Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdza w 1.5 rocznym samochodzie

Featured Replies

Napisano

> Na 99% nie masz racji... to byłby jakiś mega-syf

Jeśli chodzi o gwarancję mechaniczną to tak właśnie wygląda, producent daje gwarancję na np: dwa lata i zobowiązuje się tym samym do utrzymania w odpowiednim stanie technicznym samochód właśnie w tym okresie. Mówiąc krótko, wymieniając np: silnik 3 miesiące przed końcem gwarancji głównej (2 letniej) na tą naprawę mamy 3 miesiące gwarancji a nie kolejne dwa lata.

Przykre, ale prawdziwe.

Pozdrawiam.

Napisano

> I pamiętaj, że na ich naprawę też leci nowa

> gwarancja.

tu się mylisz ... przepisy gwarancyjne się pozmieniały na samochody nowe i od jakiegoś czasu jak weszła wszędzie 24 miesięczna gwarancja auto ma być sprawne 24 miesiące wg gwaranta ... jak coś ci się spierdzieli tydzień przed upływem i coś ci dadzą fabrycznie nowe to masz na ten element tydzień gwarancji a nie jak się wydaje nowe 12 czy 24 miechy .... takie czasy ... niektórzy w kampaniach wyborczych twierdzą że lepsze .... moim zdaniem gwarancji na samochody na pewno nie dotyczy ...

Napisano

> A co masz od wewnątrz maski?

> Bo w moim C3 nie dość, że nie było żadnej izolacji (a mam taką w

> Toledo), to jeszcze nawet nie było lakieru... przynajmniej w

> kolorze nadwozia (samochód był czerwony, a pod maską... taki

> majonez, na pewno nie było aut w takim kolorze), w dodatku jakby

> wałkiem malowany (baaardzo nierównomiernie).

panie tzw "expercie" , od kiedy to fabryki dokładnie maluja wnęki ?

nie domalowanie 1 auta pomnozone przeż powiedzmy 100 000 szt danego modelu daje TONY lakieru zaoszczędzonego w produkcji ( tzw OEM )

nie bronię tu citroena bynajmniej , ale jako były pracownik kilku ASO pytam :

czy klient zabezpieczał ,auto antykorozyjnie i czy ma na taką czynność wpis w książce serwisowej ?

korozja przedniej części maski , powstała na wskutek różnicy temperatur,dzięki której wytwarza sie rosa i "siedzi sobie" w profilu zamkniętym maski . sprawcą jest chłodnica silnika , a JEDYNYM ratunkiem jest jak najwcześniejsze zabezpieczenie czołowego profila maski preparatem woskowym...

koniec .kropka .

jeśli klient nie dopełnił obowiązku z umowy gwarancyjnej to może sobie do Lichenia pojechać i na mszę dać ...

Napisano

> panie tzw "expercie" , od kiedy to fabryki dokładnie maluja wnęki

> [ciach]

> jeśli klient nie dopełnił obowiązku z umowy gwarancyjnej to może

> sobie do Lichenia pojechać i na mszę dać ...

Wydaje mi sie, ze wlasnie tutaj jest pies pogrzebany.

Sam pracowalem w ASO i zadko ktory klient upominal sie o przeglad blaharsko-lakierniczy, chociaz taki jest wymogiem koniecznym dla zachowania gwarancji. Wiele razy proponowalem takie przeglady klientom i jak slyszeli, ze trwa to ok. 2 godzin i kosztuje ponad 200zl, to dziekowali i jechali bez takiego przegladu i gwarancji. Wielu z nich uwazalo, ze taki przeglad nalezy sie za darmo w ramach przegladu mechanicznego a czesc wykrzykiwala, ze chce ich naciagnac i nie beda za nic takiego placic.

Swoja droga "naszym" sprzedawca wiele razy zwracalem uwage, zeby klienta informowali o koniecznosci przeprowadzania takich przegladow (jest do nich nawet oddzielna ksiazka) ale jakos im sie zapominalo i wymieniali tylko interwaly i ceny przegladow mechanicznych. Duza wina lezy moim zdaniem wlasnie po stronie sprzedawcow, ktorzy nie informuja klienta wlasnie o szczegolowych warunkach gwarancji i po stronie klientow, ktorzy zwykle wola obejrzec film w telewizji zamiast przeczytac warunki gwaranacji i instrukcje obslugi swojego samochodu.

Do wszytskich kacikowiczow, ktorzy maja jeszcze samochod na gwarancji (rowiez tej na nadwozie - w wielu przypadkach siegajacej 12 lat)... Ilu z Was robilo przeglady i wymagane zabezpieczenia??

Napisano

> Wydaje mi sie, ze wlasnie tutaj jest pies pogrzebany.

> Sam pracowalem w ASO i zadko ktory klient upominal sie o przeglad

> blaharsko-lakierniczy, chociaz taki jest wymogiem koniecznym dla

> zachowania gwarancji. Wiele razy proponowalem takie przeglady

> klientom i jak slyszeli, ze trwa to ok. 2 godzin i kosztuje

> ponad 200zl, to dziekowali i jechali bez takiego przegladu i

> gwarancji. Wielu z nich uwazalo, ze taki przeglad nalezy sie za

> darmo w ramach przegladu mechanicznego a czesc wykrzykiwala,

mowisz o tym przegladzie, co to jest taka czesc w ksiazce gwarancyjnej z rysunkiem rozlozonego samochodu i serwisant odzanacza na nim aktualny stan blach ?

Czy to nie jest tak, ze ASO jest zobowiazane do przeprowadzenia tego przegladu podczas przegladu mechnicznego ? Nie wiem jak jest z innymi markami, ale mam doswiadczenie jak to jest robione w Nissanie i we Fiacie. We Fiacie przeglady mechaniczne obejmuja takze sprawdzenie blach, czyli pieczatka, iz taki przeglad sie odbyt w opowiednim czasie (przebiegu) jest dowodem na to, iz nie traci sie grawancji na blachy. W Nissanie przeglad jest odzielna kwestia, ale nie placi sie za to nic ekstra, dostaje sie jedynie ksiazeczke z ypelnionymi rysuneczkami samochodu. Dlatego dla mnie jest to troche dziwne co piszesz ze przglad taki to oddzielna kwestia ktora trwa 2 h i kosztuje 200zl

Napisano

> mowisz o tym przegladzie, co to jest taka czesc w ksiazce

> gwarancyjnej z rysunkiem rozlozonego samochodu i serwisant

> odzanacza na nim aktualny stan blach ?

[CIACH]

> Dlatego dla

> mnie jest to troche dziwne co piszesz ze przglad taki to

> oddzielna kwestia ktora trwa 2 h i kosztuje 200zl

Troche to dziwne co piszesz... Przeciez taki przeglad ma sie nijak do mechanicznego... Wykonuje sie go (w VW i Audi) o ile dobrze pamietam po dwoch latach od zakupu a pozniej co roku. Interwal jest tylko czasowy i jezeli akurat tak sie zlozy, to mozna to polaczyc z przegladem mechanicznym. Jak ja pracowalem w ASO, to byla to oddzielna czynnosc platna przez klienta i niezalezna od innych czynnosci serwisowych. Moze w innych markach w warunkach gwarancji jest tak, ze razem z przegladem mechanicznym musial sie odbyc przeglad blacharski... Troche to dla mnie dziwne, bo ja musialbym to robic kilka razy w roku, co w sumie nie jest konieczne... Jezeli nie ponosi sie za to zadnych dodatkowych oplat, to jeszcze pol biedy... Gorzej jak trzeba zaplacic... crazy.gif

Co do czasu i kosztow, to poprostu dokladne obejrzenie samochodu wraz ze zdemontowaniem niektorych zaslepek aby zajrzec do profili zamknietych poprostu tyle trwalo i wielkosc samochodu miala male znacznie... Cena liczona byla z roboczogodzin... Wielokrotnie bywalo tak, ze klient dostawal taki przeglad gratis w ramach jakiejs wiekszej wymiany (np. rozrzad) zamiast rabatu.

Jak jest teraz, to nie wiem... Nie pracuje tam juz 3 lata.

Napisano

> Wydaje mi sie, ze wlasnie tutaj jest pies pogrzebany.

> Sam pracowalem w ASO i zadko ktory klient upominal sie o przeglad

> blaharsko-lakierniczy, chociaz taki jest wymogiem koniecznym dla

> zachowania gwarancji. Wiele razy proponowalem takie przeglady

> klientom i jak slyszeli, ze trwa to ok. 2 godzin i kosztuje

amen, kropka

koszt przeglądu blacharsko-lakierniczego każde ASO ustala samo, a wpis , coroczny, jest wyznacznikiem napraw gwarancyjnych ,za które płaci wytwórca auta, i wygrali na tym ci klienci np Fiata czy Skody , którzy robili to regularnie winner.gif

w przypadku Fiata Uno po 6 latach wymieniano drzwi przednie lub tylne ,które były naprawiane kilka razy (rdza i dzóry) , to samo Skoda FElicja i jej słynna tylna klapa , która jest niedostępna w zamiennikach , a orginał kosztuje 1000zł....

> ponad 200zl, to dziekowali i jechali bez takiego przegladu i

> gwarancji. Wielu z nich uwazalo, ze taki przeglad nalezy sie za

> darmo w ramach przegladu mechanicznego a czesc wykrzykiwala, ze

> chce ich naciagnac i nie beda za nic takiego placic.

> Swoja droga "naszym" sprzedawca wiele razy zwracalem uwage, zeby

> klienta informowali o koniecznosci przeprowadzania takich

> przegladow (jest do nich nawet oddzielna ksiazka) ale jakos im

> sie zapominalo i wymieniali tylko interwaly i ceny przegladow

> mechanicznych. Duza wina lezy moim zdaniem wlasnie po stronie

> sprzedawcow, ktorzy nie informuja klienta wlasnie o

> szczegolowych warunkach gwarancji i po stronie klientow, ktorzy

> zwykle wola obejrzec film w telewizji zamiast przeczytac warunki

> gwaranacji i instrukcje obslugi swojego samochodu.

> Do wszytskich kacikowiczow, ktorzy maja jeszcze samochod na gwarancji

> (rowiez tej na nadwozie - w wielu przypadkach siegajacej 12

> lat)... Ilu z Was robilo przeglady i wymagane zabezpieczenia??

Napisano

> wiem.. przerabialem to w matizie, ale on mial 6 lat a nie 1.5 roku

> nie, mam je prosto z salonu!

Zdrajca hehe.gif . Masz za swoje , trzeba było nie zmieniać samochodu zlosnik.gif . Chyba by mnie coś strzeliło , gdyby rdza wyszła po 1,5 roku od kupna nowego samochodu angryfire.gif . Z całych sił domagaj się wymiany elementu na nowy . Jak będą naprawiać , to na 90 % rdza szybko wyjdzie . Niestety nie mam tego problemu w MATIZIE i nie wiem , jak zachowa się ASO .

Napisano
  • Autor

Bylem w ASO, oczywiscie serwis rozklada rece, zrobili zdjecia i Citroen Polska ma ocenic co dalej...

Podobno na wymiane na nowa maske szans nie ma frown.gif

Napisano

> Bylem w ASO, oczywiscie serwis rozklada rece, zrobili zdjecia i

> Citroen Polska ma ocenic co dalej...

> Podobno na wymiane na nowa maske szans nie ma

to nie patzr na nich tylko sam dzwon do Citroena Polska

zadzwon do dzialu reklamacji

wyslij polecone pismo za potwierdzeniem odbioru

maila

fax

atakuj ich

a jak cie oleja to powiedz ze napiszesz do prasy-zwykle to dziala.

Napisano

> Bylem w ASO, oczywiscie serwis rozklada rece, zrobili zdjecia i

> Citroen Polska ma ocenic co dalej...

> Podobno na wymiane na nowa maske szans nie ma

moze glupie pytanieidea.gif ale czemuhmm.gif? Przeciez musi byc gwarancja na nadwozieidea.gif.. a jesli element jest malowany to nie ma takich "wlasciwosci" jak poprzedniohmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.