Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

autostradowa predkość dla x14nz

Featured Replies

Napisano

jak w temacie, jaka jest wg was prędkość maksymalna dla tego silnika z która moge jechac dluzszy czas i maszynka sie nie rozleci. Chodzi mi o predkość przy jakiej silnik nie bedzie zbyt wyzyłowany. Z obserwacji widze ze 130 jest optymalne chyba - jeszcze nie jest za glosno, silnik zdaje sie nie jest u kresu sił 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja mam C14SE i gdy jade katowicką z prędkościami 140 - 150, jeszcze odpukac silnik idzie jak burza. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. skromny.gif

Ps. Noga troszke ciężka, niepochwalam takiej jazdy

Napisano

> jak w temacie, jaka jest wg was prędkość maksymalna dla tego silnika

> z która moge jechac dluzszy czas i maszynka sie nie rozleci.

> Chodzi mi o predkość przy jakiej silnik nie bedzie zbyt

> wyzyłowany. Z obserwacji widze ze 130 jest optymalne chyba -

> jeszcze nie jest za glosno, silnik zdaje sie nie jest u kresu

> sił

dokładnie 120 -130 i jest ok. Większych prędkości nie polecam bo pedał wtedy prawie w ziemi but.gif.

Pozdro

Napisano

też mi się zdarzyło gnać tak z wawy nocą droga pusta wiec rozwinalem skrzydla ino jedyny minus to spalanie ,które sporo rośnie crazy.gif a ceny wachy znów w górę sick.gif

Napisano

> sił

miałem astre z takim motorem i tak do 140 licznikowej ładnie chodziła, czyli jakieś 130 rzeczywiste

Napisano

> sił

Myślę że naj rozsądniej gnać 3500-3800 obr/min powyżej żużycie paliwa i hałas rośnie logarytmicznie oczywiście jechać na najwyższym biegu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę że naj rozsądniej gnać 3500-3800 obr/min powyżej żużycie paliwa

> i hałas rośnie logarytmicznie oczywiście jechać na najwyższym

> biegu

No wlasnie - pytam o predkość bo obrotomierza pożałowali mi wiec jade " na odgłos" hehe.gif

Napisano

150 zwykle jadę, wyżej się krówka męczy,

spalanie 11 LPG

Napisano

> sił

z mojego dośiadczenia 120-130. aczkolwiek ostatnio i 160 poszla smile.gif

Napisano

> z mojego dośiadczenia 120-130. aczkolwiek ostatnio i 160 poszla

Mam te sam silniczek i jak jechałem kiedyś około 130 to aż tak bardzo nie warczał więc jeszcze troche by więcej poszedł, zależy jak podciągniesz autko na poszczególnych biegach. Ogólnie się nigdy nie spiesze i tak szybko nie pędze zeby.GIF

Napisano
  • Autor

>Mam te sam silniczek i jak jechałem kiedyś około 130 to aż tak

> bardzo nie warczał więc jeszcze troche by więcej poszedł, zależy

> jak podciągniesz autko na poszczególnych biegach. Ogólnie się

> nigdy nie spiesze i tak szybko nie pędze

pytanie dotyczy dlugiej jazdy bo jak Ci przyjdzie jechac np w kierunku francji i nonstop atuostrada wiec pare godzin z predkoscia 130 trzeba bedzie jechac - wolniej to juz nawet wstyd... hehe.gif

Napisano

> pytanie dotyczy dlugiej jazdy bo jak Ci przyjdzie jechac np w

> kierunku francji i nonstop atuostrada wiec pare godzin z

> predkoscia 130 trzeba bedzie jechac - wolniej to juz nawet

> wstyd...

Jeśli chodzi o mnie to nic nie wspomniałem że na autostradzie zeby.GIF a i z dłuższa trasą po autostradzie to się zgadzam choć i sa tacy ludzie że nawet na autostradzie potrafia jechać dość wolno zeby.GIF

Napisano

moja jak miała 150tkm to jeszcze 160 vmax, na gazie 140. Co zauważyłem:

jechałem trasę 550km nonstop z prędkością 120-140 spalenie 8,6lpg. Tą samo trase z prędkoscią 90-100 spalanie 8,3lpg. Przetestowane kilka razy. Jak cisnę ale jadę równo spalanie nie wiele większe.

Jeszcze jedno od 140 hamulce nie działają za dobrze (nawet prawie nowe dobre tarcze i klocki)

Napisano

> moja jak miała 150tkm to jeszcze 160 vmax, na gazie 140. Co

> zauważyłem:

> jechałem trasę 550km nonstop z prędkością 120-140 spalenie 8,6lpg. Tą

> samo trase z prędkoscią 90-100 spalanie 8,3lpg. Przetestowane

> kilka razy. Jak cisnę ale jadę równo spalanie nie wiele większe.

> Jeszcze jedno od 140 hamulce nie działają za dobrze (nawet prawie

> nowe dobre tarcze i klocki)

a to mnie zaskoczyłeś z tymi hamulcami smile.gif ale wkońcu to nie jest samochód sportowy a w szczególności 1.4 biglaugh.gif kiedy trzeba to się przyciśnie a tak to samochodzik do przemieszczania... (poza tematem crazy.gif)

Napisano

Ja mam asterke wlasnie 1.4nz, kiedys depnalem mocniej jak jechalem z Czestochowy do Kraka i 170km/h poszla w 3 osoby i jeszcze bylo troszke obrotomierza w zapasie smile.gif

Ale co do normalnej predkosci, z ktora mozna jechac zeby nie ogluchnac to 120 - 130km/h to tak w sam raz.

Pozdrawiam

Napisano

> Ja mam C14SE i gdy jade katowicką z prędkościami 140 - 150, jeszcze

> odpukac silnik idzie jak burza. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

> Ps. Noga troszke ciężka, niepochwalam takiej jazdy

Pooojdzie i wiecej .Czasem tak robie jak widze ze policial.gif nie ma w okolicy i nie stwierdzono zanych radarow lub temu podobnych grinser006.gif.Ale nie jest to bezpieczne tongue.gif.Na pasie starowym gdzie nie bylo nikogo i niczego to 160 km /h spokojnie poleciala mozna bylo i wiecej ale wole zyc 893goodvibes.gif.

Pozdrawiam.Adrian

Napisano

Z reguly niezaleznie od samochodu w trasie maxymalna predkoscia przelotowa jaka jezdze to do mniej wiecej 2/3 wcisnietego gazu. Pozniej przewaznie mocno wzrasta spalanie, wiec zapewne tez obciazenie silnika jest znacznie wieksze. W zaleznosci od auta sa to rozne predkosci. X14NZ nie jezdzilem, ale mozna sprobowac tej metody.

Napisano

witam a ja mam panowie takie pytanie bo w sumie moja asterka te 160 to osiąga bez problemu 1.6 8V a nawet i więcej dość często smile.gif tylko ja mam zawsze stracha ze ktoras opona pierdyknie nie to zebym jezdził na starych sparciałych lakach z baniami po bokach nono.gif wszystko z moimi oponami ok nie sa stare ani sparciałe tylko zawsze mam lęki wiem ze istnieje coś takiego jak indeks prędkosci na oponie ale pomijając to powiedzcie mi tak z doswiadczenia jaka jest jeszcze w miare bezpieczna prędkość

Napisano

Witam,

Z moich doswiadczen na niemieckich autostradach- optymalnie bylo utrzymywac licznikowe 140 km/h

wtedy halas byl jeszcze znosny no i zuzycie LPG w miare (9-10l/100km)...

no i tak mielismy 'wymierzone' ze dystans 720km [Zgorzelec - Kempten] pokonamy w 6-7h [z 2 przerwami].

Wariant taki testowalem chyba z 6 razy i Astra nigdy mnie nie zawiodla...zreszta obecnie podobny zakres predkosci stosuje pokonujac ta trase Vectra 1.8 tyle ze bez LPG... ;-)

pozdrawiam

Napisano

> doswiadczenia jaka jest jeszcze w miare bezpieczna >prędkość

Do 140 da się jeszcze opanowaćsamochód - powyżej nawet zawodowy kierowca rajdowy może mieć problemy przy wystrzale opony. Indeks prędkości większości opon to T czyli 190 km/h

Info

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Z moich doswiadczen na niemieckich autostradach- optymalnie bylo

> utrzymywac licznikowe 140 km/h

> wtedy halas byl jeszcze znosny no i zuzycie LPG w miare

> (9-10l/100km)...

> no i tak mielismy 'wymierzone' ze dystans 720km [Zgorzelec - Kempten]

> pokonamy w 6-7h [z 2 przerwami].

> Wariant taki testowalem chyba z 6 razy i Astra nigdy mnie nie

> zawiodla...

o taka odpowiedz globtrotera mi chodzilo, bo czeka mnie wyprawa 800 km i potrzebuje wiedzic czy mi sie silnik nie rozleci zeby.GIF

Dzieki!

Napisano

to co udało mi się osiagnąć moim asterixem to 170km/h ale to wina pewnej blondi w golfie 3 ktora mnie wyprzedziła po prawej przy 140 270751858-jezyk.gif (wstyd się przyznać blush.gif) no i się zaczęło

po tym jak ją łyknąłem trzymała się dopóki nie zjechałem z e7 w boczną jednak warto było spojrzeć jak siedzi za mną zlosnik.gif

ps troche hałasowała już i słychać było wirek baku ale poskromiłem bondysie cool.gif

Napisano
  • Autor

> to co udało mi się osiagnąć moim asterixem to 170km/h ale to wina

> pewnej blondi w golfie 3 ktora mnie wyprzedziła po prawej przy

> 140 (wstyd się przyznać ) no i się zaczęło

> po tym jak ją łyknąłem trzymała się dopóki nie zjechałem z e7 w

> boczną jednak warto było spojrzeć jak siedzi za mną

> ps troche hałasowała już i słychać było wirek baku ale poskromiłem

> bondysie

uzbroj_zlo.gif ehhh co te kobiety z nami robią... swiety.gif

Napisano

no własnie przyjechałem z Pragi i musze powiedzieć ze baaaardzo mile mnie asterka zaskoczyła smile.gif od Hradca do Pragi jest bardzo ładny odcinek autostrady ktory pozwolił mi na wyczucie optymalnej predkosci tak więc taka całkowicie lajtowa smile.gif jazda to ok 140 ale były odcinki ktorymi jechałem 160 i tez nie meczyła sie zabardzo zlosnik.gif nie chciałem sprawdzać Vmax bo jechałem w 4 osoby i troche bagazu ale spokojnie zrobiła 180 i jeszcze miała checi sie rozpedzać smile.gif Silnik 1.6 8v BEZ GAZU !!! zlosnik.gif

Napisano

> ehhh co te kobiety z nami robią...

nie zwykłem dopuszczać babie na drodze zlosnik2.gif

Napisano

> nie zwykłem dopuszczać babie na drodze

Możesz się obrażać ale jak to czytam to mam taką refleksję:

Nie ważne czy to z powodu samczego szowinizmu czy chęci udowodnienia sobie wyższości nad innymi czy też może skrywanych kompleksów łatwo dajesz się prowokować i podpuszczać na drodze. Cmentarze są pełne takich, ktorzy kierowani niezdrowymi ambicjami wciskają gaz w podłogę, bo "co mnie tu bedzie jakiś/aś wyprzedzał..." Jeżeli zabijesz tylko siebie to pół biedy - twoja decyzja, twoje życie, twoje auto, twój problem. Ale na tej samej drodze jeżdzą też inni, nie decyduj za nich kiedy mają umrzeć.

Pozdroofka

Napisano

Jeżeli zabijesz tylko siebie to pół biedy - twoja decyzja, twoje

> życie, twoje auto, twój problem. Ale na tej samej drodze jeżdzą

> też inni, nie decyduj za nich kiedy mają umrzeć.

> Pozdroofka

ok.gif

Napisano

nie decyduj za nich kiedy mają umrzeć.

> Popieram w całej rozciąglości.

ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Jeżeli zabijesz tylko siebie to pół biedy - twoja decyzja, twoje

mnie trudno obrazić w taki sposób

żadko daje się ponieść emocjom za kołem nawet jeśli widzę że kierowca przede mna dostał prawko "za masło"

i proszę Cię nie mów że nigdy nie maiłeś takiej akcji w swoim życiu bo w to nie uwierzę

a propos wypadków na drogach naoglądałem się zamykanych czarnych worków i to daje dużo do myślenia

staram się przewidywać co może stać się za chwilę i myśleć co zrobi inny kierowca jadący obok mnie waytogo.gif

Napisano

> żadko daje się ponieść emocjom za kołem

Taaaa... Wystarczylo, że "blondi w golfie" wyprzedziła cię i juz ci testosteron skoczył o 300%

> i proszę Cię nie mów że nigdy nie maiłeś takiej akcji w swoim życiu

> bo w to nie uwierzę

Nie zmieniaj tematu. To nie ja przechwalałem się, że "poskromiłem bondysie cfaniak.gif" Znamienna jest ta emota na końcu, nieprawdaż...?

> staram się przewidywać co może stać się za chwilę i myśleć co zrobi

> inny kierowca jadący obok mnie

Tak... To powiedz co przewidywałeś co zrobi owa blondysia... smile.gif A mogła zrobić wszystko łącznie z lekkim ruchem kierownicy w twoją stronę. I naprzewidywał byś strasznie dużo jadąc z predkością 170 km/h kiedy w ciagu każdej sekundy przejeżdża się 47,2 m

Napisano

160 km/h i więcej nie chciał, na autobanie pod Hannover; w środku oprócz tego, że głośno nie było jeszcze tak strasznie drive.gif, ale za długo by tak nie pociągnął chyba.. 120-130 km/h to akurat

Napisano

> Taaaa... Wystarczylo, że "blondi w golfie" wyprzedziła cię i juz ci

> testosteron skoczył o 300%

hmm.gifwidzę, że kolega zna mnie lepiej niż ja sam siebie ...

> Znamienna jest ta emota na końcu, nieprawdaż...?

No jasne!!! Wystarczy jedna emota zeby zrobić z siebie spineyes.gif za drive.gif

> I naprzewidywał byś strasznie dużo jadąc z predkością

> 170 km/h kiedy w ciagu każdej sekundy przejeżdża się 47,2 m

to akurat dotyczyło normalnej jazdy a nie maxa, którego udało mi się raz w karierze rozwinąć

pozdrawiam wink.gif

Napisano

Panowie uwazam ze nie ma sensu wasza wymiana zdań (sprzeczka) nic to nie da bo wszyscy wiemy ze to nie tylko ludzie o ambicjach stwarzaja niebezpieczeństwo na drogach mam kolezanke ktora ma prawko rok czasu jak gdzieś jedziemy na dwa auta to mi włosy staja dęba poprostu nie zwazając na to czy jest mokra jezdnia czy sucha gaz jest w podłodze poprostu brak wyobrazni juz jej mowiłem ze dopiero jak gdzieś przyp....i to zmieni swoj styl jazdy oby tylko nie zrobiła sobie lub komuś kuku . Ile sie słyszy o kierujacych na bani lub pod wpływem jakiegoś badziewia zabijają sie i jeszcze niewinnych ludzi przy okazji . Moje zdanie jest takie auta są dla ludzi tylko trzeba umieć się nimi posługiwać wszystko sprowadza sie do myslenia a niebezpieczenstwo zawsze było jest i bedzie ja sam nie jezdze wolno ale jak pomysle jak kiedyś jezdziłem to tak samo mi włosy staja jak teraz jak widze jak jezdzi moja kolezanka jednak przejechałem juz te ładne parenaście tyś km widziałem nie jedno nie raz juz wyprowadzałem auto z takiej opresji ze myslałem ze będzie bardzo zle to wszystko sprawia ze człowiek zaczyna mysleć , przewidywać i jesli ktoś sam do tego nie dojdzie nie ma tego w sobie nie zacznie sie zastanawiać co by było jakby tylko będzie dusiał pedał gazu na oslep to wkoncu skonczy mu sie dobra passa bo takiem zawsze sie konczy prędzej czy puzniej . Znam wielu takiech ktorym sie wiecznie mowiło niemal prosiło daj spokoj bo zobaczysz nic to nie dawało wkoncu pokasowali fury z tym ze jeden wyciągnie jakieś wnioski a drugi nie i to jest straszne ze człowiek choć juz sie pilnuje moze kiedyś trafić na takiego frown.gif

Napisano

> widzę, że kolega zna mnie lepiej niż ja sam siebie ...

> No jasne!!! Wystarczy jedna emota zeby zrobić z siebie za

> to akurat dotyczyło normalnej jazdy a nie maxa, którego udało mi się

> raz w karierze rozwinąć

> pozdrawiam

Ja w trasie jezdze do 120km/h ,a jak ktos chce leciec to :leć pan.To ze ktos ma lepszy nieznaczy szybszy a i spryt sie liczy na drodze.Mówie tu o rozwaznej jezdzie .Bo ludziska jezdza sami widzimy jak i łebuni niebrakuje. A zawsze dobrze wiedziec dla siebie co mamy w głowie i pod maska wink.gif

--------------

Astra 95r 1.6 16V

161kkm HB

Napisano
  • Autor

Tak zgadza sie ostatnio sam przetestowalem wreszcie na dluuugich autostradach, rzeczywiscie optymalnie 120-130 km/h. Widze ze dyskusja rozwinela sie w kierunku Vmax, ale dobrze ze i o tym pare słów. Racja nie ma co za bardzo szaleć wazniak.gif

Jutro sprawdze ile mi spalil przy takiej sredniej (ok 120km/h) ale mysle ze wyjdzie kolo 8l/100... oink.gif

Napisano

> Ja w trasie jezdze do 120km/h ,a jak ktos chce leciec to :leć pan.

3 lata temu na obwodnicy szczecińskiej jechałem już całkiem niczczego sobie - na zegarze było 130 km/h.

Minęło mnie srebrne A6 z taka prędkością, że przez chwilę myślałem, że stoję w miejscu.

Cóż, ktoś najwyraźniej się spieszył ...

5 km dalej był korek na drodze ...

przyczyna korka była 400 metrów dalej, najpierw widziałem zryty pas zieleni, później rozwaloną barierkę, a jeszcze później coś stało/leżało na prawym pasie - ciężko było powiedzieć w pierwszej chwili co to jest.

Jak się przyjrzałem to się okazało, że to jest srebrne A6 leżące na prawym boku zwrócone przodem (a raczej tym co z niego zostało) w kierunku z którego przyjechało.

O dziwo 4 kretynów w wieku ok 25 lat dawało oznaki życia.

Napisano

> sił

Ja spokojnie osiagałem 150 z 5 osobami na pokładzie i pełnym bagażnikiem zlosnik.gif

Napisano

> mnie trudno obrazić w taki sposób

> żadko daje się ponieść emocjom za kołem nawet jeśli widzę że kierowca

> przede mna dostał prawko "za masło"

> i proszę Cię nie mów że nigdy nie maiłeś takiej akcji w swoim życiu

> bo w to nie uwierzę

> a propos wypadków na drogach naoglądałem się zamykanych czarnych

> worków i to daje dużo do myślenia

Rozumiem, że jedyne wnioski jakie wyciągnołeś ze swoich obserwacji to poskramianie innych kierowców.

> staram się przewidywać co może stać się za chwilę i myśleć co zrobi

> inny kierowca jadący obok mnie

Nie ma sie co stara tylko zacząc rzeczywiście przewidywac. screwy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.