Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG w silniku 1.4 8V kombi --- wasze opinie

Featured Replies

Napisano

witam

Zastanawiam sie nad założeniem inst.gazowej w silniku 1.4i 8V kombi.Jak myslicie jak to bedzie chodziło,jakie spalanie itp.

Bardzo prosze o Wasze opinie i sugestie.

Pozdrawiam

Napisano

Mam ten sam problem z htb confused.gif Autko pali mi średnio 6-6,5 litra 95PB i nie wiem czy jest sens zakładania instalacji do autka z przebiegiem 210kkm??

Napisano

> w silniku 1.4i 8V kombi.Jak myslicie jak to bedzie chodziło

Moim zdaniem porażka.....

Napisano

> witam

> Zastanawiam sie nad założeniem inst.gazowej w silniku 1.4i 8V

> kombi.

ten silnik do tej budy to już jest mało, a LPG jak wiadomo mocy nie dodaje

trzeba się liczyć, że spalanie na LPG może się kształtować na poziomie minimum 9 l/100km (tak szacuję, no chyba że "miętko" będziesz jeździł) + dodatkowe koszty (montaż, przegląd, regulacje, częstsze wymiany części itp) no i teraz pytanie, ile jeździsz (i jak długo jesteś w stanie taką jazdę wytrzymać)

wg mnie jeżeli robisz poniżej 3000km miesięcznie, to LPG nie ma większego sensu

ale Ty policz sobie dokładnie, w necie jest sporo kalkulatorów opłacalności LPG

jeżeli Twój silnik jest z 1-punktowyn wtryskiem, to bardzo dobrze współpracuje z instalką gazową - to tak, żeby nie było, że same wady zeby.GIF

Napisano

Dokladnie dzis stuknelo mi pierwsze 4kkm w zakupionej astrze, ktora miala od 179kkm instalacje gazowa. Teraz ma ok 214kkm...i powiem ze pomimo iz to autko nie jest rakieta- w koncu 60 kucy to nie tak duzo to:

-spala mi 6,5 w trasie i 10 w miescie..a GD korki to bywaja dosc duze wpysk.gif

-na noPB nie wiem ile hmm.gif

-da sie tym spokojnie w trasie wyprzedzac...bynajmniej ja nie mam problemow...moze nauczylo mnie tego cc700 biglaugh.gif

-koszt utrzymania autka naprawde niski..te czesci jednak sa taniutkie waytogo.gif A i do gazu nie kosztuja wiele grinser006.gif

Tak wiec ja widze w tym wiecej plusow niz minusow...i dlatego zakupilem autko z instalka...Sa i tacy co maja w cc700 gaz waytogo.gif A roznica do astry od cc jest jednak ogromna brawo.gif

Napisano

Moim zdaniem nie ma się co zastanawiać. Załóż sobie najlepiej gaz II generacji - ja takowy posiadam i (odpukać) nie sprawia żadnych problemów. Nawet jeżeli jeździsz niewiele to po założeniu gazu będziesz mógł za te same pieniądze zrobić dwa razy więcej km. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dwa ostatnie osty podniosły mnie na duchu :-)

Wiem ze ten silnik jest za mały do budy,ale kupujac takie auto z tym silnikiem kierowałem sie ekonomika(nie mam zbyt duzych znizek w OC i AC wiec maly silnik).Da się jezdzic.To prawda czesci nie sa drogie.Czy trzeba cos zmieniac majac inst.gaz. np.specjalne świece ,inny olej ?--- obecnie leje Lotos półsyntetyk 10W40 itd.)Nogi też nie mam ciężkiej,raczej jestem spokojnym kierowcą z reszta po tych naszych drogach (a w szczególnośći łódzkie,gdzie szyny tramwajowe wystaja na 4cm nad asfalt)

A jak wyglada sprawa z ubezpieczeniem OC i AC czy jest przez to droższe ?

Napisano

Jeszcze będziesz żałował frown.gif

Nie bądź mądry po szkodzie.

Napisano

Nie wiem z czego wynika podejscie wielu ludzi ze "gaz to złooo" hmm.gif Moze mieli faktycznie jakies spore i niemile doswiadczenia na tym polu...ale rownie dobrze mozna polemizowac miedzy wyzszscia benz. nad dieslem cfaniaczek.gif...Ja wychodze z zalozenia ze nie ma sensu przedstwiac wyzszosci jedego napedu nad drugim....owszem gaz jest niby najbardziej "szkodliwy" dla silnika, obniza moc auta, "kaze" bardziej dbac o silnik...ale sa i tez jego zalety jak cena!..jesli ktos ma spokojny tryb jazdy i nie paluje autka...ja bynajmniej tak jezdze waytogo.gifdrive.gif to uwazam iz gaz jest dobrym roziwazaniem..nawet w 60konnym silniku...jesli chodzi o ekonomike to uwazam ze gaz jest w podejsciu dlugoterminowym lepszym wyjsciem niz benzyna waytogo.gif No ale jesli ktos zaklada ze auto ma zrobic min 500kkm to moze i gaz nie jest dla niego...ja gaz zachwalam i goraco polecam cool.gif

Napisano

> Jeszcze będziesz żałował

> Nie bądź mądry po szkodzie.

Dokładnie tak, silnik 1.4 60KM w gazie bedzie strasznie mulił w stosunku do benzyny. Znajomy zrobił tak w Renault 19 1.4i i teraz troszkę żałuje, bo dynamiki nie ma żadnej w tym autku .

Napisano

Ale jesli ktos zaklada gaz to chyba dla oszczednosci a nie dla podniesienia mocy? Od poczatku wiadomo ze gaz obniza moc...ile % to nie wiem...wiec nie uwierze ze nie bral tego pod uwage przy zakladaniu instalacji? cfaniaczek.gif Nie mam sie zamiaru z nikim klocic , gdyz kazdy moze miec swoje zdanie na ten temat...

A tak off topic to jak bardzo mozna okreslic ze autko sie mu zrobilo mulowate? Chodzi o ruszanie spod swiatel na miescie, wyprzedzanie w trasie?...bo ja np ani z jednym ani drugim nie mam problemow.... cool.gif

Napisano

swoja droga dawno temu widzialem chyba w auto swiecie tescik astry na mono z gazem i bez (wykresy z hamownii). było to jedyne auto, dla ktorego moc i moment nie ulegly zmianie, a nawet z gazem wykres byl lagodniejszy (w kilku miejscach na korzysc gazu). silniki 1.4 i 1.6 w oplu i np. 1.4 energy w renault sa raczej bardzo ok na gazie - moje dosw., jezeli o 1.4 60 km opla mozna to w ogole powiedziec wink.gif kumpel ma w corsie 1.2 45 km ale tu juz zdecydowanie za malo potencjalu - ok. 18 sek. do 100km/h

Napisano

Zakupiłem autko z LPG i w cale tego nie żałuje. Owszem należało instalkę doprowadzić do porządku bo była już w aucie jakiś czas i nikt do niej nie zaglądał (zresztą jak do reszty rzeczy) ale teraz jeśli chodzi o ekonomię jestem do przodu. Poza tym może trudno w to uwierzyć ale przy tym silniku nie odczuwam wyrażnego spadku mocy, moim zdaniem kwestia gazownika który serwisuje

Napisano

> Dokładnie tak, silnik 1.4 60KM w gazie bedzie strasznie mulił w

> stosunku do benzyny. Znajomy zrobił tak w Renault 19 1.4i i

> teraz troszkę żałuje, bo dynamiki nie ma żadnej w tym autku .

mulenie może być przy wielopunkcie - duże zawężenie przekroju dolotu, ale na monowtrysku nie ma praktycznie różnicy - przynajmniej w moim "bolidzie" wink.gif

Napisano

> Dwa ostatnie osty podniosły mnie na duchu :-)

to dolicz jeszcze mój grinser006.gif

ja jestem bardzo zadowolony z lpg - koszt 100km to niecałe 20zł (miasto) poza miastem można zejść spokojnie do 15zł.

nie powiem, że nic nie grzebie przy instalce, ale nie jest to jakiś problem, a koszty praktycznie zerowe - jakiś filterek

od 3 lat właściwe leje gaz, raz wymieniłem wspomniany filterek, teraz musiałem wymienić trójniki na wężach (12zł), czasem zrobię profilaktycznie regulację i spuszczam olej z parownika.

> Czy trzeba cos zmieniac majac inst.gaz. np.specjalne

> świece ,inny olej ?--- obecnie leje Lotos półsyntetyk 10W40 itd.)

nic, jak masz sprawny układ elektryczny (świece, kable itd) - ja zmieniam wszystko zgodnie z instrukcją tzn świece co 60kkm

a kable profilaktycznie wymieniłem po 7latach i 160kkm

olej lej ten sam, ja mam obecnie mobila półsynetyk, wcześniej synetetyk

nie wierz w jakieś specjalne produkty do gazu (świece, oleje)

> Nogi też nie mam ciężkiej,raczej jestem spokojnym kierowcą

> z reszta po tych naszych drogach (a w szczególnośći

> łódzkie,gdzie szyny tramwajowe wystaja na 4cm nad asfalt)

co do spalania - minimum to 7-8L - spokojna trasa

autostrada 9L

miasto 10-11L (krk spore korki)

> A jak wyglada sprawa z ubezpieczeniem OC i AC czy jest przez to

> droższe ?

oc nie, a przy ac niby pytają o lpg, ale czy to wpływa na cenę niewiem.gif

moja astra zrobiła 160kkm na lpg (na liczniku ma 190kkm)

jest cały czas w jednym domu - więc wiem co było robione

i wiem, że z gazem problemów większych nie było.

Silniki opla "lubią" gazik, więc jeżeli tylko jeździsz na tyle żeby instalka się zwróciła ...

Napisano

> swoja droga dawno temu widzialem chyba w auto swiecie tescik astry na

> mono z gazem i bez (wykresy z hamownii). było to jedyne auto,

> dla ktorego moc i moment nie ulegly zmianie, a nawet z gazem

> wykres byl lagodniejszy (w kilku miejscach na korzysc gazu).

> silniki 1.4 i 1.6 w oplu i np. 1.4 energy w renault sa raczej

> bardzo ok na gazie - moje dosw., jezeli o 1.4 60 km opla mozna

> to w ogole powiedziec kumpel ma w corsie 1.2 45 km ale tu juz

> zdecydowanie za malo potencjalu - ok. 18 sek. do 100km/h

Ja sie hamowalem swoja astra jeszcze u Goduli na benzynie i na gazie po przejechaniu 50kkm kilometrow od czasumontazu i wyniki nie byly takie zle. Na benzynie bylo 72KM, na gazie 69, co przy przebiegu samochodu okolo 190kkm mozna uznac za wynik bardzo pozytywny. Z pamieci teraz nie przypomne sobie jak ksztaltowal sie wykres momentu, ale roznice takze nei byly duze.

Tak wiec, jesli jezdzisz duzo to zdecydowanie zakladaj - ja juz zrobilem na gazie 80kkm w ciagu 2 lat i jestem bardzo zadwolony. Instalacja Bedini, silnik jak w podpisie.

Napisano
  • Autor

> to dolicz jeszcze mój

> ja jestem bardzo zadowolony z lpg - koszt 100km to niecałe 20zł

> (miasto) poza miastem można zejść spokojnie do 15zł.

> nie powiem, że nic nie grzebie przy instalce, ale nie jest to jakiś

> problem, a koszty praktycznie zerowe - jakiś filterek

> od 3 lat właściwe leje gaz, raz wymieniłem wspomniany filterek, teraz

> musiałem wymienić trójniki na wężach (12zł), czasem zrobię

> profilaktycznie regulację i spuszczam olej z parownika.

> nic, jak masz sprawny układ elektryczny (świece, kable itd) - ja

> zmieniam wszystko zgodnie z instrukcją tzn świece co 60kkm

> a kable profilaktycznie wymieniłem po 7latach i 160kkm

> olej lej ten sam, ja mam obecnie mobila półsynetyk, wcześniej

> synetetyk

> nie wierz w jakieś specjalne produkty do gazu (świece, oleje)

> co do spalania - minimum to 7-8L - spokojna trasa

> autostrada 9L

> miasto 10-11L (krk spore korki)

> oc nie, a przy ac niby pytają o lpg, ale czy to wpływa na cenę

> moja astra zrobiła 160kkm na lpg (na liczniku ma 190kkm)

> jest cały czas w jednym domu - więc wiem co było robione

> i wiem, że z gazem problemów większych nie było.

> Silniki opla "lubią" gazik, więc jeżeli tylko jeździsz na tyle żeby

> instalka się zwróciła ...

Właśnie na taka opinię czekałem.Też słyszałem ze silniki oplowskie na jednopunktowym wtrysku "lubią" gazowanie.Kolega zagazował sedana (8V) i wg niego silnik był bardziej elastyczny,mało tego jakos lepiej chodził.Mówię o spokojnej jeżdzie,tym bardziej ze to nie sa auta z silnikami rodem wziete z filmu "szybcy i wściekli".Moja astra ma przejechane 163 tyś i zamierzam nia jeszcze pojezdzic jakies 2-3lata.No chyba ze trafie 6 w totka smile.gif Widze ze kolega Koonrad chwali sobie LPG w kombiaku z takim samym silnikiem co ja.Dziekuje za opinie.

Pozdrawiam

Napisano

Jaka bedziesz jezdził nim do trupa to przemysl,ale ja w swoim 1,6 16v napewno niezałoże bo za stare auto.A po drugie az tak PB nie jest drogie raptem robie 8 tys km na rok .Wole odłozyc juz na choćby nowsze,bo tykac z wiekowe auto to bezsensu .

Ze starego nowego niezrobisz zlosnik.gif

-----------

Astra F 94/95r

1,6 16V Hb

164kkm

Napisano

> Właśnie na taka opinię czekałem.Też słyszałem ze silniki oplowskie na

> jednopunktowym wtrysku "lubią" gazowanie.Kolega zagazował sedana

> (8V) i wg niego silnik był bardziej elastyczny,mało tego jakos

> lepiej chodził.

taka jest opinia i chyba dużo w tym prawdy wink.gif

mnie też się wydaje że lepiej jeździ na gazie, ale wynika to chyba z pogorszenia warunków jazdy na noPB (stare paliwo, zastany/zasyfiony wtryskiwacz, komp który łapie głupoty itp)

> Mówię o spokojnej jeżdzie,tym bardziej ze to nie

> sa auta z silnikami rodem wziete z filmu "szybcy i

> wściekli".

dokładnie do turlania wystarczy wink.gif

> Moja astra ma przejechane 163 tyś i zamierzam nia

> jeszcze pojezdzic jakies 2-3lata.No chyba ze trafie 6 w totka

> Widze ze kolega Koonrad chwali sobie LPG w kombiaku z takim

> samym silnikiem co ja.Dziekuje za opinie.

chyba nie ma znaczenia, czy to kombi czy inne nadwozie

ważne żeby silnik był jak najprostszy (mono, 8V)

choć i te bardziej zaawansowanie daja rade na IIgen

ważne żeby instalka była prawidłowo założona i nie ma co oszczędzać 100-200zł robiąc byle taniej

jak będziesz zakładał zbiornik w koło, to weź większy

tzn 34/35L wchodzi z luzem, ale wtedy tankujesz niecałe 30L

a można wcisnąć taki który zatankujesz 35L - tylko blacha która jest nad kołem będzie trochę odstawać

> Pozdrawiam

również pozdr

Napisano

jak dla mnie to troche mulowaty i zaluje ze nie szukalem troche mocniejszego silnika jak kupowalem ale z jazdy na gazie w korkach jestem dosc zadowolony. Trasa tez milutko jak sie czlowiek rozpedzi. Problem pojawia sie przy wyprzedzaniu tutaj troche brakuje pod butem.

z punktu widzenia mechaniki i zuzycia silnika (wyplukiwania itd) nie bede sie wypowaidal bo mam dopiero 20kkm (ogolny 170 kkm) i po prostu sie nie znam :-)

Napisano

Mój benzyny palił 7 litrów, gazu pali 8 plus 0,6 do 1 litra (w zime) benzyny. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Faktycznie czasem brakuje troszeczkę mocy (przy tym silniku nawet na benzynie smile.gif ), ale jeśli już bardzo potrzebuję spowrotem te parę kucyków, to naciskam przycisk i jadę na benzynie.

Napisano

Czyli raczej wypowiedzi ludzi ktorzy posiadaja instalacje sa jednoglosne... waytogo.gif a czy w ogole jest ktos kto na gazie faktycznie stracil pieniadze a nie zaoszczedzil? - ale nie chodzi mi ze silnik stracil na dynamice te 4KM grinser006.gif

Ja powiem krotko...Dla ElPiDżi mowimy TAK zlosnik.gif

Napisano

> Czyli raczej wypowiedzi ludzi ktorzy posiadaja instalacje sa

> jednoglosne... a czy w ogole jest ktos kto na gazie faktycznie

> stracil pieniadze a nie zaoszczedzil?

znam takiego - wsadził instalkę do golfa (gti 2.0) za 1.6kzł

po czym sprzedał za niecałe pół roku auto,

bo dużo paliło grinser006.gif

Napisano

> Czyli raczej wypowiedzi ludzi ktorzy posiadaja instalacje sa

> jednoglosne...

A słyszałeś kiedyś aby ktoś powiedział: "Moja żona/dziewczyna jest brzydka, głupia, nie umie gotować i jest kiepska w łóżku"? grinser006.gif

Nikt Ci nie napisze, że wywalił x tysięcy złotych i żałuje. Można ich kroić a bądą mówić, że auto stało się dynamiczniejsze, zrywniejsze, lepiej się wyprzedza, kilka koników przybyło i tym podobne bzdety... smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> A słyszałeś kiedyś aby ktoś powiedział: "Moja żona/dziewczyna jest

> brzydka, głupia, nie umie gotować i jest kiepska w łóżku"?

Nom..Al Bundy tak chyba mawial o swojej rudej wpysk.gif Tylko ze ona chyba w lozku byla ta dominujaca strona hahaha.gif A jesli chodzi o gaz...to kazdy ma swoje zdanie...mi sie gaz podoba i nim na razie bede jezdzil..ale kiedys w przyszlosci to chyba wybiore jakiegos diesla waytogo.gif

Napisano

Podam swój przykład-ocenisz sam. Tyle ,że buda HB.

spala w mieście i na trasie ok. 120 km/h - ok.8-8.5 max LPG.

jak jeździłem delikatniej to ok 7.5 l

Jak gazman Ci dobrze skonfiguruje instalkę to nie ma się co spodziewać żadnych problemów. Częstsze wymiany? czego? przewody(90 pln)i tak wymieniam co jakieś 20-30kkm ,świece (40 pln) filtr gazu ? 5 pln smile.gif.Jedna rzecz mi się przypomniała - po założeniu LPG szybko mi padła 13 letnia lambda. nowa 70 pln.

Auto toczy się tanio ,max 170 (licznikowe -oczywiście) daje radę ale dłuuuuuugo to robi ,przyśpiesza nie najgorzej -tzn. nie blokuję skrzyżowań smile.gif. Różnicy w przyśpieszaniu -znaczy powolnym rozpędzaniu na LPG/noPb nie odczuwam.

Oczywiście ,mój optymizm wynika z tego ,ze przesiadłem się z 126p/cinquecento... smile.gif

jestem zadowolony i zrobiłbym to jeszcze raz.

Jak masz dobrego gazmana- nie widzę przeszkód.

Teraz 100 km kosztuje mnie ok14-15 pln (koszt LPG).

Ale do wyścigów z nią nie startuj.:)

pozdrawiam

massud

Napisano

> podobne bzdety...

Bzdetem jest płacenie 40 PLN za jazdę 100 km autostradą na benzynie. Na gazie wyjdzie góra 22 PLN. zlosnik.gif

Każdy płaci tyle ile lubi zlosnik.gif

Gaz jest OK, jak się go dobrze założy i dba nieco.

Reszta to bujdy na resorach. Moja krówka ma prawie 100 tys na gazie i było ZERO problemów z powodu gazu clown.gif

Napisano

> Bzdetem jest płacenie 40 PLN za jazdę 100 km autostradą na benzynie.

Zwróć uwagę, że w żadnym miejscu nie odnoszę się do ekonomii ani nie wypowiadam się na temat oszczędności złotówek, bo sprawa jest oczywista i bezdyskusyjna jak to, ze Ziemia jest okrągła. Ciągle mi chodzi o posty, jak to autko po zagazowaniu zrobiło się super-hiper maszyną co zwija asfalt... wink.gif

Posty typu: "zagazowałm i nie widzę różnicy" jeszcze rozumiem, bo jak ktoś miał zmulone auto na benzynie to i różnicy nie zauważa wink.gif

Pozdroofka

Napisano

litosci. jezeli mowimy o 1.4 i 1.6 na monowtrysku ... a takie mam wrazenie - to mniejsza moc (gdyby zjawisko mialo miejsce w rzeczywistosci) nie ma praktycznego znaczenia.

kto pamieta ile ma astra f 1.4 do 100km/h? 16-17sek??

ja przesiadlem sie do 1.6 z clio 1.4 energy (11.2sek) i mialem wrazenie, ze to koniec swiata... w rzeczywistosci w PL ludzie jezdza w taki sposob, ze zwykle to ja jestem wsciekly na jakas zakale z przodu passed_out.gif((

wiec jesli nawet mam ok. 14 sek. to +/-1 nie ma znaczenia. no chyba, ze ktos mial aspiracje startowac na 1/4 mili wink.gif))))

podsumowujac - moja astra nie widzi roznicy ... a jak kogos gaz boli to niech nie zaklada.

Napisano
  • Autor

> to niech nie zaklada.

Panowie klamka zapadła.Dzis zakładam jednak gaz.Jak bedzie --zobaczymy,ale dzieki Wam i rozeznaniu sie wsród znajomych zdecydowałem ze założe.Po kilku "opróżnionych" bakach odpowiem jak się jezdzi.Mam nadzieje ze nie bede żałował.

Dziekuje za Wasza opinię.

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

> No ale jesli ktos zaklada ze auto

> ma zrobic min 500kkm to moze i gaz nie jest dla niego...ja gaz

> zachwalam i goraco polecam

Ale przecież jakby co, to można wymienić silnik. Nie jest to aż taki duży wydatek, ani problem.

Tyle, że prawdą jest, ze z LPG trzeba uważniej serwisować auto, wymiana świec, filtrów, okresowe przeglądy i regulacja to podstawa. Ja nie bałem się zakładać LPG przy 182 kkm i teraz mam 201 kkm i wszystko śmiga jak należy. Wczoraj byłem na drugim większym przeglądzie instalki, wymienione zostały świece, filtr gazu, filtr powietrza, sprawdzona instalacja pod względem szczelnosci, delikatnie wzbogacona mieszanka, wszystko co prawda za 160 zł., no ale cóż - oszczędna jazda też kosztuje smile.gif

Ogólnie jestem zadowolony i autorowi wątku polecam, jesli uważa, że ewentualna delikatna strata mocy i mniej miejsca w bagazniku to dla niego nie problem.

Ważna sprawa - wybrać solidny i sprawdzony warsztat montujacy LPG, warto też dać 100, czy 200 zł więcej, ale niech bedzie to zrobione przez profesjonalistów.

Napisano

> witam

> kombi.Jak myslicie jak to bedzie chodziło,jakie spalanie itp.

> Bardzo prosze o Wasze opinie i sugestie.

> Pozdrawiam

Widzę, że Kolega z Łodzi, więc polecam zakład GABI Auto Serwis na ul. Polnej 7 - tam montowali mi instalkę II gen Landi Renzo, polecam i Stefanowski NAGAZ - podobno lider w instalacjach w regionie łódzkim.

Jak szukałem, to te dwa zakłady miały najlepszą opinię w Łodzi i regionie.

Zadzwoń, zapytaj gdzie taniej i co będziesz miał za tą kwotę, jaki zbiornik itp.

Do kombiaka wchodzi ponoć maksymalny zbiornik 34 L ze względu na metalową klapę koła zapasowego, bo o zbiorniku tam montowanym piszę smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Posty typu: "zagazowałm i nie widzę różnicy" jeszcze rozumiem, bo jak

> ktoś miał zmulone auto na benzynie to i różnicy nie zauważa

Jadąc z pedałem w podłodze na autobahnie różnicy nie ma zlosnik.gif

Oprócz wydatków zlosnik.gif

W mieście to już kompletnie bez znaczenia - do toczenia się na jedynce gaz w sam raz clown.gif

Napisano

dziś kupiłem taką asterkę.

i powiem że jednak felicja pick up lepiej śmigała grinser006.gif

ale to też da radę sie toczyć. jak na razie nie musiałem wysiadać pchać żeby wjechać pod górkę.

mam nadzieję że koszta będą minimalne grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.