Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ECOTEC - plusy i minusy

Featured Replies

Napisano

Witam, mam małą prośbę mianowicie noszę się z zamiarem zmiany asterki f na asterkę f. Chciałbym poznać wasze opinie, przygody i wiedzę na temat silników ECOTEC interesuje mnie najbardziej pojemność 1600 wersja stu konna. Za wszelkie posty dziękuje bardzo.

Napisano

> Witam, mam małą prośbę mianowicie noszę się z zamiarem zmiany asterki

> f na asterkę f. Chciałbym poznać wasze opinie, przygody i wiedzę

> na temat silników ECOTEC interesuje mnie najbardziej pojemność

> 1600 wersja stu konna. Za wszelkie posty dziękuje bardzo.

Zalety:

- duży zapas mocy,

- ekonomiczny,

- pięknie się wkręca powyżej 3 tys. obrotów

Wady:

- mułowaty do 3 tys. obr (jak to 16V)

- lubi spalać olej,

- droższy w serwisie (rozrząd, termostat itp)

Tak na początek co mi z rana do głowy przyszło.

Koledzy pewnie rozszerzą moją listę.

Napisano

> Chciałbym poznać wasze opinie, przygody i wiedzę

> 1600 wersja stu konna.

zaraz mnie zjedzą posiadacze X16XEL zlosnik.gif

obiegowa, aczkolwiek licznymi głosy potwierdzona na tym forum opinia jest taka,

że ten silnik to najbardziej_olej_żłopiąca jednostka opla wink.gif

zwłaszcza silniki z początków ich produkcji

poza tym uroki 16-zaworówek - wysoko położony moment obrotowy

trza troszkę kręcić, żeby zaczął jechać wink.gif

a teraz oddaję głos posiadaczom zlosnik.gif

edit: dodałbym jeszcze niektóre koszty x2: 2x więcej zaworów itd., droższy rozrząd itd.

Napisano

Generalnie ecotec to tylko jakaś tam nazwa handlowa. Tu trzeba o każdym silniku z osobna rozważać.

Generalnie te nowoczęśniejsze silniki gorzej się gazują instalacją II generacji: bardziej wrażliwa emulacja sondy itp. One będą chodzić na gazie całkiem dobrze ale trzeba lepszej instalacji i bardziej kumatego gazownika. No a najlepiej w sumie wsadzić sekwencję...

Wadą jeszcze jest większa hałaśliwość rozrządu 16 zaworowego.

Napisano

> Ale za to jak ten silnik dba o środowisko

litości... hahaha.gif

Napisano

> zaraz mnie zjedzą posiadacze X16XEL

Byś chciał od razu zlosnik.gif

> obiegowa, aczkolwiek licznymi głosy potwierdzona na tym forum opinia

> jest taka,

> że ten silnik to najbardziej_olej_żłopiąca jednostka opla

> zwłaszcza silniki z początków ich produkcji

> poza tym uroki 16-zaworówek - wysoko położony moment obrotowy

> trza troszkę kręcić, żeby zaczął jechać

> a teraz oddaję głos posiadaczom

> edit: dodałbym jeszcze niektóre koszty x2: 2x więcej zaworów itd.,

> droższy rozrząd itd.

tragedii nie ma z olejem, co jakiś czas trzeba zajrzeć i sprawdzić ew. dolać

mi tam duż nie pali.

Faktycznie troche mułowaty do 3000, potem dostaje kopa jak nie to samo auto grinser006.gif

Napisano

> - droższy w serwisie (rozrząd, termostat itp)

Z tym termostatem to bym polemizował- jak kupisz sam wkład termostatu to wychodzi taniej niż w 8V ( nie trzeba wywalać rozrządu zeby wymienic termostat)

Napisano

> Byś chciał od razu

> tragedii nie ma z olejem, co jakiś czas trzeba zajrzeć i sprawdzić

> ew. dolać

> mi tam duż nie pali.

> Faktycznie troche mułowaty do 3000, potem dostaje kopa jak nie to

> samo auto

co do obrotów to do 3000 fakt słabo ciągnie ale powyżej to jak młoda murzynka , co do oleju to z moich opserwacj jak jej nie wstawiasz to pali go mało ale pali , koszty fakt 16v dorszy rozrząd 16 zaworków itp , w trasie potrafi spalić "mój rekord" 6,5 litra natomiast w mieście i 10 chlipnie a z klima to już tylko do góry , ale mimo tego nie zamienił bym mojej 16v na 8v w 1,6

Napisano

A ja jeszcze przekornie dodam, że w 16-zaworówkach karoseria szybciej rdzewieje zakrecony.gifbiglaugh.gif

Napisano

> co do obrotów to do 3000 fakt słabo ciągnie ale powyżej to jak młoda

> murzynka , co do oleju to z moich opserwacj jak jej nie

> wstawiasz to pali go mało ale pali , koszty fakt 16v dorszy

> rozrząd 16 zaworków itp , w trasie potrafi spalić "mój rekord"

> 6,5 litra natomiast w mieście i 10 chlipnie a z klima to już

> tylko do góry , ale mimo tego nie zamienił bym mojej 16v na 8v

> w 1,6

Zgadzam się z Tobą. Mi bierze max. 0,4 l na 1000km oleju GM 10W40. Przy następnej wymianie zaleję Vavoline MaxLife 10W40 i zobaczę ile będzie brał.

Mój rekord w spalaniu to 6,2 l/100 km. Trasa 280 km w tym 2 razy przejazd przez cały Poznań. Z klimą to 6,7 trasa do Zakopanego. W mieście sięga 10 l ale to i tak nie jest jakiś wysoki wynik. Średnio mam ok 7-8 l/100km.

Mój szwagier ma 1.6 8V też w kombi i mam porównanie i wolę mojego. Tym bardziej że mam klimę i te parę kucyków się przydaje. Samochód ma zapas mocy i bardzo ładnie i szybko można wyprzedzić czy tez przyśpieszyć.

Co do gazu to fakt lepiej IV generacji i dobry gazownik, ale ja jestem przeciwnikiem gazu więc jak dla mnie nie jest to wada cool.gif

Napisano

> A ja jeszcze przekornie dodam, że w 16-zaworówkach karoseria szybciej

> rdzewieje

No napewno bo to przez ten spalony olej hahaha.gif

Napisano

Minusy :

0,8-1l/1000km ,zawsze mam swieży olej w silniku zlosnik.gif

Plusy:

Faktycznie szybki po przekroczeniu 3000 tys obr. jak na HB .

Wymieniłem narazie EGR-a w silniku przez 3 lata .W sumie jakby tak cała blacharke odpicowac i silniczek to koneser sie zrobi wink.gif

------------

Astra F 12.94r

174kkm,HB

X16XEL,0,8-1lGM/1kkm irked.gif

Napisano

> Minusy :

> 0,8-1l/1000km ,zawsze mam swieży olej w silniku

No ojciec się śmieje że nie powinniśmy wymieniać oleju bo i tak to na bieżąco robimy grinser006.gif

Napisano

>jezdziłem przez 3 lata , silnik zero!!!!!!! problemów ciągnie bardzo fajnie. W trasie przy klimie i prędkości 100-140km zużycie 6.5litra obecnie w mieście około 9-10 ( 100% jazdy w mieście)

zużycie oleju na 15 tys - 1 litr Mobil 5w 50

dużo głośniejszy w środku niż 8V ale i czuć że ma 100 kucyków i ma większe tarcze hamulcowe i chyba szersze bębny wink.gif

a i dostajesz w bonusie 2x więcej niz ci co mają 8V a to bezcenne

Napisano

> zużycie oleju na 15 tys - 1 litr Mobil 5w 50

> dużo głośniejszy w środku niż 8V ale i czuć że ma 100 kucyków i ma

> większe tarcze hamulcowe i chyba szersze bębny

> a i dostajesz w bonusie 2x więcej niz ci co mają 8V a to bezcenne

prawie 3 lata użytkowania x16xel sprawiają że mam io nim mieszne zdanie

fakt 100KM to jest frajda i na NoPb to mały wariat, silniczek dynamiczny i fajnie sę zbiera, i to tyle z jego plusów zeby.GIF

Teraz czas na minusy frown.gif

lecz przepustnica umieszczona od dołu to juz same problemy w dotarciu do krokowaca, potencjometru przepustnicy, aby się do nich dostać trzeba pół silnika rozbierać, mało miejsca pod maską w wersji z ABS i wszędzie ciasno nie ma jak rąk włożyć.

były okresy na początku po założeniu instalki LPG że w trasie palił mi gazu 7,5 l/100 LPG lecz teraz 9-10 to norma w trasie,

i tak jak piszą przedmówcy do gazowania sekwencja, a jak II gen to musio być naprawde gazownik magik który wie co robi

o droższych częściach koledzy już pisali i to prawda cena x2 w porównaniu do 8V, termostat polecam firmę MERA, oleum żłopie potwierdzam wg normy GM 0,100 na 1000km coś koło tego

i dlatego szykuje się do swapa na c20ne

i to by było tyle

pozdrawiam sklejek

Napisano

No to ja jeszcze swoje 3 grosze wtrące o moim X18XE. Za-lety:

+ Fajna moc i przyjemna charakterystyka momentu obr. To chyba głównie dzięki zmiennej charakterystyce kolektora dolotowego. Ciągnie przyjemnie już od 2000 obr.

+ nie zużywa oleju wogóle. Pomiędzy wymianami (niby co 15 kkm ale trochę mi sie dłużej ostatnio pojeździło) dolałem "dla porządku" 0,3l ... A przejechane licznikowo 220 kkm, ale licznik był kręcowy na pewno

Wady:

- pękający kolektor wydechowy. Wada tych silników. W związku z tym niepęknięty osiąga zawrotne ceny. Nowy 450 PLN hahaha.gif i to zamiennik

- części doższe niż do 1.6 16V, np sprzęgło, poduszka silnika itp. Sonda lambda tzw. szerokopasmowa (5V) inna niż w X16XEL też droga. Generalnei silnik na bazie X20XEV

- Spalanie. Benzyny nie wiem ile bo nie stać mnie na takie ekstrawaganckie eksperymenty wink.gif LPG od 8.5 w superślamazarnym tempie poprzez 9-10 w normalnej trasie do 15 w mieście (Wrocław, krótkie odcinki zima i betonowy but)

- w tym silniku wyjątkowo trudno / niedasię nastroić instalacji II gen.

Chciałem kupić 1.6 8V, ale warunkiem była tez klima. W 1.6 8V włączenie klimy to jak rzucenie kotwicy. X16XEL nie chciałem ze względu olejowego a trafił się akurat ten więc wiząłem. Ale następnym razem bym chyba jednak wziął 1.6 8V wink.gif

Napisano

> No ojciec się śmieje że nie powinniśmy wymieniać oleju bo i tak to na

> bieżąco robimy

No ja zrobiłem narazie 7kkm od wymiany , a ile już dolałem smile.gif.Nie przejmuje sie tym olejem wogule.Niektórzy maja młodsze auta i borykają sie z dużo wiekszymi problemami .Stan techniczny mam bardzo dobry,żadnych luzów.(Schodze do garazu i właże pod astrolota kiedy chce);]ok.gif.Po prostu wsiadam załączam ALPINE i jade waytogo.gif

PS. Ty chyba robiłęś remont silnika hmm.gifWysłałem ci pare fotek na poczte biglaugh.gif

---------------

Astra F 12.94r

174kkm ,HB

X16XEL,0,8-1l/1kkm

Napisano

> jak kupisz sam wkład termostatu

> to wychodzi taniej niż w 8V ( nie trzeba wywalać rozrządu zeby

> wymienic termostat)

zapomniałeś zaznaczyć, że nie dotyczy to wszystkich 8V skromny.gif

Napisano

Co do tego silnika to ja się mogę wypowiedzieć ale....tylko do wersji 1.4 16V zlosnik.gif

Przede wszystkim tak jak większość już napisała - muł - do 3000obr.

Później idzie pięknie zlosnik.gif

Co do dolewek oleju to wymieniłem jakieś 5000km. temu i jeszcze ani kropli nie dolewałem.

Na plus należy zaliczyć jeszcze spalanie - obecnie pali mi max. 7,5 l - 90% jazdy po mieście.

Krótko mówiąc - jeśli nie potrzebujesz sprintera a długodystansowca to bierz grinser006.gif

Napisano

> No ja zrobiłem narazie 7kkm od wymiany , a ile już dolałem .Nie

> przejmuje sie tym olejem wogule.Niektórzy maja młodsze auta i

> borykają sie z dużo wiekszymi problemami .Stan techniczny mam

> bardzo dobry,żadnych luzów.(Schodze do garazu i właże pod

> astrolota kiedy chce);] .Po prostu wsiadam załączam ALPINE i

> jade

> PS. Ty chyba robiłęś remont silnika Wysłałem ci pare fotek na poczte

> ---------------

> Astra F 12.94r

> 174kkm ,HB

> X16XEL,0,8-1l/1kkm

AA to od Ciebie były te fotki smile.gif Nie nie robiłem remontu. Takiego go przywiozłem i tak sobie go użytkuję. Jak narazie po za wymianą górnych gum na przednich amorkach z łożyskami i wymianą filtrów i olejum nic narazie nie robiłem. Mam go już ponaf 1,5 roku i ok 17tys przejechałem.

No teraz czeka mnie wymiana drzwi kierowcy i lakierowanie boku ale to już skutek przepychania się z tramwajem na bułgarskiej w Poznaniu bokser.gif Pisałem o tym na forum w grudniu

Napisano

Ja mam 16 16V od trzech lat przejechalem nia 60 000 km w tym na gazie 45 000 km II generacja i zero problemow olej mam mineralny mobil M bierze 1litr na 10000 km do tego stopnia ze nie musze sprawdzac tylko po 5000 dolewam litr i juz:))) Mam wersje z IX 94 wiec sam poczatek produkcji rekord spalania na trasie zakopane gdansk 5,8 ale nie spieszylo mi sie 90-100 w porywach przy wyprzedzaniu do 130-140 po miescie 7,5 to mi sie nigdy nie udalo osiagnac srednio ok 9-10 ale gazu tak samo 10-11 wiec nie jest zle no i w gdansku korki spore:))) a na marginesie asterka nie dlugo bedzie szukala nowego wlasciciela.

Pozdarwiam. I zycze owocnego szukania 16,16v

Napisano

mobil M bierze 1litr na 10000 km do tego stopnia ze nie musze sprawdzac tylko po 5000 dolewam litr i juz:)))

To jak wreszcie ? Po 5000 zjada 1/2litra, a Ty dolewasz caly litr.. confused.gif Tak na zapas, gdyby kiedys mial wieksze pragnienie ?.. pub2.gif

Napisano

zjada mniej wiecej do minimum na bagnecie dolewam litr a potem wymieniam olej ............

czekaj Ty chyba mi cos uswiadomiles na 10 000 km to on bierze 2l smile.gif))) hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

Quote:

czekaj Ty chyba mi cos uswiadomiles na 10 000 km to on bierze 2l

hehe dobre grinser006.gif

Napisano

> Quote:

> czekaj Ty chyba mi cos uswiadomiles na 10 000 km to on bierze 2l

> hehe dobre

ja na moja asterke z x16xel z automatem na pokladzie nie moge zlego slowa powiedziec, nie mam gazu spalanie paliwa to na trasie 6,5 (moj rekord trasa do chorwacji caly czas z klima na tempomacie zapiete 120kmh 6,2l) miasto juz troche wiecej 10 zima czasem 11 ale da sie przezyc cool.gif co do spalania oleju to od zmiany do zmiany 10.000 km 0,6l-0,8l trzeba dolac.

Napisano
  • Autor

> No ja zrobiłem narazie 7kkm od wymiany , a ile już dolałem .Nie

> przejmuje sie tym olejem wogule.Niektórzy maja młodsze auta i

> borykają sie z dużo wiekszymi problemami .Stan techniczny mam

> bardzo dobry,żadnych luzów.(Schodze do garazu i właże pod

> astrolota kiedy chce);] .Po prostu wsiadam załączam ALPINE i

> jade

> PS. Ty chyba robiłęś remont silnika Wysłałem ci pare fotek na poczte

> ---------------

> Astra F 12.94r

> 174kkm ,HB

> X16XEL,0,8-1l/1

Jeżeli o mnie chodzi to żadnych fotek nie dostałem.

Napisano

> Jeżeli o mnie chodzi to żadnych fotek nie dostałem.

Przecież nikt do Ciebie fotek nie wysyłał smile.gif Patrz komu kolega arek_m odpowiadał.

Napisano

Witam!

Troche z innej beczki.

Jak zagazuje swoja to przybedzie mi 4 cylindry wiecej???? Tak jak Tobie zakrecony.gif

Napisano

To ja też dodam coś od siebie: silnik ma wystarczający jak na ten samochodzik zapas mocy. Ok. 3500-4000 rpm po prostu marzenie [ i te miny wyprzedzanych kierowców smile.gif ]. Olej bierze. Ale TTTM i znacząco kosztów eksploatacji to nie podnosi, biorąc pod uwagę spalanie: 6,5-7 l w trasie. Może czasem miejsca pod maską trochę mało i kilka rozwiązań nie do końca optymalnych [np. wymiana paska od alternatora i wspomagania wiąże się z odkręcaniem jednej łapy silnika - przeszkadza jeśli robi się to na dworze w zimie przy minusowej temperaturze wink.gif ].

Ocena końcowa: 10/10 jednym słowem jestem bardzo zadowolony z mojej asi i jej silniczka smile.gif

Napisano

i

> te miny wyprzedzanych kierowców ].

cool.gif a mnie bawią miny 16 zaworowców których na światłach na 2 zostawiam z tyłu, zanim im sie te silniki wkręcą na 3 tys....

Napisano

> i

> a mnie bawią miny 16 zaworowców których na światłach na 2 zostawiam

> z tyłu, zanim im sie te silniki wkręcą na 3 tys....

nie przesadzaj cfaniaczek.gif

Napisano

> i

> a mnie bawią miny 16 zaworowców których na światłach na 2 zostawiam

> z tyłu, zanim im sie te silniki wkręcą na 3 tys....

ja bardzo chętnie udowodnię koledze ze 16v na starcie zrobi 8v jak chce he he zapraszam zlosnik.gif

Napisano

> ja bardzo chętnie udowodnię koledze ze 16v na starcie zrobi 8v jak

> chce he he zapraszam

2.0 8V też ? cfaniaczek.gif

Napisano

> 2.0 8V też ?

myślałem ze rozmawiamy o silnikach 1.6 biglaugh.gif

chociaż górka . żagiel i dobre wiatry i może by sie dało coś zrobić he he

Napisano

> 2.0 8V też ?

Jeżeli rywalizować z nim będzie 2.0 16V to też biglaugh.gif

Napisano

> Jeżeli rywalizować z nim będzie 2.0 16V to też

2.0 16V omega kombi i astra GSI 2.0 8V i już nie zakrecony.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> 2.0 16V omega kombi i astra GSI 2.0 8V i już nie

To się kolego w sporcie nazywa handicap rotfl.gif

Napisano

> Witam, mam małą prośbę mianowicie noszę się z zamiarem zmiany asterki

> f na asterkę f. Chciałbym poznać wasze opinie, przygody i wiedzę

> 1600 wersja stu konna. Za wszelkie posty dziękuje bardzo.

Witam i ja.

mam astromerię z takim motorem (kombi + klima): obecnie ma przejechane 210kkm; auto kupiłem w 08/2006 z firmy, w której pracuję. - miało wtedy przejechane ok. 193kkm.

NA "dzień dobry" musiałem nieco wyremontować silnik: regeneracja głowicy i nowe pierścienie (auto brało olej że hej); po remoncie silnika auto zużyło oleju około 0,8 l / 12kkm; czasami na kilka tys.km nie bierze nic!!!!

ten motor ma kopa (potwierdzam opinie Kolegów); jest to przydatne , gdy włączy się klimę (nie odczuwam spadku mocy).

zużycie paliwa: miasto zima: ok.9,5l/100; na trasie latem z klimą: ok 7-8l/100km. => a cały czas świeci Chech engine:

wada: kolektor wydechowy razem z katalizatorem; dwie sondy. (mój kat jest do wymiany; wciąż pali się CE {jedyny błąd, jaki zawsze jest odczytywany: słaba wydajność katalizatora"}. nieststy poprzedni użytkownicy mojej astry nie dbali o silnik => spalany olej uszkodził katalizator....

na razie nie wymieniam kata (dość duży wydatek).

poprzednio miałem f kombi z motorem 16 8V (model z klimą): po włączeniu klimy auto zachowywało się ja muł. takie mam porównanie.

pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.