Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyważanie kół.

Featured Replies

Napisano
23 godziny temu, fred77 napisał:

Najlepiej jeździć z wiadrem ciężarków na felgach.

A jaka jest różnica?

hmm

Napisano
20 godzin temu, MarcG napisał:

Najlepiej nie jeździć do kowala tylko od razu do normalnego zakładu. Nie spotkałem sie z takimi sytuacjami w kilku zakładach do których jeżdżę.

Fred bohatersko rozwiązuje wymyślony przez siebie problem.

hehe

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

Fred bohatersko rozwiązuje wymyślony przez siebie problem.

hehe

Ja sie dziwie, ze jeszcze nie ma montażownicy i wyważarki w garazu phi

Napisano
Teraz, Filipfm napisał:

Ja sie dziwie, ze jeszcze nie ma montażownicy i wyważarki w garazu phi

Gdyby miał to by jednym ciężarkiem cztery koła wyważył!

rotfl2

Napisano

ja u siebie mam jeden warsztat w którym robię oponki - tanio nie jest ok 380 pln za 20 stki ale stare odważniki oderwanie klej usunięty , robiona optymalizacja opon względem felg, wyważanie z testem drogowym i dobieranie ciężarków w miarę odpowiadającego kolorowi felgi. po prostu czasem się chce i da się to zrobić po bożemu.

A częste niewyważenia i bicia- 1. sposób posadowienia maszyny ( brak mocowania do odpowiedniego podłoża), 2. kalibracja (niektórzy gumiarze ustawiają nawet 10g tolerancji) 3. brak serwisu maszyn.

Napisano

Od lat opony kupuję/montuję/przekładam u znajomych wulkanizatorów i nawet nie wiedziałem, że można to robić inaczej.

Usuwanie kleju po ciężarkach, mycie felg, ciężarki srebrne/czarne w zależności od koloru felgi, optymalizacja opony na feldze, wymiana wentyli. Na koniec dokręcenie kluczem dynamometrycznym. To dla mnie zawsze standardowy komplet.

Jeśli warsztat pomija etapy i robi szybko i byle jak to trzeba szukać innego. Partacze to raczej margines, nie większość.

Napisano
1 godzinę temu, Dareek napisał:

ja u siebie mam jeden warsztat w którym robię oponki - tanio nie jest ok 380 pln za 20 stki ale stare odważniki oderwanie klej usunięty , robiona optymalizacja opon względem felg, wyważanie z testem drogowym i dobieranie ciężarków w miarę odpowiadającego kolorowi felgi. po prostu czasem się chce i da się to zrobić po bożemu.

Yezzuuu, kto by miał tyle czasu żeby czekać aż oni skończą tę zabawę? Ja mam gdzieś co oni tam robią byle nie biło i byle się uwinęli maksymalnie w 15-20 minut.

Napisano
4 godziny temu, Dareek napisał:

. kalibracja (niektórzy gumiarze ustawiają nawet 10g tolerancji)

tych 10g w zyciu nie poczujesz, zaryzykuje teze, ze kilkukrotnosci tego rowniez nie poczujesz, musialoby byc juz sporo wincyj, zeby bylo odczuwalne

Napisano
54 minuty temu, Josyp napisał:

tych 10g w zyciu nie poczujesz, zaryzykuje teze, ze kilkukrotnosci tego rowniez nie poczujesz, musialoby byc juz sporo wincyj, zeby bylo odczuwalne

Bzdury pleciesz. Robiłem testy na feldze 7,5x17 klejąc ciężarki +/-10g, +/-20g. Przy 10 na dobrym asfalcie można poczuć delikatne mrowienie przy 100-110 km/h, potem ustępuje i znów przychodzi powyżej 150 km/h. Przy 20g wyraźnie czuć i bez problemu można odgadnąć na której osi jest problem, a dobrze znając auto nawet w którym kole. Testy przeprowadzałem przy precyzyjnym "niedoważeniu" z tolerncją 0g.

Napisano
4 minuty temu, kaczorek79 napisał:

Bzdury pleciesz. Robiłem testy na feldze 7,5x17 klejąc ciężarki +/-10g, +/-20g. Przy 10 na dobrym asfalcie można poczuć delikatne mrowienie przy 100-110 km/h, potem ustępuje i znów przychodzi powyżej 150 km/h. Przy 20g wyraźnie czuć i bez problemu można odgadnąć na której osi jest problem, a dobrze znając auto nawet w którym kole. Testy przeprowadzałem przy precyzyjnym "niedoważeniu" z tolerncją 0g.

Ludzie co maja 2 komplety kol jezdza latami i nic im nie bije, jak przyjezdzaja "kontrolnie" to dowazam kilkadziesiat gramow - w praktyce i przed wywazeniem i po wywazeniu sa zadowoleni i roznicy wielkiej nie ma, a co dopiero 10g bzik

nawet na grupach wulkanizatorow byly tematy, ze mozna wywazyc, przejechac sie kilkanascie km i juz bedzie 5-10-15g roznicy i to nie tylko na najtanszym sprzecie jak moj, ale i na bardziej profesjonalnych, ogolny konsensus tej rzeszy fachowcow byl taki, ze to normalne, ja tam absolutnie nie czuje 10g

Napisano
23 minuty temu, kaczorek79 napisał:

Bzdury pleciesz.

Wręcz przeciwnie, ma sporo racji. Zresztą podobnie jak wielu "gumiarzy".

23 minuty temu, kaczorek79 napisał:

Robiłem testy na feldze 7,5x17 klejąc ciężarki +/-10g, +/-20g. Przy 10 na dobrym asfalcie można poczuć delikatne mrowienie przy 100-110 km/h, potem ustępuje i znów przychodzi powyżej 150 km/h. Przy 20g wyraźnie czuć i bez problemu można odgadnąć na której osi jest problem, a dobrze znając auto nawet w którym kole. Testy przeprowadzałem przy precyzyjnym "niedoważeniu" z tolerncją 0g.

Głupia sprawa - wyjażdam po wyważeniu na 0, robie 150km/h, wracam i nagle okazuje się, że ponowne wyważenie nie daje takich samych wyników jak wcześniej.

Napisano
58 minut temu, Josyp napisał:

Ludzie co maja 2 komplety kol jezdza latami i nic im nie bije, jak przyjezdzaja "kontrolnie" to dowazam kilkadziesiat gramow - w praktyce i przed wywazeniem i po wywazeniu sa zadowoleni i roznicy wielkiej nie ma, a co dopiero 10g bzik

nawet na grupach wulkanizatorow byly tematy, ze mozna wywazyc, przejechac sie kilkanascie km i juz bedzie 5-10-15g roznicy i to nie tylko na najtanszym sprzecie jak moj, ale i na bardziej profesjonalnych, ogolny konsensus tej rzeszy fachowcow byl taki, ze to normalne, ja tam absolutnie nie czuje 10g

Dużo prawdy. Mam kolegę co prowadzi wulkanizację zawodowo i z tego żyje. Niestety kawałek jest do niego i tak:

• większość wulkanizatorów ma ustawioną tolerancję na 5g

• jak byłem u niego zmienił na tolerancję 2.5g i docinał mi raz odważnik na pół 5g 🤣

• większość nie robi kalibracji maszyn (on w trakcie sezonu sam sprawdza bo ma dotoczony odważnik/talerz, aby w razie czego skorygować i się sprawdza). On robi kalibrację maszyn 2x w roku, mimo, że jego patent sprawdza się

• mówi, że do 10g nic śmiertelnik nie poczuje, zrobiliśmy test: wyważenie, zdjęcie koła, jebniecie nim o podłogę (kołem) kilka razy i w 3 na 4 kół wykazało, że trzeba gdzieś dodać lub odjąć 5g - bo akurat taka była ustawiona tolerancja 😁

Napisano
Godzinę temu, Josyp napisał:

ja tam absolutnie nie czuje 10g

Bo w wyłachanym trupie nie poczujesz. Trochę kół w życiu przeważyłem, zapewne zabraknie Ci życia, by dobić do tego wyniku. Na takich sprzętach, jak Hofmann, czy Haweka, ze stożkami rozprężnymi i kłami do mocowania zamiast naby uczyłem się fachu ćwierć wieku temu robiąc po kilkadziesiąt aut dziennie. Możesz nie wierzyć i słuchać gumiarzy na fejsbuku, ale odpowiednio przygotowane koło i wyważarka, po ustawieniu tolerancji na 0, zdjęciu koła cudowaniu, waleniu o podłogę facepalm, jeździe 150 km/h rotfl2 i ponownym pomiarze, nadal nie odbiegnie 4-5 g od pierwotnego wyważenia. Jak dodasz do felgi niepotrzebne 20g, to będzie spory problem podczas jazdy, a przy 10g delikatnie wyczuwalne mrowienie. Czego tu nie rozumieć? Nie dziwię się futrzakowi, bo on się tylko naoglądał, jak w serwisie robią, ale Ty podajesz się za fachowca amatora i zaczynasz fantazjować.

Napisano
9 minut temu, kaczorek79 napisał:

Nie dziwię się futrzakowi, bo on się tylko naoglądał, jak w serwisie robią, ale Ty podajesz się za fachowca amatora i zaczynasz fantazjować.

Dla mnie to Ty fantazjujesz, a ja nie tylko oglądałem. Zresztą nawet z samego oglądania - skoro ściąga koło z dobrej maszyny, regularnie kalibrowanej/serwisowanej, a po zrobieniu jakiegoś dystansu jest jednak różnica w wyważeniu, to najwyraźniej do tych 10g człowiek pewnie nie wyczuje. A z tym mrowieniem to różnie bywa - wyważyć da się i kwadrat.

Napisano
48 minut temu, Camel napisał:

Dużo prawdy. Mam kolegę co prowadzi wulkanizację zawodowo i z tego żyje. Niestety kawałek jest do niego i tak:

• większość wulkanizatorów ma ustawioną tolerancję na 5g

• jak byłem u niego zmienił na tolerancję 2.5g i docinał mi raz odważnik na pół 5g 🤣

• większość nie robi kalibracji maszyn (on w trakcie sezonu sam sprawdza bo ma dotoczony odważnik/talerz, aby w razie czego skorygować i się sprawdza). On robi kalibrację maszyn 2x w roku, mimo, że jego patent sprawdza się

• mówi, że do 10g nic śmiertelnik nie poczuje, zrobiliśmy test: wyważenie, zdjęcie koła, jebniecie nim o podłogę (kołem) kilka razy i w 3 na 4 kół wykazało, że trzeba gdzieś dodać lub odjąć 5g - bo akurat taka była ustawiona tolerancja 😁

Osobiście bardzo nie lubię drgań, fury mam różne, o różnych rozmiarach opon itd. i zawsze przy zmianie kół/ opon mam komplety przeważane - zazwyczaj są różnice. Skoro są, to to "niewyważenie" musiało być niezauważalne dla człowieka i dla fury, bo jezeli się coś pojawi niepokojącego, to od razu jadę na przeważenie. Od samego leżenia przez sezon z pewnością nic się nie zmieniło. Sporo ludzi tego nie robi, tylko zakłada koła z poprzedniego sezonu i ich nie wyważa powtórnie. Tak jak mówił Twój kolega i @Josyp - do 10g śmiertelnik nie poczuje. Śmiem twierdzić, że im większe rozmiary felg/kół, tym to niedoważenie może przybierać większe wartości, co w sumie nie jest dziwne, bo wynika to z fizyki.

Napisano
30 minut temu, futrzak napisał:

Dla mnie to Ty fantazjujesz, a ja nie tylko oglądałem. Zresztą nawet z samego oglądania - skoro ściąga koło z dobrej maszyny, regularnie kalibrowanej/serwisowanej, a po zrobieniu jakiegoś dystansu jest jednak różnica w wyważeniu, to najwyraźniej do tych 10g człowiek pewnie nie wyczuje. A z tym mrowieniem to różnie bywa - wyważyć da się i kwadrat.

Ja obstawiam, że te mrowienie to przez te cholerne kropki. Trzeba je ścierać bo zaburzają wyważenie.

hehe

A na to, że po jakimś dystansie się wyważenie zmienia też mam teorię. To po prostu ściera się kreda, którą były koła opisane. Jeszcze nie widziałem żeby gumiarz przed wyważaniem umył opisy zrobione kredą w ubiegłym sezonie.

lol