Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poroniony pomysł producentów aut

Featured Replies

Napisano
klik jak dopną swego to bedzie lipa sciana.gif
Napisano

> klik jak dopną swego to bedzie lipa

aha... i mysla ze tym cos zdziałają. Ludzie MUSZĄ miec tanie czesci do aut, bez tego jedynie wzrosną kradzieże, abyje pozyskać...

Napisano

pazerność na kase nie zna umiaru screwy.gif

poupadają wytwórcy zamienników ludzie potracą prace i tak jak kolega wyżej napisał wzrośnie liczba kradzionych aut na części. Może o to producentom samochodów chodzi, bo temu co ukradną będzie musiał kupić drugi samochód.

Napisano

Chińczycy i rosjanie nie przejmują się zastrzeżonymi patentami i klepią wszystko jak leci. Będzie czarny rynek zamienników i to naprawdę gównianych zamienników.

Napisano

... szczerze wątpię.

Napisano

> pazerność na kase nie zna umiaru

> poupadają wytwórcy zamienników ludzie potracą prace i tak jak kolega

> wyżej napisał wzrośnie liczba kradzionych aut na części. Może o

> to producentom samochodów chodzi, bo temu co ukradną będzie

> musiał kupić drugi samochód.

a nie jest tak, że takie zastrzeżenia wzorów mają ważność przez jakiś czas, a potem wygasają ... wtedy tylko auta kilka lat od wejścia do produkcji musiałyby być naprawiane oryginalnymi częściami, a potem już na rynek wchodziłyby zamienniki innych producentów

zresztą tak w tej chwili jest ... zamienniki do nowych aut pojawiają się po kilku latach od wejścia na rynek

Napisano

Mało realne i trudne do wyegzekwowania.

Napisano

Koncerny motoryzacyjne bronią sie przed tym co ma nastąpić za niedługi okres czasu (3-4 lata) czyli derektywą pozwalajacą w serwisowanych pojazdach stosować tzw zamienniki o porównywalnej jakości co oryginał wink.gif

Napisano

wzrosną kradzierze aut na części zamienne ...

Napisano

> wzrosną kradzierze aut na części zamienne ...

Też takie moje zdanie wzrosną kradzierze, a dalej składki AC

Napisano

no to spodziewamy sie zwiekszonej ilosci znikajacych aut, ewentualnie jak rozwali ktos blache to bedzie klepal i wspawal inne kawalki blach by polatac, gorzej z lampami ale wszystko inne co da si epospawac, skleic moze beda wlasnie ratowac a nie wymieniac

Napisano

> Chińczycy i rosjanie nie przejmują się zastrzeżonymi patentami i

> klepią wszystko jak leci.

i mają rację zlosnik.gif

Będzie czarny rynek zamienników i to

> naprawdę gównianych zamienników.

a ja słyszałem, że jakośc chińskich wyrobów systematycznie wzrasta ok.gif

Napisano

> a ja słyszałem, że jakośc chińskich wyrobów systematycznie wzrasta

czyli tanio, dobrze i solidnie zeby.GIF nie mam nic przeciwko drogim oryginalom, ale dajcie nam godziwe pieniadze za prace aby bylo nas na nie stac

Napisano

wydeja mi sie ze to nie przejdzie bo to tylko spowoduje wzrosc kradiezy aut na czesci no.gif

Napisano

> Też takie moje zdanie wzrosną kradzierze, a dalej składki AC

właśnie chciałem to napisać, że AC skoczy do góry sick.gif

Napisano

> wydeja mi sie ze to nie przejdzie bo to tylko spowoduje wzrosc

> kradiezy aut na czesci

sądzisz, że producent aut będzie się tym przejmował hmm.gif ... szczerze wątpię

Napisano

> czyli tanio, dobrze i solidnie nie mam nic przeciwko drogim

> oryginalom, ale dajcie nam godziwe pieniadze za prace aby bylo

> nas na nie stac

zapomniałem napisac ze wymagania Chińczyków też wzrastają zlosnik.gif

Napisano

pomalu.

z punktu widzenia klienta - uzytkownika auta pomysl jest poroniony. ale z punktu widzenia producenta jest jak najbardziej sensowny, tylko jeden warunek - musza sie dogadac wszyscy. w obecnej sytuacji chyba nie problem - mamy tylko paru glownych wlascicieli firm.

druga sprawa - na co beda owe patenty? chyba tylko na ksztalt blotnika, swiatla itp. to raczej i tak robi sie z AC/OC (glownie), albo kupuje uzywki. jasne, jest sporo podrobek np. reflektorow, ale niektorzy potem narzekaja na jakosc, spasowanie, oslepianie innych tudziez trudnosci z regulacja. Oczywiscie nie dotyczy to wszystkich podrobek.

kolejna kwestia - wiekszosc producentow korzysta z produktow innych firm, jak np bosh czy valeo - ergo sam nie jest wlascicielem praw do kazdej czesci.

po ostatnie - moze producenci w ostatecznosci 'udzielaliby blogoslawienstwa' innym producentom (oczywiscie za $)?

aha, nie wiem jak wyglada obrot czesciami na zachodzie, ale moze jest jakos rejestrowany/regulowany i plaga kradziezy niekoniecznie tak sie tam odbije. a moze i u nas zajma sie wieksza kontrola pochodzenia czesci - ot np. wroci epoka znakowania wszystkich szkiel wink.gif

do tego nie kazdy chce miec kradziona czesc i niektorzy - podejrzewam ze znaczna czesc bedzie wolala doplacic pare groszy zeby spac spokojnie i miec czyste sumienie. oczywiscie, niektorzy beda woleli ukrasc.

pozdrawiam

fosfor

Napisano

Myslalem, ze koledzy w pracy robia sobie jaja, bo przeciez calkiem niedawno wszedl przepis nakazujacy serwisom montowanie zamiennikow innych firm. Pomysl raczej glupi, niezyciowy i zapewne nie przejdzie, chociaz producenci alternatywnych czesci znajda sposoby na ominiecie takiego zakazu. Teoretycznie kazde zastrzezenie patentowe mozna obejsc grinser006.gif.

Napisano

> kolejna kwestia - wiekszosc producentow korzysta z produktow innych

> firm, jak np bosh czy valeo - ergo sam nie jest wlascicielem

> praw do kazdej czesci.

a wlasnie ze ma prawa i to wielkie bo zlecajac jakies firmie zaprojektowanie i prodkcje jakiegos elementu moze zastrzec ze bedzie wylacznym dystrybutorem czesci zamiennych

tak robi np.volvo

Napisano

> Myslalem, ze koledzy w pracy robia sobie jaja, bo przeciez calkiem

> niedawno wszedl przepis nakazujacy serwisom montowanie

> zamiennikow innych firm.

Ale tu nie chodzi o części mechaniczne tylko o blacharsko-oświetleniowe.

Napisano

> Ale tu nie chodzi o części mechaniczne tylko o

> blacharsko-oświetleniowe.

Aaa, to dopiero moga byc jaja, jak taki na przyklad Renault zastrzeze sobie wzor Thalii w urzedzie patentowym, to za kazdy spojler, felge czy inny kolpak bedzie mozna wlasciciela pozwac o odszkodowanie za naruszenie tego wizerunku. Jedyna mozliwa reakcja bedzie wtedy zdjecie znaczkow fabrycznych i napis:"wszelkie podobienstwo do samochodu marki (...) jest przypadkowe" hehe.gif, co zreszta wiekszosc tunerow czyni ku uciesze producentow samochodow rotfl.gif.

Swoja droga jest w tym tez troche racji, w koncu wzory uzytkowe sa wlasnoscia producenta, i jak ktos chce to kopiowac to powinien miec licencje albo przynajmniej zgode tworcow wzoru.

Napisano

> Mało realne i trudne do wyegzekwowania.

chiny raczej sie tymi patentami nie przejma

grinser006.gif

Napisano

> zapomniałem napisac ze wymagania Chińczyków też wzrastają

to oznacza ze jakosc jeszcze lepsza niz zwykla chunszczyzna nic tylko sie cieszyc zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.