Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie wnętrza ... zaskoczenie :o) (trochę długie)

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono Asterkowiczów banana-wave.gif.

Chciałbym się podzielić z wami moim dzisiejszym odkryciem.

Ale od początku.

Trzy miesiące temu kupiłem Asterkę. Jako, że nie jest pierwszej młodości oslabiony.gif ma trochę usterek, które po kolei staram się usuwać.

Dziś przyszedł czas na oświetlenie wnętrza.

Przeszukałem całe forum i stwierdziłem, że mam już wystarczającą wiedzę teoretyczną, żeby zabrać się za pracę.

Jeśli ktoś pytał na forum o taki sam problem z oświetleniem dostawał odpowiedzi aby sprawdzić po kolei: żarówki, bezpieczniki, krańcówki drzwi.

Następnie pojawiały się rady żeby sprawdzić połączenia przewodów pod fotelem kierowcy: czerwone i brązowe bo się utleniają.

Wszystkie czynności wykonałem i nadal nie miałem oświetlenia angryfire.gif. Załamany całkowicie stwierdziłem, że skoro do tej pory nie było to już raczej nie będzie oświetlenia beksa.gif. Myślałem już nawet o prowadzeniu dodatkowej instalacji ideia.gif.

Przy okazji jak już miałem rozbebeszone wszystko pod wykładziną, postanowiłem posprawdzać wszystkie "złącza". Na samym końcu trafiłem na szare przewody (oczywiście rozsypał się zielony proszek).

Jakież było moje zadowolenie i zaskoczenie yay.gif jak przy łączeniu kabelków na nowo zaświeciło mi się oświetlenie wnętrza.

Dosłownie zacząłem skakać jak dziecko.

Jeśli ktoś ma problem z oświetleniem wnętrza i wszystkie porady z forum nie zadziałały niech sprawdzi szare przewody pod wykładziną. IThankYou.gif

Pozdrawiam wszystkich

Jarek S.

P.S. Przy okazji odkryłem, że mam dodatkowe lampki w uchwytach pasażerów z tyłu smile.gif

Napisano

> P.S. Przy okazji odkryłem, że mam dodatkowe lampki w uchwytach

> pasażerów z tyłu

nic tylko pogratulować cierpliwości i poznawania swojej Asterki zeby.GIF

poszukaj dobrze to może znajdziesz np dodatkowe ogrzewanie na tył pod nogi pasażerów i inne niespodzianki

Napisano
  • Autor

Właśnie tego też szukałem ale znalazłem pod fotelem pasażera:

1. Znicz.

2. Paczkę kawy.

Ale wciąż się Jej uczę smile.gif

Napisano

Pogratulować, cieszy jak się coś samemu zrobi claps.gif

Trzy szare przewody mówisz, a z przodu, czy z tyłu ?

Może byś fotkę jakąś zapodał ?

Napisano
  • Autor

> Pogratulować, cieszy jak się coś samemu zrobi

> Dwa szare przewody mówisz, a z przodu, czy z tyłu ?

> Może byś fotkę jakąś zapodał ?

Nie robiłem fotek.

Wystarczył mi opis, gdzie to jest.

Wiązka przewodów leci wzdłuż progu pod wykładziną pod nogami kierowcy. Łatwo zlokalizować.

I nie są to dwa, tylko trzy przewody.

Napisano

A mi ostatnio wysiadło oświetlenie bagażnika w kombi. Może ktoś mi coś poradzi hmm.gif

Napisano

> A mi ostatnio wysiadło oświetlenie bagażnika w kombi. Może ktoś mi

> coś poradzi

Przede wszystkim sprawdź czy dochodzi napięcie do żarówki. No i czy żarówka sprawna. Potem czy wyłącznik krańcowy załącza masę.

Napisano

> Przede wszystkim sprawdź czy dochodzi napięcie do żarówki. No i czy

> żarówka sprawna. Potem czy wyłącznik krańcowy załącza masę.

wsio orajd ;p znaczy sprawdziłem wszystko i nic frown.gif

Napisano

> wsio orajd ;p

To jest niemożliwe i przeczy prawom fizyki wink.gif

Jeżeli do żarówki dochodzi "+" a wyłącznik krańcowy zapodaje masę to żarówka (sprawna) musi świecić.

Weż dowolny przewód, jeden koniec podłącz gdzieś do masy a drugi do styku żarówki na ktorym powinna być masa. Tylko najpierw upewnij się gdzie dochodzi plus gdzie masa bo wywealisz bezpiecznik. Skoro twierdzisz, że "+" dochodzi żarówka musi się zaświecić. Oznaczaćto będzie, że wyłącznik krańcowy uszkodzony lub przewód idący od niego urwany gdzieś po drodze.

> znaczy sprawdziłem wszystko i nic

Jak sprawdzałeś?

Napisano

coś pokręciłem spineyes.gif sprawdzałem z miernikiem ale jeszcze raz sprawdzę. Z tego co pamiętam żarówka była ok. a jak obchodziłem włącznik też nie świeciła

Napisano

> coś pokręciłem sprawdzałem z miernikiem ale jeszcze raz sprawdzę. Z

> tego co pamiętam żarówka była ok. a jak obchodziłem włącznik też

> nie świeciła

Tu zbytnio nie ma co pamietac ...albo zarówka jest walnieta albo jest ok i sie szuka innej przyczyny 893goodvibes.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Tu zbytnio nie ma co pamietac ...

I tu kolega ma racje zbyt wiele wspomagaczy wypiłem i zbytnio nie pamiętam mlot.gif

Napisano

Nieuważnie czytałeś archiwum, o szarych przewodach ja osobiście pisałem ze trzy razy. W astrze brązowe przewody to masa, a szare to wyłączniki krańcowe drzwi.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nieuważnie czytałeś archiwum, o szarych przewodach ja osobiście

> pisałem ze trzy razy. W astrze brązowe przewody to masa, a szare

> to wyłączniki krańcowe drzwi.

> Pozdrawiam

Masz rację. Może akurat nie trafiłem na Twoje wypowiedzi. A przeszukując całą stertę postów na ten temat trafiałem najczęściej na te co wymieniłem.

Przy okazji, ciekway sposób łączenia przewodów ma/miał GM smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> Masz rację. Może akurat nie trafiłem na Twoje wypowiedzi. A

> przeszukując całą stertę postów na ten temat trafiałem

> najczęściej na te co wymieniłem.

> Przy okazji, ciekway sposób łączenia przewodów ma/miał GM

> pozdrawiam

Przy lewej tylnej lampie masz kostkę na 11 pinów, albo coś takiego (w każdym razie śa tam dwie kostki, ta która nmas interesuje to ta większa) i w niej w smamym środku idzie masa kabelek bodajże brązowo biały, połącz go omijajac kostkę i powinno świecić, ja jeździłem rok bez lampki w bagażniku, chciałem juz nowa wiązke przeprowadzać ale koledzy z AK podpowiedzili mi o tej kostce, u mnie normalnie proszek zilony leciał jakbym miął pranie robić, teraz mam już światelko i aż miło wieczorem otworzyć bagażnik.

Napisano

Witam.

Pamiętam z tym oświetleniem wnętrza męczyłem się chyba cały dzień (było to latem). Oczywiścieszare kable i czerwone zamiast miedzi był zielonkawy proszek. Ale się udało.

Co do sprawdzania miernikiem napięcia to trzeba sprawdzać przy obciążeniu (założona musi być sprawna żarówka). Bywa tak że niby napięcie na kablu jest ok a po podłączeniu obciążenia spada do zera.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.