Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

porownanie videorejestratorow

Featured Replies

Napisano

Bardzo fajny artykul, jednak zauwazylem takie cytowane zdanie:

Quote:

Sekunda po sekundzie sprzęt rejestruje kolejne wykroczenia: wyprzedzanie na podwójnej ciągłej, przejazd przez powierzchnię wyłączoną z ruchu. "A na koniec zmierzymy prędkość tego auta i zsumujemy wszystkie wykroczenia" - mówi aspirant sztabowy Robert Kasperski.

"Nasz kierowca nazbierał w sumie 12 punktów karnych, więc już pora go zatrzymać"

calosc

i teraz pytanie

czy policjant nie powinien zatrzymac tego kierowcy po pierwszym wykroczeniu?

dlaczego czekal tak dlugo zanim go zatrzymal?

nie neguje dzialan policji - bardzo fajnie ze zakupili nowy sprzet, ale podejscie ich do wykroczen jest troche niepoprawne

pozdrawiam

Napisano

Pytasz o przpeisy czy o życie?

Bo ja ko życie to popatrz..zatrzymają go za jakąś pierdołę,

zapłaci 100 zł i dostanie 2 punkty i pojedzie dalej jak idiota...

A jak mu się nazbiera 12 punktów i 800 zł to na drugi raz pomyśli co robi.

Poza tym to, że policja zatrzyma go teraz,

wcale nie uchroni nas przed tym,

ze taki gagatek nie odwali czegoś niebezpiecznego później.

Napisano

Gdyby byli bardziej upierdliwi mogliby poczekać do time out'u zawodnika biglaugh.gif. Wszystko zależy od tego kiedy uznają, że stworzył już wystarczająco duże zagrożenie...

IMO nie jest to do końca fair....

Napisano
  • Autor

> Pytasz o przpeisy czy o życie?

> Bo ja ko życie to popatrz..zatrzymają go za jakąś pierdołę,

> zapłaci 100 zł i dostanie 2 punkty i pojedzie dalej jak idiota...

> A jak mu się nazbiera 12 punktów i 800 zł to na drugi raz pomyśli co

> robi.

> Poza tym to, że policja zatrzyma go teraz,

> wcale nie uchroni nas przed tym,

> ze taki gagatek nie odwali czegoś niebezpiecznego później.

chodzi mi o przepisy i dzialanie policji zgodnie z nimi

bo jadac za gosciem nieoznakowanym autem powoduja identyczne zagrozenie jak on

Napisano

> Pytasz o przpeisy czy o życie?

> Bo ja ko życie to popatrz..zatrzymają go za jakąś pierdołę,

> zapłaci 100 zł i dostanie 2 punkty i pojedzie dalej jak idiota...

A tak cały czas jedzie jak idiota,

A co bedzie jak w trakcie rejestracji tuż po przekroczeniu prędkości o 21 km/h wjedzie na czerwonym i kogoś zabije? no.gif

To tak jakby policja widząc kogoś z nożem w reku biegającego w centrum miasta poczekała aż kogoś solidnie zrani bo dla małego skaleczenia to nie opłaca się podejmować interwencji a i prokurator woli zabójstwo niż ranę np przedramienia. Tak to dojdziemy do paranoi. Mnie sie wydaje że istotą policji powinno być natychmiastowe reagowanie na wykroczenia.

> A jak mu się nazbiera 12 punktów i 800 zł to na drugi raz pomyśli co

> robi.

A ja uważa, że w tym samych czasie lepiej zatrzymać 4 po 3 punkty niż jednego za 12 punktów. Ale tak jest prościej bo policja ma mniej roboty

> Poza tym to, że policja zatrzyma go teraz,

> wcale nie uchroni nas przed tym,

> ze taki gagatek nie odwali czegoś niebezpiecznego później.

Tak podchodząc do sprawy mozna zadać pytanie "to po co w ogóle coś robić?"

Delco

Napisano

> czy policjant nie powinien zatrzymac tego kierowcy po pierwszym

> wykroczeniu?

> dlaczego czekal tak dlugo zanim go zatrzymal?

> nie neguje dzialan policji - bardzo fajnie ze zakupili nowy sprzet,

> ale podejscie ich do wykroczen jest troche niepoprawne

> pozdrawiam

Sądzę, że zachowanie policji było prawidłowe. Bo pomyślmy - widzą kierowcę trochę przekraczającego prędkość, ale w sposób nie powodujący zagrożenia, czy go zatrzymywać? Według mnie nie od razu, jeśli nie powoduje sytuacji niebezpiecznych. Albo kierowcę, który przy wyprzedzaniu lekko najedzie na ciągłą linię - zdarza się chyba każdemu, szczególnie, że znaki poziome malowane są często zupełnie nonsensownie i czasami fizycznie niemożliwa jest jazda zgodnie z nimi (w moim mieście jest skrzyżowanie, za przejazd którego KAŻDY kierowca powinien dostawać mandat - linia ciągła jest namalowana tak, że skręcając w jedną z ulic większym pojazdem należałoby to robić na dwa razy żeby na nią nie najechać). Ale jeśli kierowca łamie po kolei kilka przepisów, daje do zrozumienia że ma te przepisy głęboko w tyle, i wówczas policja powinna interweniować. Oczywiście, powinna interweniować od razu przy pierwszym wykroczeniu, jeśli jest ono poważne, np. wyprzedzanie na przejściu dla pieszych, ale w takiej sytuacji jak opisana chyba dopiero złamanie kilku przepisów daje pewność, że mamy do czynienia z kretynem. A gdyby policja miała reagować od razu na każde wykroczenie, to znając nasze realia ten wideorejestrator działałby w czasie 10% służby, resztę czasu policjanci wypisywaliby mandaty. Reakcja na każde pojedyncze wykroczenie powinna nastąpić wtedy, gdy wyeliminuje się z ruchu wariatów łamiących każdy możliwy przepis. Takie powolne podnoszenie poprzeczki...

Napisano
  • Autor

ale wyprzedzanie na podwojnej ciaglej nie jest chyba malym wykroczeniem

jak ktos pisal: kolesia z nozem zatrzymac dopiero wtedy jak kogos zabije a nie zrani bo kazdemu moze zdazyc sie zranienie kogos nozem screwy.gif

Napisano

> chodzi mi o przepisy i dzialanie policji zgodnie z nimi

> bo jadac za gosciem nieoznakowanym autem powoduja identyczne

> zagrozenie jak on

Z tego co widziałem w tv oni najczęsciej przepisów nie łamią.

No chyba, że rozpoczynają pościg.

Napisano

> ale wyprzedzanie na podwojnej ciaglej nie jest chyba malym

> wykroczeniem

> jak ktos pisal: kolesia z nozem zatrzymac dopiero wtedy jak kogos

> zabije a nie zrani bo kazdemu moze zdazyc sie zranienie kogos

> nozem

To zależy gdzie jest ta podwójna ciągła. Pamiętam jak wlokłem się kilka kilometrów za dymiącym Autosanem gdzieś na trasie z Kielc do Częstochowy (chyba przez Włoszczową) tylko dlatego, że na tych kilku kilometrach była ciągła linia. Owsze, droga wiodła przez las i była dość kręta, ale na prostych odcinkach te resztki autobusu można było wyprzedzić i dziesięć razy. Tyle że ktoś kiedyś wpoił mi poszanowanie dla prawa i gdzieś mi to jeszcze zostało, więc nie wyprzedzałem. Ale czy uważasz, że wyprzedzenie w takich warunkach (czyli przekroczenie linii ciągłej), na pustej drodze bez skrzyżowań jest tak bardzo karygodne? Jak już napisałem - czasami linie malowane są bez ładu i składu, a na pewno bez pomyślunku, więc nie każde przekroczenie ciągłej jest niebezpieczne. Owszem, jeśli to ma miejsce na skrzyżowaniu lub przy dojeździe do niego, przed przejazdem kolejowym, czy na przejściu dla pieszych, od razu należy się mandat, i to najsurowszy. Ale wszystko zależy od sytuacji.

Na marginesie - często jeżdżę odcinkiem DK94 między Oławą a Wrocławiem. Jest tam dziesięciokilometrowy odcinek idealnie prostej i równej drogi, i codziennie dochodzi tam do wielu sytuacji podbramkowych (w tym roku zginął tam mój kolega, nie ze swojej winy). Ludzie dostają małpiego rozumu widząc kawałek prostej bez dziur. Pomyślałem że to niezły pomysł na biznes - kupuję samochód, wyposażam w wideorejestrator, podpisuję umowę z policją że za powiedzmy 20% wartości mandatów wynajmuję im samochód do pościgów, i liczę kasę. Przy wpływach z pojedynczego wideorejestratora rzędu 200 kPLN miesięcznie samochód zwraca się po pół roku, reszta to czysty zysk. Napisałem nawet w tej sprawie maila do Komendy Głównej, gdzie oświecono mnie, że prawo zabrania świadczenia takich usług na rzecz Policji przez firmy nie będące w gestii administracji państwowej. Cóż, pieniądze jeżdżą po ulicy, ale nie można ich wziąć. A jeden przejazd odcinkiem 20 km przynosiłby mandaty w kwocie nawet do 5000 PLN, i to wyłącznie za zbiegi wykroczeń (np. wyprzedzanie z przekroczeniem linii ciągłej, na przejściu dla pieszych i skrzyżowaniu, z przekroczeniem prędkości na obszarze zabudowanym - nagminne na tej trasie). Nie jestem zwolennikiem łapania kierowców jadących tą trasą z V=110 km/h w dobrych warunkach, bo to zagrożenia nie powoduje. Ale naruszenie jednocześnie bądź w krótkim czasie kilku przepisów kwalifikuje się do zatrzymania.

Napisano

jak ktos cos przeskrobie raz, to moze sobie odpuszcza

ale jak kierowca w ciagu 10min nazbiera 12 pkt.

to cymbala trzeba ukarac czerwona.gif

Napisano

> wykroczeniu?

> pozdrawiam

Chodzi Kolego o to, ze celem policji w PL nie jest pilnowanie porzadku, ale karanie no.gif

Inny przyklad

Czasem ogladam ten kretyncki program "Uwaga Pirat" na TVN Turbo. I zastanawia mnie dlaczego za przekroczenie predkosci na autostradzie gostek dostal 8 punktow i chyba 400PLN mandatu , a inny za spowodowanie kolizji w Warszawie, tak ze auto nadawalo sie na szrot tylko 6pkt i chyba 200PLN mandatu.

Zwyczajnie latwiej zlapac jelenia ktory przekracza predkosci niz pilnowac zeby ludzie uzywali kierunkowskazow i zachowywali wlasciwa odleglosc no.gif

Taki radar to zyla zlota dla panstwa.

Napisano

> Taki radar to zyla zlota dla panstwa.

Tylko gdzie te pieniadze, gdzie te pieniadze... icon_rolleyes.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

> Tylko gdzie te pieniadze, gdzie te pieniadze...

> pozdr.

jak to gdzie - becikowe zlosnik.gif

Napisano

> Bardzo fajny artykul, jednak zauwazylem takie cytowane zdanie:

> Quote:

> Sekunda po sekundzie sprzęt rejestruje kolejne wykroczenia:

> wyprzedzanie na podwójnej ciągłej, przejazd przez powierzchnię

> wyłączoną z ruchu. "A na koniec zmierzymy prędkość tego auta i

> zsumujemy wszystkie wykroczenia" - mówi aspirant sztabowy Robert

> Kasperski.

> "Nasz kierowca nazbierał w sumie 12 punktów karnych, więc już pora

> go zatrzymać"

> calosc

> i teraz pytanie

> wykroczeniu?

> pozdrawiam

od policial.gif zalezy kiedy cie zatrzyma, szkoda ze nie czekaja do 21pkt rotfl.gif szybko by można było prawko stracic rotfl.gif

Napisano

> od zalezy kiedy cie zatrzyma, szkoda ze nie czekaja do 21pkt

> szybko by można było prawko stracic

Szkoda? ja tam nie żałuję. Mimo że staram sie generalnie jeździć przepisowo.

Delco

Napisano

> To tak jakby policja widząc kogoś z nożem w reku biegającego w

> centrum miasta poczekała aż kogoś solidnie zrani bo dla małego

> skaleczenia to nie opłaca się podejmować interwencji

Ciebie to powinni zamknąć jako gwałciciela bo masz narzędzie i myśli lubieżne wink.gif

Napisano

> od zalezy kiedy cie zatrzyma, szkoda ze nie czekaja do 21pkt

> szybko by można było prawko stracic

a dlaczego do 21?

Napisano

Jest jeszcze inna kwestia mandatow.

Taka ze stale stawki mandatow powoduja wymierzanie nierownych kar dla kierowcow.

Bo np dla kogos zarabiajacego 800zl miesiecznie, mandat 500zl za jakies wykroczenie bedzie niesamowicie dotkliwy. I napewno bedzie dla kogos takiego niezla nauczka na przyszlosc

A dla kogos kto zarabia 20tys zl miesiecznie nawet i mandat 1000zl nie jest czyms strasznym i zapewne jakos specjalnie takiego osobnika nie przystopuje na przyszlosc.

I tutaj pojawia sie problem, ze ci bardziej zamozni obywatele czuja sie bardziej bezkarni na drogach.

Wprowadzenie punktow karnych bylo wprawdzie jakims krokiem w celu zmiany tego, ale niestety tez jakos speclanie nie dziala, bo coz za problemem jest po przekroczeniu 24 punktow zapisac sie na egzamin i go zdac.

Napisano

> To tak jakby policja widząc kogoś z nożem w reku biegającego w

> centrum miasta poczekała aż kogoś solidnie zrani bo dla małego

> skaleczenia to nie opłaca się podejmować interwencji a i

> prokurator woli zabójstwo niż ranę np przedramienia.

To jest rozsądny argument. Zasięgnąłem języka i okazuje się że dla Wydziału RD nie ma instrukcji kiedy zatrzymywać z radiowozu z video. Więc decyduje policjant. Przy okazji dodam, że w gronie policjantów jest podobna dyskusja jak w tym wątku.

A argument, że od momentu rozpoczęcia dojazdu do nagrywanego auta do chwili jego zatrzymania mogą rejestrować się kolejne wykroczenia, niewiele zmienia. Bo chodzi o decyzję policjanta.

Napisano

> a dlaczego do 21?

mzoe kolega mial na mysli mlodego kierowce ktory nie ma jeszcze prawo jazdy powyzej roku ..

w co raczej watpie sciana.gif

widac znajomosc prawa i przepisow ruchu drogowego u "starszych" kierowcow...

zaloze sie ze jakby tak powstawic wszystkich co maja prawko powyzej 10 lat i mieli byc zdac egzamin, czesc teoretyczna to 90% by oblalo no.gif

BTW. zeby utracic prawko potrzeba nazbierac 24 punktow biglaugh.gif

Napisano

> Wprowadzenie punktow karnych bylo wprawdzie jakims krokiem w celu

> zmiany tego, ale niestety tez jakos speclanie nie dziala, bo coz

> za problemem jest po przekroczeniu 24 punktow zapisac sie na

> egzamin i go zdac.

a po co zdawac egzamin... palca iles tak hajsu {chyba z 200 albo 300 zl} puszczaja im "drastyczny" filmik na ktorym i tak wiekszosc ludzi spi i juz kilka punkcikow odejmuje sie od dorobku...

Napisano

> BTW. zeby utracic prawko potrzeba nazbierac 24 punktow

24 nie wystarczy. Musi byc wiecej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.