Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja - ucieczka?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj na parkingu marketowym został obdarty zderzak w moim aucie. Sprawca odjechał. Szkody nieznaczne, ale mam takie pytanie: jakie konsekwencje grożą sprawcy? bo wiem, że w markecie jest monitoring i nie wiem czy warto w to się bawić (sądy, policja itp).

Napisano

> Dzisiaj na parkingu marketowym został obdarty zderzak w moim aucie.

> Sprawca odjechał. Szkody nieznaczne, ale mam takie pytanie:

> jakie konsekwencje grożą sprawcy?

Mandat lub wniosek do SG, o ile uda sie go ustalic. No i naprawisz sobie ten zderzak z jego OC.

Napisano

>bo wiem, że w markecie jest monitoring

Ja bym nie był taki pewny..... pewnie mieli akurat wyłączony.... angryfire.gif

Napisano

> jakie konsekwencje grożą sprawcy? bo wiem, że w markecie jest

> monitoring i nie wiem czy warto w to się bawić (sądy, policja

> itp).

IMO nie ma sensu, jeżeli nie masz świadków ani nagrań.

Nawet, gdybyś znalazł sprawcę, to nie udowodnisz, że to on. A nawet jak on, to że to on Ciebie, a nie Ty jego przerysowałeś.

Napisano

jesli byloby nagranie z kamery na ktorym widac cala sytuacje to IMO nie byloby problemu z odzyskaniem kasy z jego oc i mandatem dla ucieczkowicza.

Napisano

> Nawet, gdybyś znalazł sprawcę, to nie udowodnisz, że to o

on.

Pierwszy lepszy technik policyjny na podstawie uszkodzeń dwóch aut stwierdzi, czy miały ze sobą kontakt.

> A nawet

> jak on, to że to on Ciebie, a nie Ty jego przerysowałeś.

Samo zgłoszenie się na Policję stawia go w dobrym świetle. Być może wystarczającym żeby przychyliła się do tego Policja i ewentualnie Sąd. zlosnik.gif

Napisano

> on.

> Pierwszy lepszy technik policyjny na podstawie uszkodzeń dwóch aut

> stwierdzi, czy miały ze sobą kontakt.

> Samo zgłoszenie się na Policję stawia go w dobrym świetle. Być może

> wystarczającym żeby przychyliła się do tego Policja i

> ewentualnie Sąd.

Technik policyjny hehehe chłopie a miałeś kiedyś do czynienia

z Policja w tym kraju ??

Przyjdziesz to będą na Ciebie patrzeć jak na nienormalnego i mieć do ciebie pretensje że im głupotami du.. zawracać...

Napisano

> Przyjdziesz to będą na Ciebie patrzeć jak na nienormalnego i mieć do

> ciebie pretensje że im głupotami du.. zawracać...

Czyżby w Twojej miejscowości ciągle był posterunek MO,

a ludzie nadal wierzyli w towarzysza Lenina? zlosnik.gif

Patrząc po innych "cudach" jakie są w okolicy - całkiem możliwe hehe.gif

Napisano

Nie wszędzie i nie wszyscy, więc nie wiem po co takie pierdoły pisać, ja miałem troche do czynienia zarówno z jednej jak i z drugiej strony i większośc była ok.gif

Napisano

> Technik policyjny hehehe chłopie a miałeś kiedyś do czynienia

> z Policja w tym kraju ??

Tak. Często miewam.

To, że pozwalasz tak na siebie patrzeć nie znaczy, że wszystkich tak traktują. smirk.gif

Napisano

Idziesz do swojej firmy Ubepieczeniowej piszesz jak było i dostajesz pieniadze na naprwae z funduszu gwarancyjnego czy jakos tak to sie nazywa

Napisano

> Idziesz do swojej firmy Ubepieczeniowej piszesz jak było i dostajesz

> pieniadze na naprwae z funduszu gwarancyjnego czy jakos tak to

> sie nazywa

Niestety nie ma tak lekko - nie wprowadzaj innych w błąd jak nie jesteś czegoś pewien.

UFG ma zastosowanie tylko wtedy kiedy sprawca jest znany i nie ma OC (a Ty nie masz AC <- tego nie jestem do końca pewien), a nei w przypadku gdy nie ma sprawcy.

Napisano

> Niestety nie ma tak lekko - nie wprowadzaj innych w błąd jak nie

> jesteś czegoś pewien.

> UFG ma zastosowanie tylko wtedy kiedy sprawca jest znany i nie ma OC

> (a Ty nie masz AC

Dokładnie tak jest!

Napisano

> Dokładnie tak jest!

No niedokładnie... biglaugh.gif Jeśli masz AC, to UFG pokrywa tą część kosztów, których AC nie pokryło oraz różnicę w wysokości składek ubezpieczenia po utracie części zniżek z powodu likwidacji niezawinionej przez Ciebie szkody ok.gif

Napisano

> Niestety nie ma tak lekko - nie wprowadzaj innych w błąd jak nie

> jesteś czegoś pewien.

> UFG ma zastosowanie tylko wtedy kiedy sprawca jest znany i nie ma OC

> (a Ty nie masz AC

zgadza sie , słyszałem tez o sytuacji ze sprawca jest pijany , TU jego odmawia wyplaty odszkodowania

wtedy UFG płaci , a pozniej wyciaga forse od sprawcy

ale nigdzie nie moglem tego potwierdzic

Napisano

ja miałem niedawno podobne zdarzenie, ale na parkingu pod domem - różnica była taka, że życzliwy dozorca spisał numery sprawcy (skoro był monitoring, to może da się też w twoim przypadku zdobyć numery).

od razu wezwałem policję - pojawili się po kilku godzinach (wcześniej poinformowali, o której się mniej więcej pojawią i jak byli na miejscu to zadzwonili do mnie, że już są).

policja spisała moje zeznania, obejrzeli samochód, zrobili kilka zdjęć i zasugerowali jak najszybciej zgłosić i robić z AC (+ podać numer sprawy z policji, żeby rozliczyć ewentualnie regresem).

auto zrobiłem z AC (wymiana + lakierowanie błotnika, lakierowanie zderzaka z przodu oraz wymiana małego pierdołowatego kierunkowskazu na błotniku wyszło prawie 3300 PLN).

w międzyczasie okazało się, że już na drugi dzień po zdarzeniu policja była u sprawcy, przyznał się i dostał mandat.

teraz pozostaje mi tylko czekać, aż ubezpieczalnie się dogadają między sobą szkoda została regresem rozliczona z OC sprawcy.

generalnie duży plus dla policji - byli bardzo mili i sprawę załatwili praktycznie od ręki.

Napisano

> zgadza sie , słyszałem tez o sytuacji ze sprawca jest pijany , TU jego odmawia wyplaty odszkodowania wtedy UFG płaci , a pozniej wyciaga forse od sprawcy ale nigdzie nie moglem tego potwierdzic

Tego typu przypadek nie podpada pod kompetencje UFG.

Stan nietrzeźwości sprawcy nie może być / nie jest powodem odmowy odszkodowania. Jest natomiast podstawą tzw. regresu => ubezpieczyciel wypłaca poszkodowanemu odszkodowanie, po czym dochodzi zwrotu tegoż odszkodowania od nastukanego sprawcy.

Napisano

ustalenie sprawcy w jakikolwiek sposób umozliwi ci zgłoszenie szkody w jego TU i dochodzenie swoich roszczeń....

ewentualnie pozostaje droga powództwa cywilnego....

natomiast sprawca może wcale nie zostać ukarany czy to przez sąd czy mandatem.....

bo może się okazać, że nie popełnił czynu zabronionego......

IMO...mam wątpliwości i to ogromne co do zapisu kamer z hipermarketów, bo ich jakość jest żadna jeśli chodzi o parkingi i stojące na nich auta, ale próbować warto.....

i oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby zgłosić fakt policji.....

Napisano
  • Autor

> a to był parking strzeżony taki osiedlowy??????????

Pod tesco to było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.