Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Policja kupiła lewe fotoradary za 10 mln zł

Featured Replies

Napisano

Według "Życia Warszawy", 50 fotoradarom, które za blisko 10 mln złotych kupiła Komenda Główna Policji, daleko do doskonałości. - Robią nieostre zdjęcia, nie rozróżniają aut osobowych od ciężarowych, kierowcy się z nas śmieją - mówią nieoficjalnie policjanci.

- Prowadzimy śledztwo w sprawie fotoradarów - potwierdza wiceszef Prokuratury Rejonowej Warszawa-Mokotów Marek Sosnowski.

Chodzi o radar o nazwie "Fotorapid C". Prokuratura sprawdzi, czy konsorcjum, które wygrało przetarg na sprzęt, nie wprowadziło policji w błąd, składając ofertę z nieprawdziwymi danymi technicznymi. Tak twierdzą przedstawiciele czeskiego i holenderskiego producenta radarów, którzy złożyli doniesienie. Według nich, "Fotorapid C" nie spełniał wymogów przetargu, a policja kupiła "kota w worku".

- Wygraliśmy ceną, a uwagi policjantów przyjmujemy z pokorą - mówi producent "Fotorapidu C".

jakiś tekst

Napisano

> - Wygraliśmy ceną, a uwagi policjantów przyjmujemy z pokorą - mówi

> producent "Fotorapidu C".

tak to jest w naszym kraju, ze decyduje cena, a potem okazuje sie że teoretycznie oszczedzając, marnuje się kase z naszych podatków no.gif

Napisano
  • Autor

> tak to jest w naszym kraju, ze decyduje cena, a potem okazuje sie że

> teoretycznie oszczedzając, marnuje się kase z naszych podatków

Najpierw Aro, teraz fotoradary.

Ciekawe co jeszcze wymyślą?

Napisano

> Według "Życia Warszawy", 50 fotoradarom, które za blisko 10 mln

> złotych kupiła Komenda Główna Policji, daleko do doskonałości. -

> Robią nieostre zdjęcia, nie rozróżniają aut osobowych od

> ciężarowych, kierowcy się z nas śmieją - mówią nieoficjalnie

> policjanci.

> - Prowadzimy śledztwo w sprawie fotoradarów - potwierdza wiceszef

> Prokuratury Rejonowej Warszawa-Mokotów Marek Sosnowski.

> Chodzi o radar o nazwie "Fotorapid C". Prokuratura sprawdzi, czy

> konsorcjum, które wygrało przetarg na sprzęt, nie wprowadziło

> policji w błąd, składając ofertę z nieprawdziwymi danymi

> technicznymi. Tak twierdzą przedstawiciele czeskiego i

> holenderskiego producenta radarów, którzy złożyli doniesienie.

> Według nich, "Fotorapid C" nie spełniał wymogów przetargu, a

> policja kupiła "kota w worku".

> jakiś tekst

dziwne - Fotorapida C robi ZURAD z ostrowi, który robi też zwykłego fotorapida, a na en jakos nie narzekali

www.zurad.com.pl

Napisano

> Najpierw Aro, teraz fotoradary.

> Ciekawe co jeszcze wymyślą?

zamiast ostrej amunicji slepaki kupia hehe.gif

Napisano

> Według "Życia Warszawy", 50 fotoradarom, które za blisko 10 mln

> złotych kupiła Komenda Główna Policji, daleko do doskonałości. -

> Robią nieostre zdjęcia, nie rozróżniają aut osobowych od

> ciężarowych, kierowcy się z nas śmieją - mówią nieoficjalnie

> policjanci.

> - Prowadzimy śledztwo w sprawie fotoradarów - potwierdza wiceszef

> Prokuratury Rejonowej Warszawa-Mokotów Marek Sosnowski.

> Chodzi o radar o nazwie "Fotorapid C". Prokuratura sprawdzi, czy

> konsorcjum, które wygrało przetarg na sprzęt, nie wprowadziło

> policji w błąd, składając ofertę z nieprawdziwymi danymi

> technicznymi. Tak twierdzą przedstawiciele czeskiego i

> holenderskiego producenta radarów, którzy złożyli doniesienie.

> Według nich, "Fotorapid C" nie spełniał wymogów przetargu, a

> policja kupiła "kota w worku".

> jakiś tekst

dziś na TVN24 widziałem informację smile.gif

czyli co można się wykłócać o fotkę? wink.gif

Napisano

> dziś na TVN24 widziałem informację

> czyli co można się wykłócać o fotkę?

probowac zawsze mozesz, moze akurat trafisz na TEN fotoradar, kiedys policja miala inny problem z ręcznymi suszarkami, podobno nie mialy atestu i mozna bylo klucic sie ze jest niesprawny wiec tym samym nie przyjac mandatu, nawet nadal mozna zadac okazania dokumentu legalizacyjnego czy tez okazanie waznosci badan technicznych suszarki, jesli bedziesz mial szczescie to trafisz ze termin sie skonczyl wczoraj i dzis wg papierka urzadzenie nie sprawne zeby.GIF tak jak i badania w autku, skoro są terminy to trzeba sie ich trzymac

Napisano

i bardzo dobrze, że się przyczepiają. Brak atestu na fotoradar nie stwarza zagrożenia na drodze a "ksenony" montowane w przydomowym garażu czy u tzw "profesjonalistów" potrafią niesamowicie oślepiać innych kierowców. Wczoraj mijałem się z laguną która miała właśnie takie wypasione "ksenony", dostałem tak po oczach, że szkoda gadać

Napisano

Własnie tylko ze taki swistek maja juz krawie kazde xenony.A zatrzymujac auto z oryginalnymi zeby tylko sprawdzic homologacje nie kazdemu idzie na reke.Ale to nie wina policji.

Napisano

w styczniu jak wracałem do domu z wyjazdu to za mna jechał gość co albo miał garażowo założone lampy albo rozregulowane lub na dlugich (ale to racxzej odpada), swiecil mi po oczach , informowalem go mgielnymi z tylu, nawet pokusilem sie o wlaczenie wstecznego ale to nie skutkowalo idalej swiecil, az w ramach rewanzu ja zwolnilem do 45 km/h i musial sie wlec przez pare km bo nie szlo wyprzedzic, dodam ze nie byla to droga szybkiego ruchu a dozwolona predkosc jak to w terenie zabudowanym 50 obowiazuje zeby.GIF

Napisano

> czyli co można się wykłócać o fotkę?

A mnie interesuje - jak oni uzyskali z tego zdjęcia numer rejestracyjny:

(zdjęcie ze strony producenta fotorapida):

zdjecie.jpg

Przecież tablica rejestracyjna jest "całkowicie prześwietlona" - a obok numer rejstracyjny - mam pewne wątpliwości, co do wiarygodności tego numeru. A w zestawieniu z informacją, że wg. policji fotoradar dyskwalifikuje ostrośc zdjęć - to takie coś też jest do podwarzenia.

Napisano

> (zdjęcie ze strony producenta fotorapida):

> Przecież tablica rejestracyjna jest "całkowicie prześwietlona"

a mnie ciekawi jaki to knif zastosowal kierowca aby jego tablica tak wygladala, trzeba by poeksperymentowac, swoja droga pytanie do tych ktorym fotoradar robil foto, czy on strzela z lampą czy bez?

Napisano

> w styczniu jak wracałem do domu z wyjazdu to za mna jechał gość co

> albo miał garażowo założone lampy albo rozregulowane lub na

> dlugich (ale to racxzej odpada), swiecil mi po oczach ,

> informowalem go mgielnymi z tylu, nawet pokusilem sie o

> wlaczenie wstecznego ale to nie skutkowalo idalej swiecil, az w

> ramach rewanzu ja zwolnilem do 45 km/h i musial sie wlec przez

> pare km bo nie szlo wyprzedzic, dodam ze nie byla to droga

> szybkiego ruchu a dozwolona predkosc jak to w terenie

> zabudowanym 50 obowiazuje

Niestety oby unikac takich wynalazków.A w szczególnosci takich je... kierowców którzy nie zdaja sobie sprawy ze stwarzaja wieksze zagrozenie na drodze.Nie wiem czym oni chca zaszpanowac sick.gif

Napisano

bez a na tej focie zapewne tablica jest zamazana bo chyba nie bardzo wolno zdjęcie czyjegoś auta na stronie internetowej umieszczać smile.gif w Polsce fotoradary najczęściej robią zdjęcia w doświetlane podczerwienią smile.gif

Napisano

> bez a na tej focie zapewne tablica jest zamazana bo chyba nie bardzo

> wolno zdjęcie czyjegoś auta na stronie internetowej umieszczać

> w Polsce fotoradary najczęściej robią zdjęcia w doświetlane

> podczerwienią

czyli trzeba by znalesc sposob na to aby tablica na zdjeciu stawala sie nieczytelna, przepisy chyba nic nie mowia ze tablica ma byc fotogieniczna zeby.GIF taka prywatna cenzura hehe.gif

Napisano

ale ma być widoczna smile.gif poza tym kiedyś mi znajomy policjant mówił że problemu nie ma jak trzeba to zdjęcia są w takiej rozdzielczości, że sobie z naklejki z szyby zczytają smile.gif

Napisano

> i bardzo dobrze, że się przyczepiają. Brak atestu na fotoradar nie

> stwarza zagrożenia na drodze a "ksenony" montowane w przydomowym

> garażu czy u tzw "profesjonalistów" potrafią niesamowicie

> oślepiać innych kierowców. Wczoraj mijałem się z laguną która

> miała właśnie takie wypasione "ksenony", dostałem tak po oczach,

> że szkoda gadać

Ja jeszcze nie spotkalem ksenonow ktore nie oslepiaja sick.gif

Napisano

hmm jakoś mijając auto z seryjnymi kseonami, ze sprawnym samopoziomowaniem i czystymi kloszami nie jestem oślepiany.

Napisano

> ale ma być widoczna poza tym kiedyś mi znajomy policjant mówił że

> problemu nie ma jak trzeba to zdjęcia są w takiej

> rozdzielczości, że sobie z naklejki z szyby zczytają

Dokladnie jak piszesz, ale zawsze mozna tak nakleic naklejke zeby byla pod piorem wycieraczki grinser006.gif ale do tego tez miski moga sie doczepic

Napisano

> Dokladnie jak piszesz, ale zawsze mozna tak nakleic naklejke zeby

> byla pod piorem wycieraczki ale do tego tez miski moga sie

> doczepic

a niby czemu? naklejka ma być w dolnym lewym rogu a dokładniejsze położenie to już kwestia względna, no chyba że gdzieś jest zapis ile cm od krawędzi ma być

Napisano

no tak ale nie może być niczym zasłonięta

Napisano

Tak samo było ze wspaniałymi radiowozami marki ARO - z naciskiem na ten pogrubiony człon... oslabiony.gif Kupili rumuński złom, bo tanie, a nikt nie pomyslał, ze policjanci w ogóle tego nie będą uzywać, bo więcej czasu te "auta" spędzą w warsztacie... Pogratulować tym na górze trafnych wyborów waytogo.gif A może trefnych raczej hehe.gif

Napisano

ta lałem najbardziej że żeby przełączyć na napęd na 4 koła to trzeba się zatrzymać i wyjść z auta. Nie wspominając już że jakiś policjan wypowiadał się, że po 100 km użytkowania te cudowne "terenówki" zaczęły gubić części hehe.gif

Napisano

> policjan wypowiadał się, że po 100 km użytkowania te cudowne

> "terenówki" zaczęły gubić części

Po 100km??? Kumpel dostał nówkę sztukę nieśmiganą. Z trudem wsiadł do auta (ponad 2 m wzrostu), chwyta lusterko wsteczne, zeby je ustawić i... lusterko mu w ręku zostało hehe.gif Po dwóch dniach drzwi od pasażera zablokowały się, z tyłu z drzwi powypadały wszystkie uszczelki. Po 700km pociekło z silnika i układu chłodniczego. Kumple opisują: "szczeliny i szpary (liczne) wypełnione silikonem, uszczelki na jakimś nieschnącym kleju butaprenopodobnym, ręcznie (tak to wygląda) wycinane otwory w tapicerce. "

A co do tych 100km - to inny kolega pisze własnie tak:

"xxx zapomniał jeszcze dodać ,że nie działa regulacja świateł mijania, po przejechaniu każdej 100-tki kilometrów wewnątrz pojazdu wypada garść śrubek nie wiadomo skąd i od czego" hehe.gif

Cool waytogo.gif

Napisano

o masakro, no ale to tak jest jak zamiast 60 terenówek kupili 170 chyba hehe.gifhehe.gif

Napisano

> o masakro, no ale to tak jest jak zamiast 60 terenówek kupili 170

> chyba

Każde ARO PODOBNO kosztowało ok 62 tys. za sztuke oslabiony.gif Za taki złom tyle kasy... Nie dość, ze szajs kupili, to jeszcze przepłacili hehe.gif

Napisano

jest to tylko część prawdy 270751858-jezyk.gif ;więcej o firmie Zurad i t.zw."przetargach" tutaj

Napisano

W ogóle to jak można taki kraj jak Rumunie do Unii przyjąć? Nasze złote rączki lepszy samochód by wyklepali jak ten prezentujący Rumuńską myśle techniczną sprzęt sick.gif

Napisano

Czy wszystkie foty z fotoradarów robią pod takim kątem zdjecia? Mi strzelił fotoradar, ale mam wrażenie że błysnęło się mniej więcej w momencie kiedy już prawy słupek prawie zasłaniał mi twarz spineyes.gif

Prawdopodobnie robili mi fote właśnie tym nowym szmelcem...

Napisano
  • Autor

Czy były szef policji Marek Bieńkowski odpowie za to, że nie powiadomił prokuratury o podejrzeniu ustawienia przetargu? - zastanawia się "Trybuna".

Chodzi o przetarg z maja 2006 r. na zakup 50 fotoradarów dla drogówki. Wydano na nie prawie 10 mln zł. W przetargu startowało kilka firm. Po jego rozstrzygnięciu przegrani zarzucili organizatorom, że wybrano urządzenia niespełniające technicznych wymogów przedstawionych w warunkach przetargu. O swoich podejrzeniach poinformowali Bieńkowskiego. Ten jednak - jak twierdzi "Trybuna" - niczego w tej sprawie nie zrobił.

Doniesienie do prokuratury złożył natomiast biznesmen Mirosław Erbel, według którego policja nie przeprowadziła kontroli zakupionych urządzeń. Biuro logistyki KGP nie zrobiło testów zakupionych fotoradarów. W rezultacie policja kupiła 50 urządzeń, które nie rozróżniają np. prędkości samochodów ciężarowych i osobowych, a zdjęcia robią w zbyt małej rozdzielczości.

Maciej Kujawski, rzecznik warszawskiej prokuratury, powiedział "Trybunie", że dochodzenie toczy się w kierunku podejrzenia o oszustwo wobec policji.

jakiś tekst

Napisano

> a

> zdjęcia robią w zbyt małej rozdzielczości.

Widzisz, jak zwykle gdzieś ktoś coś pomieszał.

Na zachodzie standardem jest rozdzielczość 2 megapiksele, podczas gdy Fotorapid ma 3, więc akurat ten zarzut jest nietrafiony. Zupełnie czym innym jest jakość uzyskanego zdjęcia, co nie zależy tylo od liczby pikseli.

Napisano

> Czy wszystkie foty z fotoradarów robią pod takim kątem zdjecia?

Tak - 22 stopnie od osi jezdni.

> Mi

> strzelił fotoradar, ale mam wrażenie że błysnęło się mniej

> więcej w momencie kiedy już prawy słupek prawie zasłaniał mi

> twarz

> Prawdopodobnie robili mi fote właśnie tym nowym szmelcem...

Flesz można ustawić w innym miejscu, niż sam fotoradar zlosnik.gif Stosują to na cudowne spraye do tablic, wtedy nie działają.

Napisano

> a mnie ciekawi jaki to knif zastosowal kierowca aby jego tablica tak

> wygladala, trzeba by poeksperymentowac, swoja droga pytanie do

> tych ktorym fotoradar robil foto, czy on strzela z lampą czy

> bez?

Żaden. Taki wygląd zdjęcia to skutek stosowania specjalnego filtru polaryzacyjnego na obiektywie fotoradaru, dzięki czemu właśnie tablica zostaje prześwietlona i przesunięta poza obrys pojazdu. Zostało to wymyślone przez Holendrów na różne fotoblockery.

Napisano

> w styczniu jak wracałem do domu z wyjazdu to za mna jechał gość co

> albo miał garażowo założone lampy albo rozregulowane lub na

> dlugich (ale to racxzej odpada), swiecil mi po oczach ,

> informowalem go mgielnymi z tylu,

Ja takiemu stojącemu w korku za mnąi wypalającemu mi oczy, przestawiłem swoje wsteczen lusterko boczne tak, że dostral własnym światłem w oczy.

I wiesz co zrobił?

Obniżył.

Co było jednoznacznym dowodem na to, że to była samoróba, bo przy fabrycznie założonych ksenonach nie masz możliwości ich przestawiania, robi to układ automatyczny.

Napisano

> Ja takiemu stojącemu w korku za mnąi wypalającemu mi oczy,

> przestawiłem swoje wsteczen lusterko boczne tak, że dostral

> własnym światłem w oczy.

> I wiesz co zrobił?

> Obniżył.

> Co było jednoznacznym dowodem na to, że to była samoróba, bo przy

> fabrycznie założonych ksenonach nie masz możliwości ich

> przestawiania, robi to układ automatyczny.

Widzę, że kolega stosuje sprawdzone rozwiązania smile.gif

Napisano

> Własnie tylko ze taki swistek maja juz krawie kazde xenony.A

> zatrzymujac auto z oryginalnymi zeby tylko sprawdzic homologacje

> nie kazdemu idzie na reke.Ale to nie wina policji.

dyskusja była na ten temat nie raz.... to że mają jakiś tam atest na się, nie znaczy, że zamontowane w reflektorze innym niż oryginalnie tez ten atest będą miały....

Napisano

> pytanie do

> tych ktorym fotoradar robil foto, czy on strzela z lampą czy

> bez?

Obecny zlosnik.gif

Z lampą, ja akurat dostałem czerwonym po oczach, mało brakowało a bym stracił panowanie nad autem, bo przez ok 3-4 sek. nie widziałem zupełnie nic crazy.gif

Napisano

> ale ma być widoczna poza tym kiedyś mi znajomy policjant mówił że

> problemu nie ma jak trzeba to zdjęcia są w takiej

> rozdzielczości, że sobie z naklejki z szyby zczytają

ba nawet kolor swoich oczu widziałem na fotce

devil.gifzlosnik.gifsick.gif

Napisano

> Ja jeszcze nie spotkalem ksenonow ktore nie oslepiaja

te w Toyocie Avensis nigdy mnie nie oślepiły ok.gif

W reszcze w większości tak oslabiony.gif

Napisano

> Widzisz, jak zwykle gdzieś ktoś coś pomieszał.

> Na zachodzie standardem jest rozdzielczość 2 megapiksele, podczas gdy

> Fotorapid ma 3, więc akurat ten zarzut jest nietrafiony.

> Zupełnie czym innym jest jakość uzyskanego zdjęcia, co nie

> zależy tylo od liczby pikseli.

to o czym piszesz to wielkosc matrycy a nie faktyczna uzyskana rozdzielczosc zdjecia smirk.gif

Napisano

> Obecny

> Z lampą, ja akurat dostałem czerwonym po oczach, mało brakowało a bym

> stracił panowanie nad autem, bo przez ok 3-4 sek. nie widziałem

> zupełnie nic

artykuł 45.1 pkt 7 ustawy "prawo o ruchu drogowym" :

zabrania się umieszczania na drodze lub w jej pobliżu urządzeń wysyłających lub odbijających światło w sposób powodujący oślepienie albo wprowadzających w błąd uczestników ruchu.

Pozostaje pogratulować mundurowym nieznajomości przepisów lub świadomego ich łamania sick.gif

Co do fotoradarów , mogą pracować bez lampy , z lampą koloru białego , pomarańczowego lub czerwonego albo z lampą IR

Napisano

Mimo kosmicznej prędkości 110km/h na 3pasmowej jezdni odgrodzonej barierkami na wiadukcie, gdzie nikt i nic nie moglo wtargnąć na jezdnie zdążyłem się przyjrzeć... Flesz stał tak z metr góra dwa przed trójnogiem. Nie wiem moze sie myle ale kąt do osi był na oko co najmniej 45 stopniowy niewiem.gif

Napisano

> ta lałem najbardziej że żeby przełączyć na napęd na 4 koła to trzeba

> się zatrzymać i wyjść z auta.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif - to tak jak ze starymi windowsami - zeby jakis program po instalacji zaczal dzialac to trzeba bylo reboota zrobic LOL

Napisano

> Mimo kosmicznej prędkości 110km/h na 3pasmowej jezdni odgrodzonej

> barierkami na wiadukcie, gdzie nikt i nic nie moglo wtargnąć na

> jezdnie zdążyłem się przyjrzeć... Flesz stał tak z metr góra dwa

> przed trójnogiem. Nie wiem moze sie myle ale kąt do osi był na

> oko co najmniej 45 stopniowy

Sam kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale bardzo trudno jest ten kąt ocenić "na oko". Rzeczywiście się wydaje, że jest znacznie większy od owych 22 stopni, mimo że w rzeczywistości to są 22 stopnie.

Napisano

> A mnie interesuje - jak oni uzyskali z tego zdjęcia numer

> rejestracyjny:

> (zdjęcie ze strony producenta fotorapida):

> Przecież tablica rejestracyjna jest "całkowicie prześwietlona" - a

> obok numer rejstracyjny - mam pewne wątpliwości, co do

> wiarygodności tego numeru. A w zestawieniu z informacją, że wg.

> policji fotoradar dyskwalifikuje ostrośc zdjęć - to takie coś

> też jest do podwarzenia.

Moga wziasc numer rejestracyjny z tej naklejki na szybie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.