Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czemu moja astra pali 13,5 l na 100 gazu po miescie 1.4

Featured Replies

Napisano

witam, po raz kolejny, moze ktos mi sensownie podpowie.. jedni twierdza ze mam za ciezka noge ; P , ale to chyba nie prawda.. wymieniony parownik na brc eco.. regulacja zrobiona, a jeszcze inni mi mowia ze to mixer i zebym zmienil na abimex'a ale gdzie ten mixer.. i czy to moze byc to wogole..

Napisano

Ja też mam ciężką nogę, astra 1.4, po drodze z pracy do domu trasa szybkiego ruchu i pali mi max 9 litrów LPG. Mikser to ta część do której dochodzi przewód gazowy z parownika, u mnie umiejscowiony jest pod plastikowa pokrywą wtrysku.

Dodam jeszcze że na LPG przejechałem 100kkm i parownik fabryczny bez regeneracji (BRC).

Napisano

a jaki masz silnik?nie ma go w profilu .u mnie pali 8 insatalka moja w opisie.radze podjechać na regulacje gazu,mnie pokazali przy montażu co lekko przekręcić jak zadużo łyknie lub będzie zbyt leniwa 270751858-jezyk.gif Przejechałem puki co na lpg 4kkm i nic sie nie dzieje wiec nic nie kręce ale jak ci łuka to do gazownika

Napisano

pali jak smok, nawiasem mówiąc po założeniu gazu też miałem podobny wynik, teraz jest ok. 8l, rekord na trasie 6,15 gazu. sporo poprawiło sie po wymianie czujnika temperatury do komputera, instalke regulowałem sam i już ze 30tys zrobione po moim ustawieniu cool.gif

Napisano

> pali jak smok, nawiasem mówiąc po założeniu gazu też miałem podobny

> wynik, teraz jest ok. 8l, rekord na trasie 6,15 gazu. sporo

> poprawiło sie po wymianie czujnika temperatury do komputera,

> instalke regulowałem sam i już ze 30tys zrobione po moim

> ustawieniu

Co sie poprawilo po wymianie czujnika do ecu ??? Bo mysle ze jego rola w czasie jazdy na gazie jest zadna irked.gif

Napisano

> Co sie poprawilo po wymianie czujnika do ecu ??? Bo mysle ze jego

> rola w czasie jazdy na gazie jest zadna

Przy Ii gen faktycznie żadna. Przy IV i owszem, ma znaczenie. Ale kolega nie był łaskaw wypełnić profilu...

Napisano
  • Autor

> Przy Ii gen faktycznie żadna. Przy IV i owszem, ma znaczenie. Ale

> kolega nie był łaskaw wypełnić profilu...

mh, czujnik zachowuje sie prawidlowo chyba.. temp jest w normie i dobrze trzyma temp.. silnik X14NZ swiece brisk silver lpg lr17ys,

Napisano

hmm.gif moja pali max do ok 11L w mieście

min co udało się zrobić to 7L (jedno tankowanie, wiec niezbyt wierygodne wink.gif)

przeciętnie jest ok 9-10.5L.

Piszesz miasto - korki? pamiętaj, że jak stoisz km nie ubywa, a gazu tak.

Powinno się zrobić testy mieszanki podczas jazdy, bo może jest jednak źle wyregulowana instalka?

Zmiana miksera - też może być, trzeba by sprawdzić jaki masz założony i porównać z tym jaki powinien być.

Napisano
  • Autor

> moja pali max do ok 11L w mieście

> min co udało się zrobić to 7L (jedno tankowanie, wiec niezbyt

> wierygodne )

> przeciętnie jest ok 9-10.5L.

> Piszesz miasto - korki? pamiętaj, że jak stoisz km nie ubywa, a gazu

> tak.

> Powinno się zrobić testy mieszanki podczas jazdy, bo może jest jednak

> źle wyregulowana instalka?

> Zmiana miksera - też może być, trzeba by sprawdzić jaki masz założony

> i porównać z tym jaki powinien być.

no tak, rozumiem, ale nie 13.5 : P .. a gdzie ten mixer jest i jakie w/g Ciebie powinien byc..

Napisano

> witam, po raz kolejny, moze ktos mi sensownie podpowie.. jedni

> twierdza ze mam za ciezka noge ; P , ale to chyba nie prawda..

> wymieniony parownik na brc eco.. regulacja zrobiona, a jeszcze

> inni mi mowia ze to mixer i zebym zmienil na abimex'a ale gdzie

> ten mixer.. i czy to moze byc to wogole..

a ja tam twierdze, że przy ostrym butowaniu 13l/100km to coś bardzo realnego 270751858-jezyk.gif pojeździj jakiś czas spokojnie to zobaczysz czy spalanie spadło czy nie waytogo.gif

Napisano

> Przy II gen faktycznie żadna. Przy IV i owszem, ma znaczenie.

Jakie były by objawy gdyby czujnik na ECU był "trafiony"? (przy IV gen)

Napisano

> no tak, rozumiem, ale nie 13.5 : P

IMO przy długich postaojach w korkach

i ostrej jeździe możliwe - jak jest na trasie?

> .. a gdzie ten mixer jest i jakie

> w/g Ciebie powinien byc..

w jednopunkcie jest pod przepustnicą (pod tym czarnym plastikowej puszce na silniku), dochodzi tam wąż od reduktora.

Jaki mikser nie wiem, poszukaj może na forum gazowym.

Napisano

mnie się wydaje, ze wystarczy jezdzić po mieście tak jak to wygląda w centrach. cały czas światła stoisz i ruszasz. samo ruszenie autka potrzebuje zaje..dużo. mialem kiedyś omege i tam było pokazane spalanie to w momencie ruszenie wskakiwało na ponad 40l/100km az brakowalo skalijak juz autko ruszylo to gwaltownie lecial w dol, ale srednia byla 15l/100 (duze korki). Teraz mój astrolot 1,4 pali na miescie 11. tez probowalem regolacji i tego wszystkiego o czym bylo wczesniej i nic

10,5 - 11l/100km w mieście ok. 7,5l/100km trasa.

Pozdrawiam

Napisano

witam

mi pomiescie pali tez ok 13litrów ale na trasie mam 7 litrów miasto miastu nie jest równe, regulacja nie pomogła zmiana termostatu tez nie w miesce jest ok 13 i tyle

Napisano

a ile ci pali na trasie? trzeba pamietac ze 3 min pracy silnika na biegu jałowym jest równe ok 1 km 20.GIF

Napisano

troche dużo. Moja 1.6 max 10 LPG ale wtedy musi naprawde być but na każdym skrzyżoaniu. Średnia do 9.

Proponuje zmienić gazownika.

• 3 tygodnie później...
Napisano

no ja pobiłem dzisiaj rekord spalania w mieście 17,5l/100km

tylko, że do pracy muszę przejechac przez cały Wrocław ;-(

Napisano

mi pali po miescie ok 12 i juz sie przyzwyczailem. nosze sie z zamiarem wymiany kompa od gazu na bingo, bo teraz mam staga, mowia ze to pomoze smile.gif

Napisano

Jeżeli masz 8 zaworowy silnik to faktycznie coś jest nie wporządku. Moja astra 1.4 8v spala max 8.4 gazu, a średnio 7.5l. Mierzyłem ją kilka razy i zawsze tak samo. Moja rada: jedź do jakiegoś serwisu.

Napisano

Ja mam tez 1.4 na LPG i powiem tak na trasie od 8 -10 l potrafi wziasc zalezy jak jej cisne tongue.gifp.

Po miescie od 10 - 13 l gazu.Tak to sie przedstawia po tym jak moj "kochany gazownik mi wyregulowal moc" z 40 krokow silnika krokowego zrobil 7 .Wiec do dupy z takim gazownikiem.Nastepnym razem sam bede ustawial.Bo na poprzednich ustawieniach na trasie palil 9 l max gazu ,miasto 10 -11 l gazu.

Pozdrawiam.Adrian

Napisano

Troszkę przesadziłem Dzisiaj na stacji byłem i weszło 31,2l LPG, a zrobiłen na nich około210km. Więc nie jest źle. Mam do pracy około 10km, a jadę około 35minut więc to też ma znaczący wpływ na spalanie ;-)

Napisano

Bo jak sie kupi auto z najgorszym silnikiem opla (tu prosze sie nie obrazac) to tak jest , ja pomykam omegą 2.0 8V combi i na miescie mi to bierze 11.3 litra bez klimy , a z klimą 12 l LPG na rasie 5 osób w aucie predkosc na Wrocław 140km/h spalanie 10.5 lpg . miasto miastu nie równe , wiec napisze , ze poruszam sie po rudzie slaskiej .

Napisano

> Bo jak sie kupi auto z najgorszym silnikiem opla (tu prosze sie

> nie obrazac) to tak jest .

No mam nadzieje, że nie miałeś na myśli mojego silniczka.

Tak na poważnie to mi się wydaje, żę zrobił się jakiś mułowatu troszkę. Muszę sprawdzić czujnik temp dla kompa bo po nagrzaniu zaczyna nie równo pracować, a jak jest zimny to jest oki

Napisano

mi pali 10 l w mieście - max 11 l

tryb mieszany 9 l

trasa 7,5 - 8 l

także może coś by trzeba podregulować w Twoim autku - tylko co ? hmm.gif

Napisano

sprawdź sobie wszystkie połączenia - wszystkie podciśnieniowe

u mnie pomogło uszczelnienie jednego przewodu (a raczej jego zakończenia - ponieważ było złamane i brało lewe powietrze)

regulacja zapłonu i regulacja instalacji gazowej

regulacja zapłonu na "oko"

instalacji gazowej do miernika wpiętego do sondu lambda "mniej więcej" - oczywiście na postoju regulacje opisane w "gaz na ulicach"

i z 9,5-10,5 spalanie spadło do 7,5 - 8,5l gazu

Napisano

Witam

Mam 1.4 najtańsza instalacja max w mieście to 11-12l. Instalacja ze śrubą wyregulowana tak, że Vmax 140km/h. Trasa 8.2 l miasto 9,6l a poza tym sonda już padła.

spalanie spadło o 1l jak wymieniłem świecę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.