Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile Uno powinno zjadać oleju ???

Featured Replies

Napisano

Witam.

Powiedzcie mi moi mili ile Uniak powinien spalać oleju(jeżeli powinien) czy litr na 1000 km to dużo ?? I czy styl jazdy ma wpływ na owe spalanie oleju ???

Napisano

> Witam.

> Powiedzcie mi moi mili ile Uniak powinien spalać oleju(jeżeli

> powinien) czy litr na 1000 km to dużo ?? I czy styl jazdy ma

> wpływ na owe spalanie oleju ???

Wydaje mi sie , że to bardzo dużo hmm.gif

Przed wymianą upg coś tam zawsze dolewałem, ale setke na 1000km.

A teraz od wymiany mam zrobione 890km i stan jaki był taki jest. ok.gif

Napisano

> Witam.

Mój pali 0,8l na 1000 i jeździ uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Witam.

Mam 130 tyś przejechane z czego ponad 60 na gazie od wymiany do wymiany (10-13 tyś km) spadnie z 3/4 stanu do połowy. Nie dolewam nic.

1l na 1000km potrafią wciągnąć uszczelniacze zaworowe.

Napisano

> A moj chlal 4l na 1000km i tez "jezdzil"

mój chlał 1,5l na 100km i też jeździł biglaugh.gif

Napisano

U mnie w książce podają 0,5l na 1000km może-nie musi do silnika 1.4.

Utrzymuje się na tym poziomie(trochę spala,trochę cieknie) wink.gif

Napisano

A mój od ostatniej wymiany oleju co miała miejsce w listopadzie nie potrzebuje dolewania a zrobiłem już od listopada 2tys 893goodvibes.gif

Napisano

Mój jeszcze wcale nie jara oleju, a mam nawet LPG 270751858-jezyk.gif

Olej wymieniany był w Wigilię, ponad 3 tys km temu i ani grama nie dolewałem, trzyma stały, wysoki poziom smile.gif

Napisano

> Witam.

Zdecydowanie styl jazdy ma na to wpływ - przede wszystkim to czy się kręci na wysokich obrotach, bo wtedy zawsze łyknie olej.

Mój torszkę "zjadł" jak jezdziłem w niemczech, ale to było częste przekraczanie 200km/h i ledwo co ubyło na bagnecie.

LPG też ma spory wpływ na to czy pali olej.

Ogólnie przyczyny spalania oleju mogą być dwie z silnika - uszczelniacze zaworowe i pierścienie, a zewnętrzne, to wiadomo wycieki - zimering wałka, oring cewki, nieszczelności na misce, przebicie kanału olejowego do wodnego, olejowego do komry spalania z powodu padu UPG...

Napisano

Też mam Uno na gaźniku z gazem w dodatku i dolewałem troszeczkę tylko wtedy, gdy miałem wycieki...grinser006.gif A teraz po częściowym uszczelnieniu silnika już od kilku miesięcy i tysięcy km... smile.gif nic nie dolewam i stan trzyma palacz.gif

Napisano

> A moj chlal 4l na 1000km i tez "jezdzil"

Przebijam - 3,5 litra na 400 km grinser006.gif

Napisano

> Przebijam - 3,5 litra na 400 km

czytał mojego posta ?? cfaniaczek.gif

Quote:

mój chlał 1,5l na 100km i też jeździł

rotfl.gif

Napisano

> Witam.

Lepiej zarzuć okiem na wydech podczas przegazówki, przyspieszania, zmiany biegów...

Jak dymi na niebiesko to bierze ZA DUŻO grinser006.gif

Napisano

> czytał mojego posta ??

> Quote:

> mój chlał 1,5l na 100km i też jeździł

No dobra - jesteś lepszy 033102bebe_1_prv.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

W zeszłym roku mierzyłem kompresję i była książkowa i równa na wszystkich cylindrach. Więc raczej odrzucam pierścienie. Co do spalin.... mają kolor ale nie niebieski, raczej szary. Rozrząd jest suchy więc tam raczej nic nie ucieka. Pewnie te *^*&^$#@ uszczelniacze.

Napisano

Mój przez dziurawe uszczelniacze wałów wychlapywał z siebie ok 0.8l/1000 km beksa.gifsciana.gif Teraz po wymianie jest lepiej od sierpnia jeszcze nie dolałem kropelki yay.gif270635636-JUMP2.gifjump.gifok.gif

Napisano

> Witam.

moj nie bierze ani grama, ale w ksiazce o ile dobrze pamietam piszą ze dopuszczalene jest

do 0,5l na 1000km

Napisano

> moj nie bierze ani grama,

ani grama hmm.gif

Dasz rękę, albo jajka z to uciąć zlosnik.gif

Napisano

Jak sprzedawalem swojego 1.0 z '99r to mial 61kkm przelatane i pomiedzy wymianami co 15kkm nie dolewalem ani kropli... skromny.gif

Napisano

> ani grama

> Dasz rękę, albo jajka z to uciąć

97 rocznik i 89kkm przejechane - to możliwe, bo to auto chyba cały czas stoi grinser006.gif

Napisano

> 97 rocznik i 89kkm przejechane - to możliwe, bo to auto chyba cały

> czas stoi

Chyba mykam do jamki, bo tu więcej "bezgramowców" rotfl.gif

Napisano

> Chyba mykam do jamki, bo tu więcej "bezgramowców"

A gdzie oni? niewiem.gif

Napisano

> 97 rocznik i 89kkm przejechane - to możliwe, bo to auto chyba cały

> czas stoi

Mój Uniak też teraz ma tyle, wczoraj stuknęło mu 89kkm biglaugh.gif i na jesieni raz robiłem dolewkę bo gdzieś wszamał olej, chyba rozpłynął się przez uszczelkę pokrywy zaworów, ale się uspokoiło zlosnik.gif

Napisano

> Witam.

Jak mi nie wycieka z uszczelki pod pokrywą zaworów (a ostatnio znów zmieniłem, więc nie wycieka - do czasu frown.gif ), to praktycznie nie muszę dolewać między wymianami smile.gifyay.gif

(odpukać w niemalowane, żeby nie zapeszyć wink.gif )

Napisano

> Jak mi nie wycieka z uszczelki pod pokrywą zaworów (a ostatnio znów

> zmieniłem, więc nie wycieka - do czasu ), to praktycznie nie

> muszę dolewać między wymianami

> (odpukać w niemalowane, żeby nie zapeszyć )

U mnie było podobnie. Chociaż kupiłem samochód z dupnientą uszczelką. Cały silnik był zapaprany i pokapywało z niego to poziom oleju był na stałym poziomie i nic nie musiałem dolewać.

Teraz naprawiłem uszczelke więc może zacznie nawet przybywać oleju zakrecony.gifhehe.gif

Napisano

> ani grama

> Dasz rękę, albo jajka z to uciąć

no jajka to moze nie:P ale tak napisalem poniewaz, nigdy nie musialem dolewac ani kropli oleju a stan na bagnecie jest

identyk od wymiany do wymiany czyli co rok

Napisano

Podtrzymam niektóre wypowiedzi mam uniaka z 99' od samego poczatku wlewam BP 5W/30 wymieniam olej co 15.000 i pomiędzy wymianą nie musze nic dolewać! ubytek jest praktycznie niezauważalny a mam już przejechane 130.000km

Napisano

> Witam.

mam silnik 999ccm rocznik '97, zaczyna brać olej gdy dochodzi do 8kkm - potem muszę już częściej sprawdzać i niestety często muszę dolewać po kropelce tongue.gif,

najczęściej wymieniam olej przy 12kkm po przeglądzie, (obecny stan licznika 165kkm)

spokojna jazda napewno oszczędzi Ci kilka setek oleju, ale litr na 1000 to zdecydowanie za dużo...

Napisano

> > Mój pali 0,8l na 1000 i jeździ

zaraz Ci napisza:

"najpierw uzupelnij profil, a potem witamy sie tu " hehe.gif

a tak BTW-jak Bestia pali 1l na 1200km to tak zle nie wypada 001.gifbiglaugh.gif

ale chyba zaczynam schodzic z tej wartosci coraz nizej.... icon_rolleyes.gif

Napisano

Mi nie spalil ani grama od lipca do dzis tylko jest wiece olejuj niz max a na poczatku bylo wlany do prawie max. a przebieg od wymiany oleju do dzis to 3100 km.

A w fordzie jak dolewalem castrola 10W40 to przestal zuzywac oleju i zniklo dym niebieski z wydechu. Pewnie był wlanylotos albo ruski olej do Łady.

Napisano

Witaj 20.GIFclown.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No dobra a jaki olej polecacie (mineralny) bo w tym miesiącu przypada mi zmiana oleju i filtra. Shell ?? Lotos to chyba największy syf ....

Napisano

> No dobra a jaki olej polecacie (mineralny) bo w tym miesiącu przypada

> mi zmiana oleju i filtra. Shell ?? Lotos to chyba największy syf

> ....

Ja na Lotosa złego słowa powiedziec nie mogę ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja na Lotosa złego słowa powiedziec nie mogę

A dobrego ??

Napisano

> A dobrego ??

Dla mnie oki ok.gif

Jeżdźiłem uno, na takim i do ściery też leje i jest oki ok.gif

Napisano

> No dobra a jaki olej polecacie (mineralny) bo w tym miesiącu przypada

> mi zmiana oleju i filtra. Shell ?? Lotos to chyba największy syf

> ....

ja zalałem w styczniu MOBIL 1 S,mam przejechane 127 tys. cool.gif

Napisano

> Witam.

Kolego, ja nie raz cisne moje 1.0 na gazie i jeszcze nigdy nie miałem potrzeby dolewania oleju. smile.gif

Napisano

> Wiadomość skasowana przez ALEKSANDERC

Witaj 20.GIFsmile.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie oglądałem silnik i wszędzie sucho. Z rury nic nie kopci. wiec mam pytanie: czy da się jakoś sprawdzić uszczelniacze zaworów ?? I czy aby je wymienić to trzeba ściągać głowice??

• 3 tygodnie później...
Napisano

Do 2l/10 000km. Jeśli bierze więcej to mały remoncik. A jeżeli litr oleju na 1000km, to silnika brak.

Napisano

Mój spalał podobne ilości oleju.

Dolałem Ceramizera i od tamtej pory spalanie oleju utrzymuje się w normie... w sumie to nawet nie wiem czy cokolwiek spala.. może to tylko wycieki niekontrolowane... smile.gif

Napisano

Kolego!

Nic nie powinien spalac oleju! Dolewka 1 litr na tysiac km to juz sporo. Jak Ci tyle bierze - na 80 % trzeba wymienic uszczelniacze na zaworach. Tzw branie przez tloki, pierscienie.. to przypadek jeden na 50. Silnik musi byc juz bliski smierci, a skoro lata... do tego jak stary, to usczelniacze jak kamien... a nie guma...

Niestety trzeba zdjac glowice, troche sie pobawic , przy okazji oczyscic zawory z nagaru, no i wymienic uszczelke pod gl. Ale warto!!!

Napisano

> Witam.

jeśli spala od wymiany do wymiany więcej niż od max do min na miarce oleju to jest to jakiś problem.

Napisano

Mam 999cm3 ,4 biegi,na gazniku przejechane 235tys.km spalal mi najczesciej 0,7litra/tys.Przejeczdzilem na takim zuzyciu oleju 25tys.km.Po tym jak zapchal mi sie tlumik(albo moze od czegos innego)tak z dnia na dzien zaczol palic 5 litrow/tys.km.Uszczelniacze zaworowe mam nowe.Rozszyfrowalem od czego zalezy zuzycie oleju.Jak jade 130km/h to bierze 5L/tys.,jak90-100km/h to 3L./tys.,jak do 70km/h(do 2500 obr./min.)i po miescie to troche ponizej 2L./tys.km.Sprawdzilem rowniez czy gdy wlejem zamiast 15w40 15w50 nastepnie 20w50,nastepnie 10w40 zuzycie sie zmieni.Jezdzilem by to sprawdzic z predkoscia 90-100km/h na trasie Poznan-Koszalin-gdzies nad morze i spowrotem-razem 600-700km.Na kazda jazde inny olej w silniku.No i wyszlo ze zawsze bierze 3litry/tys.km na kazdym oleju.Wedlug moich wyliczen zuzycie oleju nie jest wprost proporcjonalne do ilosci obrotow jakie silnik zrobi do przejechania tys.km ale zalezy od predkosci obrotowej silnika-im wyzsze obroty/min.tym wyzsze spalanie oleju.

Napisano

a ja wlałem olej na pół miarki pomiedzy min, a max, pojechałem do Belgii i Holandii, po powrocie sprawdziłem na miarce i nie ubyło nawet milimetra na miarce. Mam w UNO 899 silnik od seicento 899, po przejechaniu 42 tys, pali troche wiecej paliwka, ale nie ma mowy o spalaniu oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.