Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykrywacz przewodów elektrycznych i rur?

Featured Replies

Napisano

Wyszukiwarka odnajduje tematy mające ponad 10 lat to pozwolę sobie odświeżyć temat.

Czeka mnie wywiercenie kilku otworów w nowym mieszkaniu więc pojawił się temat detekcji przewodów. Czy możecie polecić jakiś wykrywacz przewodów napięciowych i rur od instalacji wodnych, choć w dobie rur plastikowych chyba to trudny temat, więc skupmy się na przewodach a rury niech będą sprawą drugorzędną. Budżet - powiedzmy 150, max 200PLN, choć w tych starych wątkach polecano taniego Frazera 777 za 30-40 zeta. Ale od tych polecajek minęło już wiele lat i może jest coś dużo bardziej miarodajnego?

Napisano

Kupiłem jakiś najtańszy i daje rady

Napisano

Jeśli chodzi o przewody elektryczne to nawet tanizna z Ali daj radę.

Jeśli chodzi o rury to najlepszą metodą jest ostrożne wiercenie - rury są zawsze (powinny !) w peszlach lub otulinach.

Ja jak wiercę w nierozpoznanym miejscu to cienkim wiertłem 5mm - po kolei tynk, wycofuję i patrzę czy nic nie ma, no to dalej powolutku i tak dalej aż do 3-4 cm - jak na nic nie trafiłem to już nic nie powinno być i na docelową głębokość. Potem poprawka docelowym wiertłem na oczekiwaną średnicę.

Napisano
4 minuty temu, Tomo napisał(a):

Jeśli chodzi o przewody elektryczne to nawet tanizna z Ali daj radę.

Jeśli chodzi o rury to najlepszą metodą jest ostrożne wiercenie - rury są zawsze (powinny !) w peszlach lub otulinach.

Ja jak wiercę w nierozpoznanym miejscu to cienkim wiertłem 5mm - po kolei tynk, wycofuję i patrzę czy nic nie ma, no to dalej powolutku i tak dalej aż do 3-4 cm - jak na nic nie trafiłem to już nic nie powinno być i na docelową głębokość. Potem poprawka docelowym wiertłem na oczekiwaną średnicę.

Przez glazurę też tak robisz? ;]

Napisano

W przypadku tworzywowych rur wodnych czy CO, jeżeli wiercimy w jakiejś sensownej odległości od końca rury, zawsze można się ratować wprowadzeniem do rury choćby żmijki- spirali do udrażniania rur. Oczywiście wymaga to dostępu do wewnątrz, czyli demontażu baterii, zaworu itp...

Wtedy nawet najprostszy wykrywacz metalu ustali nam przebieg rury.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor
35 minut temu, Cinek napisał(a):

Kupiłem jakiś najtańszy i daje rady

W domku na działce mam taki za kilkanascie zeta z Ali i tez daje radę, ale tam drewniane ściany mam. Ciekawy jestem jak o jest jak przewody sa zabetonowane w ścianie. 

Napisano
5 minut temu, To Mirek napisał(a):

W domku na działce mam taki za kilkanascie zeta z Ali i tez daje radę, ale tam drewniane ściany mam. Ciekawy jestem jak o jest jak przewody sa zabetonowane w ścianie. 

Przewody nie są zabetonowane tylko pokryte tynkiem o grubości max. 15 mm 

To grubość porównywalna z drewnianą deską.

Więc czujnik to bez problemu złapie :ok:

Napisano
32 minuty temu, janusz napisał(a):

Przez glazurę też tak robisz? ;]

Kolega pisze o nowym mieszkaniu więc założyłem, że jeszcze glazury nie ma :ok:

Raz w życiu wierciłem w miejscu gdzie było ryzyko wwiercenia się w rurę PEX od c.o.

Wymierzyłem bardzo dokładnie, odsunąłem się z miejscem wiercenia i.......wwierciłem się w tę rurę :facepalm:

Musiałem rozkuć podłogę i założyć złączkę naprawczą (śrubunek) - trochę mnie to martwiło, ale minęło 26 lat i nic się nie dzieje (tzn. nie wiem bo miejsce jest pod terakotą, ale na suficie na dole nie widać).

Napisano
4 godziny temu, To Mirek napisał(a):

Wyszukiwarka odnajduje tematy mające ponad 10 lat to pozwolę sobie odświeżyć temat.

Czeka mnie wywiercenie kilku otworów w nowym mieszkaniu więc pojawił się temat detekcji przewodów. Czy możecie polecić jakiś wykrywacz przewodów napięciowych i rur od instalacji wodnych, choć w dobie rur plastikowych chyba to trudny temat, więc skupmy się na przewodach a rury niech będą sprawą drugorzędną. Budżet - powiedzmy 150, max 200PLN, choć w tych starych wątkach polecano taniego Frazera 777 za 30-40 zeta. Ale od tych polecajek minęło już wiele lat i może jest coś dużo bardziej miarodajnego?

Ja mam Parkside i daje radę

Napisano
13 godzin temu, To Mirek napisał(a):

w tych starych wątkach polecano taniego Frazera 777 za 30-40 zeta. Ale od tych polecajek minęło już wiele lat i może jest coś dużo bardziej miarodajnego?

Od tego czasu kupiłem kilka detektorów metalu i przewodów, w cenach do kilku stów i w wykrywaniu przewodów pod napięciem 240V i 50 Hz nie ma nadal nic lepszego, niż Fazer 777.

To nie były złe detektory - tylko fazerem plus trochę wprawy robi się to szybciej i równie dokładnie. I jakoś do fazera mam większe zaufanie.

Fazera można też wsadzić w wywiercony otwór i sprawdzać wnętrze ściany.

Edytowane przez maras77

Napisano
1 godzinę temu, Rado_ napisał(a):

O tym piszecie?

images?q=tbn:ANd9GcSK1wLfV_-Z3XZfHW_I7SP

Tak.

Tylko aby dobrze wykrywać przewody należy badać ścianę przykładając fazera RÓWOLEGLE do ściany, a nie prostopadle. :ok: 

Wtedy ma największą czułość.

Napisano
W dniu 7.01.2026 o 11:04, To Mirek napisał(a):

Wykrywanie kabli mam w multimetrze, działa na tyle ok, że można sprawdzać w którym miejscu w kablu jest przerwa.

Napisano
W dniu 13.01.2026 o 16:45, K3 napisał:

Wykrywanie kabli mam w multimetrze, działa na tyle ok, że można sprawdzać w którym miejscu w kablu jest przerwa.

Jaki model multimetru?

Napisano
4 godziny temu, maras77 napisał:

Jaki model multimetru?

Elma 251s

Napisano
1 godzinę temu, K3 napisał:

Elma 251s

Trochę drogi, nawet jak na multimetr :ok:

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jakiś czas temu kupiłem za grosze (ktoś kupił na czas remontu i odsprzedał) coś takiego Nawet się sprawdza. Opis oczywiście tłumaczony za pomocą Google, bo "wall stud" oznacza drewniany lub stalowy element konstrukcyjny budynku szkieletowego. Nie wiadomo, czt plastyk też wykrywa. Na próbę przykładałem do rur z PCV i jakis sygnał się pojawiał obraz.png

Napisano

Wpp123 Wire Pipe Power Detector, High Sensitivity Multifunction Metal

Ja kupiłem takie cudo , coś tam piszczy nawet ,zobaczymy czy za 15Euro pomoże mi w montażu kuchni w przyszłym tygodniu.