Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ile ładujecie elektryki?

Featured Replies

Napisano

Powiedzmy że standardowo robię 30-50km dziennie. Raz na 2 tygodnie wypadnie 100km w koło komina - takie nie planowane. Jak ładować auto przy WLTP na poziomie 300km? Jak już zasięg jest na 150km to już podłączać? A może tak do 120km? Czy raczej jak zejdzie do 70 a ewentualnie jak w ciągu dnia będzie brakło to podjechać jak biały człowiek na stacje i załadować w 15 minut? Jak robicie?

Napisano

W domu w weekend, bo jest najtaniej.

Jak potrzebuję gdzieś pojechać dalej i nie wystarcza zapasu z weekendu to doładowuję w nocy.

Napisano
52 minuty temu, bielaPL napisał:

Powiedzmy że standardowo robię 30-50km dziennie. Raz na 2 tygodnie wypadnie 100km w koło komina - takie nie planowane. Jak ładować auto przy WLTP na poziomie 300km?

Ja jak świeci słońce, wierze w jego moc i siłę zlosnik

A jak muszę gdzieś jechać dalej to zabieram sprytnie z sieci co moje płacąc jednocześnie haracz.

Każdy będzie inaczej ładować, jeden ma G11 drugi, G13W, inny taryfę dynamiczną a jeszcze inny ma PV na nowych jak i starych zasadach. Każdemu inaczej się to opłaca.

Osobiście trzymam się zakresu 40-60% i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby mnie to w czymś ograniczało.

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał:

Powiedzmy że standardowo robię 30-50km dziennie. Raz na 2 tygodnie wypadnie 100km w koło komina - takie nie planowane. Jak ładować auto przy WLTP na poziomie 300km? Jak już zasięg jest na 150km to już podłączać? A może tak do 120km? Czy raczej jak zejdzie do 70 a ewentualnie jak w ciągu dnia będzie brakło to podjechać jak biały człowiek na stacje i załadować w 15 minut? Jak robicie?

To tego się nie podłącza codziennie? Przecież to tylko 3 sekundy.

nie_wiem

Napisano
  • Autor

default_niewiem.gif
Nie wiem dlatego pytam. Telefon podłączam codziennie ot tak juz z przyzwyczajenia. Ale z autem, ilość cykli ładowania... bla bla bla... takze przy takim malym wltp i mojego rodzaju użytkowaniem takie co 2 dzien do prądu to nie ma problemu? Chodzi o trwałość baterii. Bo jak po 7-8 latach spadnie do 50% to zostanę z guano kto malo bedzie chcial kupic

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
37 minut temu, Ryb napisał:

nie_wiem

Dokladnie, tylko 3 sekundy........ taniego prądurotfl2

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał:

36 minut temu, Ryb napisał:

Nie wiem dlatego pytam. Telefon podłączam codziennie ot tak juz z przyzwyczajenia. Ale z autem, ilość cykli ładowania... bla bla bla... takze przy takim malym wltp i mojego rodzaju użytkowaniem takie co 2 dzien do prądu to nie ma problemu? Chodzi o trwałość baterii. Bo jak po 7-8 latach spadnie do 50% to zostanę z guano kto malo bedzie chcial kupic

Dlaczego nikt nie chciałby kupić? Moze kup taki, którego wartość rośnie? Nie pamietam jaki to byl modelzlosnik Nie patrz na to jak na spadek wartości, ale jak na styl życia. Taryfy, fotowoltaika, banki energii, planowanie kazdej czynnosci łącznie z otwrciem lodówki, gdy prąd tanszy dla tej żarówki w srodkurotfl2

Nie zastanawiaj się, tracisz życie.hehe

matrixfacts_21.jpg

Napisano
30 minut temu, bielaPL napisał:

Godzinę temu, Ryb napisał:

Wynajmij na 2-3 lata i włala.

zlosnik

Napisano
35 minut temu, bielaPL napisał:

Ładuj jak potrzebujesz, byle tanio, bo wtedy jest przyjemnie 👍😁

Resztą się nie przejmuj.

Napisano
43 minuty temu, bielaPL napisał:

Generalnie, jak chcesz.

Ewentualnie możesz starać sie nie trzymać auta przez dłuższy czas powyżej 90% i poniżej 10%.

W temacie cylki ładowania. Chodzi raczej o ilość przepuszczonego przez baterię pradu w trakcie jej życia. Nie ma znaczenia, czy doładujesz raz 60%, czy 3 razy po 20%.

Napisano
22 minuty temu, mrBEAN napisał:

To nie Ajfon.

A jak będę codziennie podłączał to co się stanie?

hmm

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał:

ja robie wlasnie około 50 km dziennie. I ładuję zawsze, jak parkuję pod domem.

Wysiadam z auta, wpinam wtyk w 30 sekund i mam spokój. Limit ładowania mam ustawiony na 90%.

Akurat mój EV ma osiągi zależne od naładowania baterii - im bardziej rozładowany, tym gorzej przyśpiesza.

Dzięki temu autko zawsze naładowane ma optimum, osiągi optymalne itp.

Edytowane przez maras77

Napisano
5 godzin temu, komor napisał:

taryfę dynamiczną a jeszcze inny ma PV na nowych jak i starych zasadach. Każdemu inaczej się to opłaca.

Nie wiem, ile trzeba jeździć, aby odczuć różnicę. Ja mam 300 m od domu tanią ładowarkę 0,85Gr/kWh i kiedyś z niej korzystałem, do czasu jak nie uświadomiłem sobie, ze oszczędność okupiona kombinowaniem kiedy ładować oraz spacerkami daje mi oszczędność 20 zl na miesiąc.

Napisano
32 minuty temu, Ryb napisał:

A jak będę codziennie podłączał to co się stanie?

hmm

Będzie 30 lub 31x po 3 sec. prawie każdego miesiąca, ale przyjdzie taki jeden, że 28 lub 29x.

Napisano
4 minuty temu, maras77 napisał:

Wysiadam z auta, wpinam wtyk w 30 sekund i mam spokój. Limit ładowania mam ustawiony na 90%.

Co jaki czas ładujesz do 100%?

Napisano
58 minut temu, mrBEAN napisał:

Ładuj jak potrzebujesz, byle tanio, bo wtedy jest przyjemnie

Kwa, zawsze jest tanio, tzn taniej niż benzyna i diesel ok

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał:

Co jaki czas ładujesz do 100%?

Jak jade w dłuższa trasę autem, które się na trasy nie nadaje, czyli pewnie raz w roku.

Napisano
Teraz, maras77 napisał:

Jak jade w dłuższa trasę autem, które się na trasy nie nadaje, czyli pewnie raz w roku.

To polecam jednak częściej, bo robisz więcej złego niż dobrego.

Rozregulujesz BMS w ten sposób i później będą żal wątki.

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał:

To polecam jednak częściej, bo robisz więcej złego niż dobrego.

Rozregulujesz BMS w ten sposób i później będą żal wątki.

Z bateriami w hulajnogach, rowerach mam już pewnie z 10 lat doświadczenia i akurat nieładowanie do 100% nie jest problem. To się wyrówna przy pierwszym ładowaniu do 100%, najwyżej dłużej to potrwa na balansowanie.

Baterie niszczy głębokie rozładowanie, stanie na rozładowanym oraz stanie na w pełni naładowanym aku.

Napisano
Teraz, maras77 napisał:

Z bateriami w hulajnogach, rowerach mam już pewnie z 10 lat doświadczenia i akurat nieładowanie do 100% nie jest problem. To się wyrówna przy pierwszym ładowaniu do 100%, najwyżej dłużej to potrwa na balansowanie.

Baterie niszczy głębokie rozładowanie, stanie na rozładowanym oraz stanie na w pełni naładowanym aku.

Dlatego, mądrzy ludzie zawsze radzą, by nie udzielać dobrych rad, bo i tak każdy wie lepiej zlosnik

Nie było tematu oki