Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astry 1.4 ciag dalszy.. pare niewiadomomych

Featured Replies

Napisano

witam,

1.) ile max jedziezdzicie w/w 1.4 moje max 120 ..

2.) ile gazu pali Wam na 100 km po miescie u mnie kolo 13 !!

3.) czy tylko u mnie przy wcisnieciu pedalu gazu do konca sie muli czy tez tak macie ze nie ma mocy i sie dlawi..

4.) czy ta rura z dolotem powietrza od przodu ma byc wkoncu zalozona czy nie.. osobiscie ja zdjalem i niby ma wiecej mocy ale i tak cos slabo jezdzi..

i teraz pytanie, dlaczego : P ? co moze byc przyczyna i gdzie warto zajrzec, filtr powietrza nowy, reduktor po wymianie na brc eco.., swiecie ngk do benzyny.. tez nowe, kopulka i palec nowe , przewody nowe... max to te 120 i wiecej nie pojdzie.. pali tyle co napisane i ogolnie jakby mocy nie miala ! , co jest ? regulacja gazu robiona na komputerze...mi juz rece opadaja.. 270747800-sex.gif

Napisano

Ja jezdze na benzynce i yciagnalem max 145km ale do 150 a moze nawet 160 bym ja dociagnal ale mi sie droga skonczyla wink.gif

Spalanie mam w granicach 8l w miescie.

Napisano

> witam,

witam smile.gif

> 1.) ile max jedziezdzicie w/w 1.4 moje max 120 ..

no moja na benzynie to pociągnęła nawet nieco ponad licznikowe 170 cool.gif a na gazie do 160 dochodzi (ale potrzeba na to kilku lat świetlnych) sciana.gif

> 2.) ile gazu pali Wam na 100 km po miescie u mnie kolo 13 !!

nareszcie ktoś, komu pali ten silnik więcej niż mnie! mi w mieście łyka do 12 jakoś. regulacje itp - bez zmian.

> 3.) czy tylko u mnie przy wcisnieciu pedalu gazu do konca sie muli

Troszkę, troszkę... Ale zawsze tak było, o i le pamiętam...

> czy tez tak macie ze nie ma mocy i sie dlawi..

Oj, to już nie

A przyczyn powyższego niestety nie znam niewiem.gif

Napisano

> witam,

> 4.) czy ta rura z dolotem powietrza od przodu ma byc wkoncu zalozona

> czy nie.. osobiscie ja zdjalem i niby ma wiecej mocy ale i tak

> cos slabo jezdzi..

> i teraz pytanie, dlaczego : P ? co moze byc przyczyna i gdzie warto

> zajrzec, filtr powietrza nowy, reduktor po wymianie na brc

> eco.., swiecie ngk do benzyny.. tez nowe, kopulka i palec nowe ,

> przewody nowe... max to te 120 i wiecej nie pojdzie.. pali tyle

> co napisane i ogolnie jakby mocy nie miala ! , co jest ?

> regulacja gazu robiona na komputerze...mi juz rece opadaja..

1-ja czasem daje 140-145 ale mam jeszcze zapas pod pedalem. Wiecej nie bardzo mam gdzie wiec nie wiem czy pojdzie,nigdy na czerwone pole nie wchodze a max 4000obr daje (spalanie jest wazne dla kieszeni smile.gif )

2-nie mam gazu a na benzynie pali mi 8-8,5 po miescie. Max oczywiscie zima.

3-Powinien tak miec kazdy z tym silnikiem-taki jego urok.wiekszosc silnikow po wcisnieciu do dechy najpierw sie "dlawi" i dopiero lapie (mam na mysli te kilkuletnie).Czym wyzszy bieg tym gorzej reaguje na pedal. U mnie przy ok. 2000 najlepiej zaczyna ciagnac i tak az do 4000, wtedy jestem (czeso) krolem na swiatlach az do 3-go biegu. Pozniej, no coz ... cfaniaczek.gif

Pewnie sprezanie w cylindrach sprawdzales?

Pzdr.

Napisano

> 1-ja czasem daje 140-145 ale mam jeszcze zapas pod pedalem. Wiecej

> nie bardzo mam gdzie wiec nie wiem czy pojdzie,nigdy na czerwone

> pole nie wchodze a max 4000obr daje (spalanie jest wazne dla

> kieszeni )

I pewnie duzo wiecej nie pojedzie nawet gdybys mial przepasc pod pedalem. Stawiam ze piatka jest u Ciebie tylko nadbiegiem.

Napisano

> wiekszosc

> silnikow po wcisnieciu do dechy najpierw sie "dlawi" i dopiero

> lapie (mam na mysli te kilkuletnie).

No patrz... Ja mam KILKUNASTOletnie i mi się nie dławi... smile.gif

Napisano

Chwilowo mialem ok. 160km/h ale latem jadac do miedzyzdrojow na wakacje. Niestety nie ma gdzie sprawdzic, zawsze konczy sie droga albo cos przeszkodzi zanim sie rozpedze.

100-120 jezdze czesto bez zadnego problemu i specjalnego obciazania silnika. W tym przedziale sprawuje sie bardzo dobrze, niestety powyzej juz jest w srodku czuc. To chyba "urok" astry.

Szum z zewnatrz-wiatr, jezdnia, silnik itp. daja sie we znaki. dlatego wspomniane 120 jest optymalna predkoscia dla 1.4 16V (innych nie znam tak dobrze) no i zawsze pozostaje niewielka rezerwa do wyprzedzania

Pzdr.

Napisano

> witam,

na noPB niecałe 160km/h może było by więcej - nie sprawdzałem

na gazie do 140 idzie bez większych oporów, dalej nie sprawdzałem.

hmm.gif jazda po Kraku i dojazdówki do pracy z przedmieść - spalanie wychodzi max 11L, jak jest więcej to robię regulacje - przeważnie jest już bogata mieszanka.

nie mam ciężkiego but.gif i sporadycznie kręce do 4krpm, przeważnie jest to ok 3-3.5.

Trasa to ok 9L - choć były rekordy 7L, a kapelusznicza jazda ok 8L

już nie, ale bywało, teraz nawet na noPB ładnie ciągnie.

> cos slabo jezdzi..

mam zdjęte obie (tzn gumowa końcówka z filtra skierowana w dół, oraz dolot z nadkolektora też wciśnięty koło chłodnicy)

a jak jest na noPB?

u mnie pomógł tester sondy, sam wynalazłem usterkę - masa na sterowniku LPG

Napisano

> witam,

jak mnie kiedyś panienka objechała corsą 1,0 to na LPg wycisnołem 160 km/h (ale gaz w podłoge)

po mieście to latem do 12 ale to obrotka musze zamykać na trasie 6,5

nop

ale chyba mamy inne silniki X14XE

Napisano

> No patrz... Ja mam KILKUNASTOletnie i mi się nie dławi...

wciskajc np. na 3 biegu po prostu przyspiesza Ci bez opoznienia?

Nie mialem na mysli dlawienia sie doslownego tylko opoznienie/przestoje etc. jak go zwal tak go zwal. Ja mam X14XE i to jest normalne zjawisko jak dla mnie. Nie mialem tez na mysli obrotow silnika na jalowym.

Pzdr.

Napisano

> wciskajc np. na 3 biegu po prostu przyspiesza Ci bez opoznienia?

No naciskam a on wyrywa (na trójce jeszcze wyrywa, bo na wyższych już tylko przyspiesza zlosnik.gif)

Mysle, że to skutek pozbycia się EGRa smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> u mnie pomógł tester sondy, sam wynalazłem usterkę - masa na

> sterowniku LPG

mh.. ale co to ma do mojego .... nie mam komputera w lpg.. tylko na srubke.. sklad ustawiam , czy to co innego o czym mowisz

Napisano

A tak na marginesie, ma ktos moze jakis link etc. zeby sprawdzic jak,gdzie,co itp. sa czujniki w silniku X14XE i w danej konfiguracji?

Jakos nie moge znalez nic szczegolowego na ten temat. Podstawowe to nie jest problem ale cos wiecej chcialbym znalezc.

Pzdr.

Napisano

> A tak na marginesie, ma ktos moze jakis link etc. zeby sprawdzic

> jak,gdzie,co itp. sa czujniki w silniku X14XE i w danej

> konfiguracji?

Od czujników to tu jest Sensei Orochimaru. Jak się pojawi po południu na forum bedziesz wszystko wiedział smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> mh.. ale co to ma do mojego .... nie mam komputera w lpg.. tylko na

> srubke.. sklad ustawiam , czy to co innego o czym mowisz

a piszesz

Quote:

regulacja gazu robiona na komputerze

więc? na jakim komputerze?

bo albo śrubka, albo komp.

sonde zawsze można pomierzyć i podregulować mieszankę

pisałem o moim przypadku, bo czasem można szukać i szukać,

a diabeł tkwi w szczególe, o którym nawet nie pomyślimy wink.gif

Napisano

> witam,

Coś za mało. Tyle to dobry maluch poleci.

Tu z kolei za dużo . Mi bierze do 13 litrów w większym silniku, częstych korkach i dynamicznej jeździe

Mi się nie muli.

> cos slabo jezdzi..

Ma być tak założona żeby wlot powietrza nie był skierowany do przodu. Inaczej pęd powietrza bedzie zubażał mieszankę i nie bedzie mocy oraz będzie gasł jak wrzucisz luz przy szybkości 80 km/h

Regulacja na komputerze ale na postoju? Proponuję zrobić podgląd pracy Lambdy w czasie jazdy. Co prawda w przypadku braku centralki LPG lambda nie ma na nic wpływu ale można sie przekonać czy mieszanka nie jest za bogata. Jeśli jest to masz odpowiedź czemu Astra tyle pali i jest zamulona. Możesz mieć za mały mikser. Wówczas w niskim przedziale obrotów może być bogato a w wyższych za ubogo i nie ma mocy. Miałem podobnie gdy zmieniłem mikser z 32mm na 28 mm.

Napisano
  • Autor

. Możesz mieć za

> mały mikser. Wówczas w niskim przedziale obrotów może być bogato

> a w wyższych za ubogo i nie ma mocy. Miałem podobnie gdy

> zmieniłem mikser z 32mm na 28 mm.

no wlasnie , a moge to samemu zrobic, zobaczyc i zmienic czy musze jechac do specjalisty : P podejrzewam mixer caly czas, ale ja kazdemu mowie to nikomu sie nie chce zajrzec.. a powinien byc abimexu co nie ?

ahaa...

z regulacja gazu, ustawiana na sprzecie.. a sama instalacja bez komputera est.. i tylko srubka regulacyjna, wogole wydaje mi sie osobiscie ze jakos tak strasznie szybko paliwo zzera.. ale co to moze miec do gazu ? czy to wlasnie ten mixer odpowiada za to ?

Napisano
  • Autor

a tak wogole jaka powinna byc prawidlowa srednica... mixera.. do mojej astry

Napisano

> . Możesz mieć za

> no wlasnie , a moge to samemu zrobic, zobaczyc i zmienic czy musze

> jechac do specjalisty : P podejrzewam mixer caly czas, ale ja

> kazdemu mowie to nikomu sie nie chce zajrzec.

To sam zajrzyj. Zmierz średnicę wewnętrzną i sprawdź Tu oraz dla pewności zapytaj na kąciku gazowym

> a powinien byc

> abimexu co nie ?

Nie wiem

> ahaa...

> z regulacja gazu, ustawiana na sprzecie.. a sama instalacja bez

> komputera est.. i tylko srubka regulacyjna, wogole wydaje mi sie

> osobiscie ze jakos tak strasznie szybko paliwo zzera.. ale co to

> moze miec do gazu ? czy to wlasnie ten mixer odpowiada za to ?

Mikser może mieć wpływ bardzo istotny. Jaqk będzie za mały to będzie duże spalanie i kiepska moc

Napisano

> a tak wogole jaka powinna byc prawidlowa srednica... mixera.. do

> mojej astry

32 mm jest optymalne - mniejsza zwężka tylko pogorszy osiągi i parametry silnika. I dokładnie - abimex jak najbardziej wskazany smile.gif

Napisano

Mojej żony astra 1.4 8v na wczasy w dwie osoby + dwie torby w bagażniku spokojnie leci 160 km/h W lato jechaliśmy nad morze i powiem szczerze że jestem zaskoczony. Spalanie przy dosyć ostrej jeździe wyszło 6.2 W powrotnej drodze jechaliśmy spokojnie - spalanie 5.8 Oczywiście tylko PB

Napisano

> Spalanie przy dosyć ostrej

> jeździe wyszło 6.2 W powrotnej drodze jechaliśmy spokojnie -

> spalanie 5.8 Oczywiście tylko PB

To tylko potwierdza, że 1,4 palą tyle co 1,6.

Nie muszę się wysilać aby mój C16NZ spalił 6,2 w trasie wioząc 4 osoby. Po prostu jadę po swojemu smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> To tylko potwierdza, że 1,4 palą tyle co 1,6.

> Nie muszę się wysilać aby mój C16NZ spalił 6,2 w trasie wioząc 4

> osoby. Po prostu jadę po swojemu

> Pozdroofka

I tak dochodzimy do prostego stwierdenia ze 1.8 pali podobnie jak 1.6 a pomiedzy 1.8 i 2.0 tez niewielka roznica zlosnik.gif

Wiec najlepiej wziac v6 bedzie ekonomicznie i szybko 033102bebe_1_prv.gif

Wszystko zalezy od warunkow stanu silnika i wielu innych [bip]. Auta wychodzace z salonu moga juz roznic sie spalaniem. Mialem taki przypadek 2 Renault Megan oba 1.6 i jeden palil w tych samych warunkach od 1 do 1,5 litra wiecej na 100km.

Centrala stwierdzial ze miesci sie to w dopuszczalnym bledzie zlosnik.gif

Napisano

No czekaj...

Jesteś na forum wystarczająco długo aby wiedzieć, że nie raz pisano, że generalnie 1,4 pali tyle samo 1,6 a historyjki, że komuś 1,4 pali 4l/100km można wsadzić.... miedzy bajki wink.gif

I o to mi chodziło a nie o nakręcanie spirali pojemności wink.gif

Napisano

> No czekaj...

> Jesteś na forum wystarczająco długo aby wiedzieć, że nie raz pisano,

> że generalnie 1,4 pali tyle samo 1,6 a historyjki, że komuś 1,4

> pali 4l/100km można wsadzić.... miedzy bajki

> I o to mi chodziło a nie o nakręcanie spirali pojemności

Wiem o tym ze slaby silnik potrzebuje wypic aby jechac a mocniejszego nie trzeba tak palowac.

Ale jakos taki dziwny wniosek z tego wszystkiego mnie naszedl.

Oczywiscie byl to zart u mnie 2.0 w Oplu srednio kolo 9,5 l/100km paliwa 98 pozera.

A w mojej bylej BMW potrzebowalem jakos kolo 13-15 litrow zlosnik.gif

Napisano

Ja na swojej 1.4 16V jadac nad morze do miedzyzdrojow stwierdzilem 5.4l/100km jadac przewaznie z predkoscia 100-120km/h. Na ile to jest wiarygodne? Oczywiscie nie wiadomo bo przeciez zalezy od ilosci zatankowango paliwa a to bywa roznie z powodu np. gazow. Raz mozna napelnic "calkowicie" a innym razem nie do konca bo gazy nie pozwalaja na to.

No ale chodzi o szacunkowe spalanie. IMHO 1. 16V4 powinien palic jednak troszke mniej chocby od silnika 1.6

Pzdr.

Napisano

> Ja na swojej 1.4 16V

I tu jest właśnie ta subtelna różnica... wink.gif

Rozmawiamy o silnikach 8v (o takim napisał kolega kolega bart_25 i zaczęło się porównywanie smile.gif )

Pozdroofka

Napisano

> To tylko potwierdza, że 1,4 palą tyle co 1,6.

> Nie muszę się wysilać aby mój C16NZ spalił 6,2 w trasie wioząc 4

> osoby. Po prostu jadę po swojemu

> Pozdroofka

Najgorsze jest to że im większa pojemność tym lepsze przyspieszenia a co za tym idzie więcej gnieciesz na pedał gazu bo jest czym a co za tym idzie większe spalania zlosnik.gif

Napisano

> Najgorsze jest to że im większa pojemność tym lepsze przyspieszenia a

> co za tym idzie więcej gnieciesz na pedał gazu bo jest czym a co

> za tym idzie większe spalania

Wg mnie Twoja teoria jest mocno naciagana zlosnik.gif Ja jezdze raczej spokojnie

Napisano

> 3.) czy tylko u mnie przy wcisnieciu pedalu gazu do konca sie muli czy tez tak macie ze nie ma mocy i sie dlawi..

> 4.) czy ta rura z dolotem powietrza od przodu ma byc wkoncu alozona czy nie.. osobiscie ja zdjalem i niby ma wiecej mocy ale i tak cos slabo jezdzi..

Ad1)Ja 175km/h z pasażerką i bagażnikiem pełnym alkoholu (wracałem z Czech:))

Ad2)Po mieście średnio 10l/100km w trasie ok 8,5l/100km

Ad3)Nie wciskam pedału gazu do oporu bo na każdym biegu idzie aż dym z opon... grinser006.gif ... a tak na poważnie to człowieku, jak masz 60KM na auto ważące 1200kg to oczekujesz formuły1? Ciesz się, że jeździ wogóle. (ps. w ostatnim rajdzie amatorskim na 40załóg w klasie do 1600cm3 zająłem piąte miejsce w odcinkach specjalnych więc nie tylko moc ale umiejętności są bardzo ważne)

Ad4)Mocy to on akurat więcej chyba nie będzie miał jak zdejmiesz rurę, ale nie będzie gasł na biegu jałowym przy większych prędkościach. Złą stroną tego rozwiązania jest to, że powietrze zasysane przez silnik jest o wiele cieplejsze od tego sprzed maski, więc szczególnie w lato czasem ruszając z verwą może Ci się delikatnie silnik zdusić z powodu braku tlenu. (ps. ale ja osobiście też mam zdjęty ten gumowy łącznik a wlot powietrza sprzed maski zaślepiony).

Napisano

> Wg mnie Twoja teoria jest mocno naciagana Ja jezdze raczej spokojnie

U mnie to sie sprawdza im mocniejsze auto tym więcej pali bo go bardziej molestuje oink.gifzlosnik.gif

Napisano

Nie wiem czy mi uwierzycie ale ja swoją astrą kilka miesiecy temu na autostradzie w rumuni jechałem równe 190 i to na prostej(nie z górki), oczywiście na bezynie bo tam bęzyna jest tania i jej spalał mi 5l na trasie a jak jeżdze na polskiej to poniżej 6 nigdy nie zszedłem, a gazu to po mieście 9-10 a trasa7- 8,5.

Napisano

> Nie wiem czy mi uwierzycie ale ja swoją astrą kilka miesiecy temu na autostradzie w rumuni jechałem równe 190 i to na prostej(nie z górki), oczywiście na bezynie bo tam bęzyna jest tania i jej spalał mi 5l na trasie

No, że przy jeździe 190km/h spalał Ci poniżej 5l to nie uwierzę palacz.gif

Ale, że jechałeś 190km/h no to jeśli masz silnik MPI no to może, może - tylko pogratulować. Jednym słowem 1.4 rulezz devil.gif

Napisano

> jechałem równe 190

Zapomniałeś dodać: licznikowe 190. Możesz spokojnie odjąć od tego 10% wink.gif

Napisano

Co do prędkości to się nie wypowiem, mam astrę dopiero 2 miesiąc i nie było okazji.

Spalanie w mieście, trasy po kilka km przed regulacją 16 po regulacji 15.5l gazu / 100 km smile.gif Silnik 1.6

Wydaje mi się, że jeżdzę "normalnie", poprzedniemu właścicielowi palił 8 litrów smile.gif

Napisano

>1.) ile max jedziezdzicie w/w 1.4 moje max 120 ..

Moja poszła 180 w pięć osób na 4 biegu. obrotki na czerwonym. Wectre A ganiałem nie uciekła zlosnik.gif

>2.) ile gazu pali Wam na 100 km po mieście u mnie kolo 13 !!

Przy mojej jeździe po mieście ze 12 w zimę potrafi ponad 13 łyknąć a w trasie spokojnie do 8 zeszła oczywiście LPG

>3.) czy tylko u mnie przy wciśnięciu pedału gazu do końca się muli czy tez tak macie ze nie ma mocy i sie dlawi..

Nie zauważyłem tego do 3 tys średnio idzie a powyżej to momentami mnie zadziwia pozytywnie oczywiście.

>4.) czy ta rura z dolotem powietrza od przodu ma byc wkoncu zalozona czy nie.. osobiscie ja zdjalem i niby ma wiecej mocy ale i tak cos slabo jezdzi..

Mam zdjętą i wywiniętą w stronę komory silnika.

Napisano

> Ale, że jechałeś 190km/h no to jeśli masz silnik MPI no to może, może

Albo 16V ...

silnik1,4 16V = 90KM

Napisano

> Albo 16V ...

> silnik1,4 16V = 90KM

To to ja wiem ale on ma w opisie 1.4 8V.

Może miał bieżnik już mocno zjechany hehe.gif Tak czy owak asterki 1.4 mogą jechać szybko jak na swoją moc i wagę ale aby osiągnąć te prędkości potrzeba wielu, wielu kilometrów pustej drogi.

Napisano

> witam,

180 licznikowe, na gazie, autostrada Austria (1,4 MPI 82 KM). Czułem że pójdzie więcej ale nie chciałe go dalej męczyć grinser006.gif

10,4

Zero dławienia i mulenia. Raz tylko po niewłaściwie zrobionej regulacji LPG była "dziura" przy depnięciu, ale reset sterownika LPG i nowa adaptacja pomogły

> cos slabo jezdzi..

U mnie rura za pomocą kolanka i rury PCV skierowana jest w dół (taki patent był kiedyś omawiany na kąciku)

Napisano

>Tak czy owak asterki 1.4 mogą

> jechać szybko jak na swoją moc i wagę ale aby osiągnąć te

> prędkości potrzeba wielu, wielu kilometrów pustej drogi.

Potwierdzam. wink.gif

Przy moim silniku do 140 to jeszcze jakoś idzie, ale powyżej to już potrzeba dużo czasu żeby osiągnąć choćby te 155-160. angryfire.gif

Dodam tylko, że w 1,4 16 V już czwarty bieg jest nadbiegiem, więc częściowo może to tłumaczyć takie efekty. zlosnik.gif

Pzdr.

Napisano

> Przy moim silniku do 140 to jeszcze jakoś idzie, ale powyżej to już

> potrzeba dużo czasu żeby osiągnąć choćby te 155-160.

Ja latem bez problemów rozpędziłem się do 160 z dwiema osobami (drobnymi dziewczynami) i bagażami. Jechałem na LPG i czułem jeszcze zapas pod pedałem ale miejsca na drodze już zabrakło do dalszego rozpędzania.

Co do czasu rozpędzania - nie zwróciłem na to uwagi ale demonem devil.gif przyspieszania to moja astra nie jest frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.