Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesle... a może warto sie przstawić na ...

Featured Replies

Napisano

... ekologiczny ON hmm.gif Znajomy jeździ na BIO ON (z dodatkiem biokomponentów ) w VW TDI około 1/2 roku i nie zauwazył żadnych negatywnych reakcji silnika na to paliwo palacz.gif A najwiekszym plusem jest oczywiście cena, bo jest niższa od zwykłego diesla ... spineyes.gif Ma może ktoś z Was doświadczenia w tym temacie jeśli chodzi o Nasze silniczki TD i JTD ???

Napisano

> ... ekologiczny ON

To zależy co rozumiesz pod pojęciem BIO ON - 'frytki' czy olej z dodatkiem biokomponentów sprzedawany na stacjach.

Tak czy inaczej oszczędność niewielka - przy dzisiejszych cenach OK na poziomie 3,5zł (JET Warszawa) a ryzyko spore - IMHO bez sensu becelować potem za pompę wtryskową i wtryskiwacze (min. 600zł za szt. - Allegro).

Napisano
  • Autor

... chodzi o biokomponenty (bo z frytek to jakos bym nie ryzykował) a co do ceny to u nas jest po 3.00 zeta za literka spineyes.gif

Napisano

Nie warto jeździć na takim oleju, kiedyś czytałem o tym w kilku gazetach. Stare MB beczki 250 D śmiało takie coś do siebie leją bo ten silnik i pewnie na noPB by pojechał 270751858-jezyk.gif

Tak jak kolega wyżej pisał szkoda części screwy.gif

Napisano

> ... chodzi o biokomponenty (bo z frytek to jakos bym nie ryzykował) a

> co do ceny to u nas jest po 3.00 zeta za literka

JTD 105KM z Doblo doskonale znosi nawet czerwony opał,tylko nazimę trzeba dolewać trochę normalnej ropy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

... no ale tak jak pisałem, kumpel w VW TDI jeździ juz jakies czas i pare tys km juz na tym zrobił

Napisano
  • Autor

... czyli jak JTD daje sobie rade to i TD nie powinien miec problemu spineyes.gif

Napisano

> ... no ale tak jak pisałem, kumpel w VW TDI jeździ juz jakies czas i

> pare tys km juz na tym zrobił

powiem jeszcze jedno sasiad w skodzie superb 2.5 TDI zrobił już 17tysicy na opale i dalej na tym jeździ i chwali sobie...

chcesz to lej,ja nigdy tego nie wleje...

Napisano
  • Autor

... opałowy to może nie ale na ten bio-tech to sie chyba skusze na jedno tankowanie

Napisano

> ... chodzi o biokomponenty (bo z frytek to jakos bym nie ryzykował) a

> co do ceny to u nas jest po 3.00 zeta za literka

A ile to ma dodatków BIO - w procentach? hmm.gif

Napisano
  • Autor
tutaj jest pare informacji o tym
Napisano

> powiem jeszcze jedno sasiad w skodzie superb 2.5 TDI zrobił już

> 17tysicy na opale i dalej na tym jeździ i chwali sobie...

dziwią mnie tacy goście , wydają kupę forsy na auto , a potem ryzykują wlewając dziwne rzeczy do baku ...

> chcesz to lej, ja nigdy tego nie wleje...

znajomy wlał kiedyś do Octy 1.9TDI na pompie VP ropę na pierwszej lepszej ( gorszej jak się okazało zlosnik.gif ) stacji , przejechał 60km i koniec , auto na lawetę , pomogło spuszczenie paliwa ze zbiornika i płukanie układu paliwowego , więc niezły syf musiał tam wlać ,

wniosek - współczesne diesle to nie traktory co przepalą prawie wszystko i jadą dalej

wg. mnie także trzeba wlewać pewne paliwo i mieć swiadomość ze przy róznych alternatywnych paliwach mogą się zdarzyć wczesniej czy później niemiłe sytuacje ok.gif

Napisano

ja osobiscie uwazam, ze przy tradycyjnych problemach z ruskami i ich ropa (ktora tak przy okazji jest fatalna i tylko nieliczne rafinerie na swiecie sa w stanie ja przerobic i zrobic z niej cos sensownego) a do datkowo przy uwarunkowaniach klimatycznych i terenowych powinno sie wszystko w piździec obsiac rzepakiem i innymi roslinami oleistymi i wlasnie z nich tluc paliwo. Osobiscie nie ma dla mnie znaczenia skad pochodza weglowodory, ktore pozniej przerabia sie na paliwo, spod ziemi czy z jej powierzchni.

Napisano

kolega jeździ na bio juz od kilku lat...

normalny olej

Napisano
  • Autor

... miał jakies problemy z silnikiem w tym czasie hmm.gif

Napisano

> ... miał jakies problemy z silnikiem w tym czasie

nie

Napisano
  • Autor

... dzieki za info - ja sie skusze i zataknuje w najbliższym czasie - zobaczymy jak sie będzie Maryśka sprawować

Napisano

> kolega jeździ na bio juz od kilku lat...

> normalny olej

dokladnie, jakos tak sie dzieje ze u nas zawsze musza powstac jakies zabobony. Pamietam jak jeszcze pare lat temu ludzie pukali sie w glowe jak ktos chcial kupic sobie diesla jako zwykle prywatne auto. Bylo mase opinii ze sie psuja, ze drogie w utrzymaniu, ze zima nie do uruchomienia, glosne, dobre tylko w trase itp, itd. A jak widac to na drogach, jednak okazalo sie ze nie taki diabel straszny ...

Napisano

> Bylo mase opinii ze sie psuja, ze drogie w utrzymaniu, ze

> zima nie do uruchomienia, glosne, dobre tylko w trase itp, itd.

> A jak widac to na drogach, jednak okazalo sie ze nie taki diabel

> straszny ...

większość to prawda nie zabobony zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> większość to prawda nie zabobony

moze i tak, ale mocno przerysowana prawda wink.gif

Napisano

Złe nastawienie ludzi do biopaliw jest zasługa branży naftowej w naszym kraju. Kiedy poczuli, ze zyskami beda musieli sie dzielic z producentami biokomponentow, zaczela sie wielka akcja propagandowa o szkodliwosci dodatkow roslinnych w paliwach.

Przeciez w panstwach Europy zachodniej juz dawno stosuje sie paliwa z domieszka biokomponentow i jakos wszystkie nowe TDI, HDI, itd. jezdza.

Jak jeden z kolegow powyzej napisal, niewazne jak pozyskane sa weglowodory, wazne zeby spelnialy swoja role.

Napisano

> ja osobiscie uwazam, ze przy tradycyjnych problemach z ruskami i ich

> ropa (ktora tak przy okazji jest fatalna i tylko nieliczne

> rafinerie na swiecie sa w stanie ja przerobic i zrobic z niej

> cos sensownego)

ropa ural jest jest nieco tansza od iranskiej lekkiej wbrew pozorom jest ona przywoitej jakosci i podobna pod wzgledem czystosci do róp cierzkich(iran irak)

rafineria lotos doskonale sobie z nia radzi mimo ze byla przystosowywana do rop arabskich

wiadomo ze dana instalacja rafinacji powinna byc budowana pod konkretny rodzaj ropy ale uralska nie wiele wbrew obiegowym oppiniom odbiega od uralskiej

podczas rafinacji zostaje z uralskiej ropy pozostalosc siarkowa ze tak to ujme stosowana do produkcji oleju opalowego ale unia zmniejsza ciagle dopuszczalana zawartosc siarki w opale

wszystkie rafinerie z "druzby" sa doskonale przygotowane do jej przetwazania natomiast nie radza sobie z przetwarzaniem ropy arabskiej ze tak powiem a do datkowo przy uwarunkowaniach klimatycznych

> i terenowych powinno sie wszystko w piździec obsiac rzepakiem i

> innymi roslinami oleistymi i wlasnie z nich tluc paliwo.

> Osobiscie nie ma dla mnie znaczenia skad pochodza weglowodory,

> ktore pozniej przerabia sie na paliwo, spod ziemi czy z jej

> powierzchni.

popieram to jest przyszlosc ale budowanie infrastruktury do rafinacji rzepaku na skale przemyslowaw naszych warunkach jeszcze troche potrwa ok.gif

Napisano

> dziwią mnie tacy goście , wydają kupę forsy na auto , a potem

> ryzykują wlewając dziwne rzeczy do baku ...

a ja mam kumpla który od nowości w swojej a3 (110PS) jeździ na opale i sobie chwali w tej chwili ma coś koło 300kkm i nic się nie dzieje

> znajomy wlał kiedyś do Octy 1.9TDI na pompie VP ropę na pierwszej

> lepszej ( gorszej jak się okazało ) stacji , przejechał 60km

> i koniec , auto na lawetę , pomogło spuszczenie paliwa ze

> zbiornika i płukanie układu paliwowego , więc niezły syf musiał

> tam wlać ,

> wniosek - współczesne diesle to nie traktory co przepalą prawie

> wszystko i jadą dalej

widocznie miał strasznego pecha bo mój kuzyn do Izy leje kolejową i śmiga aż miło.

> wg. mnie także trzeba wlewać pewne paliwo i mieć swiadomość ze przy

> róznych alternatywnych paliwach mogą się zdarzyć wczesniej czy

> później niemiłe sytuacje

niestety z tą pewnością jest ciężko. Ja zawsze tankuje na BP i nie odczuwam tego ale jak do Mondeo TDCI zalałem ultimate to strasznie szarpał i okazało się że przez to że jest droższy mniej ludzi go kupuje i pewnie jest chrzczony jak zalałem zwykłym ON przestało szarpać. Strasznie wrażliwe są Fordy na jakość paliwa.

Pozdrawiam

Napisano

> a ja mam kumpla który od nowości w swojej a3 (110PS) jeździ na opale

> i sobie chwali w tej chwili ma coś koło 300kkm i nic się nie

> dzieje

ale pewnie do opału dolewa mixola , a poza tym widać ma dobre źródło wink.gif

> Ja zawsze tankuje na BP i nie

> odczuwam tego ale jak do Mondeo TDCI zalałem ultimate to

> strasznie szarpał i okazało się że przez to że jest droższy

> mniej ludzi go kupuje i pewnie jest chrzczony jak zalałem

> zwykłym ON przestało szarpać. Strasznie wrażliwe są Fordy na

> jakość paliwa.

ja tankuję na Shellu i najczęściej w tym samym , jak dotąd nie miałem problemów nawet w okresie zimowym , choć dodatkowo nie dolewałem nic do paliwa ok.gif

Napisano
  • Autor

... ja sie ostatnio przestawiłem na AUCHANa w Sosnowcu ze względu na cene - 3.34 za litra i powiem szczerze , nie ma różnicy poza ceną do zwykłego SHELLA

Napisano

> ... ja sie ostatnio przestawiłem na AUCHANa w Sosnowcu ze względu na

> cene - 3.34 za litra i powiem szczerze , nie ma różnicy poza

> ceną do zwykłego SHELLA

ja podziękowałem stacji koło Auchana w Bielsku....kupiłem 98 i auto zaczęło jeździć głośniej i jakoś nijako w porównaniu do orlenowskiej 95....

Napisano
  • Autor

... na tym AUCHANie co ja tankuje, przy wjeździe jest tablica informacyjna, że paliwo mają z ORLENu więc jestem spokojny o jakość

Napisano

> Ja zawsze tankuje na BP i nie

> odczuwam tego ale jak do Mondeo TDCI zalałem ultimate to

> strasznie szarpał i okazało się że przez to że jest droższy

> mniej ludzi go kupuje i pewnie jest chrzczony jak zalałem

> zwykłym ON przestało szarpać.

To, że popyt na droższe paliwo jest mniejszy nie oznacza przecież, że zaraz będzie chrzczone nono.gif

Wydaje mi się wręcz, że chrzone to raczej byłoby paliwo, na które jest większa podaż, czyli zwykły ON. Zresztą - i tak to wszystko zależy od konkretnej stacji.

Bo zwykłe paliwa na Shellu i BP i tak pochodzą z rodzimego Orlenu ( link ) biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Najlepiej mieć sprawdzoną stację i tyle. Ja tankuję zawsze ON Verva ok.gif i nie miałem do tej pory żadnego problemu (choć wiele osób z tego kącika uważa to paliwo za produkt marnej jakości).

Napisano

> ... na tym AUCHANie co ja tankuje, przy wjeździe jest tablica

> informacyjna, że paliwo mają z ORLENu więc jestem spokojny o

> jakość

na tym co tankowałem też.......

Chyba nie wierzysz że ktoś kto kupuje od orlenu ma tanij niż sam orlen......

Napisano
  • Autor

... wszystko zależy jaką umowe ma podpisaną i na jakich warunkach - ale jak by nie było zrobiłem juz na tym paliwku pare kkm i nie ma żadnej różnicy - ale fakt jest jeden - na GEANcie nie zatankuje bo znam przypadki kombinowania z paliwem spineyes.gif

Napisano

w wakacje 2005 w Grecji prawie wszedzie na stacjach spotykałem biodiesel (ale nie wiem jaki był jego skład tj. ilosc biokomponentow), który tankowali wszyscy i lokalni i turysci nawet z Niemiec do nowych furek TDI, dCI, JTD, CDI itp. itd. co najlepsze stosunek cen był za normalny ON ok. 0,9-1E a za ten BIO ok. 0.5-0.6E

Napisano
  • Autor

... może i u Nas się kierowcy przekonają do tego "ekologicznego" paliwka

Napisano

> ... może i u Nas się kierowcy przekonają do tego "ekologicznego"

> paliwka

przy takiej różnicy cen jak w Grecji szybko by się dali przekonać wink.gif

Napisano
  • Autor

... mnie sie wydaje, że 30 gr mniej na litrze to i tak juz jest nieźle spineyes.gif

Napisano

> ... mnie sie wydaje, że 30 gr mniej na litrze to i tak juz jest

> nieźle

za to normalny ON od czerwca staniał o jakieś o 55 gr waytogo.gif

Napisano
  • Autor

... i oby taniał jak najdłużej waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.