Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Urwany pasek rozrządu a oplowskie silniki kolizyjne

Featured Replies

Napisano

Jest parę silników . które typy są kolizyjne wśród Oplowskich wynalazków.Osobiście wiem że 16NZ nie jest kolizyjny a inne ??

Napisano

> podobno X16SZR tez jest bezkolizyjny

i ten bez R na końcu też jest bezkolizyjny. całe szczeście bo 175tkm stuknęło i za 5000 bedzie trzeba wymienic - moze sie przeciagnie do 200tkm skoro bezkolizyjny hmm.gif. do nastepnych wakacji to dalej jak 500km w jedna strone sie wypuszczac nie bedziemy biglaugh.gif

Napisano

zrobilem 85 tys i strzelil mi przy 130 KM/h zlosnik.gif wszystko ok.gif

Napisano

on jest bezkolizyjny tylko do pewnego momentu, więc nie liczcie na to że pęknie wam pasek i wszystko będzie ok smile.gif lepiej wymieniajcie !!!!!!!!!!

Napisano

> Jest parę silników . które typy są kolizyjne wśród Oplowskich

> wynalazków.Osobiście wiem że 16NZ nie jest kolizyjny a inne ??

=======================================

Z tego co wiem to mój jest bezkolizyjny.C16NZ.

Napisano

> on jest bezkolizyjny tylko do pewnego momentu

moze wyjasnij bo cos nie czaje

> więc nie liczcie na to

> że pęknie wam pasek i wszystko będzie ok

skoro jest bezkolizyjny to raczej bedzie ok no chyba po za tym, ze na warsztat czeka nas holowanko

> lepiej wmieniajcie

> !!!!!!!!!!

to jest raczej oczywiste 30.GIF

Napisano

Z tego co pamietam dyskusje na ten temat na innym forum to na pewno bezkolizyjne byly silniki 8V o pojemnosciach od 1.6 do 2.0. Oczywiscie pod warunkiem, ze wczesniej nie bylo robionych zadnych planowan glowicy, bo po takiej operacji te silniki w zasadzie przestawaly byc bezkolizyjne.

Napisano
  • Autor

> czy wszystkie 1,4 są kolizyjne a co z poczciwym 1,2 i czy wszystkie 16v sa kolizyjne niezależnie od pojemności

?

Napisano

To ja się podepnę z pytankiem odnośnie diesli...

Na forum ktoś napisał że pęknięcie paska w dieslu jest zazwyczaj mniej szkodliwe (mimo że oczywiście silnik jest kolizyjny)... Ktoś może rzucić nieco światła na ten temat? Podobno czasem może być i tak że nic się nie uszkodzi. niewiem.gif

Napisano

nie kolizyjne są 1,6 8V wszelkiej maści i jeszcze jakieś 8V, ale nie 1,4

Napisano

> nie kolizyjne są 1,6 8V wszelkiej maści i jeszcze jakieś 8V, ale nie

> 1,4

z opinii ktora ktos tu kiedys napisal na kaciku 1,8 8v tez jest bezkolizyjny.

ja ze swojej strony znam 2 przypadki strzelonych paskow w DU Espero 1,8 8v bez spotkania zaworow z tlokami.

wiec 1,8 8v pewnie tez jest bezkolizyjny.

Napisano

> z opinii ktora ktos tu kiedys napisal na kaciku 1,8 8v tez jest

> bezkolizyjny.

> ja ze swojej strony znam 2 przypadki strzelonych paskow w DU Espero

> 1,8 8v bez spotkania zaworow z tlokami.

> wiec 1,8 8v pewnie tez jest bezkolizyjny.

w FAQ piszą że 2,0 8V też http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/qa.html zlosnik.gif

Napisano

> to prawda ze pisza.

> ale trzeba to brac na chlodno i wymieniac rozrzady.

> czlowiek wtedy spokojniej spi

Tu kolega ma absolutna racje i oczywiscie 5tkm wczesniej niz 1km za pozno wink.gif

Napisano

> Tu kolega ma absolutna racje i oczywiscie 5tkm wczesniej niz 1km za

> pozno

ja zrobilem to 15kkm wczesniej bo..........

termostat i temperaturka mi sie nie podobala.

hehe.gif

wiec przy okazji zrobilem z cala robote za 50pln + czesci (u pana Henia).

Napisano

> ja zrobilem to 15kkm wczesniej bo..........

> termostat i temperaturka mi sie nie podobala.

> wiec przy okazji zrobilem z cala robote za 50pln + czesci (u pana

> Henia).

No i masz spokoj na nastepne 50-60tkm smile.gif

Napisano

> nie kolizyjne są 1,6 8V wszelkiej maści i jeszcze jakieś 8V, ale nie

> 1,4

W zasadzie wszystkie silniki 8V są bezkolizyjne wszystko zależy w jakim momencie pęknie pasek tak bynajmiejtwierdzi znajomy mechanik. Na własne oczy widziałem jak przyciągneli do niego corse 1,2 8V z pękniętym paskiem po wymianie samego paska gość pojechał dalej.

Napisano

> W zasadzie wszystkie silniki 8V są bezkolizyjne wszystko zależy w

> jakim momencie pęknie pasek tak bynajmiejtwierdzi znajomy

> mechanik.

Wydaje mi się, że kwestia kolizyjności silnika wynika z jego geometrii, a nie z prędkości obrotowej. Z tej ostatniej może wynikać zakres uszkodzeń.

pozdrawiam

dranio

Napisano
  • Autor

> A co z dieslami jak tutaj sprawa wygląda ?

Racja podsumowując wiemy juz wszystko o ben/gaz ale nie ma informacji o dwóch silnikach TD jak ma sie tam sprawa.

Napisano

w 2.0 DTI jest łańcuszek rozrządu a nie pasek - trwałość zbliżona do trawałości silnika.

Napisano

wszystkie ewolucje C16NZ są bez kolizyjne - czyli X16SZ® Z16SE i być może C16SE

Napisano

1.8 (8v) i najprawdopodobniej 2.0 (8v) wg tego co ostatnio wyczytałem na grupie dyskusyjnej są bezkolizyjne (ktoś się tak wypowiadał)...

No ale proszę o info nt. diesli (szczególnie te 1.7) bo tych z łańcuchami sprawa w zasadzie nie dotyczy.

• 5 lat później...
Napisano

> wszystkie ewolucje C16NZ są bez kolizyjne - czyli X16SZ® Z16SE i być może C16SE

Czyli C14NZ to już kolizyjny temat? ale lipa, myślałem, że akurat ten silniczek jest "niezniszczalny" frown.gif

Napisano

> 1.8 (8v) i najprawdopodobniej 2.0 (8v) wg tego co ostatnio wyczytałem na grupie dyskusyjnej są

> bezkolizyjne (ktoś się tak wypowiadał)...

Kolizyjnosc tych silnikow to taka "pomrocznosc jasna"-wg mnie sa kolizyjne...

> No ale proszę o info nt. diesli (szczególnie te 1.7)

Z zasady i zalozen konstrukcyjnych wszystkie diesle sa kolizyjne (brak komory spalania w glowicy, wysoki stopien sprezania). Nie raz dane mi bylo grzebac w dieslach po zerwaniu paska rozrzadu czy nawet "lykniecia wody"-we wszystkich zniszczenia sa duze i w zasadzie kwalifikuja silnik do zlomowania...Ciekawszym przypadkiem jest stary oplowski 1,7 D/TD. Rozrzad owego silnika wyposazony byl w dzwigienki zaworow specjalnej konstrukcji (bardzo podobne do tych z silnikow benzynowych 8v, a jednak nieco inne. W przypadku przeskoczenia paska rozrzadu o kilka zebow lub zerwania sie paska przy niskiej predkosci obrotowej silnika tlok popychal pionowo umieszczone zaowry ku gorze, a te lamaly dzwigienki na pol. Zazwyczaj (nie zawsze) silnik powracal do zycia po wymianie uszkodzonych dzwigienek (i taka operacje przeprowadzalem chyba dwukrotnie). Znamienne jest, aby w przypadku tego silnika (zreszta, nie tylko tego...) dbac o naciag paskow klinowych osprzetu. Operacje wymiany dzwigienek przeprowadzalem dwukrotnie dlatego, ze wlasciciel ignorowac odglosy piszczenia luznych paskow, ktore pozniej wkrecaly sie w uklad rozrzadu...Jak widac, przyczyn moze byc wiele...

>bo tych z łańcuchami sprawa w zasadzie nie

> dotyczy.

Dotyczy i to jak najbardziej. Lancuchowy naped rozrzadu, z reguly bezobslugowy, wymaga jednak rygorystycznego przestrzegania podstawowej zasady: w silniku musi byc olej (banalne, ale wiele osob po prostu to ignoruje), aby zapewnic odpowiednie smarowanie lancucha i co wazniejsze, zapewnic wlasciwe cisnienie oleju dla poprawnej pracy napinacza lancucha. Wszelkie niedomagania ukladu smarowania i rozrzadu, objawiajace sie grzechotaniem/szeleszczeniem lancucha, wymagaja szybkiej reakcji serwisowej (wymiany, czasem nie tylko napedu rozrzadu, ale i pompy oleju), gdyz lancuch albo przeskakuje, albo sie zrywa...Zniszczenia sa wtedy ogromne...

Prosty przyklad z silnika 601 (2,0 D) MB 124: sten bardzo udany silnik posiada lancuchowy naped rozrzadu, ktory napedza rowniez pompe podcisnienia ukladu wspomagania hamulcow. W jednym przypadku klekotanie owej pompy spowodowalo jej calkowite uszkodzenie, elementy owej wysypaly sie na lancuch, ktory pekl...Zniszczenia: uszkodzona definitywnie glowica (pogiete zawory, pekniety zna trzy czesci walek rozrzadu i tym samym wyrwane panewki tego walka), peknieta aluminiowa obudowa rozrzadu, peknieta aluminiowa pokrywa zaworow, uszkodzone tloki....

Pozdrawiam

Napisano

Na pewno C14SE Nie jest bezkolizyjny....sprwadzałem a raczej sam się sprawdził angryfire.gif

Napisano

> ..Ciekawszym przypadkiem jest stary oplowski 1,7 D/TD. Rozrzad owego silnika

> wyposazony byl w dzwigienki zaworow specjalnej konstrukcji (bardzo podobne do tych z silnikow

> benzynowych 8v, a jednak nieco inne. W przypadku przeskoczenia paska rozrzadu o kilka zebow

> lub zerwania sie paska przy niskiej predkosci obrotowej silnika tlok popychal pionowo

> umieszczone zaowry ku gorze, a te lamaly dzwigienki na pol. Zazwyczaj (nie zawsze) silnik

> powracal do zycia po wymianie uszkodzonych dzwigienek

Podobna sytuacja ma miejsce w Z19DTH/DTJ czyli dieslach 1.9 16V

Przy urwaniu paska rozrządu rozsypują się dźwigienki zaworowe co chroni tłok i zawory. Znam to z opisu znajomego mechanika z ASO który to kilkukrotnie własnoręcznie naprawiał. Całkiem niedawno na forum VKP był nawet taki przypadek że po strzale paska w Z19DTH do wymiany były wszystkie dźwigienki zaworów wydechowych a tłoki i zawory sie uchowały w całości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.