Marko33 Napisano 6 Maja 2022 Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Kupiłem grill węglowy z zamykaną pokrywą i żeliwnym rusztemCzy grillować bezpośrednio na ruszcie uprzednio smarując go olejem czy jednak użuwać tacek aluminiowych ? Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 6 Maja 2022 Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Z tackami wygodniej. Ja bezpośrednio na ruszcie tylko kiełbaskę robię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwIcIk Napisano 6 Maja 2022 Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 1 minutę temu, sherif napisał: Z tackami wygodniej. Ja bezpośrednio na ruszcie tylko kiełbaskę robię. tacki po każdej porcji świeże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spad Napisano 6 Maja 2022 Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 2 godziny temu, Marko33 napisał: Kupiłem grill węglowy z zamykaną pokrywą i żeliwnym rusztem Czy grillować bezpośrednio na ruszcie uprzednio smarując go olejem czy jednak użuwać tacek aluminiowych ? Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Od zawsze grilluję bezpośrednio na ruszcie. I niczym nie smaruję, nie widzę takiej potrzeby. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 7 Maja 2022 Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 13 godzin temu, rwIcIk napisał: tacki po każdej porcji świeże Świeże, bo się palą po jakimś czasie. IMO to lepsze rozwiązanie niż popalony i brudny ruszt . Tłuszcz też tak nie kapie bezpośrednio w żar jak przy ruszcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guzon87 Napisano 7 Maja 2022 Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 9 godzin temu, sherif napisał: lepsze rozwiązanie niż popalony i brudny ruszt Dokładnie. Dla mnie to główny argument za tackami. Często griluję przy ciężarówce (a co). Mam nakładkę na gazówkę i potem to doszorować to masakra. A tackę zgniatasz i wyrzucasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Znajomy co się wkręcił w grillowanie właśnie zamówił papier do BBQ. Tacek nie uznaje tapatalked Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oscar_ Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) W dniu 6.05.2022 o 20:56, Marko33 napisał: Kupiłem grill węglowy z zamykaną pokrywą i żeliwnym rusztem Czy grillować bezpośrednio na ruszcie uprzednio smarując go olejem czy jednak użuwać tacek aluminiowych ? Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Ja nie używam tacek trzeci sezon,za to w zamian folię teflonową. Świetne rozwiązanie a i łatwo się czyści (gdy jeszcze ciepła) Edytowane 8 Maja 2022 przez Oscar_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrus Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 W dniu 6.05.2022 o 20:56, Marko33 napisał: Kupiłem grill węglowy z zamykaną pokrywą i żeliwnym rusztem Czy grillować bezpośrednio na ruszcie uprzednio smarując go olejem czy jednak użuwać tacek aluminiowych ? Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Żeliwo ma jakąś powłokę? IMO niezależnie czy będziesz korzystał z tacek musisz je smarować przynajmniej po zakończeniu grillowania żeby zabezpieczyć przed korozją. W gazowcu grilluję bezpośrednio na ruszcie, uprzednio smarując ale do czyszczenia mogę go rozgrzać do 300 stopni i wszystko ładnie odchodzi pod metalową szczotką, w węglowym trochę to będzie upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbert Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Zawsze grilluje bezpośrednio na ruszcie - jedyny wyjątek to kaszanka na tackach. Niczym nie smaruje rusztu. Do warzyw i pieczywa mam specjalne patelnie. Bezpośrednio na ogniu piekę tylko kiełbaski, reszta to grillowanie pośrednie przy zamkniętej pokrywie. Myje po skończonej imprezie specjalnymi blaszkami i na koniec druciakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrus Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 W dniu 7.05.2022 o 11:08, sherif napisał: Świeże, bo się palą po jakimś czasie. IMO to lepsze rozwiązanie niż popalony i brudny ruszt . Tłuszcz też tak nie kapie bezpośrednio w żar jak przy ruszcie. Czytałem jakiś artykuł że nie powinno się grillować na aluminium ponieważ w temperaturze 200-250 przechodzi na potrawę i później jest spożywane przez człowieka. Norma dziennego spożycia jest bardzo mała - 1mg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Godzinę temu, Piotrus napisał: Czytałem jakiś artykuł że nie powinno się grillować na aluminium ponieważ w temperaturze 200-250 przechodzi na potrawę i później jest spożywane przez człowieka. Norma dziennego spożycia jest bardzo mała - 1mg W tych artykułach w każdym inaczej piszą. Kiedyś czytałem, że ruszt jest nie zdrowy jak z mięsa kapie tłuszcz bezpośrednio w żar bo się substancje toksyczne wydzielają plus podsycają ogień. W tym art polecali tacki . W innym odwrotnie. Ja używam, wtedy tłuszcz nie leci bezpośrednio w żar, nie jara się. Tacki oczywiście trzeba zmienić po jakimś czasie bo jak się nagrzeje a jest tłuszcz to zaczyna się palić. Na tackach też super robi się warzywa, nie przyklejają się i nie wpadają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marko33 Napisano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 W tych artykułach w każdym inaczej piszą. Kiedyś czytałem, że ruszt jest nie zdrowy jak z mięsa kapie tłuszcz bezpośrednio w żar bo się substancje toksyczne wydzielają plus podsycają ogień. W tym art polecali tacki . W innym odwrotnie. Ja używam, wtedy tłuszcz nie leci bezpośrednio w żar, nie jara się. Tacki oczywiście trzeba zmienić po jakimś czasie bo jak się nagrzeje a jest tłuszcz to zaczyna się palić. Na tackach też super robi się warzywa, nie przyklejają się i nie wpadają.Pierwsze grillowanie na nowym grilluPozostałem przy tackach - wygoda i zachowanie grilla w czystości Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielaPL Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 16 godzin temu, sherif napisał: W tych artykułach w każdym inaczej piszą. Kiedyś czytałem, że ruszt jest nie zdrowy jak z mięsa kapie tłuszcz bezpośrednio w żar bo się substancje toksyczne wydzielają plus podsycają ogień. W tym art polecali tacki . W innym odwrotnie. ze strony broilkinga https://www.broilking.pl/blog/czy-grillowac-na-tackach-aluminiowych "Natomiast, w przypadku grili węglowych warto zastanowić się czy rak ze smacznej potrawy bez tacki jest straszniejszy od raka, którego zapewni nam tacka aluminiowa" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 11 godzin temu, Marko33 napisał: Pierwsze grillowanie na nowym grillu Chyba mam identyczny .. z otwieraczem do butelek. Ten ruszt wyżej przydaje się do podgrzewania lub jako "odstawczy" 2 godziny temu, bielaPL napisał: ze strony broilkinga https://www.broilking.pl/blog/czy-grillowac-na-tackach-aluminiowych "Natomiast, w przypadku grili węglowych warto zastanowić się czy rak ze smacznej potrawy bez tacki jest straszniejszy od raka, którego zapewni nam tacka aluminiowa" Dokładnie. Najzdrowiej gotowane mięso jeść . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yack Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 20 minut temu, sherif napisał: Dokładnie. Najzdrowiej gotowane mięso jeść . Podobno najzdrowiej to mięsa nie jeść. A najsmaczniej chyba jednak bez tacki. I najbardziej ekonomicznie. I tłuszcz wylatuje. Chociaż na tacce to można piwkiem podlać i się trochę w nim bardziej pomoczy niż bez. Chyba nie ma jednego słusznego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.