Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 lpg spalanie w mieście

Featured Replies

Napisano

ile waszym zdaniem powinno wynosić prawidłowe spalanie Bravy 1.6 lpg w mieście .Moja brawa spala około 13-13,5 lpg .Wyliczone jest to od zatankowania pustego zbiornika lpg do wyjeżdzenia całego lpg podzielone przez przebieg (bez odejmowania ranych rozruchów na pb i krótkich odcinków (ok 1km) na pb rano) poprostu 31 litrów lpg na 250 km

czy waszym zdaniem jest to wynik ok czy tez nie

pozdrawiam Tomek

Napisano

Szukajka nie działa hmm.gif ??

Ile to jeszcze?

Powiem krótko, dużo Ci pali skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Szukajka nie działa ??

> Ile to jeszcze?

> Powiem krótko, dużo Ci pali

z szukajki korzystałem ale tam jest podane spalanie bardzie mieszane niz w mieście

Napisano

Mi na sekwencji spala jakies 10+11litrow lpg w miescie benzynki zreszta podobnie bral.

Laik jestem z lpg ale z tego co slyszalem spory wplyw na spalanie lpg maja swiece, przewody i czyste filtry gazu.

Mi wymiana przewodow i swiec pomogla bo przed bral kolo 12-13 literkow

Napisano

> Mi na sekwencji spala jakies 10+11litrow lpg w miescie benzynki

> zreszta podobnie bral.

> Laik jestem z lpg ale z tego co slyszalem spory wplyw na spalanie lpg

> maja swiece, przewody i czyste filtry gazu.

> Mi wymiana przewodow i swiec pomogla bo przed bral kolo 12-13

> literkow

przede wszystkim zobacz na to kto gdzie jeździ - Ty jeździsz chyba po Warszawie, czyli jak się domyślam sporo w korlach, czyli jedynka, dwójka stop itd.

I wtedy nie można porównywać do jazdy w miejscowościach do np. 200tys. mieszkańców bo tam spali o wiele mniej.

Mi 1.6 lpg w trasie spala poniżej 10, czasem trochę powyżej - jeżdżę jak się da do 130km/h...160km/h, ale to tylko na dwupasmowych ekspresowych.

W mieście mi pali do 12,5 i też sporo w korkach siedzę.

Napisano

> ile waszym zdaniem powinno wynosić prawidłowe spalanie Bravy 1.6 lpg

> w mieście .Moja brawa spala około 13-13,5 lpg .Wyliczone jest

> to od zatankowania pustego zbiornika lpg do wyjeżdzenia całego

> lpg podzielone przez przebieg (bez odejmowania ranych rozruchów

> na pb i krótkich odcinków (ok 1km) na pb rano) poprostu 31

> litrów lpg na 250 km

> czy waszym zdaniem jest to wynik ok czy tez nie

> pozdrawiam Tomek

moze jezdzisz jak kawaler zlosnik.gif ja spale 13l padaka a ojciec 9l gazu po miescie zlosnik.gif wiec ciezko cos powiedziec zlosnik.gif

Napisano

Sporo ale IMHO jeszcze w normie.

Jaka masz instalacje (ktora generacja).

Ja mam dosc dobrze wyregulowana instalacje 2 gen. Sklad mieszanki mam bardzo dobry co sprawdzalem wielokrotnie jazda z podpietym laptopem.

Spalanie podczas bardzo spokojnej jazdy na trasie (zero wyprzedzania, caly czas 80-90 km/h) to okolo 8litrow na 100km.

Jazda po Tarnowie (miasto okolo 120tys mieszkancow) stylem kapeluszniczym to okolo 10litrow na 100km.

Jazda po Krakowie, gdzie korki sporo wieksze i tempo jazdy na przelotowych ulicach szybsze to okolo 13litrow na 100km.

Robienie odcinkow specjalnych w nocy po lesie, treningi, itp - okolo 20litrow na 100km.

Napisano

> litrów lpg na 250 km

> pozdrawiam Tomek

Mi pali tak 11-12litrów w miejskiej jeździe..i to normalnej jeździe...

na trasie raz szedł do 8.8 litra ale to było raz... a tak dochodzi do 10.. zlosnik.gif

Tak więc Twoje spalanie chyba byłoby realne biorąc pod uwagę ruch w warszawie... crazy.gif

Napisano

> litrów lpg na 250 km

> pozdrawiam Tomek

Moja MW w mieście pali 12-13 litrów lpg na 100 km. Trasa różnie od stylu jazdy od 8 do 9,5 litrów Lpg na 100 km

Napisano

Trasa rekordowo duże spalanie jakie mi wyszlo na gazie to 7,5 literka bylo to latem 4 osoby w aucie bagaze i klimka+dosc dynamiczna jazda.

Minimalne spalanie to 6 literkow mniej nie zszedlem smile.gif

Napisano

ja jeżdże po W-wie, spala mi około 9.

Napisano

> ja jeżdże po W-wie, spala mi około 9.

Ja po Katowicach i mnie spala nawet z 12. DUzo stania w korkach - wiec wszystko zalezy od stylu jazdy. Ja lubie depnac.

Napisano

> w mieście .Moja brawa spala około 13-13,5 lpg .Wyliczone

Poznań tylko miasto miedzy 10 a 11l. Mysle ze II generacja + Warszawa moze wywolac 13l. Do tego jeszcze duzo zalezy od stylu jazdy - ekodriving moze zmniejszyc spalanie do 20%!

Napisano

>13-13,5 lpg .

silnik 1,6 pali tyle gazu smile.gif + w zimę wartość "energetyczna" gazu spada - więc normalnie auto w zimę pali 11 auto na gaz +1-2l. więcej smile.gif

Napisano

miasto - Gdynia-Gdańsk-Gdynia

2x26km

zima:

9-10,5 lpg/100 + pb95 za 50zl/miech

lato:

10,5-11,5 lpg/100 +pb95 za 50zl/3miechy

trasa:9lpg/100

• 6 miesięcy później...
Napisano

Odświeżę ciut ten wątek zadając trzy pytanka.

Po pierwsze- jaka jest/powinna być różnica w spalaniu LPG (przy identycznej jeździe na tym samym odcinku- wzorcowa znaczy) dla prawidłowo założonej i działającej jak należy instalacji II a IV generacji? Pytam bo mój wujas na tym samym silniku 1.6 103KM spala w mieście na 2 gen. ok 9-10l LPG/100km, a ja na nowiutkiej BRC Sequent 24 ok 11. Dodam, że wymieniłem świeczki na nowe, przewody WN (wszystko NGK) i filtr powietrza. Staram się też jeździć ekonomicznie- obroty w miarę niskie, bez gwałtownych przyśpieszeń na wysokich biegach, z dojazdami na biegu do skrzyżowań itd.

Drugie pytanie- czy ktoś z Was wie, ile należy doliczyć do spalania silnika 1.6 103KM używając klimatyzację (załóżmy na przeciętnej wydajności- 2gi bieg chłodzenia, z jazdą 75% przy włączonej klimie)? Ile maksymalnie (max chłodzenie, zawsze klima włączona- przy upale na przykład)?

No i po trzecie- czytałem artykuł o klimatyzacjach w którym to napisano, że są różne wersje tych urządzeń- jedne- przy włączeniu, niezależnie od wszystkiego, mają "jeden bieg", potrzebują więc tyle samo energii w każdych warunkach, a regulacja ciepła następuje przez mieszanie powietrza z ciepłym. Inne zaś dostosowują swą wydajność, więc i zużycie energii (paliwa w rezultacie) do tego jak intensywnie zmuszamy ją do pracy. Jaka jest więc manualna klima w Bravolocie (1.6, 103KM, 1997r.)- będzie zawsze tak samo obciążać moją kieszeń, czy dostosuje się do sposobu użytkowania?

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

Za niskie obroty też nie są dobre, wtedy właśnie więcej pali zlosnik.gif

Należy doliczyć średnio ok. 1 litra do 1,5 litra myślę max. Tylko że przy klimie autko słabnie i trzeba je mocniej ciągnąć i przez to jeszcze może dodatkowo wzrosnąć spalanie.

Po trzeci to chyba sprężarka zawsze tak samo pracuje, chłodzi, wyłącza się, chłodzi itd.

Napisano

> Za niskie obroty też nie są dobre, wtedy właśnie więcej pali

Na ten temat to są niekończące się dyskusje- bez efektu generalnie.

Ponoć- jedni mówią- samochód jedzie najbardziej ekonomicznie w przedziale max moment a max moc- no ale chyba nikt mi nie powie że najoszczędniej bravą (1.6 103KM) pojadę stale utrzymując się w zakresie od 4 do 6 tyś obrotów?!?

Z drugiej strony oczywistym jest też to, że mając 2000obr i 5kę w mieście, chcąc szybko przyśpieszyć, lepiej zredukować bieg (powiedzmy do 3-3.5 tysiąca obr.) niż cisnąć na obecnym. Spalanie będzie mniejsze.

Pytanie jest jednak takie- jadę "po płaskim" ze stałą prędkością 60km/h- na jakim biegu spalę najmniej? Moim zdaniem na 5tce. A Twoim?

Podsumowując, przyjąłem, że przyśpieszać do prędkości przelotowej należy w zakresie max momentu (dla 1.6 103KM między 3.5 a 4.5tyś obr.) ale potem jechać już z obrotami koło 2 tyś. Gdy podjeżdżam pod niewielkie wzniesienie, a w aucie są 2 osoby (ze mną licząc)- biegu nie zmieniam. Jeśli górka większa, auto zapakowane, gwałtowne przyśpieszenie (np. wyprzedzanie) itp., redukcja do 3.5tyś obr i gaz- potem znów zmiana na zakres zbliżony do 2000 obr.

Napisano

Wydaje mi się, że Bravo ma dosyć prostą klimę i sprężarka chodzi cały czas tak samo, ewentualnie miesza powietrze z ciepłym, żeby ustalić właściwą temperaturę. Zdecydowanie wydajność klimy zwiększa ustawienie obiegu na zamknięty.

Ja przy dosyć oszczędnym używaniu klimy (nie ma czasem sensu jej włączać przy kilkuminutowej jeździe) nie zauważam jakiegoś wpływu na poziom spalania. Gdzieś czytałem dane, że klima zwiększa spalanie od 5-10% (podobnie jak otwarte szyby), więc tutaj jakoś specjalnie się nie zaoszczędzi.

Co ciekawe nie zauważam wpływu włączonej klimy na moc samochodu. Miałem okazję pojeździć ostatnio Astrą II z klimą i jej włączenie dawało się wyraźnie odczuć w spadku mocy (wystarczyło włączyć klimę jadąc ze stałą prędkością na trasie, auto momentalnie zaczynało zwalniać i trzeba było dodać więcej gazu).

Moja bravka przy jeździe mieszanej i mojej dosyć ciężkiej nodze pali ok 9-10 litrów gazu (sekwencja).

Napisano

> Na ten temat to są niekończące się dyskusje- bez efektu generalnie. ok.gif

> Ponoć- jedni mówią- samochód jedzie najbardziej ekonomicznie w

> przedziale max moment a max moc- no ale chyba nikt mi nie powie

> że najoszczędniej bravą (1.6 103KM) pojadę stale utrzymując się

> w zakresie od 4 do 6 tyś obrotów?!? no.gif

> Z drugiej strony oczywistym jest też to, że mając 2000obr i 5kę w

> mieście, chcąc szybko przyśpieszyć, lepiej zredukować bieg

> (powiedzmy do 3-3.5 tysiąca obr.) niż cisnąć na obecnym.

> Spalanie będzie mniejsze. spineyes.gif

> Pytanie jest jednak takie- jadę "po płaskim" ze stałą prędkością

> 60km/h- na jakim biegu spalę najmniej? Moim zdaniem na 5tce. A

> Twoim?

czwórka tylko i wyłacznie

> Podsumowując, przyjąłem, że przyśpieszać do prędkości przelotowej

> należy w zakresie max momentu (dla 1.6 103KM między 3.5 a 4.5tyś

> obr.) ale potem jechać już z obrotami koło 2 tyś. Gdy podjeżdżam

> pod niewielkie wzniesienie, a w aucie są 2 osoby (ze mną

> licząc)- biegu nie zmieniam. Jeśli górka większa, auto

> zapakowane, gwałtowne przyśpieszenie (np. wyprzedzanie) itp.,

> redukcja do 3.5tyś obr i gaz- potem znów zmiana na zakres

> zbliżony do 2000 obr.

coś tędy waytogo.gif

Napisano

Jeśli mówisz że w 1,6 klimatyzacja nie jest odczuwalna w mocy silnika to masz zepsutą klime zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli mówisz że w 1,6 klimatyzacja nie jest odczuwalna w mocy silnika

> to masz zepsutą klime

Jestem świeżo po serwisie klimy i mróz się robi w autku po paru minutach od jej włączenia. cool.gif Nie robiłem prób na hamowni, mówię o własnych odczuciach (być może mylnych) wink.gif. Tym bardziej, że mam świeże porównanie z podobnym atukiem, z podobnym silnikiem (też 1,6).

Napisano

> Odświeżę ciut ten wątek zadając trzy pytanka.

Też cię witam na forum ...

Polecam zapoznanie się z podwieszonym wątkiem BBM FAQ , gdzie znajdziesz dużo ciekawych informacji .

Potem zgodnie z tym co tam napisano m.in. nie zapomnij wypełnić swojego profilu .

Napisano

> Odświeżę ciut ten wątek zadając trzy pytanka.

> Po pierwsze- jaka jest/powinna być różnica w spalaniu LPG (przy

> identycznej jeździe na tym samym odcinku- wzorcowa znaczy) dla

> prawidłowo założonej i działającej jak należy instalacji II a IV

> generacji? Pytam bo mój wujas na tym samym silniku 1.6 103KM

> spala w mieście na 2 gen. ok 9-10l LPG/100km, a ja na nowiutkiej

> BRC Sequent 24 ok 11. Dodam, że wymieniłem świeczki na nowe,

> przewody WN (wszystko NGK) i filtr powietrza. Staram się też

> jeździć ekonomicznie- obroty w miarę niskie, bez gwałtownych

> przyśpieszeń na wysokich biegach, z dojazdami na biegu do

> skrzyżowań itd.

> Drugie pytanie- czy ktoś z Was wie, ile należy doliczyć do spalania

> silnika 1.6 103KM używając klimatyzację (załóżmy na przeciętnej

> wydajności- 2gi bieg chłodzenia, z jazdą 75% przy włączonej

> klimie)? Ile maksymalnie (max chłodzenie, zawsze klima włączona-

> przy upale na przykład)?

> No i po trzecie- czytałem artykuł o klimatyzacjach w którym to

> napisano, że są różne wersje tych urządzeń- jedne- przy

> włączeniu, niezależnie od wszystkiego, mają "jeden bieg",

> potrzebują więc tyle samo energii w każdych warunkach, a

> regulacja ciepła następuje przez mieszanie powietrza z ciepłym.

> Inne zaś dostosowują swą wydajność, więc i zużycie energii

> (paliwa w rezultacie) do tego jak intensywnie zmuszamy ją do

> pracy. Jaka jest więc manualna klima w Bravolocie (1.6, 103KM,

> 1997r.)- będzie zawsze tak samo obciążać moją kieszeń, czy

> dostosuje się do sposobu użytkowania?

> Pozdrawiam wszystkich.

Spalania benzyny dokładnie nie zdążyłem sprawdzić, bo założyłem sekwencję zaraz po kupnie, ale coś ponad 7/100 wychodziło. Na lpg najniżej udaje mi się zejść do 8/100, ale tylko na krótkich trasach do 100 km, z żoną na pokładzie i max prędkością 100 km/h. Dłuższe trasy to z reguły większy pośpiech i prędkości do 120 km/h, wtedy wychodzi 8,5/100 lpg oczywiście. Szybka trasa (110-120) prawie 400 km, z czego około 60 km z prędkością 160, non stop włączona klima, w dwie osoby dało wynik 9,2/100. Na trasie klima zwiększa spalanie około 0,5l., w mieście już gorzej, bo ponad litr trzeba dodać. Spalania w mieście nie podaję, bo to bez sensu, w dzisiejszych czasach trzeba by podawać w litrach na godzinę.

Jeśli chodzi o różnice między II i IV generacją... IV generacja jest lepiej zestrojona z czasami wtrysków benzyny i na dobrze ustawionej instalce trzeba dodać około 10 %, II generacja nie robi pełnej odcinki przy hamowaniu silnikiem (tzw cut off), zawęża dolot i dawka jest bardziej zależna od podciśnienia, niż czasów wtrysku. Jak dobrze ustawiona, to spali około 20 % więcej.

Napisano

> Jeśli mówisz że w 1,6 klimatyzacja nie jest odczuwalna w mocy silnika

> to masz zepsutą klime

Dokladnie, przy masie MW to jakby zarzucic kotwice 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Na lpg najniżej udaje mi się zejść do 8/100, ale tylko na krótkich

> trasach do 100 km, z żoną na pokładzie i max prędkością 100

> km/h. Dłuższe trasy to z reguły większy pośpiech i prędkości do

> 120 km/h, wtedy wychodzi 8,5/100 lpg oczywiście. Szybka trasa

> (110-120) prawie 400 km, z czego około 60 km z prędkością 160,

> non stop włączona klima, w dwie osoby dało wynik 9,2/100.

Widzę Twoje wyniki i ciut zazdroszczę.

Co więc może być u mnie przyczyną większego spalania?

-Wszystko co mogłem zmienić eksploatacyjnego zmieniłem (świece NGK, przewody WN NGK, filtr powietrza Filtron, olej Castrol Magnatec 10W-40- nie ruszałem tylko filtra paliwa).

-Instalację zakładałem w dobrym jak mniemam zakładzie w Siedlcach (Alsa na ul. Targowej) więc myślę że jest ona poprawnie zamontowana.

-Leję gaz ze stacji Statoil albo Orlen (A propos- czy to prawda że gaz z Orlenu jest w jakiś sposób "lepszy" niż ten z Shella czy Statoila? Na różnych forach są wypowiedzi że przejeżdża się na jednym więcej kilometrów niż na innym).

-Wydaje mi się, że termostat pracuje prawidłowo (temp rozgrzanego silnika w trasie utrzymuje się ciut poniżej połowy skali, wiatrak włącza się nieczęsto przy wskazaniu ok 1 powyżej połowy- w zasadzie tylko w mieście przy korkach).

-Staram się jeździć dość ekonomicznie (jak już wcześniej pisałem).

A może konieczny jest jakiś rodzaj dodatkowej regulacji sekwencji? Na moje wyraźnie pytanie, monterzy stwierdzili, że przy BRC Sequent 24 nie jest potrzebne ustawianie jej w czasie jazdy ani żadne inne poza poniższym. Goście podłączyli kompa, wrzucili program konfiguracyjny który badał- pierw przy benzynie, a potem przy LPG- jakieś 3 wartości (dla biegu jałowego, jałowego z obciążeniem <klima+światła+radio+wspomaganie> i dla 3000 obrotów). Ustawienia zostały zapamiętane i tyle.

Napisano

> Widzę Twoje wyniki i ciut zazdroszczę.

> Co więc może być u mnie przyczyną większego spalania?

> -Wszystko co mogłem zmienić eksploatacyjnego zmieniłem

> (świece NGK, przewody WN NGK, filtr powietrza Filtron, olej

> Castrol Magnatec 10W-40- nie ruszałem tylko filtra paliwa).

> -Instalację zakładałem w dobrym jak mniemam zakładzie w

> Siedlcach (Alsa na ul. Targowej) więc myślę że jest ona

> poprawnie zamontowana.

> -Leję gaz ze stacji Statoil albo Orlen (A propos- czy to

> prawda że gaz z Orlenu jest w jakiś sposób "lepszy" niż ten z

> Shella czy Statoila? Na różnych forach są wypowiedzi że

> przejeżdża się na jednym więcej kilometrów niż na innym).

> -Wydaje mi się, że termostat pracuje prawidłowo (temp

> rozgrzanego silnika w trasie utrzymuje się ciut poniżej połowy

> skali, wiatrak włącza się nieczęsto przy wskazaniu ok 1 powyżej

> połowy- w zasadzie tylko w mieście przy korkach).

> -Staram się jeździć dość ekonomicznie (jak już wcześniej

> pisałem).

> A może konieczny jest jakiś rodzaj dodatkowej regulacji sekwencji? Na

> moje wyraźnie pytanie, monterzy stwierdzili, że przy BRC Sequent

> 24 nie jest potrzebne ustawianie jej w czasie jazdy ani żadne

> inne poza poniższym. Goście podłączyli kompa, wrzucili program

> konfiguracyjny który badał- pierw przy benzynie, a potem przy

> LPG- jakieś 3 wartości (dla biegu jałowego, jałowego z

> obciążeniem i dla 3000 obrotów). Ustawienia zostały zapamiętane

> i tyle.

To zmien montażystów. Zrobili autokalibrację bez ustawienia drogowego? Nie zdziw się jak będziesz miał rozjechane mapy wtrysku benzyny, wtedy będziesz pisał posty w stylu: "nie zapala na benzynie". Ja sam zakładałem sobie instalkę, robiłem to pierwszy raz w życiu, ale pomoc w postaci czytania forum ACgaz czyli producenta Staga 300 daje zdecydowanie więcej niż montaż przez byle jakiego gaziarza. Kupiłem interfejs za 40zł i co jakiś czas sprawdzam tylko, czy mapy wtrysku są w porządku. Generalnie nie da się ustawić czasu wtrysku gazu bez próby drogowej.

Napisano

> To zmien montażystów. Zrobili autokalibrację bez ustawienia

> drogowego? Nie zdziw się jak będziesz miał rozjechane mapy

> wtrysku benzyny, wtedy będziesz pisał posty w stylu: "nie zapala

> na benzynie". Ja sam zakładałem sobie instalkę, robiłem to

> pierwszy raz w życiu, ale pomoc w postaci czytania forum ACgaz

> czyli producenta Staga 300 daje zdecydowanie więcej niż montaż

> przez byle jakiego gaziarza. Kupiłem interfejs za 40zł i co

> jakiś czas sprawdzam tylko, czy mapy wtrysku są w porządku.

> Generalnie nie da się ustawić czasu wtrysku gazu bez próby

> drogowej.

Hmmm. To poważne zarzuty.

Wiem jednak że stag300 ponoć dość łatwo daje się ustawiać we własnym zakresie, podczas gdy BRC Sequent24 nie daje tej możliwości. Mylę się? Co powinienem zrobić w tej sytuacji? Pojechać na inną regulację od nowa? Program którego używali gazownicy był oryginalnym programem BRC, więc myślałem, że jest to dobrze zrobiona robota!

Myślisz, że takie ustawienia jakie mam ja mogą wpłynąć na to, że dość często obroty na gazie, podczas szybkiego puszczenia sprzęgła spadają poniżej 800 obr. (potem odbijają do "normalnych"), a nawet silnik czasem się wyłącza? Wkurza mnie to trochę, choć nie dzieje się często. Znacznie łatwiej ponadto zgasić silnik, kiedy rusza się ze zbyt małym naciśnięciem pedału gazu.

Czy takie ustawienia mogą wpłynąć na ilość codziennego spalania gazu?

Napisano

> Hmmm. To poważne zarzuty.

> Wiem jednak że stag300 ponoć dość łatwo daje się ustawiać we własnym

> zakresie, podczas gdy BRC Sequent24 nie daje tej możliwości.

> Mylę się? Co powinienem zrobić w tej sytuacji? Pojechać na inną

> regulację od nowa? Program którego używali gazownicy był

> oryginalnym programem BRC, więc myślałem, że jest to dobrze

> zrobiona robota!

> Myślisz, że takie ustawienia jakie mam ja mogą wpłynąć na to, że dość

> często obroty na gazie, podczas szybkiego puszczenia sprzęgła

> spadają poniżej 800 obr. (potem odbijają do "normalnych"), a

> nawet silnik czasem się wyłącza? Wkurza mnie to trochę, choć nie

> dzieje się często. Znacznie łatwiej ponadto zgasić silnik, kiedy

> rusza się ze zbyt małym naciśnięciem pedału gazu.

> Czy takie ustawienia mogą wpłynąć na ilość codziennego spalania gazu?

Kup sobie coś takiego i będziesz mógł samemu sprawdzić http://moto.allegro.pl/item383847024_interfejs_lpg_do_brc_sequent_24_promocja_.html

Czasami zdarza się, że gazmajster nie robi próby drogowej, bo szkoda czasu, a jeździć i tak będzie. Jak pytałem się o założenie do swojej, to mówił mi, że nie trzeba zdejmować kolektora do wiercenia, bo szkoda na to czasu shocked.gif Dlatego wolałem sam sobie założyc i widziałem ile aluminium się sypie przy wierceniu kolektorze, naszczęście mi na stół, a nie do komór spalania.

Napisano

> Kup sobie coś takiego i będziesz mógł samemu sprawdzić

> http://moto.allegro.pl/item383847024_interfejs_lpg_do_brc_sequent_24_promocja_.html

> Czasami zdarza się, że gazmajster nie robi próby drogowej, bo szkoda

> czasu, a jeździć i tak będzie.

Dzięki za informacje. Powiedz mi jeśli możesz (bym nie musiał znów przekopywać ton informacji na forach) w jaki sposób zabrać się po kolei do programowania sekwencji na drodze (program, procedura, obsługa itd.). A może znasz jakąś stronkę www w której jest to fajnie opisane? Dzięki z góry i stawiam pifko za te wszystkie informacje- przy najbliższej okazji!!! Pozdrawiam.

Napisano

W miescie 13 norma. Walczylem, wymienialem kombinowalem i stracilem duzo czasu i pieniedzy. Taki ego/jej urok 1,6 lubi wypic i juz. Zostaw i sandal zlosnik.gif A w trasie kolo 9 przy 180 km/h tez norma. Tanio i szybko zlosnik.gif

Napisano

> czwórka tylko i wyłacznie

Chcesz powiedziec ze na prostej drodze przy 60km/h spali mniej na czworce niz na piatce ???

Z jakiego powodu?

Napisano

> Chcesz powiedziec ze na prostej drodze przy 60km/h spali mniej na

> czworce niz na piatce ???

> Z jakiego powodu?

tego nie mówie ....

Wiem, pewnie spali mniej na piątce!

Ale ja chce jeszcze zrobić trochę km, a 1,6 to nie jest diesel zlosnik.gif

Napisano

> Jestem świeżo po serwisie klimy i mróz się robi w autku po paru

> minutach od jej włączenia. Nie robiłem prób na hamowni, mówię

> o własnych odczuciach (być może mylnych) .

Być może te ~100 kg różnicy albo mniej między bravo a marea weekend robi taką różnice.

Dzisiaj spalanie sprawdzone na stacji 10,63 LPG/100KM

Czyli norma.

Z 280 km/180 z klimatyzacją + zazwyczaj jakieś obciążenie w postaci 1-2 osób. Samo miasto. zlosnik.gif

Ale CC 704 ccm dziadka jak jade sam bez klimy oczywiscie to start ma lepszy hahaha.gif

Napisano

> tego nie mówie ....

> Wiem, pewnie spali mniej na piątce!

> Ale ja chce jeszcze zrobić trochę km, a 1,6 to nie jest diesel

heh to co innego.

Spalanie to jedno a szanowanie silnika to drugie.

Zazwyczaj jednak im nizsze obroty tym nizsze spalanie (oczywiscie pod warunkiem ze auto jeszcze daje rade jechac).

A co do 60 na 5 biegu na plaskiej drodze to moim zdniem wcale nie sa to jeszcze tak strasznie niskie obroty i spokojnie mozna tak jezdzic. Silnikowi raczej niz nie grozi.

Napisano

W V8 osiągałem najniższe spalanie przy 1300-1400 rpm zlosnik.gif Ale skrzynia automatyczna i silnik 4200 ccm skromny.gif

Ja w 1,6 jakoś wole nie schodzić poniżej 2 k rpm, to i tak nie dużo, ale jak mówisz że prosta droga i najlepiej bez obciążenia to jestem skłonny zejść do 1800 rpm smirk.gif

Napisano

> W V8 osiągałem najniższe spalanie przy 1300-1400 rpm Ale skrzynia

> automatyczna i silnik 4200 ccm

> Ja w 1,6 jakoś wole nie schodzić poniżej 2 k rpm, to i tak nie dużo,

> ale jak mówisz że prosta droga i najlepiej bez obciążenia to

> jestem skłonny zejść do 1800 rpm

Myślę, że dość łatwo wyczuć moment w którym silnik pracuje jeszcze bez większego wysiłku. I 5ka przy 60-70km/h na prostej drodze jest tu odpowiednia i prawdopodobnie zużyje się najmniej paliwa. Sądzę też, że zużycie silnika nie będzie większe, jeśli tylko nie będzie on przeciążany.

> Czasami zdarza się, że gazmajster nie robi próby drogowej, bo szkoda

> czasu, a jeździć i tak będzie.

Dzwoniłem dziś do kilku gazowników. Wszyscy bez wyjątku powiedzieli, że nową instalację sequent24 programuje się WYŁĄCZNIE NA POSTOJU. Nie robi się prób drogowych.

Z takiej strony http://www.members.lycos.co.uk/brclpg/ pociągnąłem oprogramowanie (od gości sprzedających interfejsy na allegro).

Podaj mi więc jeśli możesz niezbędne informacje dotyczące sposobu programowania instalacji. Co dokładnie mam zrobić?

Dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.