Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie glosniki na przod?

Featured Replies

Napisano

Jakie glosniki polecilibyscie na przod SC?

Aktualnie mam fabryczne, ale nie bardzo jestem zadowolony z dzwieku i chcialem wrzucic tam cos lepszego.

Radyjko jest 4x50W, z tylu w polce sa 3 drozne JBLe 150W. Co bedzie najrozsadniej wrzucic do przodu tak zeby sie zmiescilo w fabryczne miejsca na glosniki?

Napisano

Fabryczne tonsile nie są takie złe. A cokolwiek innego tam załozysz to i tak nie będzie grało/ Tylko panele w drzwi i głosniki 16cm dają rade.

Pozdro

Napisano

> Jakie glosniki polecilibyscie na przod SC?

> Aktualnie mam fabryczne, ale nie bardzo jestem zadowolony z dzwieku i

> chcialem wrzucic tam cos lepszego.

> Radyjko jest 4x50W, z tylu w polce sa 3 drozne JBLe 150W. Co bedzie

> najrozsadniej wrzucic do przodu tak zeby sie zmiescilo w

> fabryczne miejsca na glosniki?

głośniki 10 cm nie grają, także jakie byś nie kupił i tak będzie to samo, zostaw fabyczne bo one dają radę

Napisano

jak juz wspomnieli wyzej... tylko glosniki w boczki drzwi. Jakies 16 893goodvibes.gif

Napisano

> jak juz wspomnieli wyzej... tylko glosniki w boczki drzwi. Jakies 16

najlepiej jak sa dopalone wzmacniaczem ok.gif

bez niego nie ma mowy muzyce zeby.GIF

Napisano

Tak jak koledzy wcześniej polecam pozostawić standardy w ich należytym miejscu, zaś w boczki na drzwiach dać 16.5 cm głośniki Signat H16. Montowałem L16 w boczkach tylnich u Pol_SC i łupią naprawde milusio i to bez żadnego wspomagania. Jedynie Radyjko ma 4x50W i do tego są ograniczone dzięki radyjku na low coś tam smile.gif

Jak damy na FulL stając obok zamkniętego autka możesz słuchać normalnie jak bys boomboxa sobie postawił przed nosem biglaugh.gif

Naprawde nie opłaca się nic w fabryczne miejsca pchać. Później proponowałbym jeścio tweetery na słupki..a na reszte przyjdzie czas później spineyes.gif

Napisano

Ja w miejsce fabrycznych wrzucilem magnaty 60W co prawda kratka zakrywajaca odstaje bo troche sa za duze ale lepiej graja niz tonsile . Wedlug opakowania powinny sie miescic idealnie ale sie nie mieszcza . Tyle ze ja mam CC tongue.gif

Napisano

to juz wiele razy było.. 10cm to strata pieniędzy...chyba ze dostaniesz je za darmo.. zakrecony.gif

Napisano

Tylko panele i 16-tki ja mam PowerBassa i dopiero teraz jest dobrze cool.gif

Napisano

Według mnie głupotą jest montowanie w półce głośników innych niż basowe.

Dlaczego ?

Wysokie dźwięki są kierunkowe , więc zanim dźwięk dotrze do Twoich uszu zostanie kilka (klikanaście) razu odbity i dotrze mocno zniekształcony do Twouch uszu ...

Osobiście uważam że najlepiej zamontować w półce głośniki niskotonowe a z przodu dać wysokotonowce a z nagłośnienia fabrycznego zrezygnować ...

I jeszcze jedna rzecz. Wykonać półkę z MDF lub innego drewna. Oryginalna półka w SC/CC to jakaś parodia. Wykonana jest z jakiś klejonych szmat z kawałkami płyt pilśniowych. Zamontowany głośnik na takim "czymś" nie może zagrać dobrze , bo materiał ten jest za mało stabilny i za bardzo "dźwięko-chłonny".

Ja sam zamówiłem sobie głośniki tanie basowe 20cm na tył , półkę z MDF 1cm sam robię a na przód założę wysokotonowce ale nie piezaki tylko neodymowce ...

U mnie włożenie w boczki głośników odpadło (za kilka miesięcy powiększy się rodzina) a z przodu nie chciałem ciąć blach w drzwiach ...

Fabryczne nagłośnienie zostawiam aby w razie potrzeby zdjecia półki był jakiś dźwięk wink.gif

Ale będe miał do wyboru : fabryczne nagłośnienie albo wysokotonowce + 20cm basowce wink.gif

W audio w moim SC nie ładuję zbyt dużo kasy bo poprostu mi szkoda . Kupiłem tanie głośniki basowe , kupię tanie wysokotonowce , jedynie nad półką się trochę pomęczę bo obudowa jest tak naprawdę najważniejsza ...

Napisano

> Według mnie głupotą jest montowanie w półce głośników innych niż

> basowe.

> Dlaczego ?

> Wysokie dźwięki są kierunkowe , więc zanim dźwięk dotrze do Twoich

> uszu zostanie kilka (klikanaście) razu odbity i dotrze mocno

> zniekształcony do Twouch uszu ...

> Osobiście uważam że najlepiej zamontować w półce głośniki niskotonowe

> a z przodu dać wysokotonowce a z nagłośnienia fabrycznego

> zrezygnować ...

> I jeszcze jedna rzecz. Wykonać półkę z MDF lub innego drewna.

> Oryginalna półka w SC/CC to jakaś parodia. Wykonana jest z jakiś

> klejonych szmat z kawałkami płyt pilśniowych. Zamontowany

> głośnik na takim "czymś" nie może zagrać dobrze , bo materiał

> ten jest za mało stabilny i za bardzo "dźwięko-chłonny".

> Ja sam zamówiłem sobie głośniki tanie basowe 20cm na tył , półkę z

> MDF 1cm sam robię a na przód założę wysokotonowce ale nie

> piezaki tylko neodymowce ...

> U mnie włożenie w boczki głośników odpadło (za kilka miesięcy

> powiększy się rodzina) a z przodu nie chciałem ciąć blach w

> drzwiach ...

> Fabryczne nagłośnienie zostawiam aby w razie potrzeby zdjecia półki

> był jakiś dźwięk

> Ale będe miał do wyboru : fabryczne nagłośnienie albo wysokotonowce +

> 20cm basowce

> W audio w moim SC nie ładuję zbyt dużo kasy bo poprostu mi szkoda .

> Kupiłem tanie głośniki basowe , kupię tanie wysokotonowce ,

> jedynie nad półką się trochę pomęczę bo obudowa jest tak

> naprawdę najważniejsza ...

wiesz co? piszesz straszne brednie. scena muzyczna ma byc z przodu auta, a scena to nie syk z gwizdków kolego. proponuje poczytać forum o CA i dopiero rad udzielać

Napisano

Ja mam 10cm blaupunkty 20W dwudrożne, w bagażniku mała skrzyneczka i to wszystko na moje potrzeby wystarcza.

Tonsili bym nie wywalał - co tonsil to tonsil.. szkoda, że już nic nie robią.. swieca.gif

Napisano

[ciach]

> Kupiłem tanie głośniki basowe , kupię tanie wysokotonowce ,

> jedynie nad półką się trochę pomęczę bo obudowa jest tak

> naprawdę najważniejsza ...

hmm.. wiesz co? wywierć sobie dziury w przedniej szybie i wstaw gwizdki z odpustu.. fajnie będzie gwizdać.. a na tył jakiegoś murzyna z bębnem... no w ostateczności jak największe i jak najtańsze głośniki basowe 800W, czerwone z napisem 666.

claps.gifclaps.gifclaps.gif

Napisano

Ja u siebie w boczki dalem glosniki niskotonowe a do przodu w miejsce fabrycznych wsadzilem wysokotonowe i jestem zadowolony.

Napisano

> wiesz co? piszesz straszne brednie. scena muzyczna ma byc z przodu

> auta, a scena to nie syk z gwizdków kolego. proponuje poczytać

> forum o CA i dopiero rad udzielać

nie chcialem tego nawet komentowac mnie to sie kojarzy z jednym biglaugh.gif

Napisano

No cóż smile.gif

To co piszę to żadne brednie. Dźwięki wysokotonowe są to dźwięki kierunkowe. Dlatego głośniki wysokotonowe powinny być umieszczone na wysokości uszu słuchacza. Głośniki niskotonowe nie są kierunkowe i nie ma znaczenia ich umiejscowienie.

Dlatego uważam że do tyłu powinno dać się jedynie głośniki niskotonowe bo jedynie one nie są kierunkowe.

Na przód tylko i wyłącznie wysokotonowce. Głośniki na przodzie z pełnym pasemem przenoszenia będą się wzajemnie nakładały (dźwieki) i zamist poprawnego dźwięku będe jeden wielki hałas ...

Dlatego osobiście nie kupowałbym nowych głośników 10cm a co najwyżej dokupił jakieś wysokotonowce + zwrotnicę.

Jestem bardzo ciekawy skąd takie niezadowolenie z tego co mówię . Temat kierunkowości fal dźwiękowych i ich nachodzenia i odbić nie jest moim "wymysłem" ale ... kłania się fizyka ...

Nie rozumię też czemu "preferowane" są panele i montaż w nich głośników niskotonowych mimo że głośniki znajdują sie niemal przy stopach słuchacza i pasażera siedzącego z boku.

Oczywiście głosniki wysokotonowe są już sporo wyżej skierowane do słuchaczy.

Gdy głosniki da się w tylnią półkę zrobioną z MDF i tak samo z przodu zainstaluje sie głośniki wysokotonowe to już profanacja muzyki ...

Osobiscie uważam że nie ma sensu ładować drogich głosników do SC , jeśli nie myśli się o jego wyciszeniu i wytłumieniu.

Nie musicie się ze mną zgadzać. Nie zależy mi na tym.

Nie mówię że panele są gorsze , jednak aby zrobić aby dobrze one grały trzeba poświećić więcej czasu i przeznaczyć na nie wieksze fundusze (koszt paneli , koszt mat wyciszajacych , cięcie drzwi i itd ..)

Napisano

Dźwięki wysokotonowe są to dźwięki

> kierunkowe. Dlatego głośniki wysokotonowe powinny być

> umieszczone na wysokości uszu słuchacza. Głośniki niskotonowe

> nie są kierunkowe i nie ma znaczenia ich umiejscowienie.

Ja siem tam nie znam,ale te zasady moze się sprawdzają przy kinie domowym czy inkszym wynalazku przy nagłaśnianiu pokoju itp. - wysokie tony masz rację,niskie nie bardzo - samochód z samym wooferem w bagażniku będzie miał bas z tyłu i koniec.

> Dlatego uważam że do tyłu powinno dać się jedynie głośniki

> niskotonowe bo jedynie one nie są kierunkowe.

I tu się mylisz cfaniaczek.gif

> Na przód tylko i wyłącznie wysokotonowce. Głośniki na przodzie z

> pełnym pasemem przenoszenia będą się wzajemnie nakładały

> (dźwieki) i zamist poprawnego dźwięku będe jeden wielki hałas

> ...

Tu też.....

> Dlatego osobiście nie kupowałbym nowych głośników 10cm a co najwyżej

> dokupił jakieś wysokotonowce + zwrotnicę.

> Jestem bardzo ciekawy skąd takie niezadowolenie z tego co mówię .

Bo nie masz racji(no nie całkiem zeby.GIF )

> Temat kierunkowości fal dźwiękowych i ich nachodzenia i odbić

> nie jest moim "wymysłem" ale ... kłania się fizyka ...

> Nie rozumię też czemu "preferowane" są panele i montaż w nich

> głośników niskotonowych mimo że głośniki znajdują sie niemal

> przy stopach słuchacza i pasażera siedzącego z boku.

Miałbyś okazję posłuchać to byś wiedział czemu są preferowane zeby.GIF

> Oczywiście głosniki wysokotonowe są już sporo wyżej skierowane do

> słuchaczy.

> Gdy głosniki da się w tylnią półkę zrobioną z MDF i tak samo z przodu

> zainstaluje sie głośniki wysokotonowe to już profanacja muzyki

> ...

> Osobiscie uważam że nie ma sensu ładować drogich głosników do SC ,

> jeśli nie myśli się o jego wyciszeniu i wytłumieniu.

> Nie musicie się ze mną zgadzać.

Spoko - po to jest forum żeby mieć własne zdanie.

Nie zależy mi na tym.

Nieładnie - nie zależy Ci na zdaniu Twoich centobraci?? cfaniaczek.gif

> Nie mówię że panele są gorsze , jednak aby zrobić aby dobrze one

> grały trzeba poświećić więcej czasu i przeznaczyć na nie wieksze

> fundusze (koszt paneli , koszt mat wyciszajacych , cięcie drzwi

> i itd ..)

Powiem Ci tak - mam z tyłu 20 cm bas i tweety na zwrotce w półce seryjnej podkręconej pleksą dla sztywności(i poprzedni właściciel wywalił w półce 4 dziury 2x13 i 2x10 cm screwy.gif ) z przodu firmowe 10 cm w serii miejscach i tweety na słupkach.I wiesz na co choruję?Na panele z 16-tkami w drzwi coby z przodu był też bas.Jak daję w pałę to gra w miarę ok(pomimo słabego starego blau) - bas się rozchodzi po wnętrzu,z przodu mi cyka jest git.Ale jak jest ciszej to słychać dudnienie słabo albo z tyłu,z przodu sam sopran.Znowuż jak podkręce bas coby brzmiało po cichu,to jak zrobię głośniej tylne głośniki się wypruwają - wiąże sie to z ciągłą korektą poziomu basu.Gdybym miał panele z 16 cm dwudrożne z przodu - byłoby miód.To tyle....uffff.....po bronku to siem pisać chce aż hej zeby.GIF pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> kierunkowe. Dlatego głośniki wysokotonowe powinny być

> umieszczone na wysokości uszu słuchacza. Głośniki niskotonowe

> nie są kierunkowe i nie ma znaczenia ich umiejscowienie.

Z niskimi tonami to prawda, ale zapominasz cały czas o średnich tonach... Z tego co piszesz to będzie: bum cyk bum cyk bum bum cyk cyk.. nie każdy słucha takiej... muzyki.

> Dlatego uważam że do tyłu powinno dać się jedynie głośniki

> niskotonowe bo jedynie one nie są kierunkowe.

> Na przód tylko i wyłącznie wysokotonowce. Głośniki na przodzie z

> pełnym pasemem przenoszenia będą się wzajemnie nakładały

> (dźwieki) i zamist poprawnego dźwięku będe jeden wielki hałas

> ...

Guzik prawda... nic Ci się nie będzie nakładać - po to masz na głośnikach + -, żeby nie było takiego efektu.

A poza tym policz sobie na podstawie prędkości dźwięku, wymiarów samochodu i zdolności tłumienia siedzeń, tapicerki itp jak długo dźwięk będzie się odbijał wewnątrz pojazdu zanim zamieni się w ciepło...

..dalej nie czytałem..

Napisano

A poza tym policz sobie na podstawie prędkości dźwięku, wymiarów samochodu i zdolności tłumienia siedzeń, tapicerki itp jak długo dźwięk będzie się odbijał wewnątrz pojazdu zanim zamieni się w ciepło...

Nie moge się powstrzymać od OT spamu.........będzie całą noc chłop liczył.....tyle ułamków 130 miejsc po przecinku....wiesz co żeś mu naszykował za robote?? rotfl.gif

Napisano

Ok.

Nie mam doświadczenia w nagłośnieniu Car Audio , ale mam dość spore w przypadku nagłośnień audio (kino-domowe , stereo).

Sądziłem że zasady panujące w tych dziedzinach muszą być takie same w Car Audio (te same zaasay fizyki).

Widać tak nie jest smile.gif

Ja sam zrezygnowałem z paneli z powodu potrzeby cięcia blachy w drzwiach oraz wyciszenia i wytłumienia samych drzwi. Aby głośnik mógł dobrze zagrać potrzbuje "skrzynki" a panele bez wyciętej blachy mają za małą "skrzynię" aby dobrze grać ...

Zastanawiam sie także jak będzie zmieniał się dźwięk w przypadku otwartych lub trochę otwartych okien smile.gif

Z boczków zrezygnowałem bo za kilka miesięcy poszerzy mi sie rodzina i nie chce aby głośniki basowe "waliły" prost na dziecko smile.gif

Została więc półka smile.gif

Chyba jednak nie zamówię wysokotonowców na przód a wykorzytam do tego fabryczne Tonsile a do drugiego wyjścia podłączę basówki na tyle ..

Napisano

> Ok.

> Nie mam doświadczenia w nagłośnieniu Car Audio , ale mam dość spore w

> przypadku nagłośnień audio (kino-domowe , stereo).

> Sądziłem że zasady panujące w tych dziedzinach muszą być takie same w

> Car Audio (te same zaasay fizyki).

> Widać tak nie jest

> Ja sam zrezygnowałem z paneli z powodu potrzeby cięcia blachy w

> drzwiach oraz wyciszenia i wytłumienia samych drzwi. Aby głośnik

> mógł dobrze zagrać potrzbuje "skrzynki" a panele bez wyciętej

> blachy mają za małą "skrzynię" aby dobrze grać ...

> Zastanawiam sie także jak będzie zmieniał się dźwięk w przypadku

> otwartych lub trochę otwartych okien

> Z boczków zrezygnowałem bo za kilka miesięcy poszerzy mi sie rodzina

> i nie chce aby głośniki basowe "waliły" prost na dziecko

> Została więc półka

> Chyba jednak nie zamówię wysokotonowców na przód a wykorzytam do tego

> fabryczne Tonsile a do drugiego wyjścia podłączę basówki na tyle

> ..

To panie jak masz w miarę dobre radio to do przodu wysmaż jakieś słabe piskacze na słupki+ fabryka,a do tyłu jakieś lepsiejsze piskacze do tych basów(oczywiście wszystko na zwrotkach,jak masz doświadczenie w audio to zwrotki sam wyknujesz z końcka drutu i kondzia)i będzie w miarę ok czysty dźwięk z basikiem.

Napisano

aby zbudować dobrą scenę w aucie musisz zacząć od zestawu odseparowanego na przód. woofery musisz zabudować w panelach (i tu są 2 drogi albo robisz pełne panele na całą szerokość schowka i nie tniesz drzwi albo montujesz zwykłe panele i wycinasz otwór w drzwiach) następnie musisz wytłumić komorę akustyczną jakimiś matami (poczytaj forum car audio tam na pewno coś znajdziesz) kolejną bardzo ważna rzeczą jest montaż tweeterów.

następnie wszystko podłącz dobrymi kablami i zaopatrz się w jakiś wzmak.

taki zestaw powinien na początku ci wystarczyc.

nie opłaca się wcześniej kupować suba ponieważ żeby go zestroić musisz zbudowac najpierw przód.

Napisano

oki to wszystko do SC, a polecacie 10 cm 2 drożne do CC na przód, bo chce właśnie wrzucić jakieś głośniczki Alpine może 100 mm na przód i 130 mm / 160 mm na tył.

pozdrawiam poki

Napisano

> oki to wszystko do SC, a polecacie 10 cm 2 drożne do CC na przód, bo

> chce właśnie wrzucić jakieś głośniczki Alpine może 100 mm na

> przód i 130 mm / 160 mm na tył.

> pozdrawiam poki

Poszukaj,ostatnio dużo było tu na temat audio jakie głośniki,w które miejsca i za ile.

Napisano

nie wstawiaj tam glosnikow bo nie dadza nic, a jak juz chcesz to mozesz tam ukryc glosniki wysokotonowe

pozdro

Napisano

> nie wstawiaj tam glosnikow bo nie dadza nic, a jak juz chcesz to mozesz tam ukryc glosniki wysokotonowe

wysokotonowe nie nadają sie do umieszczenia w miejscach standardowych bo to nie bedzie wtedy grać. najlepiej umieścić je na słupkach tak żeby były nakierowne na siebie.

natomiast jezeli nie chcesz bawić się w panele to polecam ci odseparowany zestaw sinusliva. tylko musisz pobawić się wtedy w jakieś lepsze zamocowanie tych głośników (jakaś podkładka pomiędzy plastikiem deski rozdzielczej a głośnikiem) no i pamiętaj o wytłumieniu komór w których te głośniki będą grać smile.gif

Napisano

> wysokotonowe nie nadają sie do umieszczenia w miejscach standardowych

> bo to nie bedzie wtedy grać.

i tu sie z Toba niezgodze 270751858-jezyk.gif

pozdro

cool.gif

Napisano

> wysokotonowe nie nadają sie do umieszczenia w miejscach standardowych

> bo to nie bedzie wtedy grać.

Ja mam wysokotonowe zamontowane w miejsce standartowych,grają i to całkiem dobrze zlosnik.gif

Napisano

> [ciach]

> hmm.. wiesz co? wywierć sobie dziury w przedniej szybie i wstaw

> gwizdki z odpustu.. fajnie będzie gwizdać.. a na tył jakiegoś

> murzyna z bębnem...

hahaha.gif

Napisano

Ja wkładam teraz cztery 165mm Herze do drzwi... Hmmm.

Jak to zagra ? Nie wiem. Może jutro zamontuje... hmm.gif

Napisano

> Ja wkładam teraz cztery 165mm Herze do drzwi... Hmmm.

> Jak to zagra ? Nie wiem. Może jutro zamontuje...

A ja dostałem już głośniki , ale niestety mam takie szczęście że zamiast zamówionych dostałem inne (miały być trochę droższe a dostałem trochę tańsze o gorszych parametrach :-<

Ale trudno , zamontuje je ale będe sie domagał aby oddali mi kasę (różnicę w cenie).

Półeczkę z MDF dziś skończyłem robić. Otworki wycięłem dziś wyrzynarką , dodatkowo pomalowałem na czarno smile.gif

Jutro montuje głośniki 20cm w półkę , podłączam i sam jestem ciekawy efektu smile.gif

Wydatek symboliczny, zapewne szału też nie będzie , ale no cóż musi starczyć smile.gif

Napisano

> A ja dostałem już głośniki , ale niestety mam takie szczęście że

> zamiast zamówionych dostałem inne (miały być trochę droższe a

> dostałem trochę tańsze o gorszych parametrach :-<

> Ale trudno , zamontuje je ale będe sie domagał aby oddali mi kasę

> (różnicę w cenie).

> Półeczkę z MDF dziś skończyłem robić. Otworki wycięłem dziś

> wyrzynarką , dodatkowo pomalowałem na czarno

> Jutro montuje głośniki 20cm w półkę , podłączam i sam jestem ciekawy

> efektu

> Wydatek symboliczny, zapewne szału też nie będzie , ale no cóż musi

> starczyć

no coz teaz tak kiedys kombinowalem i teraz zastanawiam sie po co to bylo smile.gif

obecnie mam w bravce Phonocar Titanium 165mm w drzwiach przednich + tweeter pod szyba (na co brava jest przygotowana fabrycznie otworami zeby.GIF ) no i w bagazniku wzmacniacz oraz maly sub 20L w skrzyni zamknietej to wszystko napedzane ALPINE cda-9854r gra wysoce zadawalajaco smile.gif

Napisano

> no coz teaz tak kiedys kombinowalem i teraz zastanawiam sie po co to

> bylo

> obecnie mam w bravce Phonocar Titanium 165mm w drzwiach przednich +

> tweeter pod szyba (na co brava jest przygotowana fabrycznie

> otworami ) no i w bagazniku wzmacniacz oraz maly sub 20L w

> skrzyni zamknietej to wszystko napedzane ALPINE cda-9854r gra

> wysoce zadawalajaco

hehe smile.gif

Ja się niesamowicie namęczyłem nad pólką. Robiłem ją ręcznie , potem wyrzynarą , szlifowanie i itd ...

I ... okazało się że bez sensu się męczyłem frown.gif

Dziś dostałem materiał maskujący. (teraz zupełnie mi nie potrzebny). Dziś chyba założę ten materiał na półkę i ... chyba półke wystawię na Allegro i sprzedam po kosztach produkcji wink.gif - 30zł + koszt przesyłki , No chyba że z głosnikami to za 65zł smile.gif

Teraz męcze się na panelami przednimi ale trochę za duże zrobiłem frown.gif i będe musiał je całkowicie przerabiać :-<

Napisano

> hehe

> Ja się niesamowicie namęczyłem nad pólką. Robiłem ją ręcznie , potem

> wyrzynarą , szlifowanie i itd ...

> I ... okazało się że bez sensu się męczyłem

> Dziś dostałem materiał maskujący. (teraz zupełnie mi nie potrzebny).

> Dziś chyba założę ten materiał na półkę i ... chyba półke

> wystawię na Allegro i sprzedam po kosztach produkcji - 30zł +

> koszt przesyłki , No chyba że z głosnikami to za 65zł

> Teraz męcze się na panelami przednimi ale trochę za duże zrobiłem i

> będe musiał je całkowicie przerabiać :-

Trzeba było słuchać kolegów od razu rotfl.gif

Napisano

Powtórze po wszystkich jak papuga Dobra jednostka centralna (dobra czytaj alpine, pioneer) do tego wygłuszenie przednich drzwi i załozenie paneli i w to wsadzamy dobry odseparowany zestaw 16 cm ( dobry czytaj w zalezności od zasobności portfela jbl, hertz, infinity) bedziesz zaskoczony jak taki przedni zestaw moze rewelacyjnie zagrać. No tak zapomniałem o dobrym wzmaku 4x22 wat w sinusie z radia to stanowczo za mało.Ps muzyka jest dla tych w samochodzie a nie na ulicy.

Napisano

>No tak zapomniałem o dobrym wzmaku 4x22 wat

> w sinusie z radia to stanowczo za mało.Ps muzyka jest dla tych w

> samochodzie a nie na ulicy.

no panie co pan gadasz. gdybys na taka moc wysterował sprzet w samochodzie to szyby by powypadaly a akumulatorek dlugo by nie pochodzil, na 2*15 W sinus to sie parapetówki w mieszkaniu robilo i cały blok słyszał a co dopiero 4*22. Tak namieszali w dzisiejszych czasach z tymi mocami, ze ludzie glupieją i chca coraz wiecej, nie sadze nawet zeby tyle to radio mialo mocy sinusoidalnej - moc sinusoidalna to moc rzeczywista a nie efektywna czy chwilowa jaka jest podawana w nowych sprzętach.

Napisano

> no panie co pan gadasz. gdybys na taka moc wysterował sprzet w

> samochodzie to szyby by powypadaly a akumulatorek dlugo by nie

> pochodzil, na 2*15 W sinus to sie parapetówki w mieszkaniu

> robilo i cały blok słyszał a co dopiero 4*22. Tak namieszali w

> dzisiejszych czasach z tymi mocami, ze ludzie glupieją i chca

> coraz wiecej, nie sadze nawet zeby tyle to radio mialo mocy

> sinusoidalnej - moc sinusoidalna to moc rzeczywista a nie

> efektywna czy chwilowa jaka jest podawana w nowych sprzętach.

I tu się z panem nie zgodze 2x15 wat sinus w jakims tam wzmacniaczu domowym unitra to nie to samo co powiedzmy 2x22 wat w sprzecie audio.wiem cos o tym niech Pan podepnie zestaw powiedzmy infinity o mocy wyjsciowej 90wat i ciekawe czy taki odwarzacz sobie z nim poradzi nie sądze zacznie sie gubic juz przy sredniej glosnosci.Wzmacniacz to niedołączna częsc dobrego zestawu w która warto zainwestowac.

Napisano

jesli nie masz za duzo srodkow na panele to polecam phonocary 10cm, bardzo dobry srodek i wysokie tony, 2-drozne.

Napisano

No własnie środki finansowe to podstawowa kwestia.Ja tez na razie nie mam konkretnego sprzetu ale do czasu.10 cm z przodu mam magnaty za 80 zł dobre wysokie i takie sobie srednie a na tyle zamaskowane na pólce czarną tkaniną mac-audio 120 zł elipsy 90 wat sinus i pionner do tego całos szału nei robi ale gra poprawnie.

Napisano

> I tu się z panem nie zgodze 2x15 wat sinus w jakims tam wzmacniaczu

> domowym unitra to nie to samo co powiedzmy 2x22 wat w sprzecie

> audio.wiem cos o tym niech Pan podepnie zestaw powiedzmy

> infinity o mocy wyjsciowej 90wat i ciekawe czy taki odwarzacz

> sobie z nim poradzi nie sądze zacznie sie gubic juz przy

> sredniej glosnosci.Wzmacniacz to niedołączna częsc dobrego

> zestawu w która warto zainwestowac.

no wiec wlasnie producenci nie podają mocy rzeczywistej, tudzież sinusoidalnej, zeby taka moc otrzymać trzeba ja skadś wziaźć, zalozmy taki wzmacniacz 2*35 - daje to 70 W, tyle musi zeżreć prądu zeby zagrało z taką mocą, jako ze wzmacniacze nie maja 100% sprawności to trzeba tez straty doliczyc i wyjdzie jakies 120 W - taki zasilacz ma wlasnie moj wznacniacz 2*35 W. Teraz jesli samochodowa instalacja ma 12 V(14,4 przy wlaczonym silniku) to taki wzmacniacz przy maksymalnym wysterowaniu pobierałby ~10 A. Troche moze przesadzam i teoretyzuje ale tak jak pan mowi, moc we wzmacniaczach samochodowych jest inna niz w domowych wzmacniaczach, tylko ze jelsi chodzi o rzeczywista to jest ona podawana w tych drugich, w samochodowych jest podawana moc efektywna lub chwilowa, ona sie fachowo jakos nazywa, ale nie jest to moc sinusoidalna

Napisano

> no wiec wlasnie producenci nie podają mocy rzeczywistej, tudzież

> sinusoidalnej, zeby taka moc otrzymać trzeba ja skadś wziaźć,

> zalozmy taki wzmacniacz 2*35 - daje to 70 W, tyle musi zeżreć

> prądu zeby zagrało z taką mocą, jako ze wzmacniacze nie maja

> 100% sprawności to trzeba tez straty doliczyc i wyjdzie jakies

> 120 W - taki zasilacz ma wlasnie moj wznacniacz 2*35 W. Teraz

> jesli samochodowa instalacja ma 12 V(14,4 przy wlaczonym

> silniku) to taki wzmacniacz przy maksymalnym wysterowaniu

> pobierałby ~10 A. Troche moze przesadzam i teoretyzuje ale tak

> jak pan mowi, moc we wzmacniaczach samochodowych jest inna niz w

> domowych wzmacniaczach, tylko ze jelsi chodzi o rzeczywista to

> jest ona podawana w tych drugich, w samochodowych jest podawana

> moc efektywna lub chwilowa, ona sie fachowo jakos nazywa, ale

> nie jest to moc sinusoidalna

Podsumowujac te nasze rozwazania moje zdanie jest takie że żaden radioodwarzacz cd nie poradzi sobie z dobrym wysterowaniem mocnych głosników i niezbedny jest wzmacniacz ocvzywiscie zalezy to od tego za co ktos uwaza dobra jakos płynąca z zestawu.

Napisano

> Podsumowujac te nasze rozwazania moje zdanie jest takie że żaden

> radioodwarzacz cd nie poradzi sobie z dobrym wysterowaniem

> mocnych głosników i niezbedny jest wzmacniacz ocvzywiscie zalezy

> to od tego za co ktos uwaza dobra jakos płynąca z zestawu.

jak dla mnie to konieczny jest czysty dźwiek, dobre wysokie i srednio głeboki ale nie dudniący bas, lubu dubu nie potrzebuje i nie wiadomo jakiej głośności też nie, w koncu w aucie nie ma takiego relaksu i warunków akustycznych zeby nie wiadomo jak muzyki słuchać smile.gif

Napisano

> jak dla mnie to konieczny jest czysty dźwiek, dobre wysokie i srednio

> głeboki ale nie dudniący bas, lubu dubu nie potrzebuje i nie

> wiadomo jakiej głośności też nie, w koncu w aucie nie ma takiego

> relaksu i warunków akustycznych zeby nie wiadomo jak muzyki

> słuchać

Tez sie zgadzam z Panem ze najwazniejsza jest jakosc dźwieku tez nie lubie dudniących samochodów ale przynjamniej ja lubie słuchac w samochodzie muzyki bardzo głosno i to nie techno głupiej łupaniny a r&b soul a czasami jazzu.Jeśli ktos nei zamierza sluchac myzki z gałką przekeconą na 90% mocy to z pewnoscia samo radio mu wystarczy a jesli ktos lubi zeby tam muzyka do niego dotarla to wzmak obowiązkowo.

Napisano

normalnie rozp.....acie mnie obydwaj swymi wywodami hehe.gif

ale w sumie ja sie nie znam zlosnik.gif

Napisano

> normalnie rozp.....acie mnie obydwaj swymi wywodami

> ale w sumie ja sie nie znam

a czy tu ktokolwiek sie zna, to tylko forum zlosnik.gif

Napisano

> a czy tu ktokolwiek sie zna, to tylko forum

jest taki jeden co sie zna ale on tylko uznaje SONY hahaha.gif

Napisano

Nie wiem czemu, ale u mnie w Seicento zamiast tonsili były jakieś Sony sprzodu (być może poprzedni właściciele zmienili). Zrobiłem inaczej niż Wy radzicie i wymieniłem je na mocniejsze Sony Xplody. Fakt, to tylko 10cm głośniki ale różnica była moim zdaniem zauważalna. Wymiana jest prosta i wcale dużo nie kosztuje - moim zdaniem jeśli chcesz, masz kase to warto wsadzić tam coś mocniejszego. Poza tymi przednimi mam zamontowaną solidną półkę z mocnymi głośnikami Boschmanna 6x9''. Radio też Sony (chyba przypadkiem jestem jak ten jeden co się niby zna i uznaje tylko sony, tyle że ja sie nie znam zeby.GIF ) 4x50 i całość gra naprawdę bardzo dobrze. Zwykłemu śmiertelnikowi powinno w zupełności wystarczyć (jest naprawdę głośno) - a audiofilom nigdy nic nie wystarcza. Jednak zgadzam się, że wygłuszenie auta to świetne posuniećie które poprawi brzmienie w kazdym autku.

Wiec jeśli chcesz sobie posłuchać głośniej muzyki w seicento a nie jesteś audiofilem (muzyka nie jest priorytetem w Twoim aucie) to taka konfuguracja jak u mnie zadowoli Cie w zupełnośći

Pozdrawiam

Napisano

Ej ludzie a ja mam pytanie mam 2 wyjscia biglaugh.gifzlosnik.gif

Zamontowac na tylnej półce głosniki Boshmana lub blaupunkta

tutaj sa

http://www.allegro.pl/item122369609_boschmann_elipsa_6x9_super_bass_jak_tuba.html

http://www.allegro.pl/item122499660_blaupunkt_gtx_462hp_gwarancja_nowe_sklep_140w.html

2 opcja jest taka izzzzzzz cool.gif sprzodu zostawiam fabryczne mi te sporanowki wystarczaja i do bagaznika daje skrzynie basowa mozecie mi doradzic tylko jaka ta skrzynie ?? taka doo 150 zł hehe

COS W TYM STYLU

http://www.allegro.pl/item123085117_aktywna_skrzynia_z_wzmacniaczem_20cm_350_watt_fvat.html

co byscie wybrali na moim miejscu???????? sa tylkop te 2 opcje prosze o pomoc:D:D:D:D:D

Napisano

Witam !

Ja mam 10CM ALPINE 1025S z przodu w Seicento no i o basie nie ma mowy ale jeśli chodzi o całą resztę to bardzo ładnie grają , uzywane kupiłem na Allegro za 72zł w Media Markt nowe są za 129zł, są naprawdę super, ale tak jak piszę żeby był bas to trzeba coś jeszcze dołożyć.

A tak przy okazji myślę o JBL GTO 937 na tylną półkę wrzucić,

http://www.allegro.pl/item123273416_gto_937_94_db_innowacja_2006_jbl_fan_bonus_.html

ale to głośniki 2Ohm i podobno końcówka mocy w radiu może się spalić? boje_sie.gif

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.