy wierceniu) to go tak łatwo nie naprawi. Przy podbitce plastikowej czy drewnianej nawet jak się coś urwie to łatwo można wymienić kawałek i nie będzie widać. Dodatkowo przy małym lub wysokim okapniku i kamerze na elewacji mogą się po jakimś czasie pojawić zacieki.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 25.12.2025 o 20:58, exor napisał:

Kamery IP, po kablu (puszczę sobie, nie ma na razie) - gdzie najlepiej dać? Na podbitce dachowej? Czy jednak na ścianie? Dom parterowy z poddaszem.

Co do podbitki to zniechęca mnie:

- rozbieranie jej

- rura spustowa od rynny - może chyba przeszkadzać w widoku na kamerze?

Poglądowo planowane miejsce montażu kamer tak się mniej więcej prezentuje na każdym rogu domu:

podbitka.jpg.1e11dff9865707256a93fe08e31120c6.jpg

Ja mam wyprowadzone kable ethernetowe tak by wychodziły w podbitce tuż obok konstrukcji drewnianej podbitki, co umożliwia mi przykręcenie na sztywno kamery a dodatkowo ukrycie kabelka w podbitce doprowadzonego do niej ;) Rynny nie przeszkadzają, bo dałem kamery jak najbliżej narożników, a że dom mam w kwadracie (dach kopertowy) beż żadnych wyłomów to proste linie do obserwacji :)

Dzisiaj odpaliłem system i zostało mi tylko poprawienie fizyczne ustawienia kamer, bo widoki troszkę mam niepełnie :)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Uruchomiłem monitoring, ale mam problem z jedną kamerą.

Otóż daje ona słaby obraz, w takim sensie, że obraz posiada jakieś artefakty: jakieś niebieskie i czerwone kreski, kolory przeskakują.

Załączam zdjęcie. Po lewej ta felerna a po prawej inna kamera. Prawą podłączyłem i zapomniałem o temacie. W obu jest taki sam soft. W obu jest taki sam setup kodeków.

Sprawdziłem na innym kablu, takim krótkim, fabrycznie zarabianym - jest to samo.

Jakieś podpowiedzi?

obraz.png

Napisano

Jeśli na innym zasilaczu, po fabrycznym resecie ewentualnie aktualizacji oprogramowania nic się nie zmienia - reklamacja.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Innego zasilacza to ja nie posiadam. Tyle co ten od switcha poe.

Ustaliłem, że na h.264 jest dobrze. Ale i tak kamera poleciała na reklamację.

Napisano

ja mam na rynnach najmniej inwazyjna akcja (uchwyty z drukarki 3d)