Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powiew klasy wyższej.

Featured Replies

Napisano

Punciak został doposażony w przenośny system nawigacji GPS, do tego wgrałem automapę Polski i Warszawy cool.gif

No bajer jak dla mnie rewelka, polecam serdecznie wszystkim. zlosnik.gifok.gif

273198320-1.jpg

273198320-2.jpg

Napisano
  • Autor

> No bajer jak dla mnie rewelka, polecam serdecznie wszystkim.

Nie mam drobnych.... zlosnik2.gif

Napisano

fajna zabawka . ile takie cudo $$ ?

Napisano

Dobrze, że mieszkam w mieście o średnicy 10km. Jestem bardzo szczęsliwy biglaugh.gif

Napisano

> Punciak został doposażony w przenośny system nawigacji GPS, do tego

> wgrałem automapę Polski i Warszawy

To już jesteś trzeci na kąciku punto, super sprawa nie ?

Napisano
  • Autor

> fajna zabawka . ile takie cudo $$ ?

Troszkę jest, ale imho naprawde warto.

Żeby skompletowac taki bajer potrzebujemy urządenia klasy PDA (pocket PC) najlepiej z wbudowanym odpiornikiem GPS, oraz map.

Koszty przedstawiają się następująco:

PDA z GPS: 1399, mapy Polska:329, Warszawa: 129, do tego jeszcze uchwyt do samochodu:49zł

Cały zestaw 1906 zł, czyli połowa tego, co w ASO, a zestaw jest przenośny, więc można go z powodzeniam zabrac na rower, i nie zgubiś się np w lesie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To już jesteś trzeci na kąciku punto, super sprawa nie ?

No rewelacja, wczoraj pół nocy jeździłem bez celu, wsłuchując się w prowadzący mnie kobiecy głos brawo.gif

I wiem też już, że mi prędkościomierz przekłamuje 8km/h smile.gif

Napisano

> No rewelacja, wczoraj pół nocy jeździłem bez celu, wsłuchując się w

> prowadzący mnie kobiecy głos

To trzeba było dać znać to razem byśmy pojeździli smile.gif też tak lubię palacz.gif

> I wiem też już, że mi prędkościomierz przekłamuje 8km/h

Na początku zaraz po zakupie też tak jeździłem nocami żeby lepiej poznać wszystkie funkcje nawigacji, mój licznik przekłamuje o 8 % i jak jadę 100 km/h to licznik pokazuje mi już 108 km/h.

Napisano

fajne, cena tez fajna, a ostatnio wydalem kase na inna zabawke zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

dzieki za wyjasnienie, a co do map, to kazdego miasta trzeba osobno kupowac, czy jak juz sie ma mape Polski to tam sa mapy poszczegolnych miast, ostatnio na TVN Turbo wspominali o GPS-ie ze tam jest 17 miast polski + miasta GOP (czyli + ok 31 miast), oczywiscie to plany dosc szczegółowe

Napisano

> Dobrze, że mieszkam w mieście o średnicy 10km. Jestem bardzo

> szczęsliwy

I pewno dlatego ulice sa takie waskie i 50% z nich to jednokierunkowe... zlosnik.gif Kiedys mialem ogromne trudnosci z odnalezieniem sie w tym miescie ale ostatnio czesto bywalem to sie juz nie gubie biglaugh.gifhahaha.gif

Napisano

teraz to już się nie zgubisz smile.gif

Napisano

czy w palnach jest zabudowanie tego w kokpicie , mam nadzieje bo tak to wyglda to jak notes z poczatku lat 90 :-))) hahhah spineyes.gif

Napisano

> Koszty przedstawiają się następująco:

> PDA z GPS: 1399, mapy Polska:329, Warszawa: 129, do tego jeszcze

> uchwyt do samochodu:49zł

Ja ostatnio zaczalem sie rozgladac za jakimis GPS typu GARMIN. Lepszy taki PDA czy inny?

Napisano

Ładnie, ciekawe czy jest opcja namierzania delikwenta przez jego serce.gifwink.gif

Napisano

O ja cie ...... zlosnik.gif Mam to zaliczyc do tuningu wewnetrzengo ??? Myslalem ze zbierasz kase na nowe autko a chyba szybko nie roztaniesz sie z punciawka w takim razie smile.gif ??

Napisano

nie dość że szybki to jeszcze dokładny hahaha.gif dobrze wiedzieć że jeszcze . u ciebie została smirk.gif

Napisano

to teraz napisz jak z dokladnoscia tzn. czy zdajac sie na glos lektora dojedzie sie tamj gdzie sie chce ?

Napisano

Widzę, że też Delta 300 GPS biglaugh.gif - tak jak u mnie waytogo.gif

A gdzie kabelek od zasilania? busted.gif

Napisano

273198320-1.jpg

icon_eek.gif

Świetna zabawka.

Czy to ma dokładne mapki czy nie za bardzo ?

.

Napisano

> Świetna zabawka.

> Czy to ma dokładne mapki czy nie za bardzo ?

Mapa Polski: KLIK, -> Mapy -> Mapa kraju.

Mapy miast: KLIK, -> Mapy -> Plany miast.

busted.gif

Napisano

> Mapa Polski: KLIK, -

> Mapy miast: KLIK, -

Zajefajna sprawa. smile.gif

Tez chce coś takiego. hehe.gif

.

Napisano

Ho ho

Ja tu zbieram na okno w domu, a kolega se GPS kupuje wink.gif

Nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie... wink.gif

Napisano

noooo fajna zabawka

teraz smiało możesz do Tychów w odwiedziny przyjechac i nie martwic sie ze sie zgubisz grinser006.gif

Napisano

> Troszkę jest, ale imho naprawde warto.

Ale zes newsa zapuscil, zachorowalem teraz powaznie na takie cacko... napisz jeszcze, ze mozna dograc mapy fotoradarow, wykrywacz suszarek i kupuje go w najblizszym tygodniu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> dzieki za wyjasnienie, a co do map, to kazdego miasta trzeba osobno

> kupowac, czy jak juz sie ma mape Polski to tam sa mapy

> poszczegolnych miast, ostatnio na TVN Turbo wspominali o GPS-ie

> ze tam jest 17 miast polski + miasta GOP (czyli + ok 31 miast),

> oczywiscie to plany dosc szczegółowe

Sprawa wygląda tak:

Kupując mapę Polski automatycznie masz na niej mapy miast, jednak są to mapy mało dokładne (sa tylko główne drogi) taka mapka ma na celu jedynie pomóc w przeprawieniu się przez miasto.

Natomisat mapka konkretnego miasta jest bardzo dokłądna, sa wszystie domy razem z numerami, większość dróg lokalnych, osiedlowych, stacje benz, banki, i dużo więcej...

Napisano
  • Autor

> to teraz napisz jak z dokladnoscia tzn. czy zdajac sie na glos

> lektora dojedzie sie tamj gdzie sie chce ?

Śmiało mogę powiedzieć, że tak ok.gif

Napisano
  • Autor

> czy w palnach jest zabudowanie tego w kokpicie , mam nadzieje bo tak

> to wyglda to jak notes z poczatku lat 90 :-))) hahhah

Specjallnie kupiłem GPS'a przenośnego, żeby uniknąć zabudowy.

GPS przejdzie do następnego autka, a w razie potrzeby bedzie na rower, bądź na piesza wycieczkę cool.gif

Napisano
  • Autor

> Ja ostatnio zaczalem sie rozgladac za jakimis GPS typu GARMIN. Lepszy

> taki PDA czy inny?

Nie mam pojęcia, mi polecili PDA, trzeba poszperać w necie.

Napisano
  • Autor

> O ja cie ...... Mam to zaliczyc do tuningu wewnetrzengo ???

> Myslalem ze zbierasz kase na nowe autko a chyba szybko nie

> roztaniesz sie z punciawka w takim razie ??

Część kasy na nowe mam odłożoną, tylko punciak cos za bardzo się nie chce sprzedać, trzeba będzie chyba radykalnie obciąć cenę frown.gif

Napisano

> Część kasy na nowe mam odłożoną, tylko punciak cos za bardzo się nie

> chce sprzedać, trzeba będzie chyba radykalnie obciąć cenę

Nie sprzedawaj przeciez mial zostac w rodzinie tak mnie zapewniales szkoda pracy i kasy.

Napisano

> Ja ostatnio zaczalem sie rozgladac za jakimis GPS typu GARMIN. Lepszy

> taki PDA czy inny?

Do czego to ma być? hmm.gif Jeśli głównie na piesze wycieczki, rower, itd., a do samochodu dporadycznie - to zdecydowanie jakiś Garmin. biglaugh.gif Jeśli natomiast ma to służyć wyłącznie lub głównie do nawigacji w aucie - i głównie po Polsce - to wyboru w tej chwili nie ma żadnego: PDA z GPS i AutoMapą albo nic. no.gif

Napisano

Pieszo sie nie wybiram extremalnie, tudziez rowerami. Jak juz mialbym kupowac to do auta, do jazdy po miescie/Polsce, ew. jakis lightowy offroadzik terenowka...

No i po analizie od wczoraj tematu rzeczywiscie opcja Jazwesowa wydaje sie byc najkorzystniejsza...

A powiedzcie mi.. jak w przypadku Automapy - dajmy na to, ze tej XL wyglada sprawa dogrywania wlasnych tras, jak sprawa drog nie asfaltowych. Jakies bezdroza? Cos takiego?

Napisano

> A powiedzcie mi.. jak w przypadku Automapy - dajmy na to, ze tej XL

> wyglada sprawa dogrywania wlasnych tras, jak sprawa drog nie

> asfaltowych. Jakies bezdroza? Cos takiego?

Co rozumiesz przez "dogrywanie własnych tras"? hmm.gif Trasy są generowane dynamicznie w oparciu o mapę - .podajesz punkt końcowy, punkty pośrednie (o ile jest taka potrzeba) i ewentualnie punkt startowy (zwykle start = aktualne wskazanie GPS). Do tego jest kilka dodatkowych parametrów, które wpływają to, jakie trasy proponuje AutoMapa:

273203062-capture.jpg

Raz zdefiniowaną trasę można sobie zapisać w pliku - do wielokrotnego użycia. Można też zapisać ślad GPS do pliku, a potem (np. w domu) przerobić go sobie na trasę waytogo.gif

Jest opcja 4x4 która pozwala na jazdy "przełajowe":

273203062-capture1.jpg

w innym wypadku AutoMapa trzyma się dróg i nawet jeśli podasz jako punkt końcowy jakieś miejsce "w szczerym polu", to będzie nawigować tylko do tego miejsca, gdzie da się najbliżej dojechać drogą - reszta trasy "na przełaj" wyznaczona jest linią przerywaną i tam już nie ma nawigacji/komunikatów głosowych, po prostu widzisz na ekranie przesuwającą się mapę, swoją pozycję i kieruunek jazdy.

Napisano

> Co rozumiesz przez "dogrywanie własnych tras"? Trasy są generowane

Chodi mi to, ze dajmy na to na mapie sa dwie wzdluz idace drogi lesne, nic ich nie laczy wedlug mapy, jednak w realu jest droga laczaca te drogi... czy mozna w jakis sposob zaznaczyc to na mapie, czy jest ona nie edytowalna?

2 sprawa - videoradar... juz pomijam kwestie dogrania gotowej listy (pewnie jest to mozliwe), ale np. sprawdzajac w necie, wiem gdzie na trasie moge spotkac sie takimi obiektami... czy moge sobie dodac na mape jako punkt ostrzegawczy czy cos?

3 sprawa edytowalnosci - chce sobie zaznaczyc szybkie - dom, ciotka, ulubiony pensjonat w gorach... czy mozna zaznaczyc swoje punkty, ktore latwiej pozniej odszukac na mapie?

Napisano
khem khem.. nie taniej kupic atlas?
Napisano

> Chodi mi to, ze dajmy na to na mapie sa dwie wzdluz idace drogi

> lesne, nic ich nie laczy wedlug mapy, jednak w realu jest droga

> laczaca te drogi... czy mozna w jakis sposob zaznaczyc to na

> mapie, czy jest ona nie edytowalna?

Niestety - zgłaszasz to do supportu AutoMapy jako błąd (najlepiej przejeżdżając odcinkiem, który istnieje w realu, a którego nie ma na mapie zapisując ślad GPS do pliku) a potem masz nadzieję że przy następnym upgrade poprawią. biglaugh.gif

> 2 sprawa - videoradar... juz pomijam kwestie dogrania gotowej listy

> (pewnie jest to mozliwe), ale np. sprawdzajac w necie, wiem

> gdzie na trasie moge spotkac sie takimi obiektami... czy moge

> sobie dodac na mape jako punkt ostrzegawczy czy cos?

Można zaznaczyć punkt - czy to wpisując współrzędne, czy adres, czy też wskazując go na mapie, lub najłatwiej - z odczytu GPS, tu, gdzie stoimy biglaugh.gif Punkty grupuje się w kategorie, można im przypisać nazwy i opisy, niestety nie ma takiej kategorii, która zachowywałaby się w taki sposób, by przy zbliżaniu się do punktu AutoMapa sygnalizowała to np. alarmem. frown.gif Jest obietnica, że coś takiego ma się w AM pojawić - i pewnie się pojawi kiedyś, na razie nie ma. Jedyne co Ci zostaje, to zaznaczenie fotoradaru i obserwowanie mapy: w trasie masz z reguły skalę 1cm = 700 m, więc rzucając okiem od czasu do czasu na ekran da się zauważyć taki punkt na drodze. No ale to jest prowizorka - alarm byłby lepszy.

TomTom Navigator 3, którego też używam (z mapami Europy Zachodniej) ma taką funkcjonalność - jest nawet dostępna nakładka z w miarę aktualną listą fotoradarów w DE smile.gif

> 3 sprawa edytowalnosci - chce sobie zaznaczyc szybkie - dom, ciotka,

> ulubiony pensjonat w gorach... czy mozna zaznaczyc swoje punkty,

> ktore latwiej pozniej odszukac na mapie?

Jw. - zaznaczanie punktów to jedna z podstawowych funkcji. Masę punktów masz wbudowanych w mapę (serwisy, bary, stacje benzynowe, hotele, kina, teatry, szpitale, itd.)- ale oczywiście można dodawać swoje waytogo.gif

Napisano

> że przy następnym upgrade poprawią.

Aha... a jak wyglada sprawa upgrade'ow? Kupuje aktualna mape, dobra, dokladna itp. Czy jesli pozniej cos poprawiaja, ulepszaja to upgrade'y sa dla user'ow free? Za jakas doplata? Czy wypuszczaja to jako zupelnie nowa mape i placi sie jak kazdy z ulicy?

No jak aktualnie oceniasz zaawansowanie map? Jaka kupic? Czy kupic jakas ogolnopolska i dogrywac miasta? Czy moze jakas AutomapaXL jest na tyle dokladna, ze ciezko cos lepszego trafic? Czy moze wogole kupic cos innego nie Automapa?

Napisano

> Aha... a jak wyglada sprawa upgrade'ow? Kupuje aktualna mape, dobra,

> dokladna itp. Czy jesli pozniej cos poprawiaja, ulepszaja to

> upgrade'y sa dla user'ow free? Za jakas doplata? Czy wypuszczaja

> to jako zupelnie nowa mape i placi sie jak kazdy z ulicy?

Kupujesz właściwie licencję - mapa na płycie jest z reguły dość stara w porównaniu z aktualną wersją. Po zarejestrowaniu map masz prawo przez rok gratisowo ściągać ze strony producenta wszystkie upgrade'y. Jeśli masz wersję XL, to dodatkowo masz prawo do wszystkich nowo wydanych miast - których jeszcze nie było, gdy kupowałeś AutoMapę.

Poza tym po upływie tego roku masz prawo wykupić abonament na rok następny, co kosztuje 30% ceny mapy.

> No jak aktualnie oceniasz zaawansowanie map? Jaka kupic? Czy kupic

> jakas ogolnopolska i dogrywac miasta? Czy moze jakas AutomapaXL

> jest na tyle dokladna, ze ciezko cos lepszego trafic? Czy moze

> wogole kupic cos innego nie Automapa?

W tej chwili AutoMapa XL w zastosowaniu do nawigacji konkurencji raczej nie ma. Wyszła co prawda mapa Teleatlas na systemy DX Blaupunkta - kompletna beznadzieja jeśli idzie o dokładność. no.gif Z drugiej strony w porównaniu np. do mapy Niemiec z TTN3 AutoMapa za bardzo dokładna nie jest hmm.gif (to, co w AutoMapie XL jest zrobione dla kilkunastu miast, w TTN3 obejmuje praktycznie każdą mieścinę w Niemczech - są dostępne adresy, na planie widać poszczególne posesje, itd.) - tyle że TTN3 obejmuje Polskę jedynie w ramach mapy Major Roads of Europe - czyli jest to mapa f-my Teleatlas, ta sama którą wydał Blaupunkt biglaugh.gif

Co prezentują sobą mapy Teleatlas możesz zobaczyć tu: KLIK. W Polsce nie masz praktycznie w ogóle nazw ulic czy adresów, po stronie niemieckej nawet w niewielkich miejscowościach są numery budynków grinser006.gif. Od tego, co jest po stronie polskiej, AutoMapa jest wielokrotnie dokładniejsza.

Ze strony producenta ( tu) możesz ściągnąć działające demo (obejmuje kawałek Polski), uruchomić na PC i zobaczyć samemu jak to wygląda hmm.gif

Napisano

> Specjallnie kupiłem GPS'a przenośnego, żeby uniknąć zabudowy.

> GPS przejdzie do następnego autka, a w razie potrzeby bedzie na

> rower, bądź na piesza wycieczkę

sadzilem ze mozna abudowac uchwyt w aucie a palm i tak byl by caly cza demeontowal podobnie jak jest teraz :-)

Napisano

> sadzilem ze mozna abudowac uchwyt w aucie

Ale gdzie go "zabudować"? Antena i tak musi przez szybę "widzieć" niebo...

Napisano
  • Autor

> Nie sprzedawaj przeciez mial zostac w rodzinie tak mnie zapewniales

> szkoda pracy i kasy.

Niestety takie życie, muszę sprzedać, ponieważ coraz pilniej potrzebuję czegoś większego crazy.gif

Napisano

Dzieki za wyczerpujace odpowiedzi. Teraz pozostaje odlozyc kase i zakupic to ustrojstwo, bo strasznie sie nan napalilem. A co do samego kupna... gdzie najkorzystniej? Allegro, inne sklepy, moze Media Markt jakis?

No i cos ta demo wersja nie halo... albo ja jestem gapa, albo cos zwalona instalka... sciagnalem, zainstalowalem i nigdzie nie ma pliku do odpalenia :/

Napisano

Najtaniej to Londynie w hinduskich sklepikach niektóre PocketPC taniej nawet o 60% w porównaniu do PL.

Napisano

> Dzieki za wyczerpujace odpowiedzi. Teraz pozostaje odlozyc kase i

> zakupic to ustrojstwo, bo strasznie sie nan napalilem. A co do

> samego kupna... gdzie najkorzystniej? Allegro, inne sklepy, moze

> Media Markt jakis?

Z reguły najlepiej to wypada w jakimś zestawie z palmem - całość kosztuje taniej, niż każdy element osobno. A co do szczegółów - to nie wiem, w internecie jest całkiem sporo ofert waytogo.gif

> No i cos ta demo wersja nie halo... albo ja jestem gapa, albo cos

> zwalona instalka... sciagnalem, zainstalowalem i nigdzie nie ma

> pliku do odpalenia :/

Zapewne ściągnąłeś samą mapę - zestaw map to jedno, a aplikacja to zupełnie co innego, jedno i drugie instaluje się oddzielnie. biglaugh.gif

Napisano

Witam 30.GIF i gratuluję claps.gif

Wtrącę kilka uwag nt użytkowania "jakiejś" tam mapy:

ad warszawy:

- za "Chiny" nie dała sie "sprowokować", żeby poprowadziła Trasą Toruńską - zawsze pchała się w Solidarności nawet jak się ustawiło punkt przy trasie toruńskiej - twardo kręciła do Radzymińskiej.

- Druga ciekawa sprawa - "wspaniały i szybki" skrót - czyli ul.Twarda - zawsze na trasie przejazdu.

ad Polski

- W Piotrkowie kazała nam z 8-ki skakać w prawo z jakiegoś wiaduktu (żedy wjechać na kawałek autostrady). screwy.gif

- W Kłodzku (chyba) poprowadziła nas do ronda drogą, która była ślepa i do ronda nie dochodziła.

- Gdzieś jeszcze w tamtych rejonach - nie byliśmy w stanie na jej podstawie wyjechać z miasteczka - trzeba było "po znakach"

- Jadąc do Karwii poprowadziła nas polną drogą (taką z trawką pośrodku) równolegle do drogi asfaltowej.

- uwielbiam jeszcze takie cudak - lekki zakrę (5 może 10 soptni) - a ta krzyczy "ostro w lewo / prawo"

Z użytkowania tego cuda - do białej gorączki doprowadzał mnie komunikat "szukam sygnału GPS" (czy coś podobnego ) - w chwili kiedy musisz np. wybrać w którą drogę skręcić .

ufff... rozpisałem się. skromny.gif

Oczywiście życze Ci więcej pomocy ze strony GPS niż "przygód"

Napisano

> to nie wiem, w internecie jest całkiem sporo ofert

no bede szukal... a powiedz jeszcze, bo ogladalem prezentacje automapy... bylo cos o korkach, robotach drogowych... czy te dane sa biezace? tzn czy idzie sygnal przez GPS, ze jest gdzies zamknieta ulica czy ze tworzy sie korek czy tylko program ma wpisane, ze o 15 omijac glowne skrzyzowania?

> Zapewne ściągnąłeś samą mapę - zestaw map to jedno, a aplikacja to

> zupełnie co innego, jedno i drugie instaluje się oddzielnie.

no za cholere nie moge znalezc programu na pc... mapy owszem, jakas wersja na PPC (pocker pc?) jest, ale podczas instalacji jak nie ma polaczenia z palm'em to wyrzuca blad i nic wiecej nie widze na ich stronie oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.