Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test Toyota Camry a narzekanie na AK....

Featured Replies

Napisano

Czytam te ostatnie posty o pogarszaniu sie jakosci aut spod znaku T i chyba postanowilem dorzucic trochehmm.gif... Zazwyczaj wypozyczam inne auta od kiedy Camry w mojej czesci globu stala sie 4 cylindrowabuu.gif ale...

Spedzilem z podstawowym modelem Camry Altise 7 dni i zrobilem 3097 km... Europcar byl zadowolonygrinser006.gif... Na rynku od polowy 2006 , produkowana w Melbourne, jedno z najpopularniejszych aut srednich... ciagle przeskakuje z 2 na 1 z 1 na drugie.... uwielbiane przez fleet managers jako tanie w explatacji, nic dziwnego ze jest podstawa kazdej wypozyczalnipalacz.gif.... Pod maska tylko jeden silnik przeniesiony ze starego modelu - 2AZ-FE 117kW, 2.4l + poloczone z nowa i jedyna 5 biegowym automatic. IMHO jedna z lepszych skrzyni Toyotawaytogo.gif... zawsze optymalnie dobrany bieg, nie ma tego czego np Corolla kiedy chce sie cos wyprzedzic a tu skrzynia zaczyna sobie biegi walic gora/dol jak chce....pad.gifnono.gif... Mozna wrecz czacha.gifbuu.gif...

Silnik coz widac ze 4 cylindry, na jazde po miescie wystarcza spalanie ok 9.3l jesli skalukuluje z biletow ze stacji benzynowych bo w wersji podstawowej komputera brakangryfire.gifnono.gif... Wystrcza do jazdy ale kiedy przycisnie sie pedal w podloge daje os obie znac ze nie lubi byc popychany.... robi sie glosny jak w traktorkunono.gif.... Zawieszenie coz typowe w dziesiejszych czasach - MacPherson ...

278637201-2007-03-24%2625Melbourneenginebay.JPG

Jezdzilem Camry po miescie i tam spisywala sie znakomicie, pomiedzy stanami - coz jednak brakuje mocy- silnik sie troche wysila, chociciaz cruise control na 120 km/h i jakos szlo...hmm.gif... generalnie podsumowujac kombinacje silnik/zawieszenie auto typowo miejskie jak na moje warunki ... i takie raczej jest...

Co do stylistyki mnie sie podoba ale jak zawsze gusta sa innepalacz.gif

278637201-2007-03-24%2625Melbourne0frontmain.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbourneside.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbourneback.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbournefront.JPG

Jesli zajrzymy do wnetrza to wielkosciowo o klase wyzej prawie

jak auto rodzinne. Miejsca jest naprawde sporo... szczegolnie na nogiwaytogo.gif. Podejrzewaz ze tyl tez jest dobry ale jesli ktos ma ok 190 to raczej mu ciasno na nogi bedziehmm.gif... Bagaznik jest sporywaytogo.gif ale potrzebowalem przewiesz troche czesci i zlozyc tylne siedzienia, te nie do konca skladaja sie na plaskopad.gifangryfire.gif... Z upierdliwych rzeczy slupki sa troche grube ale taka stylistyka dziesiejszych aut...hmm.gif ograniczaja jednak widokbuu.gif

278637201-2007-03-24%2625Melbourneinside.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbournedriverside.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbournebackseats.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbournesideviewinter.JPG

278637201-DSC00199boot.JPG

Wyposazenie wersji bazowej coz naturalnie wiekszosc w komforcie brakuje ale ma wszystko to co raczej potrzebahmm.gif. Wspomaganie, el szyby, cruise control, auto wlaczanie swiatel, klimatyzacja, ABS, EBD, BA, 2 x airbag, sterowanie cd+radio z kierownicy , .... ale np el sterowanie fotelem juz w wersji wyzej, doplata jakies $500 za nastepne 4 airbags do wersji podstawoej to IMHO jestscrewy.gif... alloy felgi tezhmm.gif to dzis podstawa np Mazda 6, Honda Accord zarowna Sappo jak i Euro.... etc etc...

Sugerowana cena detaliczna to A$29 k za podstawowa Camry (jakies 17.5 k EURO), ale wiekszosc dealerow sprzedaje je za ok $26 k jesli sie potargujemyhmm.gif ... Czy jest warta tych $$$- IMHO nie , 29, 26 tak tyle kosztowala stara wersja.... ale do rzeczy dlaczego wpsomniale ze niektorzy narzekaja na Toyota i Q wykonania...

Otoz co do Q nie mam zaszczerzen ale.... paru rzeczy nie moge wrecz pojac...

Zaczniejmy centralny zamek ciekawe kto wymyslil zeby oszczedzic na dwukolorrwych plastikach zamykajacych drzwii byly czerwone + kolor tapicerki powodzenia temu kto to w nocy znajdziepad.gif... ja rozumiem ze oszczednosc 50c x roczna produkcja Camry ze wszystkich 6 fabryk 750 k to kupa forsy ale bez jajsick.gif

-teraz srodkowa konsola coz narzekalem kiedys jak jest Fiat wykonany-jak go zobaczylem. Po zabawie konsola jestem gotowy isc`pocalowac Punto w kierownicegrinser006.gif.... i cos wiecej. Pix ponizej chyba oddja klimat, jesli dziecko zacznie sie bawic to gwarantuje ze galki zostana mu w rekachsmirk.gif .... na dodatek w nocy to sie swieci jak zaproszenie do burdelu neon 270747800-sex.gif.... i niezle wali po oczaach. Jak jechalem miedzy Melbourne a Adelaide to musialem stawac co 2h i odpoczywac bo tak sie oczy meczyly....

278637201-2007-03-24%2625Melbournepanel.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbournepanelwelcome.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbournepaneltocamry.JPG

Tandeta -Welcome to Camrygrinser006.gif

-pare rzeczy wrecz zrobione na sile, kiedy juz auto pewnie bylo gotowe do produkcji i ktos sobie przypomnial ze shit zapomnielismy paru rzeczy wsadzic cruise control coz tego nie moge tez pojac. Sterowanie radiem po lewej, cruise jest teraz w wiekszosci aut po prawej. Otoz nie w Camry dalej stara dzwigienka.... po prawejhahaha.gif.... Czyzby oszczednosc, czy pozbywamy sie zapasowhmm.gif?

278637201-2007-03-24%2625Melbournecruisecontrol.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbourne100set.JPG

-alarm predkosci yyy tez wstawiony na 5 min przed produkcjanono.gif... Display znajduje sie troche dalego i powedzenia temu kto go w sloncu odczyta....buu.gif

278637201-2007-03-24%2625Melbourneoverspeed.JPG

-dzwignia biegow, coz nie wiem czy to model z wypozyczalni tak mial mial 9 k km jak go wzialem czy tak ma wiekszosc ale wajcha rusza sie po srodku a powinna prawie dotykac bokowhmm.gif.... Po prostu jest przerwa 5 mm z kazdej strony....

-kluczyk coz moze sie czepiam ale wiekszosc firm dzis daje wszystko w jednym coz nie Altisegrinser006.gif

278637201-2007-03-24%2625Melbournekey.JPG

-schowek pasazera tam sie nic praktycznie schowac nie dagrinser006.gif

Czyli podsumowujac.... Tez mi sie wydaje ze Toyota wyrobila czasami mysli ze mozna isc na latwizne a klient i tak kupi... i to rzeczywiscie denerwujegrinser006.gif Co do Q nie widze spadku, tylko bezmyslne rozwiazaniabuu.gif.....waby za wszelka cene obnizyc kosztpad.gif i jak zawsze stylistyka bierze gore nad rozwiazaniami .np wielkie wink.gif lusterkagrinser006.gif

278637201-2007-03-24%2625Melbournemirrowview.JPG

278637201-2007-03-24%2625Melbournereviewmirror.JPG

post-1538-14352480822457_thumb.jpg

Napisano

> -teraz srodkowa konsola coz narzekalem kiedys jak jest Fiat

> wykonany-jak go zobaczylem. Po zabawie konsola jestem gotowy

> isc`pocalowac Punto w kierownice.... i cos wiecej.

Dokladnie to samo wrazenie mialem. Jakosc plastikow i pasowania w Camry jest ponizej krytyki. Accord bije ja na glowe.

Napisano
  • Autor

> Dokladnie to samo wrazenie mialem. Jakosc plastikow i pasowania w

> Camry jest ponizej krytyki. Accord bije ja na glowe.

hmm.gif odleglosc miedzy galkami jesdt jakies 1-2mmsmirk.gif ... Naprawde juz widze jakies dziecko trzymajace te galki w rekuzlosnik.gif... I to podswietlanie calej konsolipad.gif Jeszcze wersje z GPS to jakos ujdzie bo sie mniej swieci aleziew.gif

6577208.jpg

Napisano
  • Autor

Spokojnie ja nic nie kupujezlosnik.gif... a problemy coz 3-4 k miesiecznie sie sprzedajesmirk.gif ... wiec inni stoja przed takimi problemamizlosnik.gif ...

Po prostu chcialem wrzucic na AK toche innej stylistyki swiety.gif... Made by Toyota...

Napisano

Autko prezentuje sie naprawde fantastycznie smile.gif

Ja tylko osobiscie nie lubie automatow.

Napisano
  • Autor

> Autko prezentuje sie naprawde fantastycznie

> Ja tylko osobiscie nie lubie automatow.

z ciekawosci dlaczegohmm.gif?

Napisano

> Autko prezentuje sie naprawde fantastycznie

> Ja tylko osobiscie nie lubie automatow.

Ja tez nie smile.gif

Napisano

Ciekawy test, bardzo latwo i przyjemnie sie go czyta ok.gif, plus za duzo fotek ok.gif

> Czytam te ostatnie posty o pogarszaniu sie jakosci aut spod znaku T i

> chyba postanowilem dorzucic troche... Zazwyczaj wypozyczam inne

> auta od kiedy Camry w mojej czesci globu stala sie 4 cylindrowa

> ale...

A skad wiesz jaki tam silnik siedzi grinser006.gif ?

Pytania moze banalne, ale kilka lat temu mialem okazje wypozyczac w USA Camry (poprzednia generacja) i za nic w swiecie nie moglismy sie doszukac jaki to silnik i ile to ma koni sick.gif, w instrukcji tylko jak wlaczac swiatla, radio i inne pierdoly ale 0 danych technicznych icon_eek.gif, na silniku brak info, jedynie co moglo cos sugerowac to AFAIR V6 smile.gifok.gif

> Spedzilem z podstawowym modelem Camry Altise 7 dni i zrobilem 3097

> km... Europcar byl zadowolony... Na rynku od polowy 2006 ,

Ja spedzilem 2 doby i 3800 km zostalo zrobione grinser006.gif. Moja opinia byla pozytywna, poza jej designem, bo jak to w Toyocie bywa nic ciekawego, zarowno w srodku jak i na zewnatrz. Za to komfort jazdy, osiagi autostradowe (rozpedzala sie do przeszlo 210 km/h), bagaznik i jakosc wykonania zaslugiwal na duzy plus ok.gif

> produkowana w Melbourne, jedno z najpopularniejszych aut

> srednich... ciagle przeskakuje z 2 na 1 z 1 na drugie....

U nas to byla klasa srednia wyzsza, bo srednia to rezentuje Avensis. grinser006.gif

> uwielbiane przez fleet managers jako tanie w explatacji, nic

> dziwnego ze jest podstawa kazdej wypozyczalni.... Pod maska

270751858-jezyk.gif tez to wtedy zauwazylem.

> Silnik coz widac ze 4 cylindry, na jazde po miescie wystarcza

> spalanie ok 9.3l jesli skalukuluje z biletow ze stacji

> benzynowych bo w wersji podstawowej komputera brak...

icon_eek.gifno.gif

..

> Wyposazenie wersji bazowej coz naturalnie wiekszosc w komforcie

> brakuje ale ma wszystko to co raczej potrzeba. Wspomaganie, el

> szyby, cruise control, auto wlaczanie swiatel, klimatyzacja,

> ABS, EBD, BA, 2 x airbag, sterowanie cd+radio z kierownicy ,

rozumiem, ze inna specyfika rynku, bo 2xairbag .. to malo jak na takie auto.

(jakies 17.5

> k EURO), ale wiekszosc dealerow sprzedaje je za ok $26 k jesli

> sie potargujemy ... Czy jest warta tych $$$- IMHO nie , 29, 26

> tak tyle kosztowala stara wersja.... ale do rzeczy dlaczego

zeby u nas tyle kosztowala, pewnie bych wiecej na ulicach bylo frown.gif

> -teraz srodkowa konsola coz narzekalem kiedys jak jest Fiat

> wykonany-jak go zobaczylem. Po zabawie konsola jestem gotowy

> isc`pocalowac Punto w kierownice.... i cos wiecej. Pix ponizej

no pamietamy, pamietamy grinser006.gif

Napisano

> z ciekawosci dlaczego?

Takie bezplciowe jezdzenie automatem jest. Nawet jezeli mozna recznie zmieniac biegi. Musze sie kiedys przejechac pojazdem z zautomatyzowanym manualem - typowe automaty oraz DSG jakos mnie nie zachwycaja.

Napisano

> z ciekawosci dlaczego?

poniewaz wieksza przyjemnosc z jazdy czerpie mogac redukowac samemu biegi i w odpowiednim czasie je zmieniac wink.gif tak juz mam smile.gif

Tak samo jak nie lubie elektronicznych licznikow tak jak jest w Yarisie np

Napisano

> Tak samo jak nie lubie elektronicznych licznikow tak jak jest w

> Yarisie np

Cyfrowe liczniki dają za mało informacji - przede wszystkim nie można się zorientować jak szybko mierzony parametr się zmienia.

Ale to nowoczesność panie a jakieś średniowieczne wskazówki...

Napisano

> Jezdzilem Camry po miescie i tam spisywala sie znakomicie, pomiedzy

> stanami - coz jednak brakuje mocy- silnik sie troche wysila,

> chociciaz cruise control na 120 km/h i jakos szlo......

Ozi, kompletnie nie znam realiów Kangurlandii, ale jak Wy tam jeździcie skoro 2,4 l R4 to za mało i tylko "jakoś szło"?

Bo mam przeczucie graniczące z pewnością, że swoją "kosiarką" 1.6 105 KM jeżdżę o wiele szybciej (w sensie prędkości na liczniku) i dynamiczniej (w sensie przyśpieszeń) w Polsce niż Ty tego typu samochodem w Australii. Mam rację?

Napisano
  • Autor

> Ciekawy test, bardzo latwo i przyjemnie sie go czyta , plus za duzo

> fotek

dziekiskromny.gif ale to raczej moje subiektywne wrazenia niz test;zlosnik.gif - nudzilo mi siesmirk.gif

> A skad wiesz jaki tam silnik siedzi ?

Jakos wiem - kiedy kupowalismy Corolla pare lat temu o malo nie wyjechalem Camry -wtedy odrobilem lekcjegrinser006.gif ... Ale na wszeli wypadek sprawdzegrinser006.gif

> Pytania moze banalne, ale kilka lat temu mialem okazje wypozyczac w

> USA Camry (poprzednia generacja) i za nic w swiecie nie moglismy

> sie doszukac jaki to silnik i ile to ma koni , w instrukcji

> tylko jak wlaczac swiatla, radio i inne pierdoly ale 0 danych

> technicznych , na silniku brak info, jedynie co moglo cos

> sugerowac to AFAIR V6

Obecny model to AVC40R, stary MCV36 - nie wiem czy sa to kody uzywane tylko przez fabryke w Melbourne czy miedzynarodowe ozaczenie modeli Toyota ale stad wiem ze na naszych dowadach rejestracyjnych saidea.gif ale np Victoria ma ciut inne i modelu brak -tylko vin ihmm.gif

278637730-2007-03-24%2625Melbourne016.JPG.

Wesje produkowane w Yanks mmialy zdaje sie ten sam V6 co my - 3.0l

6421057.jpg

> Ja spedzilem 2 doby i 3800 km zostalo zrobione . Moja opinia byla

> pozytywna, poza jej designem, bo jak to w Toyocie bywa nic

> ciekawego, zarowno w srodku jak i na zewnatrz.

coz Nie bez powodu Camry nazywana jest lodowkagrinser006.gif

Za to komfort

> jazdy, osiagi autostradowe (rozpedzala sie do przeszlo 210

> km/h), bagaznik i jakosc wykonania zaslugiwal na duzy plus

siedzienia sa wygadnewaytogo.gif.... Zrobile 1,600 km w jeden dzien i nichmm.gif

> U nas to byla klasa srednia wyzsza, bo srednia to rezentuje Avensis.

u mnie nie ma - Camry zawsze bylo posolite, ni to klasa srednia, ni to compact, ni to auto rodzinne. Wymiary -jak auto rodzinne, silnik jak klasa srednia, Vectra, ale znow jest rozroznienie na 4 cylindry i 6 lub 8 i tak stary model w wersji 4 byl klasa srednia - w cenie kompaktugrinser006.gif, a V6 juz bylo rodzinnasmirk.gif

> tez to wtedy zauwazylem.

> .. [...]

> (jakies 17.5

> zeby u nas tyle kosztowala, pewnie bych wiecej na ulicach bylo

> no pamietamy, pamietamy

tia z drugiej strony u mnie Punto kosztuje wiecej niz Corollahahaha.gif

post-1538-14352480823852_thumb.jpg

Napisano

> Cyfrowe liczniki dają za mało informacji - przede wszystkim nie można

> się zorientować jak szybko mierzony parametr się zmienia.

> Ale to nowoczesność panie a jakieś średniowieczne wskazówki...

Sam fakt jak widze ze przy przyspieszaniu wskazowka pnie sie w gore daje mi juz radosc z jazdy, tak samo patrzac na obrotomierz i skaczaca wskazowke, krecaca sie do 5 tysi wink.gif

A jak jade np yarisem i widze ze zmieniaja sie cyferki, hmm jak w windzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wy tam

> jeździcie skoro 2,4 l R4 to za mało i tylko "jakoś szło"?

> Bo mam przeczucie graniczące z pewnością, że swoją "kosiarką" 1.6 105

> KM jeżdżę o wiele szybciej (w sensie prędkości na liczniku) i

> dynamiczniej (w sensie przyśpieszeń) w Polsce niż Ty tego typu

> samochodem w Australii. Mam rację?

szybciej takhmm.gif, chociaz w NT do 1/1/2007 nie bylo limitu V max. Wprowadzili na probe na rok;]... Ale wiesz jak masz 1.6l silnik wrzucic na cruise control, prze poweidzmy 8-10h jazdy ze stala V ok 120km/h +klimatyzacja+ladunek to podejrzewam ze sie spoci;]. Przecie znie zawsze o predkosc chodzihmm.gif...

Napisano

117kW, 2,4l - auto miejskie hahaha.gifrotfl.gif

zyjemy jednak w 2 różnych światach zlosnik.gif

Powiedzcie mu jak w EU wygląda auto miejskie - ja nie mam siły rotfl.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

grinser006.gif

ale, że taka bryka ma tylko 2 x pp i brak komputerka?

to jakiś żart smirk.gif

Napisano

> Musze sie kiedys przejechac pojazdem z

> zautomatyzowanym manualem - typowe automaty oraz DSG jakos mnie

> nie zachwycaja.

"Zautomatyzowany manual"? hmm.gif

Pachnie Smartem Fortwo i skrzynią MMT w Toyota - jedno i drugie mega-kupa.

Napisano
  • Autor

> poniewaz wieksza przyjemnosc z jazdy czerpie mogac redukowac samemu

> biegi i w odpowiednim czasie je zmieniac tak juz mam

ok.gif a kwestia wygodyzlosnik.gif Np stanie w korrku przez poweidzmy 2hzlosnik.gif? to co -nie zmienilbys zdanianiewiem.gif?

> Tak samo jak nie lubie elektronicznych licznikow tak jak jest w

> Yarisie np

tu sie nie bede klocilsmirk.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> wrzucic na cruise control, prze poweidzmy 8-10h jazdy ze stala V

> ok 120km/h +klimatyzacja+ladunek to podejrzewam ze sie spoci;].

> Przecie znie zawsze o predkosc chodzi...

bez jaj, 120 km/h to ja Lanosem 1.4 uznawalem za predkosc podrozna i nie raz gonil tyle przez ladnych pare godzin.

Napisano
  • Autor

> Takie bezplciowe jezdzenie automatem jest. Nawet jezeli mozna recznie

> zmieniac biegi. Musze sie kiedys przejechac pojazdem z

> zautomatyzowanym manualem - typowe automaty oraz DSG jakos mnie

> nie zachwycaja.

bylem pare razy u was, widzialem korkizlosnik.gif - nie mow mi zebys kupil na to manualazlosnik.gif????????

Napisano

> Wy tam

> szybciej tak, chociaz w NT do 1/1/2007 nie bylo limitu V max.

> Wprowadzili na probe na rok;]...

Dobra, a jakie macie limity prędkości?

Bo u nas:

miasto -> limit 50/60 km/h -> na dużych ulicach (po dwa, trzy pasy w jedną stronę) spokojnie pomyka się 80-110 km/h.

"szosa" - > limit 90 km/h -> Jeździ się zwykle 100-120 km/h, często 140 km/h (przy mniejszym ruchu)

autostrada -> limit 130 km/h -> Ile fabryka dała, widać sporo samochodów jadących 160 km/h i więcej.

Mówimy tu nie o średnich prędkościach na odcinku, tylko o tym co często widzisz na liczniku w czasie jazdy.

> Ale wiesz jak masz 1.6l silnik

> wrzucic na cruise control, prze poweidzmy 8-10h jazdy ze stala V

> ok 120km/h +klimatyzacja+ladunek to podejrzewam ze sie spoci;].

> Przecie znie zawsze o predkosc chodzi...

Po pierwsze, spokojnie mogę jechać stale 150 km/h, z włączoną klimą, zapakowany na urlop, paląc lekko poniżej 8 l/100. Rozpędzanie 100-150 km/h na V biegu jest całkiem dynamiczne (czytaj - wystarczające w naszych warunkach, zawsze mogę zredukować do IV i "stuknąć w czerwone")

Po drugie, cruise control w naszych warunkach kompletnie nie ma sensu, bo samochody na drodze mają bardzo różne prędkości i pewnie nie dałoby się przejechać więcej niż kilometra bez konieczności interwencji (zakładam, że CC bez radaru i funkcji automatycznego utrzymywania dystansu od poprzedzającego auta).

Nadal więc nie rozumiem, po co Wam takie silniki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> bez jaj, 120 km/h to ja Lanosem 1.4 uznawalem za predkosc podrozna i

> nie raz gonil tyle przez ladnych pare godzin.

nie bez jaj, nikt ci nie pojedzie autem miejskim w bush - warunki sa inne- ja niekwestionuje ze to ma aplikacje w EU ale jaki masz komfort jazdy z 1.4l silnika? Zadenpad.gif.... w 46C z klima non stop, jaki masz duzy zbiornik paliwa- jesli np odleglosc do stacji jest 600 km - zlosnik.gif. Etc, po porstu silniki takie nie zdaja egzaminu w moich warunkach- zapytaj kazdego producenta aut.... Przeciez GM moglby sprowadzac Astre w 1.4l a nie min 1.8l, Mitsubishi tez moze dac Lancer z jakims EU silnikiem, 1.6l czy co tam pakuja a nie dawac 2.4l do wersji podstawowej.... Specyfika drog, jazdy, klimat etc etc... to sie po prostu nie sprawdzahmm.gif... Z ciekawosci ile km masz z domu do pracy?

Napisano
  • Autor

> nie bez jaj, nikt ci nie pojedzie autem miejskim w bush - warunki sa

> inne- ja niekwestionuje ze to ma aplikacje w EU ale jaki masz

> komfort jazdy z 1.4l silnika? Zaden.... w 46C z klima non stop,

> jaki masz duzy zbiornik paliwa- jesli np odleglosc do stacji

> jest 600 km - . Etc, po porstu silniki takie nie zdaja egzaminu

Ja mialem slabowite 1.4, ale do jednostajnej jazdy 120km/h (a nawet wiecej, mozna bylo spoko 140km/h) z obciazeniem itp. itd. wystarczy (zbionik 48 l, spalanie jakies 6.2 przy 120km/h) - w zaden "bush" sie nie wybieram, droga musi byc asfaltowa. W "bush" to sie moge wybrac UAZ'em - jeszcze jakbys zedfiniowal ten "bush" to byloby wiadomo o co chodzi.

> w moich warunkach- zapytaj kazdego producenta aut.... Przeciez

> GM moglby sprowadzac Astre w 1.4l a nie min 1.8l, Mitsubishi tez

> moze dac Lancer z jakims EU silnikiem, 1.6l czy co tam pakuja a

> nie dawac 2.4l do wersji podstawowej.... Specyfika drog, jazdy,

> klimat etc etc... to sie po prostu nie sprawdza... Z ciekawosci

> ile km masz z domu do pracy?

Producent sprowadza to na co ludzie sa "napaleni" - moze wybitnie lubia duze pojemnosci, chocaz wcale z nich nie korzystaja ?

Napisano

> bylem pare razy u was, widzialem korki - nie mow mi zebys kupil na to

> manuala????????

Przeciez jezdze manualem...

Napisano

> Zaden.... w 46C z klima non stop,

> jaki masz duzy zbiornik paliwa- jesli np odleglosc do stacji

> jest 600 km - .

Jadąc 120 km/h z klimą nie przekroczę 8l/100. W zbiornik wchodzi 55 litrów, czyli zasięg minimalny wynosi pod 700 km.

Poza tym - i tak wolę dwulitrowego diesla niż V6 wink.gif

> Etc, po porstu silniki takie nie zdaja egzaminu

> w moich warunkach- zapytaj kazdego producenta aut.... Przeciez

> GM moglby sprowadzac Astre w 1.4l a nie min 1.8l, Mitsubishi tez

> moze dac Lancer z jakims EU silnikiem, 1.6l czy co tam pakuja a

> nie dawac 2.4l do wersji podstawowej.... Specyfika drog, jazdy,

> klimat etc etc... to sie po prostu nie sprawdza...

A moim zdaniem to po prostu marketingowe dziwactwo i przyzwyczajenie konsumentów. Taka sama "lokalna specyfika" jak w wyprzedaże poprzedniego rocznika w PL, bo przecież auto wyprodukowane w grudniu 2006 w styczniu 2007 ma już "rok".

Napisano

> "Zautomatyzowany manual"?

> Pachnie Smartem Fortwo i skrzynią MMT w Toyota - jedno i drugie

> mega-kupa.

Myslalem raczej o rozwiazaniu z Ferrari...

Napisano

> Poza tym - i tak wolę dwulitrowego diesla niż V6

Zebym musial tankowac razem z ciezarowkami??? W zyciu.

Napisano

> jaki masz komfort jazdy z 1.4l silnika

Dokladnie - bzyczy to jak kosiarka.

Napisano

> Zebym musial tankowac razem z ciezarowkami??? W zyciu.

Gdybys placil za benzyne tyle co my to nie pieprzylbys takich glupot.

Napisano

> Dokladnie - bzyczy to jak kosiarka.

slyszales jakies czy taka sama znajomosc tematu jak 100bar w myjkach smirk.gif

Napisano

> Gdybys placil za benzyne tyle co my to nie pieprzylbys takich glupot.

Eee tam - benzyna stanowi jakis mikro-ulamek kosztow miesiecznych, i nawet jakby podrozala 2x, to nadal bym sie nie przejmowal. Zreszta ten sam argument slyszalem kilka lat temu, od tego czasu benzyna w USA podrozala 2x = place tyle ile wtedy kosztowala w PL. I nadal kupuje V6 i planuje V8.

Napisano

> Eee tam - benzyna stanowi jakis mikro-ulamek kosztow miesiecznych, i

> nawet jakby podrozala 2x, to nadal bym sie nie przejmowal.

> Zreszta ten sam argument slyszalem kilka lat temu, od tego czasu

> benzyna w USA podrozala 2x = place tyle ile wtedy kosztowala w

> PL. I nadal kupuje V6 i planuje V8.

Ile kosztuje LITR benzyny w USA ?

Napisano

> slyszales jakies czy taka sama znajomosc tematu jak 100bar w myjkach

Facet, naprawde w zyciu jezdzilem/posiadalem pojazdy z mikro-silnikami. I nie mam zamiaru do tego wracac, podobnie jak nie mam zamiaru mieszkac w miejscu gdzie moze snieg lezec na ziemi.

Napisano

> Zebym musial tankowac razem z ciezarowkami??? W zyciu.

W cywilizowanej Europie cieżarówki mają oddzielne dystrybutory, podające 80l/minutę, podczas gdy do samochodów osobowych jest 40l/minutę wink.gif

Ale chodzi raczej o to, że Dieslem możesz w trasie "zapier...ać" bez oglądania się na koszty, bo nawet przy utrzymywaniu stałych prędkości rzędu 180 km/h wydatek na paliwo będzie jeszcze akceptowalny. Natomiast każda benzyna przy takiej prędkości będzie miała wir w baku i przejazd 1000 km autostradą wyjdzie o wiele drożej niż przelot samolotem.

Napisano

> Facet, naprawde w zyciu jezdzilem/posiadalem pojazdy z

> mikro-silnikami. I nie mam zamiaru do tego wracac, podobnie jak

> nie mam zamiaru mieszkac w miejscu gdzie moze snieg lezec na

> ziemi.

"Facet" masz bardzo znikome pojecie o kazdym temacie jaki poruszasz (a zwlaszcza o silnikach) i zasuwasz brednie, ktorych czytac nie idzie.

Napisano
  • Autor

[...]l

> ten "bush" to byloby wiadomo o co chodzi.

kazda droga poza stolicami stanowymi, z reguly - national highways...palacz.gif

australia_national_highway.jpg

> Producent sprowadza to na co ludzie sa "napaleni" - moze wybitnie

> lubia duze pojemnosci, chocaz wcale z nich nie korzystaja ?

nie ludzie sa napaleni tylko zyjemy w innych warunkach. Juz sie klocilem na AK ile np pali V8zlosnik.gif. Bylem w EU, bylem w PL, popatrzylem na wlasne oczy i sie zamknalemzlosnik.gif.

Juz sie niektorzy dziwili ze jak mi moze 48 km/h wyjsc srednia jazda miejska, ale to jest to wlasnie o cyzm mowie inne warunki, inna specyfika rynku, inny klimat, inna expllatacja auta - w EU nie sadze aby ktos wymienial olej co 5/10 k km .. Ja sie z drugiej strony przestalem dziwic jak to moze byc ze 5 km Krakow czy Warszawa zajmuje 40 minpalacz.gif

Ciekawe jak ty chcesz 1.4l autem wyprzedzic Road Trainhmm.gif? Nikt raczej nie chce zginacpalacz.gif....

road_trains_54_metres_long.jpg

Napisano

> Dokladnie - bzyczy to jak kosiarka.

Hmm... w sensie akustycznym w moim C3 1.4 silnika poniżej 4000 obr po prostu nie było .

Napisano

> Ale chodzi raczej o to, że Dieslem możesz w trasie "zapier...ać" bez

> oglądania się na koszty

Koszt benzyny jest pomijalnie maly, duzo wiecej samochod traci na wartosci niz kosztuje benzyna.

Napisano

> Ciekawe jak ty chcesz 1.4l autem wyprzedzic Road Train? Nikt raczej

> nie chce zginac....

A z jaką szybkością porusza się ten zestaw?

Poza tym, tu zgaduję, w PL mamy troszkę większy ruch na takich drogach, a i tak łykam swoim 1.6 po dwa, trzy tiry na raz. Jeden TIR ma u nas 18 m długości, zwykle trzyma przynajmniej 15-20 metrów odstępu od następnego.

Napisano

> W przeliczeniu jakies 2 PLN.

To teraz "miszczu" dorzuc do tego jakies 2.20 wiecej, podziel pensje przez 3, nastepnie zastanow sie ile zostanie Ci na benzyne i przestan pier...c juz te glupoty o tym, ze wolalbys V6, a zbierasz na V8, to jest forum polskie i wiekszosc z nas stara sie trzymac polskie realia. Po tej prostej arytmetyce zapewne blogoslawilbys mozliwosc jazdy czyms co ma 4 cylindry i litr pojemnosci.

Napisano

> Koszt benzyny jest pomijalnie maly, duzo wiecej samochod traci na

> wartosci niz kosztuje benzyna.

Tu się nie zgodzę - na benzynę wydaję jakieś 6-7 kzl rocznie, mój samochód na początku traci mniej wiecej tyle rocznie, ale od 3 roku eksploatacji już mniej.

Napisano
  • Autor

> kazda droga poza stolicami stanowymi, z reguly - national highways...

To taka droga jak za tym znakiem zoltym ? IMO swietna, chcialbym miec takie nawierzchnie w PL ok.gif

> Ciekawe jak ty chcesz 1.4l autem wyprzedzic Road Train? Nikt raczej

> nie chce zginac....

A ile to pedzi ? U nas tez czasem trzeba cyknac 2 TIR'y w jednym manewrze bo chlopaki tak sie lubia, ze jeden drugiemu lubi przetrzec tylne drzwi zlosnik.gif

Napisano

> Tu się nie zgodzę

U nas AAA policzylo ze sredni koszt jezdzenia "duzym" sedanem to jakies $10K rocznie, z czego $2K to koszt benzyny a reszta to utrata wartosci, przeglady, olej, ubezpieczenie itp.

Napisano

> To teraz "miszczu" dorzuc do tego jakies 2.20 wiecej

Ile kosztowala benzyna 3 lata temu w PL?

Napisano
  • Autor

> Jadąc 120 km/h z klimą nie przekroczę 8l/100. W zbiornik wchodzi 55

> litrów, czyli zasięg minimalny wynosi pod 700 km.

pierwsza rzecz jak kupilem HiLux to bylo wywalenie 72litrow zbiornika paliwa i zastapienie go 120 lsmirk.gif .. nie dlatego ze jestem leniwy, dla wlasnego zdrowia i zycia.... Jezdze w Outback, jezdze w bush, jezdze po miedzy stanami.... Nie chce stanac gdzies gdzie do najblizszej stacji jest 200 kmsmirk.gif....

> Poza tym - i tak wolę dwulitrowego diesla niż V6

ok.gif sprawy podatkowe i srodowiska. Diesel jest drozszy ok 20c na litr niz benzyna... ale powoli staje sie popularny, mowimy 5% aut vs benzyna 95% na nowych sprzedanych w 2006

> A moim zdaniem to po prostu marketingowe dziwactwo i przyzwyczajenie

> konsumentów. Taka sama "lokalna specyfika" jak w wyprzedaże

> poprzedniego rocznika w PL, bo przecież auto wyprodukowane w

> grudniu 2006 w styczniu 2007 ma już "rok".

Nie Sokole Oko.... Tam mysli wiekszosc ktorzy przyjezdzaja z EU... 50 km do pracy w jedna strone, powiedzmy 1,600 km do QLD z dwujkiem dzieci na wakacje ..... , praca w odelglych punktach... Australijskie auto musi byc duze i mocne.... i nie dlatego ze mamy ograniczenia V w wiekszosci stanow egekfowane.... Jak jedziesz 14h musisz miec wygodne auto, z nie wysilonym silnikiem.... nie zapominaj ze ludzie zyja w 7-8 wielkich skupiskach, reszta nie ma nic....

Napisano

> a kwestia wygody Np stanie w korrku przez poweidzmy 2h? to co -nie

> zmienilbys zdania?

to juz sa sytuacje kryzysowe smile.gif wiadomo ze w takim przypadku wolalbym automat smile.gif ale na codzien, do normalnej jazdy narazie skrzynia manualna wygrywa, jezdzilem paroma automatami i jeszcze zaden nie dzialal by tak dobrze jak reczna skrzynia, oczywiscie nie mowie tu o automatach w limuzynach bo tam czesto jest nie do porownania np z priusem zlosnik.gif

> tu sie nie bede klocil

waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.