Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zastawianie wyjazdu z parkingu, garażu czy domu prywatnego

Featured Replies

Napisano
15 minut temu, WaWeR napisał:

Ja ciągle nie rozumiem dlaczego ktoś chce normalizować rynek mieszkaniowy ekstra podatkami. Dziwne podejście.

Choć takie zgodne z modlitwą Polaka..,

Ja też nie, ale chciałeś wiedzieć co może Cię zmusić. zlosnik

Napisano
16 godzin temu, wujek napisał:

Ja mam w umowie najmu wynajem pokoju. Jak nie będą płacić to się kark wprowadzi.

no tak tylko to nie jest normalne, że trzeba w 20 gospodarce świata tak kombinować ;)

Napisano
10 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Ja też nie, ale chciałeś wiedzieć co może Cię zmusić. zlosnik

Nie może phi

Napisano
Godzinę temu, muzz napisał:

no tak tylko to nie jest normalne, że trzeba w 20 gospodarce świata tak kombinować ;)

Cóż czynić skoro prawo własności jest w tym kraju tak traktowane.

Napisano
10 godzin temu, WaWeR napisał:

Cóż czynić skoro prawo własności jest w tym kraju tak traktowane.

Mogę się mylić ale podatek katastralny obowiązuje już w paru krajach Europy i to nie od dziś.

Także nie tylko w tym kraju...

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał:

Mogę się mylić ale podatek katastralny obowiązuje już w paru krajach Europy i to nie od dziś.

Także nie tylko w tym kraju...

Co ma wspólnego. podatek katastralny z prawami własności w najmie?

Pomysłodawcy tego chcą więcej kolejnych pieniędzy. Nic więcej.

Jak ktoś ma kilka mieszkań na wynajem to jak myślisz kto ten podatek w czynszu najmu zapłaci?

Ja piszę odnośnie prawa własności i ochrona nad wszelkiej maści wyludzaczami, insektami które mieszkają w Twoim mieszkaniu ale nie ponoszą z tego tytułu należnych opłat. I Ty jako właściciel masz mniej praw od tej patologii.

Więc skończy się tym że nie kupisz dziecku mieszkania mając teraz gotówkę, bo np dziecko ma lat 10 i 8lat będziesz płacił katastrat. A za 8 lat te pieniądze, np ze spadku pozwolą Ci kupić 1 pokój.

Więc znowu zwykły ciułacz dostanie po tyłku. Bo ten co mu zwisa kilka lokali i tak sobie poradzi, choćby 2 miały pracować na resztę.

I nic się na rynku mieszkaniowym nie zmieni.

Btw. Jakiś mod mógłby to wyodrębnić

Napisano
niby tak, ale 1% to już spora kasa, dolicz do tego opłaty za mieszkanie i zbiera się niezła suma rocznie...
wtedy utrzymanie takiego pustostanu może nie być możliwe dla niektórych...a wynajem cały czas będzie ryzykowny i jak był tak pozostanie drogi a nawet droższy wtedy, ryzyko się nie zmniejszy a obciążenia właściciela zwiększą...
gdyby przepisy były normalne to pewnie więcej takich mieszkań byłoby wynajmowanych, może ceny za wynajem by spadły bo dostępność byłaby większa...?

Haha
Napisano
W dniu 8.05.2026 o 12:23, ZUBERTO napisał:

Katastralny roczny = 10% wartości mieszkania. zlosnik

Mało? Twardziel?

To się podniesie procenty i sprawdzi granicę bólu. phi

Zanim gruby schudnie to chudy umrze. Taki katastralny podniósłby przede wszystkim ceny wynajmu nieruchomości i nagle okazałoby się, że mamy jeszcze większy problem z dostępnością mieszkań. Nie uderzysz we właściciela mieszkania na wynajem bo dla niego to jest koszt pass-through. Uderzysz w jego lokatorów, których przypadkiem akurat nie stać na zakup i dlatego wynajmują.

Napisano
28 minut temu, Ryb napisał:

Zanim gruby schudnie to chudy umrze. Taki katastralny podniósłby przede wszystkim ceny wynajmu nieruchomości i nagle okazałoby się, że mamy jeszcze większy problem z dostępnością mieszkań. Nie uderzysz we właściciela mieszkania na wynajem bo dla niego to jest koszt pass-through. Uderzysz w jego lokatorów, których przypadkiem akurat nie stać na zakup i dlatego wynajmują.

Niby tak, ale może też być, że kosmicznej kwoty katastralnego nie da się przerzucić na najemcę, bo tego nie wytrzyma i będzie np. dłużej mieszkał z rodzicami.

Ja wiem, że mamy 21 wiek i czasy się zmieniły.

Każdy chce wyfrunąć z domu rodzinnego jak najszybciej, ale wychodzi mi na to, że w stosunku do ludności kiedyś było mniej mieszkań niż obecnie i jakoś ludzie żyli/się przemęczyli.

Google taką tabelę mi wypluło, a im dawniej tym gorzej:

Mieszkania w stosunku do ludności w latach (dane szacunkowe i GUS):

Rok Mieszkania (w mln) Ludność (w mln) Mieszkania na 1000 osób

2026 (I kw) ~16,2 37,28 ~434

2024 ~15,7-16,0 37,49 ~420-430

2021 15,1-15,4 38,1 405

2020 15,0 38,3 392

2010 13,5 38,5 350

2000 ~11,0-12,0 38,2 b.d.

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał:

Niby tak, ale może też być, że kosmicznej kwoty katastralnego nie da się przerzucić na najemcę, bo tego nie wytrzyma i będzie np. dłużej mieszkał z rodzicami.

Ja wiem, że mamy 21 wiek i czasy się zmieniły.

Każdy chce wyfrunąć z domu rodzinnego jak najszybciej, ale wychodzi mi na to, że w stosunku do ludności kiedyś było mniej mieszkań niż obecnie i jakoś ludzie żyli/się przemęczyli.

Google taką tabelę mi wypluło, a im dawniej tym gorzej:

Mieszkania w stosunku do ludności w latach (dane szacunkowe i GUS):

Rok Mieszkania (w mln) Ludność (w mln) Mieszkania na 1000 osób

2026 (I kw) ~16,2 37,28 ~434

2024 ~15,7-16,0 37,49 ~420-430

2021 15,1-15,4 38,1 405

2020 15,0 38,3 392

2010 13,5 38,5 350

2000 ~11,0-12,0 38,2 b.d.

Kosmicznego katastralnego nie możesz zrobić od jednej nieruchomości bo zabijesz zwykłych ludzi. A jeśli zrobisz od kolejnych to wyrosną słupy jak grzyby po deszczu. Pamiętaj, że podatki muszą być na tyle niskie, żeby się nie opłacało kombinować. Gdy wysokość podatku przekracza pewne granice to przestaje on być skuteczny bo wszyscy go obchodzą.

Napisano
W dniu 12.05.2026 o 15:31, ZUBERTO napisał:

Niby tak, ale może też być, że kosmicznej kwoty katastralnego nie da się przerzucić na najemcę, bo tego nie wytrzyma i będzie np. dłużej mieszkał z

Przecież ponoć jest niedosyt na rynku mieszkań. To jak nie ci to inni.

Tak ja Ryb napisał. Ucierpią mali. Duży zoptymalizują koszty.

Napisano
W dniu 10.05.2026 o 19:25, ZUBERTO napisał:

Jak zaczniesz z karkami i wyczują interes to się jeszcze do Ciebie wprowadzą. rotfl2

Dłużej niż dzień nie dadzą rady mądrości wujka słuchać.