Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja wysokości świateł

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie jak to jest z tą regulacją wysokości świecenia świateł w astrach F

Mój gazownik ja zakładał gaz to centralkę umiejscowił na zaślepce regulatora świateł. w środku była kostka z podciągniętymi przewodami którą potraktował bardzo brutalnie cążkami a jak stawiała znaczny opór to ją wypchną do środka. Kostka jest w stanie prawie nienaruszonym nosi co prawda ślady walki ale jest cała więc regulator się bez problemu podłączy.

Więc się zastanawiam czy sobie tego nie założyć ale tu nasuwa się pytanie czy lampy są takie same jak w wersji z regulacją świateł ?? Bo silniczki i regulator widziałem na allegro za parę złoty tylko czy ten silniczek będę miał gdzie założyć ?? Jest tam pokrętło do ręcznego ustawiania świateł ale chyba na to silniczka nie założę żeby sobie regulował ??

Jeśli sprawa by się oparła tylko na silniczkach i regulatorze to kabelki (jeśli ich nie ma) sobie podciągnę ale wymiana lamp dosyć skutecznie studzi moje zapały.

Napisano

Witam.

Pierwsze co ci mogę doradzić to ZMIEŃ gazownika....... Co to za fachowiec który demoluje ci auto. Kiedyś może tak być że przetnie ci przewód hamulcowy bo jemu tak będzie wygodniej.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Pierwsze co ci mogę doradzić to ZMIEŃ gazownika....... Co to za

> fachowiec który demoluje ci auto. Kiedyś może tak być że

> przetnie ci przewód hamulcowy bo jemu tak będzie wygodniej.

> Pozdro

Troszkę to mojej w tym winy bo się pytał gdzie mi centralkę założyć i to miejsce wydawało się dostępne i wygodne ale nigdy bym nie pomyślał że oni w taki sposób to wykonają.

Pozdrawiam

Napisano

> Więc się zastanawiam czy sobie tego nie założyć ale tu nasuwa się

> pytanie czy lampy są takie same jak w wersji z regulacją świateł

> ??

Sąlampy dostosowane tylko do ręcznej regulacji i do obu jednocześnie. Różnica polega na "wejściu" śruby do lampy.

Jeżeli jest tak, że śruba jest wkręcona wprost w plastik lampy:

278239314-P1270013.JPG

to nie zapodasz silniczków bez przerabiania. Ktoś na forum przerabiał.

Natomiast jeśli śruba jest wkręcona w plastikowy adapter a on dopiero wsadzony w otwór w lampie, wyjmiesz całość i w to miejsce włozysz silniczek.Trochę słaba fota ale widać śrubę i czarny plastikowy adapter:

278250544-ref2.jpg

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Pełen nadziei lecę do garażu mało klapków na schodach nie pogubiłem a tu ani tak ani tak hmm.gif U mnie jest ta śruba wkręcona przez gumę ale wygląda na to że to jednak jest ta druga wersja tylko im redukcji brakło biglaugh.gif Zaraz zapodam fotkę i się będę oszukiwał dopóki ktoś mnie na ziemię nie sprowadzi.

Napisano
  • Autor

Więc moja lampka wygląda tak:

img1178atd7.th.jpg

I co na to panowie powiecie ??

Napisano

> Więc moja lampka wygląda tak:

> I co na to panowie powiecie ??

No jak dla mnie to wygląda na to że możesz założyć silniczki. Pokombinuj czy da się to wydłubać, wtedy będziesz miał 100% pewność.

Napisano
  • Autor

> No jak dla mnie to wygląda na to że możesz założyć silniczki.

> Pokombinuj czy da się to wydłubać, wtedy będziesz miał 100%

> pewność.

Wydłubać się da bez problemu bo to jest gumowe i lekko wychodzi śruba trzyma się głębiej. Domyślam się ze w miejsce po tej gumie wchodzi silniczek a jak się śrubę wykręci to tam wchodzi bolec od regulacji wysokości więc czekam do wypłatki i chyba sobie pokupuję co trzeba i założę.

A przy okazji jeśli by mi ktoś podpowiedział gdzie są te silniczki podpięte to bym poszukał czy czasem mam instalację przygotowaną (jakieś wtyczki czy kostki przy lampach, kolory przewodów ?? )

Napisano

>Mam pytanie te adaptery sa mocowane na zatrzask czy na gwint. pytam gdyz ma silniczki a w mojej F jest regulacja reczna ( calosc instalacji wyprowadzona lacznie z pokretlem na desce)

Chetnie bym to zmienil aby nie oslepiac podczas obciazonego bagaznika

Napisano

> Więc moja lampka wygląda tak:

> I co na to panowie powiecie ??

Niestety, tylko regulacja ręczna. Zaraz znajdę porządną fotę i zobaczysz dlaczego.

Napisano

Oto foty:

Tak wygląda otwór po wyjęcie adaptera lub silniczka. Widać 3 wcięcia w które wchodzą wypustki adaptera/silniczka, następnie przekręca się i blokuje:

278285946-ref1.JPG

Tak wygląda zamontowany regylator reczny zamontowany:

278285946-ref2.JPG

A tak ręczny bez możliwości zamontowania silniczka. Musiałbyś wychlastać to co pokazane strzałką i doprowadzić do stanu jak na focie nr1. Nie musisz robić wcięć ale wtedy silniczki bedziesz musiał wklejać

278285946-ref3.JPG

Tak wygląda silniczek i jego 3 wypustki:

278285946-ref4.JPG

od przodu:

278285946-ref5.JPG

Posiadanie silniczków to jeszcze nie wszystko. Bolec który wychodzi z silniczka musi miećodpowiednią długość. Jeżeli nie ma, trzeba stosować adaptery:

278285946-ref6.JPG

post-36940-14352478345001_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Niestety ale masz rację beksa.gif

Na pierwszy rzut oka wyglądało podobnie jak na zdjęciu z regulacją. Ale przyjrzałem się uważnie i niestety ale nie mam tam żadnych wcięć frown.gif

img1182arb5.th.jpg

Dzięki za wyczerpujące informacje.

A już zdążyłem zlokalizować przewody na schemacie i sprawdzić że u mnie w wiązce nad lewym nadkolem nie ma przewodu brązowego z żółtym paskiem od regulacji wysokości a wydaje mi się że jeśliby miał być to właśnie tam.

Pozdrawiam

Napisano

Witam.

Zadam może i głupie pytanie ale co mi tam. Czy w reflektorach z silniczkami wykonuje się ręczną regulację świateł a jeśli tak to w jaki sposób?

Napisano

> Witam.

> Zadam może i głupie pytanie ale co mi tam. Czy w reflektorach z

> silniczkami wykonuje się ręczną regulację świateł a jeśli tak to

> w jaki sposób?

kręci się ręcznie pokrętełkiem z tyłu reflektora

silniczek nie ma tu nic do rzeczy - działa niezależnie

Napisano

> Czy w reflektorach z

> w jaki sposób?

Silniczek ma pokretełko:

278286345-pokr.jpg

post-36940-14352478345422_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Zadam może i głupie pytanie ale co mi tam. Czy w reflektorach z

> w jaki sposób?

Mam nadzieję że dobrze ci odpowiem a jak nie to niech ktoś poprawi.

Na zdjęciach Lelka widać silniczki które mają pokrętełka na końcach. dam sobie paznokcie poobcinać (bo palca ryzykować szkoda biglaugh.gif ) że kręcąc nimi będziesz regulował światła bez zasilania. Tylko zdaje mi się że do takiej regulacji trzeba będzie odłączyć zasilanie bo silniczek wróci do swojego położenia przynajmniej będzie próbował.

Napisano

> Mam nadzieję że dobrze ci odpowiem a jak nie to niech ktoś poprawi.

> Na zdjęciach Lelka widać silniczki które mają pokrętełka na końcach.

> dam sobie paznokcie poobcinać (bo palca ryzykować szkoda ) że

> kręcąc nimi będziesz regulował światła bez zasilania.

paznokcie bezpieczne zlosnik.gif

> Tylko zdaje mi się że do takiej regulacji trzeba będzie odłączyć

> zasilanie bo silniczek wróci do swojego położenia przynajmniej

> będzie próbował.

nie będzie

jak pisałem wyżej - to działa niezależnie ok.gif

Napisano

Byłem pewien, ze jest gdzieś manual dopasowania zwykłych lamp do silniczków, ale że demencję starczą mam zaawansowaną to trochę trwało zanim sobie przypomniałem gdzie, co i jak. wink.gif

Najpierw przypomniałem sobie, że manual robił kolega Makar25, jakiś rok temu. Znalazłem nawet wątek, gdzie pisze o tym. Niestety manual był w załączniku a teraz da sięgo ściągnąć ale jako plik .txt i bez fotek:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Board=astra&Number=276592465

Kolega Makar25 jest aktywny na forum (wczoraj był wink.gif ) więc jak się pojawi może zapoda jeszcze raz ten manual.

Aha, przy okazji znalazłem fotę pokręła ręcznej regulacji. Widać na nim 3 wypusty identyczne z tymi jakie sa w silniczku, służace do mocowania w otworze reflektora

277797178-beztytu%B3u1.jpg

Pozdroofka

Napisano

Mozesz mi podpowiedzieć jak wymontować ten silniczek?chodzi mi o prawa strone.Próbowałem go wyjać ale idzie go obrócić o 90stopni i dalej nic,nie wiem czy jest tam jeszcze jakieś zabezpieczenie? nie chce sie z nim na siłe szarpać żeby czegoś nie urwać

Pozdro

Napisano

> Mozesz mi podpowiedzieć jak wymontować ten silniczek?chodzi mi o

> prawa strone.Próbowałem go wyjać ale idzie go obrócić o 90stopni

> i dalej nic,nie wiem czy jest tam jeszcze jakieś zabezpieczenie?

> nie chce sie z nim na siłe szarpać żeby czegoś nie urwać

Nie ma dodatkowych zabezpieczeń. Trza przekręcić i wyjąć. Może kręcisz w złą strone wink.gif

Ale czujesz, że próbuje wyjść chociaż kawałek (czyli opuścił już zaczepy i tylko trzyma go odbłyśnik) ?

Jeżeli nie dasz rady wyjąć bedziesz musiał wyjąć reflektor i dopiero z niego silniczek. Myslę, że to lepsze rozwiązanie - łatwiej bedzie włozyc spowrotem silniczek. Na zamontowanym reflektorze trza się trochę pogimnastykować.

Pozdroofka

Napisano

> Nie ma dodatkowych zabezpieczeń. Trza przekręcić i wyjąć. Może

> kręcisz w złą strone

> Ale czujesz, że próbuje wyjść chociaż kawałek (czyli opuścił już

> zaczepy i tylko trzyma go odbłyśnik) ?

> Jeżeli nie dasz rady wyjąć bedziesz musiał wyjąć reflektor i dopiero

> z niego silniczek. Myslę, że to lepsze rozwiązanie - łatwiej

> bedzie włozyc spowrotem silniczek. Na zamontowanym reflektorze

> trza się trochę pogimnastykować.

> Pozdroofka

patrząc od tylu lampy przekrecilem go w lewo,wysunal się może z 2mm i nic więcej.spróbuje jeszcze raz jutro może wystarczy go faktycznie mocniej pociągnac.Lampy póki co nie chcę wyjmowac,po wyjęciu kierunku jest tam sporo miejsca.dzięki za pomoc. Pozdro

Napisano

> Sąlampy dostosowane tylko do ręcznej regulacji i do obu jednocześnie.

> Różnica polega na "wejściu" śruby do lampy.

> Jeżeli jest tak, że śruba jest wkręcona wprost w plastik lampy:

> to nie zapodasz silniczków bez przerabiania. Ktoś na forum

> przerabiał.

Cieszę się, że fota mojej lampy ładnie zobrazowała Twoje wypociny hehehe zlosnik.gif

Napisano

> patrząc od tylu lampy przekrecilem go w lewo,wysunal się może z 2mm i

> nic więcej.spróbuje jeszcze raz jutro może wystarczy go

> faktycznie mocniej pociągnac.

Skoro wyłazi z obudowy lampy to znaczy, ze odbłyśnik go trzyma. Wyjmij żarówkę i ruszaj odbłysnikiem jednocześnie ciagnąc za silniczek. A najlepiej wyjmij reflektor, bedzie łatwiej później założyć silniczek, wiem co mowię... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Cieszę się, że fota mojej lampy ładnie zobrazowała Twoje wypociny

> hehehe

Sie korzysta z tego co pod ręką... grinser006.gif No i Twoja lampa jakaś taka wyjątkowa..... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

Znalazłem Ci ten manual kolegi Makar25 jak zapodać silniczek do lampy, która nie jest przystosowana do niego. Jest w załączniku

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Znalazłem Ci ten manual kolegi Makar25 jak zapodać silniczek do

> lampy, która nie jest przystosowana do niego. Jest w załączniku

> Pozdroofka

Dzięki wielkie i już ściągam

Pozdrawiam

Napisano

> Znalazłem Ci ten manual kolegi Makar25 jak zapodać silniczek do

> lampy, która nie jest przystosowana do niego. Jest w załączniku

> Pozdroofka

O szukałem tego:) Bo tez mam problem z regulacja swiatel, tzn nie mam jednego silniczka i nie wiem jak zamontować.

Napisano

> nie mam jednego silniczka

A lampę masz dostosowaną do silniczka czy TYLKO do regulacji ręcznej?

Napisano

> A lampę masz dostosowaną do silniczka czy TYLKO do regulacji ręcznej?

no wlasnie chyba poprzedni właściciel rozbil lampe i wlozyl tam lampe z regulacją ręczną, w drugiej mam z silniczkiem, ale i ona nie działa nie wiem czemu? czy izolacja jest padnięta czy przełącznik???

Napisano

Panowie ja już z przerobioną lampą śmigam od roku trza sie było narobić wymontowac ale działa w manualu który zrobiłem jest opisane co i jak trzeba pamiętać o długości trzpienia który bezpośrednio oddziaływuje na lampe ja wszystko chyba z 5 razy mierzyłe i jakoś to świeci tak aby na diagnostycze nie mieć problemów

Napisano

No Lelek.... stanąłeś na wysokości zadania (jak zwykle zresztą) smile.gif

Tego mi trzeba bylo .. kiedyś miałem małe bum i szukałem lampki Carello i znalazłem tylko z ręczną regulacją która nie dział bo ma ten boleć złamany (jak się później okazało) i będę musiał lampę rozlkeić żeby wyciągnąć jego koniec.

I takie moje pytanie.. gdzie mogę zanabyć ten bolec plastikowy do ręcznej regulacji żebym mógł bo zmienić na silniczek (wg manuala Makara).

Pozdrawiam

Napisano

> gdzie mogę zanabyć ten bolec plastikowy do

> ręcznej regulacji żebym mógł bo zmienić na silniczek (wg manuala

> Makara).

Jaki bolec? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

A czy nieposiadająć tego urządonka jakie mają w warsztatach mozna sobie samemu ustawić światła. Jeśli tak to poprosiłbym o wskazówki. W zasadzie światła należałoby ustawić po każdej wymianie żarówki a po co płacic jak mozna by to było zrobić sobie samemu.

Napisano

> A czy nieposiadająć tego urządonka jakie mają w warsztatach mozna

> sobie samemu ustawić światła. Jeśli tak to poprosiłbym o

> wskazówki.

278210518-swiatl.JPG

> W zasadzie światła należałoby ustawić po każdej

> wymianie żarówki a po co płacic jak mozna by to było zrobić

> sobie samemu.

Ja robię tak: przed każdą robotą przy światłach naklejam na ścianie garażu pasek taśmy zaznaczając położenie plamy światła. Po robocie sprawdzam czy plama jest w tym samym miejscu zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jaki bolec?

> Pozdroofka

Lelek .. chodzi mi o ten bolec co na obrazku smile.gif

278332094-clip_image002.jpg

U siebie w lampie mam złamany w pół, a żeby to przerobić na silniczek wg manuala Makara to muszę mieć ten bolec cały co by go pociąć smile.gif

post-73042-14352478615823_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.