Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czyszczenie klimy - samodzielnie czy w serwisie

Featured Replies

Napisano

Witam, na allegro tudzież gdzie indziej można zakupić preparaty do czyszczenia klimatyzacji za 30-40 PLN.

Czy może ktoś wyjaśnić zalety/wady takiego rozwiązania. W serwisach wołają 200-300 i zapewne mają inną technologię.

proszę o wypowiedzi, bo od niedawna mam auto z klimą i przydałoby się go przeczyścić.

Pozdrawiam

ŁŁ

Napisano

> Witam, na allegro tudzież gdzie indziej można zakupić preparaty do

> czyszczenia klimatyzacji za 30-40 PLN.

> Czy może ktoś wyjaśnić zalety/wady takiego rozwiązania. W serwisach

> wołają 200-300 i zapewne mają inną technologię.

Zazwyczaj ta sama technologia.

Służy nie tyle do czyszczenia, co do zabijania grzybków.

Najprościej zapodać obieg wewnętrzny na maksa i zapodać środek tam, gdzie pobiera powietrze wentylator. Potem wyłączyć i poczekać trochę. Wdmuchiwanie w kratki wylotowe niewiele daje - a powyższą metodą rozprowadza się całkiem nieźle.

Napisano

> proszę o wypowiedzi, bo od niedawna mam auto z klimą i przydałoby się

> go przeczyścić.

> Pozdrawiam

> ŁŁ

200-300 zazwyczaj krzyczą za SERWIS klimy - odgrzybienie to tylko (mało istotny zresztą) element tegoż serwisu.

Clou jest tu regeneracja czynnika i dla tejże regeneracji warto, a nawet należy skorzystać z takiegoż serwisu.

Jeśli chodzi o trucie grzybka, to wszelkie tego typu zabawy to i tak półśrodki - capić będzie zawsze, czasem mniej, jak eksploatujesz z głową (suszenie parownika przed finałem jazdy), czasem bardziej (brak takowej możliwości), ale i tak smrodek jest...

Napisano

> go przeczyścić.

200-300 to pewnie razem z nabijaniem klimatyzacji czynnikiem

samo odgrzybianie zapewnie nei kosztuje wiecej jak 50zł

w ASO płaciłem 110zł i to jest pewnie maksymalna cena za tego typu usługę smile.gif

Napisano

> go przeczyścić.

> Pozdrawiam

> ŁŁ

200-300 to nabijanie klimy, a nie odbrzybianie

odgrzybiaja tak samoa jakbys sam to zrobil, uzywaja nawet tych samych preparatow dostepnych w sklepach

Napisano

> go przeczyścić.

> Pozdrawiam

> ŁŁ

Te 200-300 to serwisy chca za caly przeglad klima, wliczajac regeneracje czynnika chlodzacego, wymiane filtra p.pylkowego, odgrzybianie, itd. Samo odgrzybianie kosztuje znacznie mniej. Kiedys pojechalem do takiego serwisu i bardzo mily pan serwisant (wlasciciel serwisu), wyjasnil mi na czym to polega i radzil, zeby do sersiu to przyjezdzac na pelny serwis klimy raz na dwa lata. Natomiast odgrzybianie polecal robic samemu, bo jest to stosunkowo prosta czynnosc, na dowod czego pokazal mi co i jak po kolei robic waytogo.gif. Z racji tego jezeli chcesz zrobic jedynie odgrzybianie to warto kupic srodek i zrobic to samemu wg. nstrukcji lub ewentulanie jakkiegos manuala.

Napisano

> go przeczyścić.

> Pozdrawiam

> ŁŁ

Spora część serwisów do odgrzybiania uzywa srodka np. firmy Wurth tylko ze w opakowaniach zbiorczych czyli większych butelkach i specjalny pistolet do tego z dysza. Kosztuje to (czyszczenie) w serwisie okolo 100 zł. Ten preparat mozesz kupic w malym atomizerze za ok. 60 zł i wystarczy Ci to na dwukrotne uzycie. Efekt - dokladnie taki sam

Napisano

> go przeczyścić.

> Pozdrawiam

> ŁŁ

Ja odgrzybianie klimy zlecam co roku, a pełen przegląd co dwa latka. Właśnie dziś to robiłem w ASO. Odgrzybianie 60 zł pełny przegląd klimy 145 zł. Nie ma brzydkich zapachów a klima działa prawidłowo.

Siemion

Napisano

kup Wurtha do odgrzybiania klimy, znajdz parownik i zuzyj na niego ok polowe opakowania (spsiukaj chlodniczke parownika), druga polowe psiuknij w kratki (tylko uwazaj zeby nie zamoczyc np. radia jesli znajduje sie pod srodkowymi nawiewami zlosnik.gif) odczekaj z 10 min i wlacz klime na maxa ok.gif gotowe skromny.gif ale to tylko mala czesc tego co wypadaloby zrobic, trzeba by jeszcze wymienic czynnik (odessac, oczyscic i nabic od nowa) i wymienic mikrofiltr

pozdr.

Napisano

> kup Wurtha do odgrzybiania klimy, znajdz parownik i zuzyj na niego ok

Aleś oszczędny grinser006.gif przeciez 50 zł ( max ) za preparat to nie majątek i warto wypsikac cały

> polowe opakowania (spsiukaj chlodniczke parownika), druga polowe

> psiuknij w kratki (tylko uwazaj zeby nie zamoczyc np. radia

> jesli znajduje sie pod srodkowymi nawiewami ) odczekaj z 10 min

> i wlacz klime na maxa

Najgorsze co można zrobić po odgrzybianiu no.gif

wentylator na 1-2 i zostawić na 5-10 min potem nie urzywac klimy przez jakiś czas ( oczywiście bez przesady grinser006.gif)

gotowe ale to tylko mala czesc tego co

> wypadaloby zrobic, trzeba by jeszcze wymienic czynnik (odessac,

> oczyscic i nabic od nowa) i wymienic mikrofiltr

> pozdr.

Napisano

> Aleś oszczędny przeciez 50 zł ( max ) za preparat to nie majątek i

> warto wypsikac cały

> Najgorsze co można zrobić po odgrzybianiu

> wentylator na 1-2 i zostawić na 5-10 min potem nie urzywac klimy

> przez jakiś czas ( oczywiście bez przesady )

dlaczego najgorsze co mozna zrobic niewiem.gif w serwisie wlasnie tak robimy hmm.gif

pozdr.

Napisano

W zeszłym roku proponowaliśmy klientom odgrzybianie chemiczne różnymi środkami - niestety efekt "basenu" odradza sie po około 2-4 tygodniach.

W tej chwili posiadamy urządzenie do niszczenia drobnoustrojów ozonem. W autach, które poddaliśmy takiej dezynfekcji na próbę w marcu - do dziś nie ma efektu "basenu".

Napisano

> dlaczego najgorsze co mozna zrobic w serwisie wlasnie tak robimy

Nie ma chyba sensu załączać klimy, niech preparat dalej oddziałuje na grzybki na parowniku. Co najwyżej sam wiatrak żeby preparat rozszedł się po kanałach wentylacyjnych.

Napisano

> znajdz parownik

No właśnie - jakaś podpowiedź, gdzie go szukać?

Niedawno zrobiłem sobie full serwis klimy z nabiciem i odgrzybianiem, następne nabicie za 2 lub trzy lata, a co do odgrzybiania, to bym sobie sam podziałał np. za rok...

Napisano

Witajcie.

U siebie co roku robię tak wink.gif

W okolicy kwietnia robię pierwszą akcję tj. wymiana filtru przeciwpyłkowego ....i 1-wsze czyszczenie (w tym roku użyłem preparatu MOTIP - za 35zł) . i potem po miesiącu jeszcze raz WURTH'em (40zł) .... i jest idealnie

Świeżutkie powietrze i nie ma efektu basenu - nawet w "zimne" i deszczowe dni ...

Co do jakości preparatów to najelpeszy jest chyba WURTH ale ..... nie występuje on w postaci pianki .... tylko coś ala drobna mgiełka (rozpylona woda) ....

A ... zużywam całe opakowania na jeden raz .... chociaż na nich piszą że niby na 2x i takie tam ....

Lepiej czyścić dokłanie bo potem można z nawiązką oddać wszystko w aptece na leki wink.gif

Podobnie z drugim autkiem .... ale w Lanku nie ma filtra przeciwpyłkowego tongue.gif

Napisano

> No właśnie - jakaś podpowiedź, gdzie go szukać?

Niektóre preparaty np. Wurth wymieniany wyżej mają długą rurkę, którą wpychasz przez rurkę do odprowadzania wody z parownika, znajdziesz ją pod autem.

Napisano

Dokładnie! Czyszczenie ozonem daje lepszy i bardziej trwały efekt, niż preparaty w sprayu. Jednak za ich pomocą też można zlikwidować smród, ale trzeba częściej ich używać. Najlepiej samemu, to proste, więc po co za to płacić.

Napisano

> dlaczego najgorsze co mozna zrobic w serwisie wlasnie tak robimy

> pozdr.

Tak jak już ktos wyżej napisał , preparat musi zrobić swoje a schładzając parownik troche mu to utrudniasz waytogo.gif

Napisano

> Nie ma chyba sensu załączać klimy, niech preparat dalej oddziałuje na

> grzybki na parowniku. Co najwyżej sam wiatrak żeby preparat

> rozszedł się po kanałach wentylacyjnych.

nie pamietam dokladnie, ale sam producent chyba okresla czas jaki powinien uplunac po uzyciu srodka hmm.gif a skoro mowisz ze bez sensu to moze nie wlacac klimy przez tydzien, niech preparat dalej oddzialywuje na grzybki zlosnik.gif

pozdr.

Napisano

> nie pamietam dokladnie, ale sam producent chyba okresla czas jaki

> powinien uplunac po uzyciu srodka a skoro mowisz ze bez sensu

> to moze nie wlacac klimy przez tydzien, niech preparat dalej

> oddzialywuje na grzybki

> pozdr.

Sam wiesz że na większości preparatów nie jest napisane aby spryskiwać bezpośrednio parownik ,nie piszą tez o tym że może sie coś stać po wtryśnięciu w kanały i że potrafi skleić szczotki wentylatora grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.