Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternatywa dla Xenonów

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem zarówki H-7 z hella - made in germania wink.gif na Osramy .. made in germania hehe.gif

Róznice.... hmm.gif tak naprawde to ja tych 90% nie widze...

owszem na ścianie widac było wyraźnie, ze prawa żarówka ( Osram ) daje swiatło wyraznie bielsze i mocniejsze a lewa żółte i słabsze ( zdjecie nie odzwierciedla tego dokładnie ) ale ta róznica to moze z 25-45% ... na pewno nie 90 oink.gif

Zarówke prawą wymieniłem pierwszą ( bo niby łatwiejszy jest dostęp ) oink.gifhehe.gif 30 minut..... angryfire.gifz odkreceniem zbiorniczka płynu... i po tygodniu wymieniłem lewą

Ale mi znacznie prosciej poszło z lewa... mam JTD a wiec tego miejsca jest tam co kot napłakał ze wzgledu na większy akumulator... 893goodvibes.gif tym razem jednak nie wykrecałem jego tylko korzystajac z podpowiedzi kolegów odkreciłem 3 srubki w nadkolu lewym i skreciłem koła maksymalnie na prawo oraz zdemontowałem osłone akumulatora..... 10 minut i zarówka była wymieniuna... ok.gif spinki od pokrywy lampy jak i od żarówki zdemontowałem... i ponownie zamontowałem bez problemu i otarc na dłoniach nie odnotowałem.......specjalnych przyżadów nie potrzebowałem a dłonie mam nie najmniejsze... oink.gifhehe.gif

Nie wiem czy mozna tak zrobic z prawa lampą niewiem.gif

Zobaczymy kiedy sie skończą tuk.gif

a53b51ed1dc46f66m.jpg

Prawa to Osram + 90% dla tych co róznicy nie widzą ... hehe.gif

407ca4ce64220798m.jpg

Napisano

> Roznica jest. Czy 90% to raczej nie... A ile kosztowały?

jest .... ale + 90% ceny rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Roznica jest. Czy 90% to raczej nie... A ile kosztowały?

67 zł za 2 sztuki + koszt przesyłki 9 zł ...

Czy warto było to sie zobaczy jak padną .....bo że padną to jest pewne wink.gif

Napisano
  • Autor

> jest .... ale + 90% ceny

no prawie.... hehe.gif

Napisano

> Prawa to Osram + 90% dla tych co róznicy nie widzą ...

Nie chcę sie czepiać, ale moim zdaniem rozkład światła z prawej strony jest nieprawidłowy, nie ma wyraźnej granicy światło-cień. Taki strumień świetlny będzie oślepiał i świecił nie tam gdzie powinien. Czy kolega aby napewno dobrze zamontował nową żarówkę? Podpowiem, że można to zrobić nieprawidłowo przy odrobinie chęci.

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie chcę sie czepiać, ale moim zdaniem rozkład światła z prawej

> strony jest nieprawidłowy, nie ma wyraźnej granicy światło-cień.

> Taki strumień świetlny będzie oślepiał i świecił nie tam gdzie

> powinien.

Jest to zmartwienie tego co jedzie z przeciwka. biglaugh.gif

Napisano

To długie czy mijania ? coś mi nie pasuje,plama światła cos nie teges.

Napisano
  • Autor

> Nie chcę sie czepiać, ale moim zdaniem rozkład światła z prawej

> strony jest nieprawidłowy, nie ma wyraźnej granicy światło-cień.

> Taki strumień świetlny będzie oślepiał i świecił nie tam gdzie

> powinien. Czy kolega aby napewno dobrze zamontował nową żarówkę?

> Podpowiem, że można to zrobić nieprawidłowo przy odrobinie

> chęci.

> Pozdrawiam.

wink.gif pewnie że można źle ząłozyć .... nono.gif

Obie żarówki świecą tak samo ...mają taki sam rozkłąd a zostały założone poprawnie.... bolec siedzi tam gdzie ma siedziec a żarówka dokładnie przylegoa do gniazda...widac to nawet z zewnątrz

Co do rozkłądu to zgadzam sie, że jest inny hmm.gif ale czy zły hmm.gif to zdjęcie robiłem z bardzo bliska tak naprawde z odległości kilku metrów widac, że rozkład jest OK.

Co do samych żarówek to tak naprawde dopiero jak wyjechałem za miasto ( noc i nieoświetlona droga ) zobaczyłem jak wielka jest różnica yikes.gifboje_sie.gif

I to bynajmniej nie jest auto sugestia boje_sie.gif.... devil.gif

Nikogo nie oślepiałem i nikt nie dawał mi po oczach długimi... a jasność była prawie taka jak na światłach długich ... hmm.gif sam w to nie wierze ale tak to odczuwam.... jak włacze długie to widać że ich światło jest żółte i blado wypada... devil.gifhmm.gif dokupie jeszcze H-1 na długie smirk.gif

Ja je polecam.... ok.gif może i padną za 0,5 roku ale nie jest to dla mnie ważne.... ważne jest to co widze w deszczu, mgle i w ciemnościach bo to jest moje życie i moich bliskich old.gif

Napisano

Wiesz co?Największy problem czytającego jest zrozumienie tego co autor ma na myśli.Dałeś się podpuścić.Powoli tracisz poczucie humoru.Co jest przyczyną? :Ja niewiem.gif odpowiedz sobie sam.

Napisano

> Wiesz co?Największy problem czytającego jest zrozumienie tego co

> autor ma na myśli.Dałeś się podpuścić.Powoli tracisz poczucie

> humoru.Co jest przyczyną? :Ja odpowiedz sobie sam.

aaaaaaaaaaaaa nie chce mi się pisac zeby.GIF

Napisano

> Wiesz co? Największy problem czytającego jest zrozumienie tego co

> autor ma na myśli.

Pozwolę się nie zgodzić. tongue.gif To jest problem autora, by tak napisać, aby wszyscy zrozumieli jednakowo. wpysk.gif

> Dałeś się podpuścić. Powoli tracisz poczucie humoru.

Na technicznym? screwy.gif Zrewiduj swoje poglądy, albo idź dowcipkować na SSP. tuk.gifzlosnik.gif

> Co jest przyczyną? :Ja odpowiedz sobie sam.

W aucie jest kilka spraw, z którymi nie ma żartów. Oprócz hamulców, zawieszenia i opon są to między innymi światła. tongue.gif

Napisano

a jezdziles juz z jakimis innymi plusami na h7 np. philipsa ... czyli inaczej hella byly w standardzie???? czy jakies lepszejsze ??

Napisano
  • Autor

> W aucie jest kilka spraw, z którymi nie ma żartów. Oprócz hamulców,

> zawieszenia i opon są to między innymi światła.

Nie no czytam i własnym oczom nie wierze yikes.gif

Jak rozumiem Firma "Osram" wprowadza na rynek produkt marnej jakości ....bez certyfikatów a wszyscy co założą te żarówki powinni trafic za banned.gif

To jakaś pomyłka oslabiony.gif

Napisano

Czy ktoś wie czy w stilonie '05 na światła mijania montowane były żarówki H7 z filtrem UV?

Napisano

> Czy ktoś wie czy w stilonie '05 na światła mijania montowane były

> żarówki H7 z filtrem UV?

Musialy miec filtr UV... inaczej po pewnym czasie nic by z odlysnikow nie zostalo...

Napisano

drobny niuans to fakt ze ta 90% bedzie ci znaczaco krocej swiecic frown.gif

Napisano
  • Autor

> drobny niuans to fakt ze ta 90% bedzie ci znaczaco krocej swiecic

Zgodnie z tym co jest "namalowane" na opakowaniu to czas życia tych żarówek jest o 1/2 mniejszy .. oink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

I ja postawnowilem zrobi pewien experyment. Zadne zarowki nie sa nic warte jesli klosze lapm sa brudne. Ponizej foto po przejechaniu trasy TYLKO 30km (i dla porownania czysta). Zarowki Philips VisionPlus (wymienianne ok 1, 2 tyg. temu)

c6b819c7958e9554m.jpg 2959d96467ec997fm.jpg e0bd515f75ddfa7am.jpg cf81a1c07ebb5eb8m.jpg b12c76db06edff13m.jpg

Komentarz jest zbedny...

Napisano

a dlaczego przy ksenonach nie mam lamp przeciwmgielnych?

Napisano
  • Autor

niestety nie mam spryskiwaczy reflektorów oslabiony.gif

Napisano

> niestety nie mam spryskiwaczy reflektorów

Spryskiwacze zwykle sa malo skuteczne - jedyne dobre rozwiazanie to wycieraczki reflektorow jak w starych volvo np. Inne wynalazki - nawet te wysoko cisineniowe nie sa skuteczne frown.gif (z tego co czytalem) Czyli w trudnych warunkach warto zatrzymac sie na stacji na male mycie lampek :/

Problem w tym ze brud przywiera do lampy i szybko ta pod wyplywem temp. zarowki robi sie sucho - takie zaschniete blotko

Napisano

> Spryskiwacze zwykle sa malo skuteczne - jedyne dobre rozwiazanie to

> wycieraczki reflektorow jak w starych volvo np. Inne wynalazki -

> nawet te wysoko cisineniowe nie sa skuteczne (z tego co

> czytalem) Czyli w trudnych warunkach warto zatrzymac sie na

> stacji na male mycie lampek :/

> Problem w tym ze brud przywiera do lampy i szybko ta pod wyplywem

> temp. zarowki robi sie sucho - takie zaschniete blotko

Zgadzam się, mam spryskiwacze lamp, i nie dają one dużo. Natomiast wycieraczki też mają swoje minusy - bardzo łatwo je urwać wpysk.gif jak i koszty (czy widziałes gdzieś w sklepie takie małe wycieraczki?)

Napisano

Natomiast > wycieraczki też mają swoje minusy - bardzo łatwo je urwać

Tak samo jak lusterka czy wycieraczke tylniej/przedniej szyby, klapka wlewu paliwa... malo w PL takich co im wszystko przeszkadza?

jak i > koszty (czy widziałes gdzieś w sklepie takie małe wycieraczki?)

A wiesz ile kosztuje wycieraczka tylniej szyby w ASO? ok 125pln. SOA? Kupujesz na stacji najmnijesza wycieraczke i podmieniasz gumki. Imho tak samo bedzie w przypadku tych do reflektorow. Ja sadze ze ich nie stosowanie to wynik - wiekszych kosztów jak i mniej efektowny wygląd (ehhhh znow kosztem wydajnosc/skutecznosci frown.giffrown.gif )

Napisano

> Natomiast

> Tak samo jak lusterka czy wycieraczke tylniej/przedniej szyby,

> klapka wlewu paliwa... malo w PL takich co im wszystko

> przeszkadza?

> jak i

> A wiesz ile kosztuje wycieraczka tylniej szyby w ASO? ok 125pln.

> SOA? Kupujesz na stacji najmnijesza wycieraczke i podmieniasz

> gumki. Imho tak samo bedzie w przypadku tych do reflektorow.

> Ja sadze ze ich nie stosowanie to wynik - wiekszych kosztów jak

> i mniej efektowny wygląd (ehhhh znow kosztem

> wydajnosc/skutecznosci )

prawde mówiąc, najlepsze by było połączenie obu wynalazków, bo jak wiesz, machanie wycieraczką po zaschniętym brudzie nic nie daje. Myśle, że po prostu nie wszędzie da się użyć wycieraczki, ze względu na design reflektorów.

Napisano

> prawde mówiąc, najlepsze by było połączenie obu wynalazków, bo jak > wiesz, machanie wycieraczką po zaschniętym brudzie nic nie daje.

Wiem i wiedzieli o tym projektanci nie od dzis - standardowo wycieraczki maja podprowadzone dysze spryskiwacza

ramie004.gif

ramie005.gif

b7liubav8clv4spdzb4w.jpg

P02_6896.jpg

da sie.. i to nawet w nowych - wycieraczke mozna bez problemu odpowiednio wyprofilować

Napisano

> Wiem i wiedzieli o tym projektanci nie od dzis - standardowo

> wycieraczki maja podprowadzone dysze spryskiwacza

> da sie.. i to nawet w nowych - wycieraczke mozna bez problemu

> odpowiednio wyprofilować

co do pierwszego - nie wiedziałem - fajny bajer.

co do drugiego - to jak by wyglądała wycieraczka np. do peugeota 407?

Napisano

> http://www.wow.waw.pl/saab.php?s=saab/pozostale/wycieraczki

> RAMIĘ WYCIERACZKI REFLEKTORA

nie chcę się czepiać, ale do 407 tam nie ma 270751858-jezyk.gif ale chyba jest oczywiste, że przy podłużynych reflektorach, zachodzących na maskę, jak to teraz coraz częsciej jest robione, takie wycieraczki raczej nie znajdą zastosowania, co nie oznacza, że nie był to przydatny wynalazek smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i właśnie skończyła sie 2-ga żaróka w odstępie 2 dni ...

buu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gif

Wymieniłem na Tungsram +50 % ... oslabiony.gif

Ale co by nie mówić to te Osramy 90% miały bardo ładny i mocny strumnień światła... "bielszy"

Napisano

moze pora zamowic to rozwiazanie serwisoe w postaci wiazki? mnie ostatno wytrzymaly vision plusy ok 5mies.

Napisano
  • Autor

> ostatno wytrzymaly vision plusy ok 5mies.

OSRAM-y w tym czasie zrobiłem jakieś 8.000 km wink.gif

Cos sie rabnełem w liczeniu ... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> 2 miesiace wytrzymały

O d 12 grudnia 2007 do 20 lutego 2008 -> to rok czasu hehe.gif

No niestety tylko 2 miesiace beksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gif i jakieś 7.000 km ( srednio robie 3,5 tys km/ miesiąc

Napisano

tylko pamietajmy ze one byly naprawde mocne.. ja tam zostaje przy vison plusach. Myslalem co by zmienic na night guide ale tam to z 3miechy to juz dobrze (i nie mowie o stilo tylko). Nie mniej zastanawiam sie czy tej wiazki oporowej nie wrzucic... niby tylko 80pln. Pytanie czy zawsze to pomaga...

Napisano

a nie bylo by jakims rozwiazaniem wlutowac 2 stabilizatory napiecia na 12v w wiazki od swiatelek

Napisano
  • Autor

To jest najlepsze rozwiązanie .... ale nie na 12 V tylko na jakieś 13,4 V

Napisano

> a nie bylo by jakims rozwiazaniem wlutowac 2 stabilizatory napiecia

> na 12v w wiazki od swiatelek

Zwykły stabilizator nie ma takiej wydajności prądowej (potrzeba przecież ponad 4 A)

Napisano

a takie stabilizatory co sie uzywa do przetwornic to chyba sa wystarczajace

Napisano

> a takie stabilizatory co sie uzywa do przetwornic to chyba sa

> wystarczajace

Przetwornic gdzie? W xenonach?

Napisano

przetwornice 12v ac na 220v dc, kiedys sie tym interesowalem i wiem ze lepiej kupic jak samemu robic,

Napisano

> Zwykły stabilizator nie ma takiej wydajności prądowej (potrzeba

> przecież ponad 4 A)

-- nie w wydajności pradowej problem, ile w odpowiednio duzym napięciu wejsciowym. Histereza scalonego tabilizatora chocby 7812 w obudowie BU3 powoduje, że przy napieciu wejściowym niższym niż 14V układ zwyczajnie bedzie głupiał

A my mamy w najlepszym wypadku 13.8 ( u mnie nawet 14.1 )

• 9 miesięcy później...
Napisano

<............>

> Podpowiem, że można to zrobić nieprawidłowo przy odrobinie

> chęci.

> Pozdrawiam.

no przecież gołym okiem widać że to są światła drogowe...

Napisano

Witam Panów,

cieszę się, że mogę korzystać z Waszej wiedzy za pośrednictwem tego forum (jestem nowym posiadaczem fiata Stilo). Piszecie o żarówkach, więc teraz ja przeleję Wam moją wiedzę w tej materii. Otóż przedostatni numer AutoMoto zawiera opis żarówek, które mogą być (ale nigdy NIE będą) alternatywą dla xenonów, są to: "Osram cool blue xenon look" cena około 85 zł (2 szt). Jeżdżę innym autem właśnie na xenonach w soczewkach i bardzo żałuję, że Stilo nie ma takiej opcji w wyposażeniu. A teraz trochę liczb i faktów: światło dzienne ma 6000 K (Kelvinów), światło halogenowe, czyli żarówka ma 3000 K, natomiast xenon 4000, dlatego jest zbliżony do światła dziennego, żarówka nigdy takiego poziomu nie osiągnie. Jeszcze lepsze od xenonów są diody LED, które mają około 5500 K, montowane są m. in. w nowych modelach Audi.

Pozdrawiam

Napisano
Tu się witamy i proszę uzupełnić swój profil A7! palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.