Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie 16XE

Featured Replies

Napisano

ostatnio policzyłem sobie spalanie i sie przeraziłem okazało się że pali mi koło 13,8l i mam pytanie czy to normalne główne krótkie trasy po mieście, spokojna jazda nigdy pow 3k obrotów.

Napisano

> ostatnio policzyłem sobie spalanie i sie przeraziłem okazało się że

> pali mi koło 13,8l i mam pytanie czy to normalne główne krótkie

> trasy po mieście, spokojna jazda nigdy pow 3k obrotów.

A jakie to sa krotkie trasy ?? 270751858-jezyk.gif

Napisano

no to chyba norma jak na 16V

Napisano

> no to chyba norma jak na 16V

Nie za bardzo. Mnie palil prawie 15 zeszlej zimy jak przez tydzien jezdzilem 2 razy dziennie na dystansie 2,5km przy mrozie -20*C i zimniej. A jesli w tych samych warunkach jezdzilem na "normalnej" dlugosci odcinkach to palil 9 w trybie mieszanym pol na pol.

Napisano
  • Autor

krótkie 10-15km,a da sie w jakiś sposób zmiejszyć spalanie inny filtr powietrza czy coś czy przejście na gaz ? mad.gif

Napisano

> krótkie 10-15km,a da sie w jakiś sposób zmiejszyć spalanie inny

> filtr powietrza czy coś czy przejście na gaz ?

No to nie az takie krotkie te dystanse. Silnik w tym czasie powinien sie spokojnie nagrzac do 90*C, a u Ciebie tak jest? Jezeli teraz bys zalozyl gaz to pewnie bedzie Ci palil 16. Sproboj zresetowac komputer i poszperaj na forum, bo bylo o tym bardzo czesto. Mozesz znalezc duzo przyczyn sporego spalania.

Napisano

Moja astra za dawnych czasów kiedy moja mama jeździła nią do pracy i robiła dziennie jakieś 20-25 km dziennie spalanie wychodziło koło 8 litrów benzyny. Moze jednak masz coś uszkodzone..?? Moze coś lambda szaleje.? Ja miałem problem z lambdą kiedyś... na 50 litrach benzyny zrobiłem 190km wink.gif

Napisano
  • Autor

chyba znalazłem winnego podniosłem autko i przekręciłem tylnimi kołami i okazało sie że trze pewnie ręczy, poluzowałem linke i nie pomogło co zrobić ? macie może schemat jak wygląda zacisk żebym wiedział co mie czeka i drugie pytanie przymierzam sie do instalacji MID-a i on będzie pokazywam mi realne splanie ?

Napisano

> i drugie pytanie przymierzam sie do

> instalacji MID-a i on będzie pokazywam mi realne splanie ?

Na benzynie tak, na LPG - w przybliżeniu.

edit: mój pali w mieście ok. 11 litrów LPG, na benzynie nie jeździłem, ale teoretycznie powinien palić ok. 9-10l/100km. Na trasie zaleznie od włączenia klimy i prędkości przeciętnie 8-10LPG/100km, chociaż kilka razy wyszło mi 7,1!!! Pozdr.

Napisano

Przegoń ten samochód trochę po autostardzie, albo wieczorkiem poza miastem, bo te silniki bardzo nie lubią niskich obrotów. Przecież ten silnik dopiero przy 3000rpm zaczyna się rozkręcać! cool.gif

Jeśłi od dawna tak jeździsz to większe spalanie jest bardzo prawdopodobne. Pokręć ten silnik przynajmniej! do 5000rpm, przewietrz go cool.gif

I niech te 3000rpm nie będzie max. tylko średnią wysokości obrotów w czasie jazdy.

Pzdr!

Napisano
  • Autor

a na zimnym też tak jeźdić ?

i co z tym ręcznym rozumiem że on wykorzystuje te same klocki co roboczy (mam tarcze) to mi całe zetrze co zrobić zdjąć koło i psiknąć WD a potem młotkiem potraktować żeby odskoczyło ?

Napisano

> a na zimnym też tak jeźdić ?

> i co z tym ręcznym rozumiem że on wykorzystuje te same klocki co

> roboczy (mam tarcze) to mi całe zetrze co zrobić zdjąć koło i

> psiknąć WD a potem młotkiem potraktować żeby odskoczyło ?

Nie , na zimnym nie tak ostro smile.gif Do momentu gdy wskazówka nie znajdzie się w okolicy 90*C, to tak maksymalnie do 3000-3500rpm. Chociaż tak naprawdę różne są teorie. Głownie nie powinno się "piłować" gdy odpalamy po nocy, a był mróz.

A z tym ręcznym to przejedź się kawałek i sprawdź czy tarcze się namiernie nagrzewają (tylko staraj się nie hamowac za wiele by nie fałszować wyniku). Jeśli klocki trą, to ściągnij koło, obejrzyj zaciski, pooglądaj, podumaj, popukaj, a najlepiej ściągnij i wyczyść i sprawdź co się dzieje.

Aha. Jeśli dzieje się tak na mrozie, gdy są ujemne temperatury, to może linka od ręcznego w pancerzu zamarzać.

Pzdr!

Napisano

> no to chyba norma jak na 16V

mnie nigdy nie spalil wiecej jak 10 a jezdze glownie odcinki do 10km, czesto odpalam zimny silnik, itp itd a i nogi lekkiej nie mam

Napisano

sa jeszcze jakies inne objawy? osiagi w normie? filtry i inne pierdolki powymieniane? cisnienie w oponach ok? geomeria ok? paliwo z markowej stacji?

Napisano

> mnie nigdy nie spalil wiecej jak 10 a jezdze glownie odcinki do 10km,

> czesto odpalam zimny silnik, itp itd a i nogi lekkiej nie mam

widze ze rownolegle idzie podobny temat: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=278428976&an=0&page=0&gonew=1#UNREAD

nie czarujmy sie, kazdy jezdzi inaczej, jednemu pali wiecej innemu mniej, nie ma regóły, regółą jest tylko to że benzyna i tak musi swoje spalic i nie ma co liczyc na spalanie rzędu 5L jak w dieslu.

Napisano

> widze ze rownolegle idzie podobny temat:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=278428976&an=0&page=0&gonew=1#UNREAD

> nie czarujmy sie, kazdy jezdzi inaczej, jednemu pali wiecej innemu

> mniej, nie ma regóły, regółą jest tylko to że benzyna i tak musi

> swoje spalic i nie ma co liczyc na spalanie rzędu 5L jak w

> dieslu.

fakt, ale nie 14 litrow przy silniku 1.6... tyle to palilo moje 13 letnie 2.0 na starych filtrach, za niskim cisnieniu w oponach i bucie w podlodze zeby.GIF

Napisano

Witam!

Te silniki jednak potrzebuja troche wiekszych obrotow jak te v8, a piszesz ze nigdy powyzej 3000, ja z jedynki na dwujke zmieniam okolo lub powyzej 3500.

Jeden z kolegow napisal powyzej o przegonieniu do 5000obrotow.

Ale chyba nie czytal lub nie jest na kaciku za dlugo, poniewaz juz kiedys bylo info jak wzbudzic i przestawic kompa.

Gdy sie jezdzi emerycko tymi silnikami ECM ustawia sie, te info bylo zeby na wiosne (ja stosuje to nawet zima, jak corka pojezdzi pare dni) przepedzic auto na pierwszym biegu do 6000 przez okolo 2km, potem nastepne 2 km spokojnie i jeszcze raz do odciecia na maxa 2km. Komp przestawia sie, auto staje sie zywsze (to opinia corki).

Gdy to nie pomoze, wtedy szukac, podpiac sie pod kompa bo moze byc jakas usterka ale jeszcze nie kwalikfikujaca sie do zaswiecenia Checka.

Napisano
  • Autor

acha więc zrobie dzisaj z tymi kołami bo mam wolne, paliwo jest z dużego orlenu lub petrochemi

dalej auto kupiłem od babci jak miało na liczniku 66tyś, a przy 65 było w oplu na przeglądzie więc wydaje mi sie że narazie nie mam co wymieniać mam 70

i spróbuje dzisaj tego sposobu z przegonieniem autka

Napisano

> a na zimnym też tak jeźdić ?

> i co z tym ręcznym rozumiem że on wykorzystuje te same klocki co

> roboczy (mam tarcze) to mi całe zetrze co zrobić zdjąć koło i

> psiknąć WD a potem młotkiem potraktować żeby odskoczyło ?

Jak masz z tyłu tarcze, to do hamulca ręcznego wykorzystywane sa szczęki hamulcowe (takie małe-są one schowane-trą o wewnętrzną cześć tarczy-korpus czy jak to się nazywa-tam gdzie wkręcasz śróby kól,z zewnątrz nie zobaczysz tych szczęk-ukażą się po zdjęciu tarczy).

Także klocki i zaciski nie sa odpowiedzialne za hamulec ręczny.

Najprawdopodobniej linka trzyma w którymś miejscu.

Napisano

> Jak masz z tyłu tarcze, to do hamulca ręcznego wykorzystywane sa

> szczęki hamulcowe (takie małe-są one schowane-trą o wewnętrzną

> cześć tarczy-korpus czy jak to się nazywa-tam gdzie wkręcasz

> śróby kól,z zewnątrz nie zobaczysz tych szczęk-ukażą się po

> zdjęciu tarczy).

> Także klocki i zaciski nie sa odpowiedzialne za hamulec ręczny.

> Najprawdopodobniej linka trzyma w którymś miejscu.

Wez chlopie poczytaj sobie troche ksiazek zwlaszcza Etzolda-Sam naprawiam a potem wypowiadaj sie.

Twoj tekst musialem przecztac ze 3 razy aby pojac co chciales dac za rade zlosnik.gif

A do autora watku: Musisz rozebrac zacisk tego kola. Nie musisz rozbierac caly, wystarczy jak wyjmiesz klocki i dobrze wyczyscisz prowadnice w ktorych siedza klocki.

Osobiscie tak czyszcze ale dodatkowo pilnikiem traktuje same klocki aby luzniej siedzialy. Niektorzy smaruja grafitowym tawotem, po moim czyszczeniu nie mam takiej potrzeby.

Napisano

> Ale chyba nie czytal lub nie jest na kaciku za dlugo, poniewaz juz

> kiedys bylo info jak wzbudzic i przestawic kompa.

> Gdy sie jezdzi emerycko tymi silnikami ECM ustawia sie, te info bylo

> zeby na wiosne (ja stosuje to nawet zima, jak corka pojezdzi

> pare dni) przepedzic auto na pierwszym biegu do 6000 przez okolo

> 2km, potem nastepne 2 km spokojnie i jeszcze raz do odciecia na

> maxa 2km. Komp przestawia sie, auto staje sie zywsze (to opinia

> corki).

> Gdy to nie pomoze, wtedy szukac, podpiac sie pod kompa bo moze byc

> jakas usterka ale jeszcze nie kwalikfikujaca sie do zaswiecenia

> Checka.

Moze kolega podac jakiegos linka do tych informacji na kaciku?

Napisano

> Moze kolega podac jakiegos linka do tych informacji na kaciku?

Opcja "Szukaj" i cofnij sie o 1,5 roku minimum.

Wybacz ale nie podam Ci na talerzu zlosnik.gif.

Wczesniej nie wiedzialem o takiej opcji z przegonieniem, stosuje od dobrych 2 lat i musze przyznac ze dziala. Za pierwszym razem jest troche strach bo silnik wyje jakby chcial wyskoczyc z pod maski smile.gif .

Napisano

> Opcja "Szukaj" i cofnij sie o 1,5 roku minimum.

> Wybacz ale nie podam Ci na talerzu .

> Wczesniej nie wiedzialem o takiej opcji z przegonieniem, stosuje od

> dobrych 2 lat i musze przyznac ze dziala. Za pierwszym razem

> jest troche strach bo silnik wyje jakby chcial wyskoczyc z pod

> maski .

No pytam nie bez powodu, poniewaz moja zonka teraz jezdzi do pracy i pyrka powoli. Jednak z drugiej strony boje sie 2 km ciagnac przy 6000 obr/min.

Powiem szczerze, ze jestem zaskoczony ta informacja o przestawianiu sie kompa po takim przgonieniu.

Napisano

> No pytam nie bez powodu, poniewaz moja zonka teraz jezdzi do pracy i

> pyrka powoli. Jednak z drugiej strony boje sie 2 km ciagnac przy

> 6000 obr/min.

> Powiem szczerze, ze jestem zaskoczony ta informacja o przestawianiu

> sie kompa po takim przgonieniu.

Przetestuj a przekonasz sie, za pierwszym razem jest strach.

W tamtym watku bylo, ze stosuja to zawsze po zimie i po kierowcy "emerycie".

Komp ma zapisane rozne warianty i ustawia sie mozna to powiedziec pod kierujacego. Gdy jezdzi corka, auto robi sie mulowate. Gdy przegonie, odzyskuje swoj wigor. Lepiej przyspiesza ale cos za cos, zwieksza sie zuzycie paliwa.

Tak samo komp przestawi sie na dluzszej trasie, gdy kierujacy przegoni na wyzszych obrotach. U mnnie jest przewaznie jazda miejska, wiec stosuje krotka adaptacje dwukilometrowa.

Napisano

> No pytam nie bez powodu, poniewaz moja zonka teraz jezdzi do pracy i

> pyrka powoli. Jednak z drugiej strony boje sie 2 km ciagnac przy

> 6000 obr/min.

> Powiem szczerze, ze jestem zaskoczony ta informacja o przestawianiu

> sie kompa po takim przgonieniu.

cos w tym jest - po wizycie na hamowni moje autko tez jakies zwawsze sie wydawalo wink.gif

Napisano

> Witam!

> Te silniki jednak potrzebuja troche wiekszych obrotow jak te v8, a

> piszesz ze nigdy powyzej 3000, ja z jedynki na dwujke zmieniam

> okolo lub powyzej 3500.

> Jeden z kolegow napisal powyzej o przegonieniu do 5000obrotow.

> Ale chyba nie czytal lub nie jest na kaciku za dlugo, poniewaz juz

> kiedys bylo info jak wzbudzic i przestawic kompa.

> Gdy sie jezdzi emerycko tymi silnikami ECM ustawia sie, te info bylo

> zeby na wiosne (ja stosuje to nawet zima, jak corka pojezdzi

> pare dni) przepedzic auto na pierwszym biegu do 6000 przez okolo

> 2km, potem nastepne 2 km spokojnie i jeszcze raz do odciecia na

> maxa 2km. Komp przestawia sie, auto staje sie zywsze (to opinia

> corki).

> Gdy to nie pomoze, wtedy szukac, podpiac sie pod kompa bo moze byc

> jakas usterka ale jeszcze nie kwalikfikujaca sie do zaswiecenia

> Checka.

a czy na gazie takie przegonienie autka tez pomoze ??

Napisano

> a czy na gazie takie przegonienie autka tez pomoze ??

Wszystko to odnosi sie do "benzyny", czy komp od gazu ma takie mozliwosci adaptacji - nie wiem, nie posiadam.

Musieli by wypowiedziec sie koledzy od gazu, pierwsze generacje raczej nie ale nie dam glowy czy instalki iV czy V generacji dla wielowtrysku ??

Napisano

> Przetestuj a przekonasz sie, za pierwszym razem jest strach.

> W tamtym watku bylo, ze stosuja to zawsze po zimie i po kierowcy

> "emerycie".

> Komp ma zapisane rozne warianty i ustawia sie mozna to powiedziec pod

> kierujacego. Gdy jezdzi corka, auto robi sie mulowate. Gdy

> przegonie, odzyskuje swoj wigor. Lepiej przyspiesza ale cos za

> cos, zwieksza sie zuzycie paliwa.

> Tak samo komp przestawi sie na dluzszej trasie, gdy kierujacy

> przegoni na wyzszych obrotach. U mnnie jest przewaznie jazda

> miejska, wiec stosuje krotka adaptacje dwukilometrowa.

Mysle ze nie jest to kwestia programu w ukladzie sterowania silnikiem (watpie aby mial rozne warianty zaprogramowane). Raczej sklaniam sie ku temu ze w czasie takiego pilowania z komory spalania, zaworow i kolektorow zostaje wypalony nagar powstajacy w czasie "kapeluszowej" jazdy. Podobne zjawisko wystepowalo w Escorcie szwagra (gdy jezdzil jego ojciec auto bylo zamulone, gdy jezdzil on auto nabieralo wigoru). A silnik byl najzwyklejszy, 1300 na gazniku bez jakiejkolwiek elektroniki sterujacej

Napisano

no norma to to nie jest moj 1.8 po miescie dynamiczna jazda to nie wychodzi ponad 10.5 - 11, a srednio tak 8 - 9, a noge mam ciezka

Napisano

przebutuj i to ostro - przedmucha wydech, tylko jak się nagrzeje to but w podłogę, i jakbyś cały czas się ścigał spod świateł i tak przez 10-20km - na początku może zadymić, ale się nie przejmuj, mi Astra tak dmuchnęła sadzą z wydechu icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

jak sie zrobie puźno to sie przejade ale moge też chyba na postoju nie to przecież mniejsze obciążenie dla silnika

Napisano

> Wez chlopie poczytaj sobie troche ksiazek zwlaszcza Etzolda-Sam

> naprawiam a potem wypowiadaj sie

JerryG1 JerryG1 jeżeli kiedykolwiek widziałeś w oplu hamulce tarczowe z tyłu to powinieneś wiedzieć, że klocki hamulcowe nie są po to aby zaciski je zaciskały na tarczy podczas zaciągania ręcznego.

Poruszyłem temat szczęk hamulca ręcznego a nie klocków hamulcowych które zadziałają gdy naciśniesz normalny hamulec-skoro książka ci wystarcza to czytaj dalej a nie się wymądrzasz-i zajrzyj czasem do kanału żeby zobaczyć w realu co jest pod samochodem a nie to co na zdjęciach pokazują.

Same czytanie Etzolda nic ci nie da-weź się chłopie trochę za praktykę to pojmiesz sens działania poszczególnych elementów w samochodzie

Napisano
  • Autor

przycisnołem go troszeczke nie miałem serca powyżej 4k icon_eek.gif, ale koledzy mają racje auto dostaje kopa jak nic, a jechałem tylko 1,5km

Napisano

> JerryG1 JerryG1 jeżeli kiedykolwiek widziałeś w oplu hamulce

> tarczowe z tyłu to powinieneś wiedzieć, że klocki hamulcowe nie

> są po to aby zaciski je zaciskały na tarczy podczas zaciągania

> ręcznego.

> Poruszyłem temat szczęk hamulca ręcznego a nie klocków hamulcowych

> które zadziałają gdy naciśniesz normalny hamulec-skoro książka

> ci wystarcza to czytaj dalej a nie się wymądrzasz-i zajrzyj

> czasem do kanału żeby zobaczyć w realu co jest pod samochodem a

> nie to co na zdjęciach pokazują.

> Same czytanie Etzolda nic ci nie da-weź się chłopie trochę za

> praktykę to pojmiesz sens działania poszczególnych elementów w

> samochodzie

Zostalem wywolany do tablicy grinser006.gif

W kanale kolego to ja siedzialem tyle, ile ty chyba masz lat, wiec nie musisz mnie tam wysylac.

Jak to dziala tez wiem i dalej polecam lekture. Gdzie ty widzisz szczeki do recznego idz gdzies na warsztat, znajdz tylny zacisk i zobacz po co jest pod tlokiem taka sruba mimosrodowa. EOT z mojej strony.

Napisano

> Zostalem wywolany do tablicy

> W kanale kolego to ja siedzialem tyle, ile ty chyba masz lat, wiec

> nie musisz mnie tam wysylac.

> Jak to dziala tez wiem i dalej polecam lekture. Gdzie ty widzisz

> szczeki do recznego idz gdzies na warsztat, znajdz tylny zacisk

> i zobacz po co jest pod tlokiem taka sruba mimosrodowa. EOT z

> mojej strony.

To prawda co piszesz-ale są również hamulce tarczowe w których obsługa ręcznego odbywa się za pomocą szczęk.

Widzę teraz, że obaj pisaliśmyo hamulcu ręcznym jednak o różnych jego rozwiązaniach

EDIT: Zwracam honory nie zauważyłem, że to G-w astrach II nie stosowano już hamulca ze szczękami smile.gif

Napisano

> przycisnołem go troszeczke nie miałem serca powyżej 4k , ale koledzy

> mają racje auto dostaje kopa jak nic, a jechałem tylko 1,5km

ja piernicze icon_eek.gif, widze ze niektorzy to naprawde boją sie wkecać na obroty, jezdzą na samym "dole" i potem sie dziwią ze z autem sie dzieją dziwne rzeczy, bez paniki silnik nie wybuchnie jak go wkecisz na max obr!

Napisano

> ja piernicze , widze ze niektorzy to naprawde boją sie wkecać na

> obroty, jezdzą na samym "dole" i potem sie dziwią ze z autem sie

> dzieją dziwne rzeczy, bez paniki silnik nie wybuchnie jak go

> wkecisz na max obr!

Moge jedynie potwierdzić smile.gif Sam się bałem na początku że ojciec mi skórę przetrzepie i portfel opróżni 270751858-jezyk.gif ale silniki normalnie nie wybuchaja. Jedyne co sie stanie to odetnie sie paliwo i bedzie taki fajny dzwiek smile.gif

Napisano

> ja piernicze , widze ze niektorzy to naprawde boją sie wkecać na

> obroty, jezdzą na samym "dole" i potem sie dziwią ze z autem sie

> dzieją dziwne rzeczy, bez paniki silnik nie wybuchnie jak go

> wkecisz na max obr!

Powinno zadzialac odciecie paliwa, ale mimo to serce boli, buda drzy jakby silnik chcial wystartowac wiec sie nie dziwie jemu, ze bal sie wkrecic wiecej.

Nastepnym razem pojdzie lepiej smile.gif.

Ktos wyzej negowal, ze chyba nie jest zapisane w ECM, ze to tylko oczyszczenie sie z nagaru. Zgodze sie ze w starych gaznikowych takie cos moze oczyscilo, ale ze swojej praktyki a mialem gaznikowce takie przegonienie nie pomagalo. Chyba ze na psychike smile.gif. Tutaj juz jest jednak komp, ktory ma zapisane w Eprom pare map.

Napisano

> Moge jedynie potwierdzić Sam się bałem na początku że ojciec mi

> skórę przetrzepie i portfel opróżni ale silniki normalnie nie

> wybuchaja. Jedyne co sie stanie to odetnie sie paliwo i bedzie

> taki fajny dzwiek

dodam tylko ze na gazie z tanszymi instalacjami nie odcina obrotów, jak sobie podkrecisz mieszanke gazu to wkręcisz go nawet znacznie wiecej niz na max wink.gif, kiedys w mazdzie 323 z motorem 1.5 podkrecilem mieszanke gazu prawie na max mozliwosci instalcji, to wskazowka obrotomierza wychodzila daleko poza skale, bylo cos kolo 10tys obr, a jaki pałer był devil.gif, no niestety spalanie gwałtownie wzrasta przy takich zabiegach sick.gif, silnik i tak byl do remontu, bo brał takie ilosci oleju ze nie bylo szkoda go zabić smile.gif

Napisano

> dodam tylko ze na gazie z tanszymi instalacjami nie odcina obrotów,

> jak sobie podkrecisz mieszanke gazu to wkręcisz go nawet

> znacznie wiecej niz na max , kiedys w mazdzie 323 z motorem 1.5

> podkrecilem mieszanke gazu prawie na max mozliwosci instalcji,

> to wskazowka obrotomierza wychodzila daleko poza skale, bylo cos

> kolo 10tys obr, a jaki pałer był , no niestety spalanie

> gwałtownie wzrasta przy takich zabiegach , silnik i tak byl do

> remontu, bo brał takie ilosci oleju ze nie bylo szkoda go zabić

Tak, takie ilości ze pewnie olej się skończył przed gazem/wachą 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak, takie ilości ze pewnie olej się skończył przed gazem/wachą

jedna przejazdzka ok 30-40km = dolewce 1l oleju sick.gif,

kazde zapalenie silnika to byla ogromna chmura niebieskiego dymu na podworku

samochod poszedl do innego wlasciciela co sobie silnik wymienil, swoją drogą nie polecam nikomu mazdy

Napisano

krzywdy mu nie zrobisz... po to jest odciecie, zeby nic mu nie bylo wink.gif znacznie bardziej szkodzi silnikowi, jak np na 4 przy 1500rpm dasz gaz w podloge

Napisano

Przy 4000 ten silnik dopiero zaczyna się rozkręcać, odcięcie jest powyżej 6200. Także śmiało, trzeba kolekcjonować mocne wrażenia. Wracając z Francji jechałem cały czas ok. 160-180km/h, obroty przy tej prędkości są w okolicach 4500-5000, jechałęm tak w zasadzie przez całe Niemcy. Sprawdź tylko czy olej jest w normie i ognia! but.gif

Napisano

> Przy 4000 ten silnik dopiero zaczyna się rozkręcać, odcięcie jest

> powyżej 6200. Także śmiało, trzeba kolekcjonować mocne wrażenia.

> Wracając z Francji jechałem cały czas ok. 160-180km/h, obroty

> przy tej prędkości są w okolicach 4500-5000, jechałęm tak w

> zasadzie przez całe Niemcy. Sprawdź tylko czy olej jest w normie

> i ognia!

moja po tym tygodniu przymrozkow w miescie spalila 13L hehe (czesto uzywalem gwiazdki)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

teraz jeździłem 40% trasa i reszta miasto ale nie w korkach i zgadnijcie ile 12,5L dojść mam tego smoka co sprawdzić lambda, filtry ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.