Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

głośniki w aucie zimą

Featured Replies

Napisano

wiele aut już zjeździłem , ale w Skodach ( Octavia II , Fabia II / IIFL ) głośniki przy minusowej temperaturze grają jakby w jakimś plastiku były osadzone . 0 basu i niskich tonów . Jak auto wewnątrz się nagrzeje czyli po np 20-30min grają już normalnie . W innych autach tak nie miałem ( I30 , Vitara , Fiat .... ) Też tak macie w swoich autach przy fabrycznym nagłośnieniu ?

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano

Tak, to normalne. Jak przywali złem to głośniki “nie grają” i potrzebują czasu żeby złapały temperaturę.

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano

Nie wiem, czy to ten sam problem, ale ostatnio zaczal mi wlasnie jeden glosnik jakos tak pierdziec, fakt ze mrozy byly, a kosztowalo to wszystko niemale pieniadze bo jakies 250 czy 300zl i to kupe lat temu, kiedy ten pieniadz cos znaczyl, wyjalem je wowczas z auta przy sprzedazy i zamontowalem do obecnego, zawsze graly git, a ostatnio... panicale moze racja i to od mrozu

Napisano

W oplu astra tak miałem faktycznie, W I30 potwierdzam, że nie zauważam zjawiska

Napisano
Teraz, Randar napisał:

W oplu astra tak miałem faktycznie, W I30 potwierdzam, że nie zauważam zjawiska

Pewnie membrany sztywnieja na mrozie, jak glosniki kiepskiej jakosci.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Pewnie membrany sztywnieja na mrozie, jak glosniki kiepskiej jakosci.

Moja Astra J to był całościowo pażdzierz okrutny. Jedyna jej zaleta to, ze była nowa, miała 5 lat gwarancji i kosztowała 51 kpln w 2018 r. Technicznie jakoś dawała radę, choć korzystałem z gwarancji pare razy. Ale jakość materiałów to była tragedia facepalm. Chyba z resztek ostatnie egzemplarze produkowali hehe

Napisano
Teraz, Randar napisał:

Moja Astra J to był całościowo pażdzierz okrutny. Jedyna jej zaleta to, ze była nowa, miała 5 lat gwarancji i kosztowała 51 kpln w 2018 r. Technicznie jakoś dawała radę, choć korzystałem z gwarancji pare razy. Ale jakość materiałów to była tragedia facepalm. Chyba z resztek ostatnie egzemplarze produkowali hehe

Ja mialem 2016 i nie sprawiala problemow. Audio faktycznie bylo fatalne, ale to jakis bazowy model z 4 glosnikami.

Milo wspominam to auto i mialo swietne value for money ok

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ja mialem 2016 i nie sprawiala problemow. Audio faktycznie bylo fatalne, ale to jakis bazowy model z 4 glosnikami.

Na gwarancji dwa razy wymieniona sonda lambda, uszczelniacz wału, termostat i chyba coś jeszcze ale już nie pamietam. Miałem niby pół skórzaną tapicerke. Na fotelu kierowcy popękala po 5 latach i ok. 50 tys. km., wewnętrzne uchwyty drzwi zaczęły obłazić z takiej niby gumy czy czegoś, gałka biegów (ta żywica czy co to było na samej górze) złapała jakieś parchy na krawędziach. Lakier się ryswował od patrzenia. Niby nigdy nie zawiódł i jeżdził ale przez 6 lat i 65 tys. km nie powinien się tak zużyć. Bez żalu zamieniłem z dopłatą na Hyundaia I30, zdecydowanie inna jakość aczkolwiek to tez nie jest jakiś cud techniki.

Napisano

Potwierdzam

Zostawiłem raz Skodę na polu przy -15, rano taki głosik jak by eunuch śpiewał 😂😁🤣😉

Napisano
38 minut temu, Maciej__ napisał:

Ja też miło wspominam to auto. Miałem z 2010

Raz tylko się popsuła po 10 miesiącach na gwarancji przy 15kkm.

Napisano
12 godzin temu, mmaciejosss napisał:

wiele aut już zjeździłem , ale w Skodach ( Octavia II , Fabia II / IIFL ) głośniki przy minusowej temperaturze grają jakby w jakimś plastiku były osadzone . 0 basu i niskich tonów . Jak auto wewnątrz się nagrzeje czyli po np 20-30min grają już normalnie . W innych autach tak nie miałem ( I30 , Vitara , Fiat .... ) Też tak macie w swoich autach przy fabrycznym nagłośnieniu ?

Wsadzasz w koło to https://sklepcaraudio.pl/dls-performance-ps10/ plus to https://audiopioneer.pl/basser-felga-17-typ-1-obudowa-subwoofera-w-kolo-zapasowe-25cm-15l.html i problemu z basem nie ma 🤣😝

Napisano
13 godzin temu, mmaciejosss napisał:

Też tak macie w swoich autach przy fabrycznym nagłośnieniu ?

Nie.

Napisano
13 godzin temu, mmaciejosss napisał:

Vw T-Cross podobnie, stare Hondy CR-V nie, starsze Fiaty, Volvo starsze i nowsze Dacie nie.

Kwestia odprowadzania wilgoci z drzwi?

Napisano

W VAG jest specyficznie umiejscowiony głośnik w drzwiach i podczas opadów, woda dostająca się między szybę i uszczelkę może kapnąć na kosz głośnika. Podczas mrozów wilgotna membrana sztywnieje i mamy efekt płaskiego dźwięku. Już sama praca głośnika po jakimś czasie przywraca elastyczność membrany, a do tego ogrzewanie w aucie robi swoje. W innych autach raczej tego nie ma, a np Golf VII, Fabia i wiele innych MQB jak uszczelka między głośnikiem i blachą drzwi zmurszeje, to woda z szyby potrafi lać się tamtędy na próg do wnętrza samochodu.