Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy da się idealnie przyciemnić szyby?

Featured Replies

Napisano

Pytanie moje wzięło się z tej przyczyny iż kilka dni temu,przyciemnili mi folią szybę tylną i tylne boczne(zakład renomowany,cieszacy się dobrą opinią),niestety w/g mnie się nie postarali, gdyż na szybach jak się dobrze popatrzy, są widoczne(pojedyncze,dwa-trzy na szybę) mikroskopijne( tzn. o średnicy ok. 1mm )plamki.Nie widać ich wprawdzie na pierwszy rzut oka, a tylko pod odpowiednim kątem,ale i tak mnie to wkurza.Byłem wczoraj z reklamacją i usunęli część z tych "śladów" ale i tak po dwie palmki na szybę występują i nijak nie można ich "docisnąć".Czy może być to podstawa do klejenia foli na nowo?,czy normalnie jestem zbyt przewrażliwiony?,bo ogólnie wygląda to ok.gif.

Napisano

> Pytanie moje wzięło się z tej przyczyny iż kilka dni

> temu,przyciemnili mi folią szybę tylną i tylne boczne(zakład

> renomowany,cieszacy się dobrą opinią),niestety w/g mnie się nie

> postarali, gdyż na szybach jak się dobrze popatrzy, są

> widoczne(pojedyncze,dwa-trzy na szybę) mikroskopijne( tzn. o

> średnicy ok. 1mm )plamki.Nie widać ich wprawdzie na pierwszy

> rzut oka, a tylko pod odpowiednim kątem,ale i tak mnie to

> wkurza.Byłem wczoraj z reklamacją i usunęli część z tych

> "śladów" ale i tak po dwie palmki na szybę występują i nijak nie

> można ich "docisnąć".Czy może być to podstawa do klejenia foli

> na nowo?,czy normalnie jestem zbt przewrażliwiony?,bo ogólnie

> wygląda to .

moze "fachowiec" zle / niechlujnie oczyscłl szybe przed wyklejeniem... icon_rolleyes.gif czasami pomaga delikatne podgrzanie szyby opalarką i dociągnięcie folii ok.gif

Napisano

[...]gdyż na szybach jak się dobrze popatrzy, są

> średnicy ok. 1mm )plamki.[...]

du..ta robotanono.gifpalacz.gif

Robilem wszystkie auta jakie mialemidea.gif i zobaczyc sie nie da ale gwarantuje ci ze nie ma bubbles ...

.Byłem wczoraj z reklamacją i usunęli część z tych

> można ich "docisnąć".[[...]

jakto usunelihmm.gif - zle przyklejone od razuidea.gif... Czym Amex wygladzalizlosnik.gif? Folie trzeba zerwac i walnac na nowoidea.gif

Napisano

[...] podgrzanie szyby

> opalarką i dociągnięcie folii

wiesz to mnie zastanawiahmm.gif ... Musimy chyba rozwinac temat z Skosnookichzlosnik.gif ...

Heat gun = opalarkaidea.gifhmm.gif ci nie pomoze jak bomble sa na srodkuidea.gif

Napisano

> [...] podgrzanie szyby

> wiesz to mnie zastanawia ... Musimy chyba rozwinac temat z

> Skosnookich ...

Ja jestem narazie zadowlony , nic nie wychodzi... zlosnik.gif

> Heat gun = opalarka ci nie pomoze jak bomble sa na srodku

pomaga jeżeli bąbel jest spowodowany np: źle wyciągniętym płynem z pod nakładanej folii icon_rolleyes.gif zresztą często bąble same znikają po kilku dniach , jak np: auto postoi na słońcu icon_rolleyes.gif

Napisano

> ja po przyklejeniu tez mialem kilka mikroskopijnych plamek. Po kilku

> dniach zniknely

jezeli nie ma tam brudu to znikna , jezeli np. ziarnko piasku sie dostało , to juz gorzej

sam przyciemniam sobie szyby i nigdy nei udało mi sie nakleic foli bez 2-3 pecherzykow (a robie to w wannie, w łazience smile.gif)

Napisano

> temu,przyciemnili mi folią szybę tylną i tylne boczne

Da się idealnie. Metodą tzw. piecową. Mam takie przyciemnienie i mogę Cię zapewnić, ze żadnych mikrobąbelków nie ma. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Da się idealnie. Metodą tzw. piecową. Mam takie przyciemnienie i mogę

> Cię zapewnić, ze żadnych mikrobąbelków nie ma.

> mar00ha

A to przyciemnianie, tą metodą ma homo..., tfu... heterologację ?

Napisano

> A to przyciemnianie, tą metodą ma homo..., tfu... heterologację ?

ma - naklejaja na szybe , ale po co Ci ona? przepuszczalnosaci 70% swiatła i tak nie ma

Napisano
  • Autor

> ja po przyklejeniu tez mialem kilka mikroskopijnych plamek. Po kilku

> dniach zniknely

"Foliowanie" odbyło się w piątek(nawet możesz domysleć się gdzie cfaniaczek.gif) i od tej pory minęło 5 dni,więc w zasadzie jak by miały zniknąć to by raczej zniknęły niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> placisz i wymagasz.

No tak! tylko nigdy nie przyciemnialem szyb...więc nie wiem czy moje wymagania nie okazały by się zbyt wygórowane niewiem.gif

Napisano

> "Foliowanie" odbyło się w piątek(nawet możesz domysleć się gdzie ) i

> od tej pory minęło 5 dni,więc w zasadzie jak by miały zniknąć to

> by raczej zniknęły

ja latem przyciemnialem i sloneczko jak przygrzalo to ladnie poschodzilo. Ale Piter mowil, ze kolo tygodnia biale kropeczki moga sie utrzymywac.

Zreszta w porownaniu do innych szybek jakie widzialem te robione u Pitera miodnie wygladaja zlosnik.gif

Napisano

> A to przyciemnianie, tą metodą ma homo..., tfu... heterologację ?

Pisałem tu kiedyś cały elaborat na ten temat...

O! Właśnie znalazłem go na dysku, bo szukajka nie działa.

Zacytuję więc sam siebie... zlosnik.gif

Quote:

[kilka miesięcy temu...]

Pod koniec kwietnia tego roku (akurat podczas najazdu antyglobalistów na Warszawę) wybrałem się do Kiełpina pod Zieloną Górę do firmy
celem przeprowadzenia operacji przyciemnienia szyb tzw. metodą piecową. Jest to, AFAIK, jedyna firma w Polsce świadcząca tego typu usługi.

Operacja przebiegła bezboleśnie, szybki ładnie przyciemnione, wykonanie bez zarzutu, jednym słowem git
ok.gif

Otrzymałem stosowną naklejkę na szybę (mowa o oznakowaniu "R43-0308-ISiC" z decyzji Instytutu Szkła i Ceramiki Oddział Zamiejscowy w Krakowie), stosowny certyfikat, kopię świadectwa badań przeprowadzonych przez ISiC i pojechałem do domu szczęśliwy i radosny, że mam w sposób legalny przyciemnione szyby przednie boczne (tył zrobiłem nieco ciemniej).

Świadectwo badań ISiC wygląda tak:

cert.jpg

[dziś...]

Dzięki uprzejmości jednego z naszych kącikowych kolegów i dzięki uprzejmości jednego z jego kolegów udałem się dziś do jednej z warszawskich Stacji Kontroli Pojazdów celem sprawdzenia przepuszczalności szyb przednich bocznych mojego pojazdu celem zaspokojenia mojej i nie tylko mojej ciekawości, jakąż to przepuszczalność światła mają moje szyby przyciemnione metodą napylenia związkami tytanu. Wyniki postawiły mi nieliczne włosy na głowie, spowodowały drżenie rąk i nerwowe pociąganie nosem połączone z przewracaniem oczami na wszystkie strony
boje_sie.gif

Oto wyniki badania specjalistycznym urządzeniem pomiarowym do tego przeznaczonym (które nie wiem jak się nazywa, bo co mnie to obchodzi, ważne, że takim urządzeniem mierzą przepuszczalność światła Stacje Kontroli Pojazdów podczas badań okresowych lub po skierowaniu na badanie techniczne przez Policję na przykład), dokonanego na samochodzie marki Skoda Fabia (HB) w wersji Comfort (szyby przyciemnione fabrycznie-takie zielonkawe, wiecie o co chodzi) wyprodukowanym we wrześniu Roku Pańskiego 2003, a zakupionym przeze mnie w początku października tegoż samego Roku Pańskiego 2003:

- szyba przednia boczna lewa (od kierowcy) - wynik badania 46,7% przepuszczalności światła (czyli 53,3% przyciemnienia)
busted.gif

- szyba tylna boczna lewa - 34% przepuszczalności światła (czyli 66% przyciemnienia) - luzik, można...
palacz.gif

- szyba czołowa (w ogóle nie ruszana) - 70,9% przepuszczalności światła (czyli 29,1% przyciemnienia fabrycznego!!!) -
icon_eek.gif

Wnioski: ani fabryczna szyba czołowa, ani boczna przednia mojego pojazdu nie spełniają norm określonych w stosownych przepisach, wg wskazań urządzenia do pomiaru przepuszczalności światła na SKP, w której dokonałem pomiaru. Zatem moje auto porusza się po drogach publicznych niezgodnie z prawem (outlaw
zlosnik.gif
).

Pragnę Was zapewnić, że z wyglądu szyby wcale nie są mocno ciemne. Tak na moje oko, to moje przednie boczne szyby są bardzo zbliżone kolorem i jasnością do fabrycznych szyb Peugeota 206, bo mam okazję czasem parkować obok takiego na parkingu w pracy i sobie porównywałem...

Po zbadaniu moich szyb, z ciekawości, Diagnosta sprawdził szybę przednią znajomego kierowcy w VW Passacie, przyciemnioną lajtową folijką (naprawdę jasną). Wynik badania: 20% przepuszczalności światła
zlosnik.gif

Własne wnioski wyciągnijcie sami
ok.gif

mar00ha

mar00ha

Napisano
  • Autor

> ja latem przyciemnialem i sloneczko jak przygrzalo to ladnie

> poschodzilo. Ale Piter mowil, ze kolo tygodnia biale kropeczki

> moga sie utrzymywac.

> Zreszta w porownaniu do innych szybek jakie widzialem te robione u

> Pitera miodnie wygladaja

No to jeszcze trochę poczekam,słońce by się przydało...a tu leje i leje.

Napisano

Da sie waytogo.gif

Ale z czasem powinno sie "wciagnac"

Od czasu do do czasu przejedz szmatka

Napisano

> Da się idealnie. Metodą tzw. piecową. Mam takie przyciemnienie i mogę

> Cię zapewnić, ze żadnych mikrobąbelków nie ma.

> mar00ha

tez tam kiedys robilem i tez polecam. Folia w wiekszosci przypadkow to syf i wiesniactwo i zawsze bedzie psuc przejrzystosc od srodka natomiast przy przyciemnianiu piecowym jakbys mocno nie przciemnil to od srodka widok bedzie taki jakby nic nie bylo przyciemnione

Napisano

kupilem folie termo mam do oklejenia tylna szybe w samochodzie...problem w tym ze jest dosyc mocno gieta we wszystkich kierunkach(tzn.gora-dol,prawo-lewo).moze skrobnie kto jakis manual jak sie do tego zabrac zeby nie spieprzyc...szyba jest luzem.

• 3 tygodnie później...
Napisano

A czy ktoś mi powie ile kosztuje takie przyciemnianie szyb ?

Np. kupię folię i zlecę jakiemuś "fachowcowi" zeby.GIF by przyciemnił mi tył i boki smile.gif lub metodą piecową choć ona zapewne droższa...

Napisano

> No to jeszcze trochę poczekam,słońce by się przydało...a tu leje i

> leje.

Trzeba poczekać po pierwszym montażu żeby folia odparowała czy coś tam z nią się zrobiło. Mi w zimę mówili jak zakładali że po 3 tygodniach będzie taka jak powinna być no i jest. Tylko że moje autko stoi w garażu. Także wilgoci tam za dużo nie ma.

Napisano

> A czy ktoś mi powie ile kosztuje takie przyciemnianie szyb ?

U kogos kto się zajmuje tym profesjonalnie mozesz liczyć na 300-350 zł tył , 450-500zł za wszystko z przednimi bocznymi zlosnik.gif Folia w cenie...zazwyczaj firmy Armolite, 3M, itd...

> Np. kupię folię i zlecę jakiemuś "fachowcowi" by przyciemnił mi tył

> i boki

nie polecam no.gif

> lub metodą piecową choć ona zapewne droższa...

800-1000zł w zależności od auta icon_rolleyes.gif

Napisano

> U kogos kto się zajmuje tym profesjonalnie (...) 450-500zł za wszystko z przednimi bocznymi

Mnie zastanawia, jak "profesjonalna" firma może wykonywać usługi, które skutkują autem niezgodnym z obowiązującymi normami/przepisami? hmm.gif

Napisano

> Mnie zastanawia, jak "profesjonalna" firma może wykonywać usługi,

> które skutkują autem niezgodnym z obowiązującymi

> normami/przepisami?

może, na wyraźne, własne życzenie klienta, po wcześniejszym powiadomieniu go o ewentualnych konsekwencjach ... praktyka stosowana w każdym zakładzie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Mnie zastanawia, jak "profesjonalna" firma może wykonywać usługi,

> które skutkują autem niezgodnym z obowiązującymi

> normami/przepisami?

zazwyczaj robi sie tylne i boczne tylne a o tych przepisy i normy nie mowia.

A przednie boczne... coz... klient placi i bierze odpowiedzialnosc na siebie. Malo tego, z tego co opowiadal mi funfel prowadzacy ten zaklad zdazaja sie mlotki, ktorzy chca przyciemniac rownierz i przednia szybe.

Poza tym jak pojedziesz do warsztatu i powiesz, ze chcesz zeby ci zdjeli katalizator czy zdemontowali lusterka boczne albo zmienili zwykle zarowki na ksenony to tez ci to zrobia... Nawet w "profesjonalnej" autoryzowanej stacji. Klient nasz pan, byleby dobrze placil zlosnik.gif

Napisano

> może, na wyraźne, własne życzenie klienta, po wcześniejszym

> powiadomieniu go o ewentualnych konsekwencjach ...

Dlatego piszę o ich "profesjonalizmie"... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Klient nasz pan, byleby

> dobrze placil

To jest własnie chore, bo już na tym etapie można byłoby wyeliminować niektóre "przepisowe inaczej" auta... icon_rolleyes.gif

Napisano

> może, na wyraźne, własne życzenie klienta, po wcześniejszym

> powiadomieniu go o ewentualnych konsekwencjach ... praktyka

> stosowana w każdym zakładzie

to powiem moje doswiadczenia ten sam zaklad inne lata

w 2002 roku zakładałem w lanosie pytałem się gości jak z ich doświadczneia patrzą na to miski (brałem najjaśniejsza na przód) powiedział mi że w na jasna się nie czepiają i założyłem nawet mi naklejki na te przednie szyby nakleili tj z tym numerkiem homologacji foli.

w 2005 robiłem ponownie u nich inne autko też przód najjaśniejszą , i już naklejek nie dostałem .

A i przeglądy zawsze przechodziłem normalnie nigdy nawet sie nie przyglądaja tym szybą bo niektóre fabryczne samochody maja ciemniejsze jak te moje folie .

Np Nissany Paitwandery tył mają prawie czarny natomiast przód to na oko nawet ciemniejszy jak u mnie przy foli.

Napisano

nie mówiąc o tym, że folie zwiększają bezpieczeństwo bo szyba się nie kruszy.

DEKRA robiła ostatnio test co do tego. Różnica przy bocznym wypadku była ogromna.

Uważam że lekko przyciemnione boczne szyby (od kierowcy i pasażera) nikomu w niczym nie przeszkadzają.

A nasze prawo jak zawsze do niczego, bo zezwala na stosowanie takich, które mają bodajrze 75% przepustowości światła (a takich nie ma - więc o co cholera chodzi?)

w innych krajach jest to legalne, łącznie z niemcami gdzie TUV sprawdza Ci nawet ciśnienie w oponie i jak jest złe to nie podbije dowodu. tuk.gif

Napisano

> nie mówiąc o tym, że folie zwiększają bezpieczeństwo bo szyba się nie

> kruszy.

> DEKRA robiła ostatnio test co do tego. Różnica przy bocznym wypadku

> była ogromna.

To dlaczego nie robi sie fabrycznych klejonych szyb bocznych? cfaniaczek.gif

Dekra nie pisała nic więcej w aspekcie bezpieczeństwa takich szyb, czy Ty pominąłeś? hmm.gif

Napisano

> nie mówiąc o tym, że folie zwiększają bezpieczeństwo bo szyba się nie

> kruszy.

> DEKRA robiła ostatnio test co do tego. Różnica przy bocznym wypadku

> była ogromna.

> Uważam że lekko przyciemnione boczne szyby (od kierowcy i pasażera)

> nikomu w niczym nie przeszkadzają.

Niby tak, ale policja twierdzi , że teoretycznie nie widzi czy np: ktos kto siedzi w srodku nie trzyma broni icon_rolleyes.gif wszystko przez ludzi o małym poziomie inteligencji i poszanowaniu przepisów, którzy dają sobie na przód folie o np: 70% stopniu przyciemnienia itp...to jeden argument...

drugi , że jednak w trakcie wypadku folia może czasami utrudnić akcję ratunkową lub utrudnić wydostanie się ze środka w przypadku zablokowania drzwi itd...

> A nasze prawo jak zawsze do niczego, bo zezwala na stosowanie takich,

> które mają bodajrze 75% przepustowości światła (a takich nie ma

> - więc o co cholera chodzi?)

dokladnie aczkolwiek na stronie ISiC masz chyba 5 czy 6 folii spełniających ten warunek, ale po naklejeniu na szybę białą , nieprzyciemnioną fabrycznie...a 75% to ma najczesciej szyba fabrycznie przyciemniona na zielono...chociaz smiem twierdzić , że np: w oplach omegach poprzedniej generacji można spotkać szyby o dużo większym stopniu przyciemnienia fabrycznego icon_rolleyes.gif

Jest tylko jedno ale: Te szyby mają homologację icon_rolleyes.gif

> w innych krajach jest to legalne, łącznie z niemcami gdzie TUV

> sprawdza Ci nawet ciśnienie w oponie i jak jest złe to nie

> podbije dowodu.

ok.gif

Napisano

> temu,przyciemnili mi folią szybę tylną i tylne boczne(zakład

> renomowany,cieszacy się dobrą opinią),niestety w/g mnie się nie

> postarali, gdyż na szybach jak się dobrze popatrzy, są

> średnicy ok. 1mm )plamki.Nie widać ich wprawdzie na pierwszy

> rzut oka, a tylko pod odpowiednim kątem,ale i tak mnie to

> wkurza.Byłem wczoraj z reklamacją i usunęli część z tych

> można ich "docisnąć".Czy może być to podstawa do klejenia foli

> na nowo?,czy normalnie jestem zbyt przewrażliwiony?,bo ogólnie

> wygląda to .

przy folii to normalne bo trza miec dryk jak cholera zeby zrobic idealnie chociaz i najlepszym sie zdaza nasadzic babole zeby.GIF zobaczysz jak zachaczysz czym o folie i jak ci sie zorbi dziurka a potem zacznie sie odklejac podlazic brud i bedzie wielka dziura zeby.GIF dlatego niegdy w zyciu nie przyciemnie szyb zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.