Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yyynteligentna sygnalizacja swietlna?

Featured Replies

Napisano

Czy "inteligentna sygnalizacja swietlna" to tylko ta ze "skrzyneczka" obok swiatel czy sa tez jakies innego typu?

Ci ktorzy znaja okolice Gliwic moze beda wiedzieli o ktorym skrzyzowaniu mysle - chodzi o to "nowe" przed Pyskowicami.

Przebudowano tam skrzyzowanie i dodano sygnalizacje swietlna.

"Skrzynek" obok sygnalizatorow to tam nie widzialem, a cykl swiatel jest jakis dziwny - zastanawia mnie wiec czy "czujniki" sa rowniez umieszczane inaczej?

Czy tez jest to poprostu "zwykla" sygnalizacja?

Napisano

Kilka lat temu u mnie w Malborku oddano do uzytku taka yntelygentna sygnalizacje. Podobno byla to pierwsza w Polsce a chyba 3 w Europie tego typu instalacja, produkt holenderski. W jezdni sa zalozone jakies petle pomiarowe na podstawie ktorych sygnalizacja sama sie dostosowuje w zaleznosci od natezenia ruchu. Wg mnie i znajomych ten model nie spelnia swojego zadania tzn nie uplynnia ruchu - na starej bylo o wiele lepiej.

Napisano

> Czy "inteligentna sygnalizacja swietlna" to tylko ta ze "skrzyneczka"

> obok swiatel czy sa tez jakies innego typu?

> Ci ktorzy znaja okolice Gliwic moze beda wiedzieli o ktorym

> skrzyzowaniu mysle - chodzi o to "nowe" przed Pyskowicami.

> Przebudowano tam skrzyzowanie i dodano sygnalizacje swietlna.

> "Skrzynek" obok sygnalizatorow to tam nie widzialem, a cykl swiatel

> jest jakis dziwny - zastanawia mnie wiec czy "czujniki" sa

> rowniez umieszczane inaczej?

> Czy tez jest to poprostu "zwykla" sygnalizacja?

tak to sygnalizacja acykliczna ... sterownik to ASR 2005PL

Napisano

pol katowic ma takie, mają czujniki w jezdni. zauwaz cos co wygląda jak "łaty" w drodze, a tak naprawde to sa czujniki. fajnie sie w nocy jedzie po nich, ale jak masz np 3 sygnalizacje inteligentne a 4ta to zwykla i stoiszz na pustym skrzyzowaniu o 4 nad ranem i czekasz....

Napisano

> obok swiatel czy sa tez jakies innego typu?

np.w USA są w nawierzchni drogi wycięte szczelinki w nie wsadzone kablelki/czujniki (w Polsce praktycznie tak samo) i w momencie kiedy dojeżdżasz do skrzyżowania ,a z przeciwka nic nie jedzie (np.w nocy) zapala Ci się zielone ...albo są też zielone strzałki w lewo żeby dwa lub trzy autka nie musiały czekać aż wszyscy jadący prosto przejadą no i dla bezpieczeństwa tych skręcających w lewo ,bo to czasami ryzykowny manewr jeśli skrzyżowanie jest bardzo szerokie lub z sześcioma ulicami więc jeśli kots podjedzie na pas do skrętu to w następnym cyklu świateł zapali się strzałka ok.gif

ogólnie system jest dobry ale czasem jakaś "krowa/baran" nie podjedzie do linii tylko zatrzyma się dużo za daleko, nie najedzie na czujniki i zielone światło czy strzałka po prostu się nie zapala pad.gif

w samym Chicago sygnalizacja świetlna jest również regulowana jakimś systemem natężenia ruchu ,bo np.przed godziną 7 rano (albo w weekendy) światła zmieniają się zauważalnie szybciej tzw.zielona fala ,po 7 rano w tygodniu stoisz na czerwonym prawie na każdym skrzyżowaniu no.gifsick.gif ale jest to zależne od części miasta i godzin ...

oprócz tego służby 911 (policja,pogotowie,straż) mają możliwość włączenia sobie "zielonej fali" jeśli jadą na wezwanie czyli wszystkie światła przed nimi zmieniają się na zielone devil.gif oczywiście wszyscy inni mają czerwone zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> w samym Chicago sygnalizacja świetlna jest również regulowana jakimś

> systemem natężenia ruchu

są na świecie systemy sygnalizacji które można sterować centralnie, tzn nie programuje się jednego sterownika dla jedngo skrzyżowania, tylko cały układ (sieć skrzyżowań). Centralne sterowanie daje dodatkowo możliwości zmiany programów i tworzenia np zielonej linii w zależności od natężenia ruchu.

U nas stosowano zieloną linie, z tym że ustawiało się to na poszczególnych sterownikach.

Co do akomodacyjnych sygnalizacji u nas,

rezygnuje się już z pętli w jezdni na rzecz kamer, widać to na drogach krajowych. Pętle często się przerywały (koleiny), mniej jest też prowadzenia instalacji.

Napisano

> np.w USA są w nawierzchni drogi wycięte szczelinki w nie wsadzone

> kablelki/czujniki (w Polsce praktycznie tak samo) i w momencie

> kiedy dojeżdżasz do skrzyżowania ,a z przeciwka nic nie jedzie

> (np.w nocy) zapala Ci się zielone

U mnie zrobili jedno takie przejście dla pieszych ze światłami. Ma tylko jedną wadę... trzeba jechać przepisowe 50 km/h żeby zdążyło się zmienić na zielone zanim dojedziesz hehe.gif

Napisano

> Kilka lat temu u mnie w Malborku oddano do uzytku taka yntelygentna

> sygnalizacje. Podobno byla to pierwsza w Polsce a chyba 3 w

> Europie tego typu instalacja, produkt holenderski. W jezdni sa

> zalozone jakies petle pomiarowe na podstawie ktorych

> sygnalizacja sama sie dostosowuje w zaleznosci od natezenia

> ruchu. Wg mnie i znajomych ten model nie spelnia swojego zadania

> tzn nie uplynnia ruchu - na starej bylo o wiele lepiej.

No to chyba to było przyczyną, że latem jak przejeźdzałem kilka razy przez Malbork to był to koszmarrrrrrr wrrr.gif przejeźdzam przez to miasto co roku, ale ten rok to chyba przejdzie do historii. Raz na początku sierpnia wjazd od strony Elbląga i wyjazd na Starogard Gd. trwał ponad godzinę. Normalnie trwa 10 - 15 min. Nawet policja nie dała rady sterować ruchem. Sygnalizacja oczywiście swoje, a ruch swoje 270751858-jezyk.gif

Napisano

a próbowałeś je z odpowiedniej odległości , potraktować długimi ?

bo np: wjazd na A4 na rybnickiej jest tak rozwiązany hmm.gif

dodam że żadnych skrzyneczek nie zaobserwowałem grinser006.gif

Napisano

> oprócz tego służby 911 (policja,pogotowie,straż) mają możliwość

> włączenia sobie "zielonej fali"

Echhh, dorwać takiego "pilota"... devil.gif

Napisano

Skrzyneczki sa sterownikiem sygnalizacji Nie musza być przy każdym skrzyżowaniu. Czujniki masz w nawierzchni - pętle indukcyjne, które mogą rozpoznać czy stoi samochod osoowy czy autobus, rozmieszczone sa w roznej odleglosci od skrzyzowania. Sa dość awaryjne - np w wypadku wystąpienia kolein. Masz też czujniki prędkości nad sygnalizatorem. Cykle świetlne są też ustawiane w zależności od godziny - inna długość cyklu w szczycie inna poza nim. Sterowanie sygnalizacją może odbywać się też z centrum zarządzania ruchem.

Napisano

> a próbowałeś je z odpowiedniej odległości , potraktować długimi

> ?

Dokaładnie, niedaleko mnie tez jest takie skrzyzowanie dwupasmowej z jakas lokalną drożką... po 23:00 jak pusto to sie zazwyczaj pali sie czerwone na dwupasmowej, mrugniecie dlugimi i od razu na zielone przeskakuje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No to chyba to było przyczyną, że latem jak przejeźdzałem kilka razy

> przez Malbork to był to koszmarrrrrrr przejeźdzam przez to

> miasto co roku, ale ten rok to chyba przejdzie do historii. Raz

> na początku sierpnia wjazd od strony Elbląga i wyjazd na

> Starogard Gd. trwał ponad godzinę. Normalnie trwa 10 - 15 min.

> Nawet policja nie dała rady sterować ruchem. Sygnalizacja

> oczywiście swoje, a ruch swoje

Posrednio moze i sygnalizacja byla tego przyczyna. Ale glownie jest to sprawka remontu trasy E7 od elblaga do Nowego Dworu Gd. Spora czesc pojazdow wybrala objazd przez Malbork dlatego takie problemy byly

Napisano

W mojej mieścinie wykonano takie "inteligentne sterowanie ruchem" Cztery skrzyżowania z zainstalowanymi sygnalizatorami, czujnikami ruchu analizuje jakiś system komputerowy i zapala te lampki niby stosownie do potrzeb ruchu. Efekt jest taki, że korki są trzy razy większe niż przed założeniem tych efektów świetlnych. Makabra. Dodam, że ta inwestycja dostała zaszczytne 3 miejsce w rankingu Motoru za najbardziej nietrafioną inwestycje drogową ( 1 miejsce zajął most w Płocku gdzie "zapomniano" wybudować dojezdy do niego )

Napisano

> Kilka lat temu u mnie w Malborku oddano do uzytku taka yntelygentna

> sygnalizacje. Podobno byla to pierwsza w Polsce a chyba 3 w

> Europie tego typu instalacja, produkt holenderski. W jezdni sa

> zalozone jakies petle pomiarowe na podstawie ktorych

> sygnalizacja sama sie dostosowuje w zaleznosci od natezenia

> ruchu. Wg mnie i znajomych ten model nie spelnia swojego zadania

> tzn nie uplynnia ruchu - na starej bylo o wiele lepiej.

w Malborku jest system UTOPIA-SPOT firmy Peek traffic ... niemialem niestety okazji sprawdzic jak dziala zlosnik.gif

Napisano

> Dokaładnie, niedaleko mnie tez jest takie skrzyzowanie dwupasmowej z

> jakas lokalną drożką... po 23:00 jak pusto to sie zazwyczaj pali

> sie czerwone na dwupasmowej, mrugniecie dlugimi i od razu na

> zielone przeskakuje

ciekawe masz reflektory ... wzbudzaja petle indukcyjne wiazka swiatla

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ... a tak serioo sprubuj nie migac efekt bedzie ten sam ... pod warunkiem ze nikt wczsniej sie nie zglosi na wlocie kolizyjnym tongue.gif

Napisano

> są na świecie systemy sygnalizacji które można sterować centralnie,

> tzn nie programuje się jednego sterownika dla jedngo

> skrzyżowania, tylko cały układ (sieć skrzyżowań). Centralne

> sterowanie daje dodatkowo możliwości zmiany programów i

> tworzenia np zielonej linii w zależności od natężenia ruchu.

> U nas stosowano zieloną linie, z tym że ustawiało się to na

> poszczególnych sterownikach.

> Co do akomodacyjnych sygnalizacji u nas,

> rezygnuje się już z pętli w jezdni na rzecz kamer, widać to na

> drogach krajowych. Pętle często się przerywały (koleiny), mniej

> jest też prowadzenia instalacji.

wideodetekcja tez ma pewne wady .... np. pogoda ,kamera we mgle nic nie widzi , mocne slonce prosto w obiektyw powoduje olsnienia i refleksy , mocny wiatr porusza kamery co powoduje drgania obrazu i przesuwanie sie obszarow detekcji . Po drugie "zasyfienie " naszych drog powoduje dosc szybkie zanieczyszczenie szyb w obudowach , a to z kolei wplywa na ostrosc obrazu . itd.

U nas teraz rzeczywiscie wchodzi moda na wideodetekcje a motywacja czesto jest partactwo drogowcow ktorzy klada asfalty na drogach krajowych takiej klasy jak na zachodzie na drozkach lesnych oslabiony.gif

Napisano

> W mojej mieścinie wykonano takie "inteligentne sterowanie ruchem"

> Cztery skrzyżowania z zainstalowanymi sygnalizatorami,

> czujnikami ruchu analizuje jakiś system komputerowy i zapala te

> lampki niby stosownie do potrzeb ruchu. Efekt jest taki, że

> korki są trzy razy większe niż przed założeniem tych efektów

> świetlnych. Makabra. Dodam, że ta inwestycja dostała zaszczytne

> 3 miejsce w rankingu Motoru za najbardziej nietrafioną

> inwestycje drogową ( 1 miejsce zajął most w Płocku gdzie

> "zapomniano" wybudować dojezdy do niego )

To tak samo, jak pałki zaczną kierować ruchem hehe.gif

Napisano

> W mojej mieścinie wykonano takie "inteligentne sterowanie ruchem"

> Cztery skrzyżowania z zainstalowanymi sygnalizatorami,

> czujnikami ruchu analizuje jakiś system komputerowy i zapala te

> lampki niby stosownie do potrzeb ruchu. Efekt jest taki, że

> korki są trzy razy większe niż przed założeniem tych efektów

> świetlnych. Makabra. Dodam, że ta inwestycja dostała zaszczytne

> 3 miejsce w rankingu Motoru za najbardziej nietrafioną

> inwestycje drogową ( 1 miejsce zajął most w Płocku gdzie

> "zapomniano" wybudować dojezdy do niego )

U mnie postawiono na głównej ulicy miasta taką "inteligentną inaczej" sygnalizację, która pobiła wszelkie rekordy we wkurzaniu mieszkańców na to, co się dzieje w mieście. Można o tym poczytać tutaj .

Szczytem głupoty jest fakt, że sygnalizacja jest tylko na przejściu dla pieszych, w jednym miejscu obok skrzyżowania lokalnych ulic z DK94. Dotychczas wjazd w lewo z ulicy Nowoosadniczej czy Lwowskiej na DK94 (załącznik, przepraszam za jakosc) graniczył z niemożliwością (sam kiedyś czekałem na okazję około 15 minut), teraz światła spowalniające ruch spowodowały, że stoi się dwa razy dłużej. Ciekawe kiedy ktoś wkur...y "rozbierze" całą tę instalację.

post-626-14352474375777_thumb.jpg

Napisano

> w Malborku jest system UTOPIA-SPOT firmy Peek traffic ... niemialem

> niestety okazji sprawdzic jak dziala

No patrz, a ja myślałem, że Utopię to za 20 lat w Polsce zobaczymy biglaugh.gif. Ale to było z 5 lat temu wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.