Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowoczesne metody kradzieży - skanowanie kodu kluczyka

Featured Replies

Napisano
31 minut temu, Polarny napisał:

Po pierwsze - producent wcale nie jest głupi.

Po drugie - klient może pójść po inne, ale wie że i tak łatwość kradzieży jest podobna.

Producent ma tak zwanych księgowych. I Ci księgowi mogą mu powiedzieć, że taniej wychodzi pozyskać nowego klienta niż utrzymać obecnego. Więc być może producentom nie opłaca się konstruować bardziej skomplikowanych (i być może bardziej uciążliwych) mechanizmów zabezpieczających.

A przykłady, że pozyskanie nowego klienta jest tańsze (bardziej opłacalne) na pewno znasz: dostajesz lepsze ceny na abonament telefoniczny jako nowy klient, lepsze ceny na dostęp do telewizji SAT, internetu a może i do streamingu. A jak już jesteś stałym klientem to usługodawca wnioskuje, że z przyzwyczajenia przyjmiesz mało korzystną ofertę (statystycznie).

Napisano
22 minuty temu, GoldFinger napisał:

księgowi mogą mu powiedzieć, że taniej wychodzi pozyskać nowego klienta niż utrzymać obecnego

a co to za glupoty ??? od kiedy i gdzie tak wychodzi ???

Napisano
Godzinę temu, Polarny napisał:

Po pierwsze - producent wcale nie jest głupi.

Ufff, bo już myślałem. Czyli klient jest głupi, bo kupił niezabezpieczone auto i teraz ma problem? Oh, wait... Czy to nie Ty właśnie masz problem?

hehe

Po drugie - klient może pójść po inne, ale wie że i tak łatwość kradzieży jest podobna.

No to czego się czepiasz skoro wszyscy zabezpieczają tak samo?

zlosnik

Nie na "łączności" w sensie ciągłego połączenia, tylko na rozpoznaniu urządzenia na początku jazdy. Nie przypominam sobie na przestrzeni kilkunastu lat, by to kiedykolwiek zawiodło.

No i tego z pewnością złodzieje skanujący kluczyk nie będą w stanie emulować ani obejść. Gdy Twój telefon sieje BT po okolicy bo jest non-stop połączony ze smartzegarkiem a transmisja nijak nie szyfrowana. Ale zaadresujmy również i ten problem - oczywiście żeby Twój pomysł miał sens to dodanie nowego telefonu do systemu będzie można zrobić tylko w ASO. Za kasę oczywiście. Brnij, bo to megafajne jest.

lol

Jak przypadkowy przechodzień podchodzi do twojego auta i macha ci przed oczami swoimi jajami , to niekoniecznie ze względu na twoją urodę, jak to sobie tłumaczysz.

Czyli jednak machają jajami? Dzięki za potwierdzenie, ja nie wiedziałem bo ja w dwumetrowym kiosku siedzę.

rotfl2

Napisano

13 godzin temu, PawelWaw napisał:

Może na uniwersytecie chłopskiego rozumu :)

Napisano
13 godzin temu, PawelWaw napisał:

W Stellantis na pewno. Po kontakcie z serwisem nikt już nie wraca. Taniej nabrać kogoś nowego.

rotfl2

Edytowane przez Ryb

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał:

W Stellantis na pewno. Po kontakcie z serwisem nikt już nie wraca. Taniej nabrać kogoś nowego.

rotfl2

Czytałem ostatnio że komuś tam padła Julia. Assistance Alfy odesłało ich do serwisu w którym kupił, gdzie kazali spier... bo nie mają miejsca. Więc przekierowali go do drugiego serwisu. A tam powiedzieli że ma jechać tam gdzie kupił bo oni mogą sprawdzić ale tylko odpłatnie rotfl2

Auto oczywiście na gwarancji. A potem się ktoś dziwi że ludzie kupują dziadowskie Toyoty zlosnik

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał:

Czytałem ostatnio że komuś tam padła Julia. Assistance Alfy odesłało ich do serwisu w którym kupił, gdzie kazali spier... bo nie mają miejsca. Więc przekierowali go do srugiego serwisu. A tam powiedzieli że ma jechać tam gdzie kupił bo oni mogą sprawdzić ale tylko odpłatnie rotfl2

Auto oczywiście na gwarancji. A potem się ktoś dziwi że ludzie kupują dziadowskie Toyoty zlosnik

Ja to się nie znam ale jak mi się zepsuł Jag to mnie nie obchodziło do jakiego trafi serwisu i czy w ogóle. Przyjechała laweta przysłana przez gwaranta, zabrała auto i jak było naprawione to przywieźli mi je nią do domu. Ja w międzyczasie jeździłem Range Roverem i nic mnie nie obchodziło (notabene, dostałem Velara - bardzo fajne auto). Tak sobie wyobrażam naprawę gwarancyjną.

Napisano
14 godzin temu, PawelWaw napisał:

Kiedy przedłużałeś jakąkolwiek umowę ? np na internet, telefonię ?

Godzinę temu, Filipfm napisał:

Może na uniwersytecie chłopskiego rozumu :)

j/w

Napisano
29 minut temu, WaWeR napisał:

Na Internet, telefonię i telewizję mam umowy na czas nieokreślony już od wielu lat. Głównie dlatego, że nowe propozycje z którymi dzwonią sprzedawcy zawsze wychodzą drożej niż to co mam.

skromny

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Na Internet, telefonię i telewizję mam umowy na czas nieokreślony już od wielu lat. Głównie dlatego, że nowe propozycje z którymi dzwonią sprzedawcy zawsze wychodzą drożej niż to co mam.

skromny

Mam to samo. Dopóki działa nie dotykam )

Napisano
50 minut temu, WaWeR napisał:

j/w

To zalezy z jakiej perspektywy patrzysz. Firmy czy klienta.

Teza o tym, ze nowy klient jest drozszy w pozyskaniu niz utrzymanie dotychczasowego jest z perspektywy firmy i o tym piszą podręczniki - od 5 do nawet ponad 20x.

Nowy klient to koszty marketingu, reklam, bonusy dla handlowców, prowizje + utracone przychody związane z rabatami itp.

Firmy, szczególnie operujące na przychodach potwarzalnych są oceniane zarówno z wzrostu bazy klientów ale tez bardzo mocno zwracają uwagę na minimalizację churnu

Wpisz sobie w internety skrót CAC oki

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

nowe propozycje z którymi dzwonią sprzedawcy zawsze wychodzą drożej niż to co mam.

Niemożliwe. Jak to ?

Przecież

18 minut temu, Filipfm napisał:

To zalezy z jakiej perspektywy patrzysz. Firmy czy klienta.

Teza o tym, ze nowy klient jest drozszy w pozyskaniu niz utrzymanie dotychczasowego jest z perspektywy firmy i o tym piszą podręczniki - od 5 do nawet ponad 20x.

Nowy klient to koszty marketingu, reklam, bonusy dla handlowców, prowizje + utracone przychody związane z rabatami itp.

Firmy, szczególnie operujące na przychodach potwarzalnych są oceniane zarówno z wzrostu bazy klientów ale tez bardzo mocno zwracają uwagę na minimalizację churnu

Wpisz sobie w internety skrót CAC oki

Wiesz, co jest w książkach a co jest kultywowane w tym kraju to bardzo często mocno rozjechane jest.

przykład z telefonii. Nowy dostaje w grzyb różnych opcji. Ten stary nie, musi sam zmienić jakieś tam pakiety srety by też "to samo" pozyskać, ale często związane to jest z zmianą taryfy.

Czyli co, stary jest lepszy?

Patrzę zawsze z perspektywy klienta.

W usługach jest to standard że tak powiem.

Kupując pakiet TV, internet czy nawet teleonie, nowy dostaje na start x miesięcy gratis. Ten już w systemie NIE. Chyba że zrezygnuje.

I proszę nie pisz mi że tak nie jest.....

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

Ja to się nie znam ale jak mi się zepsuł Jag to mnie nie obchodziło do jakiego trafi serwisu i czy w ogóle. Przyjechała laweta przysłana przez gwaranta, zabrała auto i jak było naprawione to przywieźli mi je nią do domu. Ja w międzyczasie jeździłem Range Roverem i nic mnie nie obchodziło (notabene, dostałem Velara - bardzo fajne auto). Tak sobie wyobrażam naprawę gwarancyjną.

Jakieś głupoty gadasz. W końcu to niemożliwe żeby w firmie zarządzanej przez dzikusów z Indii było lepiej niż w firmie zarządzanej przez najkwiększego geniusza w historii motoryzacji. Którego przypadkiem zwolniono zlosnik

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał:

Niemożliwe. Jak to ?

Przecież

Wiesz, co jest w książkach a co jest kultywowane w tym kraju to bardzo często mocno rozjechane jest.

przykład z telefonii. Nowy dostaje w grzyb różnych opcji. Ten stary nie, musi sam zmienić jakieś tam pakiety srety by też "to samo" pozyskać, ale często związane to jest z zmianą taryfy.

Kupując pakiet TV, internet czy nawet teleonie, nowy dostaje na start x miesięcy gratis. Ten już w systemie NIE. Chyba że zrezygnuje.

Te miesiące gratis są tylko po to żeby po okresie promocyjnym umowa okazała się nieopłacalna. Tymczasem stare umowy były dość opłacalne nawet po zakończeniu okresu promocji. I ja mam szczęście takie mieć więc nic nie zmieniam. Bo mógłbym mieć taniej przez kilka miesięcy ale w perspektywie lat jest drożej.

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał:

Niemożliwe. Jak to ?

Przecież

Jak popatrzysz od strony konsumenta - owszem.

Od strony firmy jest jak piszą w książkach - bo książki opisują zagadnienia pozyskania lub utrzymania klienta - a nie co z tego ma klient nowy/obecny. Taniej jest utrzymać klienta, niż pozyskać nowego.

Napisano
W dniu 25.02.2026 o 22:10, Ryb napisał:

Ufff, bo już myślałem. Czyli klient jest głupi, bo kupił niezabezpieczone auto i teraz ma problem?

Możesz tak sobie przyjąć - mi niespecjalnie zależy, co sobie w tej materii przyjmiesz.

No to czego się czepiasz skoro wszyscy zabezpieczają tak samo?

Czepiam się tego, że zabezpieczają źle. Wg ciebie, jak wszyscy robią coś źle, to jest to naturalne i tak powinno być?

No i tego z pewnością złodzieje skanujący kluczyk nie będą w stanie emulować ani obejść.

Nie to co teraz, prawda?

Znowu krytykujesz zabezpieczenie, podając jako lepszą alternatywę brak jakiegokolwiek zabezpieczenia.

żeby Twój pomysł miał sens to dodanie nowego telefonu do systemu będzie można zrobić tylko w ASO. Za kasę oczywiście.

Brnij, bo to megafajne jest.

Jakoś teraz można zdalnie łączyć się z samochodem - i to za darmo. Więc nie dość, że wnioskujesz na poziomie schizofrenika, to jeszcze sam dyskutujesz ze swoimi tezami. A jak napiszesz coś durnego, to niby JA mam brnąć dalej. Przesmaruj sobie styki.

Czyli jednak machają jajami? Dzięki za potwierdzenie, ja nie wiedziałem bo ja w dwumetrowym kiosku siedzę.

I wyraźnie napisałeś, DLACZEGO wolisz siedzieć wyżej. A może przestali już przychodzić, bo uroda przeminęła? Coś było na rzeczy, bo bardzo swoje powodzenie podkreślałeś.