Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

low oil press. failure

Featured Replies

Napisano

a wiec.jadę sobie 100km/h puszczam nogę z gazu i po chwili zapala się w/w komunikat?podejrzewam że się zasyfił filt paliwa,bo juz nie raz tak było.ale moje konkretne pytanie tyczy sie czego innego,otóż:

które z osprzętu doładowującego służy do zwiękaszania ciśnienia paliwa?i które z nich mogą wywoływać ten błąd przy jakiej kolwiek awarii?

Napisano

> a wiec.jadę sobie 100km/h puszczam nogę z gazu i po chwili zapala się w/w komunikat?podejrzewam że się zasyfił filt paliwa,bo juz nie raz tak było.

Filtr paliwa nie ma nic wspólnego z ciśnieniem oleju. 270751858-jezyk.gif

> które z osprzętu doładowującego służy do zwiękaszania ciśnienia

> paliwa?i które z nich mogą wywoływać ten błąd przy jakiej kolwiek awarii?

Pierwsze i podstawowe pytanie: olej na bagnecie widzisz?

Napisano
  • Autor

tak widac jest na polowie.ale w przyszlym miesiacu bedzie wymieniany filtr w raz z olejem

Napisano

> a wiec.jadę sobie 100km/h puszczam nogę z gazu i po chwili zapala się

> w/w komunikat?podejrzewam że się zasyfił filt paliwa,bo juz nie

> raz tak było.ale moje konkretne pytanie tyczy sie czego

> innego,otóż:

> które z osprzętu doładowującego służy do zwiękaszania ciśnienia

> paliwa?i które z nich mogą wywoływać ten błąd przy jakiej

> kolwiek awarii?

to jest ciśnienie oleju, a nie paliwa

Napisano

> tak widac jest na polowie.ale w przyszlym miesiacu bedzie wymieniany

> filtr w raz z olejem

To ile na nim kilometrów zrobiłeś? AutoKącikowa statystyka pokazuje, że nawet najlepsze oleje przy przebiegu ponad 15kkm stają się przepracowane i mogą powodować tego typu błędy. Jak dla mnie, to po prostu powinieneś zmienić olej na nowy, bo ten co masz to dogorywa. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

nom to ja zrobiłem chyba troche wiecej no nie wiem zobaczymy po niedzieli.wtedy bedzie wszystko jasne

Napisano

> To ile na nim kilometrów zrobiłeś? AutoKącikowa statystyka pokazuje,

> że nawet najlepsze oleje przy przebiegu ponad 15kkm stają się

> przepracowane i mogą powodować tego typu błędy. Jak dla mnie, to

> po prostu powinieneś zmienić olej na nowy, bo ten co masz to

> dogorywa.

cze. stan oleju a cisnienie?hm u mnie jest to samo i raczej podejrzewam czujnik cisnienia oleju ze ma jakąś wadę niz olej który jest świeżo po wymianie i komunikat pozostał ale mozna to sprawdzic w aso po podłaczeniu do kompa pozdro

Napisano

> cze. stan oleju a cisnienie?hm u mnie jest to samo i raczej

> podejrzewam czujnik cisnienia oleju ze ma jakąś wadę niz olej

> który jest świeżo po wymianie i komunikat pozostał ale mozna to

> sprawdzic w aso po podłaczeniu do kompa pozdro

Jeśli olej jest nowy, to rzeczywiście przyczyna tkwi w czujniku, albo samym mechanizmie smarowania.

Napisano
  • Autor

no dobra a jak w tym czujniku jest nie tak ALBO w ukladzie smarowania to ile moze kosztowac naprawa?3.5tysia tak jak za wspomaganie?czy to jakies"groszowe" sprawy?

Napisano

> no dobra a jak w tym czujniku jest nie tak ALBO w ukladzie smarowania

> to ile moze kosztowac naprawa?3.5tysia tak jak za

> wspomaganie?czy to jakies"groszowe" sprawy?

Pewnie parę stówek hmm.gif Kiedyś "na próbę" miałem wymieniony czujnik ciśnienia powietrza, bodajże 550zł było. Ale nie pomogło biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

to jest własnie najgorsza cecha Dolnoślaskich aso.oni wszystko wyieniaja na probe a Ty plac jak masz fiata:/

Napisano

> to jest własnie najgorsza cecha Dolnoślaskich aso.oni wszystko

> wyieniaja na probe a Ty plac jak masz fiata:/

Coś o tym wiem, gościnie mnie naprawiano w twojej okolicy.

Na twoim miejscu pomyslałbym o jakimś miłym aso w lipsku albo hredec-kralove wink.gif

Napisano

Niestety nie tylko u Ciebie panuje taka tendencja w ASiO !!!

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno moje spostrzezenie,gdy jade i puszczam ten pedal gazu, to najpierw zapla sie ENGINE FAULT(gasnie silnik)a potem LOW OIL PRESS.jest jakas zaleznosc miedzy tymi dwoma komunikatami,bledami?

Napisano
  • Autor

to jest chyba nagminne naciagarstwo spokojnych obywateli RP.kiedys kiedys zepsól sie zawór overbost to najpierw wymienili przepływomnierz a dopiero potem ten zawór:!! sciana.gif

Napisano

Chyba nie wszędzie tak jest. W moim ASO po nietrafionej diagnozie zwrócono mi pieniądze za czujnik (a ja go oddałem) smile.gif

Napisano

> jeszcze jedno moje spostrzezenie,gdy jade i puszczam ten pedal gazu,

> to najpierw zapla sie ENGINE FAULT(gasnie silnik)a potem LOW

> OIL PRESS.jest jakas zaleznosc miedzy tymi dwoma

> komunikatami,bledami?

low oil pressure to normalny objaw po zgaśnięciu silnika, miałem kilka razy jak uczyłem się jeżdzic dieslem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

aha to dobrze to zobaczymy co sie bedzie dzialo po wymianie oleju dzisiaj albo jutro:)

Napisano

> aha to dobrze to zobaczymy co sie bedzie dzialo po wymianie oleju

> dzisiaj albo jutro:)

IMHO nie będzie zmiany, bo twoim problemem jest engine fault, a nie low oil pressure. 270751858-jezyk.gif Jak się silnik zatrzymuje, to i smarowania nie ma, więc ta kolejność jest prawidłowa. Tylko czemu pokazuje się engine fault? niewiem.gif

Napisano

> Chyba nie wszędzie tak jest. W moim ASO po nietrafionej diagnozie

> zwrócono mi pieniądze za czujnik (a ja go oddałem)

Jesteś wybrańcem, w "moim" ASiO nawet nie chcieli o tym słyszeć gdy zapytałem co bedzie jak okaże się że diagnoza jest błędna i niepotrzebnie wymieniono element, odpowiedziano mi, cytuję : " bedzie pan miał nowy a my szukamy dalej"

Mam w D... taki serwis gdzie nawet porządnie nie potrafią obsługiwać egzaminera aby znaleźc usterkę.

Napisano
  • Autor

to co examiner lub komputer?i wykryc co jest ie tak?

Napisano
  • Autor

przed chwila jechalem stilo i na V biegu nie zchodzilem z 3000obrotów puszczalem noge z pedalu gazu nie nie zgasl!!!nie rozumiem tej elektroniki sciana.gifpowiedzialem do kumpla ze bede jechal na examiner i mu wszystko przeszlo,boi sie "lekarza" czy co?

Napisano

> zapytałem co bedzie jak okaże się że diagnoza jest błędna i

> niepotrzebnie wymieniono element, odpowiedziano mi, cytuję : "

> bedzie pan miał nowy a my szukamy dalej"

na samochodach sie nieznaja, ale musisz przyznac ze maja przynajmniej poczucie humoru biglaugh.gif

Napisano

witaj. najpierw sprubój przeczytać wszystko co napisano na kąciku odnośnie komunikatu engine failure. wpisz w wyszukiwarkę te magiczne słowa i poczytaj. Może tam coś znajdziesz co będzie można przypasować do twojej sytuacji?

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam temat ten sam low oil press komunikat cały czas wyskakuje ale dziśiaj podłączyłem czujnik zegarowy i zrobiliśmy pomiary i oto wyniki na wolnych obrotach 0,5 bar.a przy 3500-4000 wyszło 2,1 może ktoś wie czy te wartości są prawidłowe tzn.czy mieszczą się w normie .

Napisano
  • Autor

u mnie pomoglo przwdopodobnie podłączenie podexaminer i wykasowanie blędów z komutera,bo po ostatniej wiszycie w ASO juz nic mu sie nie dzieje ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam temat ten sam low oil press komunikat cały czas wyskakuje ale

> dziśiaj podłączyłem czujnik zegarowy i zrobiliśmy pomiary i oto

> wyniki na wolnych obrotach 0,5 bar.a przy 3500-4000 wyszło 2,1

> może ktoś wie czy te wartości są prawidłowe tzn.czy mieszczą

> się w normie .

no i wyjaśniło sie pompa oleju do wymiany plus szlif wału i panewki auto przebieg 30000 tys. wiwa la fiat abarth takiego syfu jeszcze nie miałem nie polecam największemu wrogowi

sciana.gif

Napisano

tak to przykre... ale już mocniejsze panewki wstaw...

Napisano

> no i wyjaśniło sie pompa oleju do wymiany plus szlif wału i panewki

> auto przebieg 30000 tys. wiwa la fiat abarth takiego syfu

> jeszcze nie miałem nie polecam największemu wrogowi

szlif wału i panewki ? hmm.gif

masz już rozebrany silnik ? Czy ktoś na głupa tak "zdiagnozował" ?

jeśli to prawda to chyba ktoś (poprzedni właściciel) sprzedał Ci trupa...

Napisano

tak silnik rozebrany na razie dół ,pompa miała jakiś luz na zębatkach .a wał i panewy to wynik niskiego ciśnienia w magistrali pisałem pismo do FAP o partycypowanie w kosztach naprawy ze wzg. na mały przebieg pojazdu , z tak zwanej dobrej woli firmy ale odp. jaką dostałem

to żart odpisali że zapraszają mnie na naprawę odpłatną a gestu dobrej woli nie przyznali ponieważ auto w okresie gwarancyjnym nie miało wykonywanych przeglądów tylko że to te palanty w tak zwanym okresie gwarancyjnym byli właścicielami tego pojazdu do przebiegu 27k więc na to wpływu to ja raczej nie miałem ,zastanawiam się nad wysłaniem pisma do Turynu z opisem tej sytuacji tylko myślę sobie że to raczej nic nie da po prostu stara metoda spuszczamy klienta na drzewo i niech buli kasiurę orientacyjne koszty koło 6 k normalnie brak mi słów ......

Napisano

> nie miało wykonywanych przeglądów tylko że to te palanty w tak

> zwanym okresie gwarancyjnym byli właścicielami tego pojazdu do

> przebiegu 27k więc na to wpływu to ja raczej nie miałem

yikes.gif

Piszesz że FAP był właścicielem tego auta w tym czasie?

To było auto demo ? Jeśli tak to niezła ściema frown.gif Ale pewnie o tym wiedziałeś....

> ,zastanawiam się nad wysłaniem pisma do Turynu z opisem tej

do Turynu, kto wie... jeśli jest tak jak wyżej napisane to po prostu najlepiej ich obsmarować gdzieś w mediach. napisać do wszystkich świętych że nie dbają o własne auta a potem wciskają klientom zajechane sztuki.

> orientacyjne koszty koło 6 k normalnie brak mi słów ......

Możesz poszukać kompletnego używanego silnika, w tej cenie pewnie dostaniesz coś z gwarancją a tego zostawić na ew. części albo sprzedać jako uszkodzony, pewnie trochę lepiej na tym wyjdziesz.

Tak czy inaczej ja bym takiej naprawy w ASO nie robił.

Współczuję bo to ewidentny przykład patologii motoryzacyjnej w Polsce.

Napisano

Tak .ale zastanawiam się nad tak zwaną rękojmia sprzedawcy ponoć jest coś takiego -poszperam od zakupu nie minoł jeszcze rok ,upłynie w maju no z tymi przeglądami to przegieli tzn . z umotywowaniem swojej decyzji odmownej sprzedawca zapewniał że nie jest to auto demo tylko był do dyspozycji dyrektora tech.czy jakoś tak i stąd ten mały przebieg w momencie zakupu fakt nie sprawdziłem historii pojazdu ale jak kupujesz prawie z fabryki to nie myślałem że będą takie cyrki ,ale człowiek całe czas się uczy yikes.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

no tak i sie wyjasniło dzis byłem w bielsku zmierzyli ciśnienie oleju i wyszło im 0,8 na wolnych a na wysokich 2,2 powiedzieli że powinno być 1,4 i 4,0 i że to moja niby wina że auto bez oleju pewnikiem katowałem tylko że ja z tym autkiem jak z jajkiem sie obchodziłem także fap nie po puszcze spotkamy się w sądzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.