Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony wielosezonowe

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak wiadomo zbliza sie okres wymiany opon smile.gif duzo osob musi kupic nowe a nie kazdy (tak jak ja ) ma duzo kasy. Zastanawialem sie nad kupnem wielosezonowek.

Teraz pytanie do tych co na takich oponach jezdzili. Jak one sie sprawuja w zimie/lecie i moze jakie oponki polecacie. Wiadomo na bezpieczeństwie sie nie oszczedza ale zawsze mozna sprobowac zredukowac koszty do minimum smile.gif

Napisano

Ja mam takie zdanie: Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego tongue.gif

No ale wiadomo jak jest i jeśli nie mieszkasz w górach to czemu nie.

Wkońcu lublin to duże miasto więc mega śniegi chyba cie nie zastaną.

Ja tam już wolałbym kupić używane opony. Np w mojej miejscowości wulkanizator sprzedaje prawie nowe w cenach od 50 do 70 za naprawde niezłe opony. Na dodatek firmowe a nie jakieś koreańskie zimówki (ciekawe czy koreańczycy widzieli wogóle śnieg)

Kiedyś rozpisywaliśmy sie na forum na temat nowe tanie a używane opony.

Te używane to poprostu opony z zachodu gdzie ktoś przy kasie, nigdy nie zakłada drógi raz tych samych opon i przy zmianie zima/lato i na odwrót każe je wyrzucić lub zostawia w rozliczeniu za nowe.

Napisano

> Witam

> Jak wiadomo zbliza sie okres wymiany opon duzo osob musi kupic nowe

> a nie kazdy (tak jak ja ) ma duzo kasy. Zastanawialem sie nad

> kupnem wielosezonowek.

> Teraz pytanie do tych co na takich oponach jezdzili. Jak one sie

> sprawuja w zimie/lecie i moze jakie oponki polecacie. Wiadomo na

> bezpieczeństwie sie nie oszczedza ale zawsze mozna sprobowac

> zredukowac koszty do minimum

A musisz kupowac koniecznie nowe? Np. na gieldzie mozna znalezc bez rzadnego problemu uzywki zimowki 14" za smieszne pieniadze w pieknym stanie. Ja co prawda mam, ale ogladalem tylko tak z ciekawosci tydzien temu na gieldzie we wrocku, znalazlem kilka pieknych kompletow w cenie do 250zl/4szt. Wiec wydawac duzo wecej w sklepie za to jest po prostu wedlug mnie smieszne. No ale, są tacy co uwazają ze nowe to nowe, to juz ich sprawa. Mialem kiedys wielosezonowe i musze stwierdzic ze to jakies nieporozumienie bylo, sliskie byly w zimie i w lecie.

Napisano
  • Autor

> A musisz kupowac koniecznie nowe? Np. na gieldzie mozna znalezc bez

> rzadnego problemu uzywki zimowki 14" za smieszne pieniadze w

> pieknym stanie. Ja co prawda mam, ale ogladalem tylko tak z

> ciekawosci tydzien temu na gieldzie we wrocku, znalazlem kilka

> pieknych kompletow w cenie do 250zl/4szt. Wiec wydawac duzo

> wecej w sklepie za to jest po prostu wedlug mnie smieszne. No

> ale, są tacy co uwazają ze nowe to nowe, to juz ich sprawa.

> Mialem kiedys wielosezonowe i musze stwierdzic ze to jakies

> nieporozumienie bylo, sliskie byly w zimie i w lecie.

hmm w sumie taka opcje tez rozwarzalem smile.gif

Napisano

> Witam

> kupnem wielosezonowek.

poszukaj w archiwum, nie tak dawno był wałkowany ten temat i opisywałem moje wrażenia po rocznej jeździe na navigatorach 2.

Teraz założyłem na okres jesienny nawigatory na przód i niestety musze przyznać, że autko się gorzej prowadzi, w stosunku do oponek letnich, tzn nie trzyma jakby toru - IMO przez to, że opona składa się tylko z "klocków" i nie ma ciągłego paska. Po zrobieniu ok 1kkm już się przyzwyczaiłem i teraz jeździ się OK.

Napisano

> Witam

> kupnem wielosezonowek.

Kiedyś jeździłem 3 zimy na wielosezonowych Firestonach i sprawowały się wyśmienicie ok.gif

Teraz znajomy kupił Dębice Navigator 2 - podobno już naumieli się robić opony wielosezonowe

Napisano

> Kiedyś jeździłem 3 zimy na wielosezonowych Firestonach i sprawowały

> się wyśmienicie

> Teraz znajomy kupił Dębice Navigator 2 - podobno już naumieli się

> robić opony wielosezonowe

Teść do matiza załozył właśnie navigatory w tamtym roku i muszę powiedzieć że w zime na śniegu dawały sobie rade całkiem nieźle. Ja ktoś niema ABS'u to spokojnie da sobie rade na wielosezonówkach.

Napisano

> Teść do matiza załozył właśnie navigatory w tamtym roku i muszę

> powiedzieć że w zime na śniegu dawały sobie rade całkiem nieźle.

> Ja ktoś niema ABS'u to spokojnie da sobie rade na

> wielosezonówkach.

no własnie mój teść sobie też zakupił 4 szt Nawigatorów II - ale on śmiga osobówką w zasadzie od święta - a do dostawczaka się już nie zdecydował na wielosezonowe zlosnik.gif

Napisano

> moja rada jak masz problemy finansowe to poszukaj na allegro albo ogloszeniach w prasie lokalnej opon zimowych uzywanych. zobacz zimy coraz bardziej ostre i dluzsze wiec wilelosezonowe nie beda najlepszym rozwiazaniem.

Napisano

Ja bym tam nie kupował wielosezonówek.

Do ostatniej zimy nie posiadałem zimówek- dawałem sobie radę ale nie było za fajnie ( poślizgi, wykopywanie i wypychanie ze śniegu itp.) W zeszłym roku zaciśnąłem pasa (i zęby smile.gif) i zakupiłem zimówki.

Mówię Wam- kolosalna różnica

Napisano

> Wiec wydawac duzo

> wecej w sklepie za to jest po prostu wedlug mnie smieszne.

Śmieszne jest to, że ktoś kupuje stare, kilkuletnie opony, które tylko z nazwy są gumowe bo zachowują się w warunkach zimowych jak plastikowe, i jeszcze uważa, że zrobił świetny interes.

> No ale, są tacy co uwazają ze nowe to nowe, to juz ich sprawa.

Zgadza się. Nigdy więcej używek. Zresztą nie zastanowiło cię to, że ktoś sprzedaje komplet w cenie jednej? Skoro są takie "piekne" i nie ustępują nowym to czemu są prawie darmo? Ten co sprzedaje dobrze wie, że warte są tyle ile za nie chce.

> Mialem kiedys wielosezonowe i musze stwierdzic ze to jakies

> nieporozumienie bylo, sliskie byly w zimie i w lecie.

Tu prawdę mówisz.

Napisano

> Śmieszne jest to, że ktoś kupuje stare, kilkuletnie opony, które

> tylko z nazwy są gumowe bo zachowują się w warunkach zimowych

> jak plastikowe, i jeszcze uważa, że zrobił świetny interes.

> Zgadza się. Nigdy więcej używek. Zresztą nie zastanowiło cię to, że

> ktoś sprzedaje komplet w cenie jednej? Skoro są takie "piekne" i

> nie ustępują nowym to czemu są prawie darmo? Ten co sprzedaje

> dobrze wie, że warte są tyle ile za nie chce.

> Tu prawdę mówisz.

Wsumie masz racje, ale.....

Ja mam taką sytuacje.

Mam pompe spomagania do wymiany(buczy jak chol...ra i wkurza mnie niemilosiernie) oraz mam też do kupienia opony zimowe.

Zastanawiałem sie wcześniej nad kupieniem opon z wyższej pólki - nowe, no ale teraz w tej sytuacji zacząłem się zastanawiać nad używkami.

Mam kwote na to przeznaczoną 1000 - 1100 zł.

Jak zrobic żeby kupic nowe opony i pompe niewiem.gif

Napisano

> Mam kwote na to przeznaczoną 1000 - 1100 zł.

> Jak zrobic żeby kupic nowe opony i pompe

nie wiem ile z tego jest na opony

ja za navigatory 2 płaciłem niecałe 300zł (2szt) (teraz w necie widze ok 120zł)

za zimówki dębicy zapłacisz podobnie albo i mniej.

ja za 13 (175) zapłacił bym z 550zł (z przekładką i wyważeniem)

dla 13 - 240(tył)+280(przód) - niecałe 600zł

Na wiosne kupisz 2 nowe letnie.

Całoroczne na tyle dają spokojnie radę, byłem nie raz w górach, jeździłem w naprawde ciężkich warunkach i było OK.

Tak bym zrobił ja, bo na używkach się przejechałem frown.gif

Napisano

Doświadczenia z nietanimi oponami wielosezonowymi ( Goodyear EV2+}:

- cicho

- dość miękko

- prowadzenie na suchym i mokrym w obecnych warunkach lepsze niz dotychczasowe letnie ( ale ze sporym przebiegiem) Firestony FH700.

Maja dość dziwną budowę, bieżnik składa się z profili z róznych mieszanek gumowych.

Napisano

> Mam kwote na to przeznaczoną 1000 - 1100 zł.

> Jak zrobic żeby kupic nowe opony i pompe

No i w czym problem? Pompa w niezym stanie 100-120 zeta! smile.gif

Napisano

> Ja mam takie zdanie: Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego

Popieram. Jak narazie nie wymyślono gumy która by miała te same własciwości zimą i latem. Wielosezonówki sprawują się całkiem dobrze i latem i zimą ale typowych opon nie zastąpią.

ja już wolę wydać więcej ale kupić opony na każdy z sezonów.

Napisano

Jak by ktoś był chętny to mam na zbyciu komplet frigo 2 195/60 R15 po mojej astrze, oponki idealne z przebiegiem ok 1000 łącznie z felgami opla pięcio ramiennymi ( 5 otworów) jak coś to wyślę foty

A co do mojej opini o wielosezonowych : Jak kupisz 2 oddzielne komplety ( na zimę i lato ) to starczą na 2 razy tyle co jeden komplet wielosezonowych a na pewno będzie się jeździć lepiej ( np. w lato dobra przyczepność, mniejszy hałas, mniejsze opory toczenia)

Nie wiem czy mam rację ale chyba zaoszczędzisz tylko na sezonowej zmianie gum w wulkanizacji, no ale przecież nawet wielosezonowe gumy trzeba co jakiś czas wyważyć, więc .... ja bym nie kupił wielosezonowych

Napisano

> Witam

> kupnem wielosezonowek.

w 1.4 mialem wielosezonowe Good-Year'y (nie pamietam modelu) i jezdzilo sie znakomicie, zarowno latem, jak i zima cool.gif

Napisano

> A co do mojej opini o wielosezonowych : Jak kupisz 2 oddzielne

> komplety ( na zimę i lato ) to starczą na 2 razy tyle co jeden

> komplet wielosezonowych a na pewno będzie się jeździć lepiej

tu się nie zgodzę, wszystko zależy od przebiegów,

musiałem np wywalić 2vivo bo po prostu popękały, a bieżnik był jeszcze w miare OK.

Podobnie zimówki, nie wiem czy takie 8 latki będą równie dobre jak np 3-4 letnie całoroczne? Miałem w ręku starą zimowkę i guma na niej była tak twarda jak na letniej.

Więc z tą oszczędnością przy przebiegach rzędu 10-15kkm tak prosto nie jest.

Oczywiście zgadzam się, że nigdy całoroczne nie dorównają zimówką/letnim.

> Nie wiem czy mam rację ale chyba zaoszczędzisz tylko na sezonowej

> zmianie gum w wulkanizacji, no ale przecież nawet wielosezonowe

> gumy trzeba co jakiś czas wyważyć, więc ....

mając kpl zimówek na felgach też nie musisz jechać na przekładkę

> ja bym nie kupił

> wielosezonowych

a ja kupiłem na tył i jestem zadowolony smile.gif

a w tym roku z ciekawości, zobacze jak będą się sprawdzać na śniegu wink.gif

Napisano

> musiałem np wywalić 2vivo bo po prostu popękały, a bieżnik był

> jeszcze w miare OK.

Vivo wywalić należy niezależnie od stanu opony od razu smile.gif.

> a ja kupiłem na tył i jestem zadowolony

> a w tym roku z ciekawości, zobacze jak będą się sprawdzać na śniegu

Właśnie mam podobną sytuację gdzie na tyle będę miał w zimę całoroczne gd vectory (na nich nabyłem autko) a na przodzie typowe zimówki. Trochę szkoda mi wywalić gumy z 2003 roku (stan niemal idealny)

Napisano

Oczywiście opon wielosezonowych nie polecam, bo w tym wypadku brak jest kompromisu, albo letnie albo zimowe. Dwa sezony temu poraz pierwszy zakupiłem zimówki bieżnikowane markgum chyba z bieżnikiem pirelli i jestem bardzo bardzo bardzo zadowolony, a wiem co mówie bo głównie góry mam w okolicy.

Napisano

> i po co rozmowa i caly watek o oponach zimowych i ich przewadze nad wielosezonowymi, skoro juz pojawiaja sie szczesliwi ludzie na bierznikowanych.

to ja wole nawet uzywki ale z data produkcji.

Napisano

to i ja od siebie...

Wielosezonówki może i tak, ale tylko zimą zlosnik.gif Latem zupełnie odpadają. Doczynienia miałem z trzema kompletami:

1. Navigator

2. Navigator 2

3. Siakieś Michelinki

Zimą jeździło się lepiej od letnich z którymi miałem doczynienia. Natomiast latem... echh... Przy identycznych warunkach pogodowych baaaardzo różne zachowanie się opon (uślizgi, uślizgi i jeszcze raz uślizgi..) Od razu zaznaczam, że przećwiczone w dwóch samochodach (awaria układu kierowniczo-hamulcowego odpada;) ). I tak: z całej tej trójcy najciekawszym wyborem były Navigatory 2. Jej poprzedniczki były baaaardzo nieobliczalne. Prawie wszyscy z którymi rozmawiałem, a którzy mieli doczynienia z Nav. psioczyli na nie aż miło. Generalnie pośród wulkanizatorów panowała opinia, że do 10.000 km jest ok, a później to już loteria... Dodam, że jakiś czas temu sam miałem "pewne zdarzenie" z udziałem Navigatorów w roli głónwnej (mokra nawierzchnia i takie tam...) Apropo... dzięki Bouler za felgi, bo chyba nie dziękowałem wink.gif

Reasumując? Hmm... tak jak na początku: wielosezonówki TAK, ale TYLKO na zimę...

Teraz jeżdżę cały rok na Uniroyalach 680 rallye. Latem rewelka, a zimą? hmm.. doszedłem do wniosku, że w mojej wiosce po śniegu, czy lodzie jeżdżę może w sumie 10 dni... Inna sprawa wyjazd na urlop smirk.gif

Napisano

> to i ja od siebie...

> Wielosezonówki może i tak, ale tylko zimą Latem zupełnie odpadają.

przejeździłem dwa letnie sezony na navigatorach 2 (tylna ośka) i nie miałem nigdy problemów. Przy hamowaniu czy zakrętach, prędzej przód się uślizgiwał niż tył. Nie było też problemów na suchej nawierzchni, czy w upałach (Chorwacja).

Teraz wrzuciłem je na przód (do piwerszych śniegów) i też jest OK, lepiej niż letnie (firestony, bieżnik ok 4-5mm).

Jedyny minus po założeniu na przód N2 to że nie "trzymają kierunku" tzn na letnich mogłem spokojnie puścić kiere i autko jechało jak po torach, teraz bardziej jakby muszkuje. IMO to wina rzeźby bieżnika - brak ciągłości (pasków). Teraz się przyzwyczaiłem i jest OK.

co ciekawe N2 mniej piszczą na zakrętach niż te firestonki wink.gif

Tak ludziska jadą po tych całorocznych, a ja miałem już dębice, włoskie bieżniki i teraz N2 i różnic wielkich nie widzę wink.gif

na 100% lepsze są N2 niż frigo z 4mm bieżnikiem, która potrafiła już na łuku tracić przyczepność w miekkim śniegu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.