Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto - dodatkowe wyposazenie

Featured Replies

Napisano

Niedawno moj Teść zakupił sobie nowe Picanto. Wersja bieda, szyby na korbki, zamek z kluczyka. Teść jest w wieku już raczej ... dojrzałym i jak mu powiedzieli w salonie, że go centralny zamek z pilotem ma kosztować blisko tysiąc złotych, to stwierdził że tak musi być i koniec. Z miejsca powiedzieli mu również, że inaczej straci gwarancje na samochód (!!!).

Mnie z kolei, delikatnie mówiąc cholera bierze, bo taki centralny można założyć znacznie taniej, poza ASO. Odnoszę wrażenie, że ktoś chce go naciągnąć, a widzą, że mogą go sobie "urobić".

Czy grozi mu utrata gwarancji w przypadku założenia centralnego zamka i ewentualnie alarmu poza ASO?

Napisano

A jak myslisz. JAk nie da zarobić ASO to chyba normalne, że potem go oleją jak się coś zepsuje. Taki urok aut na gwarancji. Zreszta warto poczytać zapisy odnośnie utraty gwarancji w książeczce.

Napisano
  • Autor

> A jak myslisz. JAk nie da zarobić ASO to chyba normalne, że potem go

> oleją jak się coś zepsuje. Taki urok aut na gwarancji. Zreszta

> warto poczytać zapisy odnośnie utraty gwarancji w książeczce.

Hmm, ale znaczy ze co? Zalozy centralny poza ASO, zepsuje sie dajmy na to alternator i ASO odmowi naprawy gwarancyjnej? Przeciez to czyste zlodziejstwo.

Napisano

> Hmm, ale znaczy ze co? Zalozy centralny poza ASO, zepsuje sie dajmy

> na to alternator i ASO odmowi naprawy gwarancyjnej? Przeciez to

> czyste zlodziejstwo.

nikt nikogo nie zmusza do zakupu nowego auta wink.gif

Napisano
  • Autor

> nikt nikogo nie zmusza do zakupu nowego auta

Dobra, masz racje. Ale jak to sie ma do przepisow prawa?

To co, przykladowo szyb tez nie moze przyciemnic bo straci gwarancje? A radio? Moze sobie zamontowac radio?

Napisano

> Dobra, masz racje. Ale jak to sie ma do przepisow prawa?

> To co, przykladowo szyb tez nie moze przyciemnic bo straci gwarancje?

> A radio? Moze sobie zamontowac radio?

ZTCW nawet głupiego oleju w silniku nie możesz sam wymieniać

ale z drugiej strony - z czego mają żyć takie ASO??

Napisano

> Hmm, ale znaczy ze co? Zalozy centralny poza ASO, zepsuje sie dajmy

> na to alternator i ASO odmowi naprawy gwarancyjnej? Przeciez to

> czyste zlodziejstwo.

Teoretycznie jak założy centralny zamek to nie ma podstaw żeby ASO odmówiło naprawy gwarancyjnej silnika, zawieszenia itp.

Ale uszkodzenie zamka w drzwiach, trzeszczącą tapicerkę, uszkodzony podnośnik szyb mogą próbować zrzucić na karb dokładania zamka u nieautoryzowanego montera.

Pytanie - ile będzie kosztował c.zamek z instalacją, fakturą, gwarancją?

Pewnie nie mniej niż 400zł (za mniej mi by się nie chciało tyle rozbierać).

Wato ryzykować kłopoty z gwarancją dla 600zł? Samochód kosztował pewnie ze 25-30 tysięcy?

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie jak założy centralny zamek to nie ma podstaw żeby ASO

> odmówiło naprawy gwarancyjnej silnika, zawieszenia itp.

> Ale uszkodzenie zamka w drzwiach, trzeszczącą tapicerkę, uszkodzony

> podnośnik szyb mogą próbować zrzucić na karb dokładania zamka u

> nieautoryzowanego montera.

> Pytanie - ile będzie kosztował c.zamek z instalacją, fakturą,

> gwarancją?

> Pewnie nie mniej niż 400zł (za mniej mi by się nie chciało tyle

> rozbierać).

> Wato ryzykować kłopoty z gwarancją dla 600zł? Samochód kosztował

> pewnie ze 25-30 tysięcy?

Tak, te okolice. Moze faktycznie masz racje.

Napisano

> Tak, te okolice. Moze faktycznie masz racje.

Wiesz, mi w Seacie zaproponowali (zależnie od serwisu) od 600 do 800 zł. za c. zamek z pilotem. Już miałem go zamontować, ale dopytałem o szczegóły - zamek miałby być "uniwersalny".

Jako że do końca gwarancji miałem rok - poczekałem, przemęczyłem się z ręcznym otwieraniem - i w najbliższą sobotę zakładam sam zamek + alarm.

Może warto zadzwonić do kilku ASO z pytaniem o koszt?

Napisano

Moze faktycznie masz racje.

trzeba niestety dokładnie przeczytać co ci wolno a co nie.....jeśli chodzi o utratę gwarancji....

Napisano

zapytam inaczej, a dlaczego kupil picanto, a nie pande, getza czy cos? dlaczego wybor padl akurat na picanto?

Napisano
  • Autor

> zapytam inaczej, a dlaczego kupil picanto, a nie pande, getza czy

> cos? dlaczego wybor padl akurat na picanto?

Pandy nie chcial, bo nie chcial juz Fiata (wczesniej jezdzil nie byl zadowolony). Picanto wybral ze wzgledu na oferte.

Napisano

> A radio? Moze sobie zamontowac radio?

nie może grinser006.gif

tak w sumie ujmując to nic nie może bez wpisu w książkę gwarancyjną, że było dodatkowo montowane oslabiony.gif

W reno u kolegi zabronili mu nawet samemu montować alufelg tzn. kupić gdzieś indziej i je założyć, o radiu już nie wspomne hahaha.gif

Dokładnie wszystko musi być robione u nich aby nie stracić gwarancji spineyes.gif

A i drugi przypadek z reno, od teścia mojego brata padło mu radio w thalii i jak pojechał aby mu je wymienili to powiedzieli, że nie był na 1 przeglądzie po 20k km i jak do nich przyjedzie

zrobi ten przegląd to wtedy mu radio wymienią icon_rolleyes.gif

Chłop nie miał wyjścia, i za ten przegląd skasowali go 570zł oslabiony.gif

Ja np. po 1 miesiącu kupienia auta straciłem gwarancję palacz.gif, ale i tak miałem jeden feler którego naprawili bez jęknięcia waytogo.gif

Zależy czy przy ewentualnej usterce trafisz na pajaca czy nie icon_rolleyes.gif

Napisano

...albo dopłata do mocniejszego silnika o zaledwie 20KM za bagatela 5 tysiaków, gdzie standardowy nadaje się tylko do sprawiania wrażenia, że jeździ. Jeśli kupujemy nówke, podstawowa wersja wręcz wymaga dopłaty dużej gotówki za pierdołki. Na tym koncerny robią chyba największą kasę.

Napisano

> Czy grozi mu utrata gwarancji w przypadku założenia centralnego zamka

> i ewentualnie alarmu poza ASO?

Sądzę, że tak, ale to trzeba doczytać w warunkach gwarancji.

W gwarancji do mojego auta napisano, że jakiekolwiek ingerencje poza ASO w instalacje elektryczną spowodują utratę gwarancji na elektrykę. Dlatego w książkę mam wbity zarówno montaż radia, jak i wzmacniacza.

mar00ha

Napisano

> Dobra, masz racje. Ale jak to sie ma do przepisow prawa?

Przepisy prawa nie precyzują szczegółowo, co ma być treścią umowy w przypadku gwarancji - dowolność jest bardzo duża, bardzo dużo rzeczy można też wyłączyć z pod odowiedzialności bezwarunkowo albo pod różnymi przedziwnymi warunkami. zlosnik.gif

Zawsze zostaje jeszcze odpowiedzialność sprzedawcy "za zgodność towaru z umową"...

Napisano

>powiem ci jak jest np. w Hundaju np. jak sam zamontujesz radio nie w serwisie a np. cos nawali obojetnie co to gwarancji nie masz na nic

Napisano

> ...albo dopłata do mocniejszego silnika o zaledwie 20KM za bagatela 5

> tysiaków, gdzie standardowy nadaje się tylko do sprawiania

> wrażenia, że jeździ. Jeśli kupujemy nówke, podstawowa wersja

> wręcz wymaga dopłaty dużej gotówki za pierdołki. Na tym koncerny

> robią chyba największą kasę.

Coś jak z fiatem linea - kiedys "zwabili" mnie ceną 39.999,999999 biglaugh.gif za - bądź co badź - auto o gabarytach ave I meluzyna.

Pal sześć silnik - pomyślałem - najwyżej będe jeździł jak kapelusz (większość i tak w korkach). Byleby była klima.

A miły pan mnie poinformował, że za 39.999,99999, to tylko tak, jak stoi - klimy nie mozna dokupić. 270751858-jezyk.gif

Można natomiast dokupić w wersji jakiejś tam (nie pamiętam - oczko wyżej), ale odradza, bo ta wersja kosztuje x drożej, klima bodajże 4 czy 5 tzł, więc się nie opłaca. Opłaca się natomiast wziąć wersję jakąś tam (dwa oczka wyżej), która już seryjnie ma klimę... rotfl.gif

Wyszło przeszło 50 tzł, więc razem z panem stwierdziliśmy, że przy takiej kwocie to już warto odżałować te ileś tam (kolejnych rotfl.gif) tzł i kupić auto z mocniejszym silnikiem... hahaha.gif

I tak można w nieskończoność... biglaugh.gif

Fiata oczywiście nie kupiłem, kupiłem natomiast używkę, która miała wszelkie niezbędne dla mnie "gadżety". wink.gif

Napisano

> Mnie z kolei, delikatnie mówiąc cholera bierze, bo taki centralny

> można założyć znacznie taniej, poza ASO. Odnoszę wrażenie, że

> ktoś chce go naciągnąć, a widzą, że mogą go sobie "urobić".

Ale to typowe działanie chyba większości dealerów - otworzyłem sobie własnie konfigurator golfa - system radiowy RDC 300 (radio + 4 głosniki) - 2.350 zł. sick.gif

Albo kupujesz "golasa", albo ubierają Cię (tu mowa o vw) w pakiety, z których połowy gadżetów nie chcesz, ale i tak bierzesz, bo kupując każdy gadzet oddzielnie (ten potrzebny ofkors) zapłaciłbyś i tak więcej. 270751858-jezyk.gif

A teść powinien bardziej powalczyć przy zakupie - zostawić telefon i powiedzieć, że kupi, jak dołożą centralny. W większości działa... biglaugh.gif

Napisano

Twój teść musi poćwiczyć zdolności negocjacyjne albo poszukać innego dealera który skłonny jest dać centralny za pół ceny smile.gif

Napisano
  • Autor

> Twój teść musi poćwiczyć zdolności negocjacyjne albo poszukać innego

> dealera który skłonny jest dać centralny za pół ceny

W tym wieku za pozno na nauke sztuki negocjacji.

A innego dilera nie znajdzie, bo mieszka w Gorzowie, a tam Kia jest tylko jedna icon_rolleyes.gif

Napisano

> W tym wieku za pozno na nauke sztuki negocjacji.

> A innego dilera nie znajdzie, bo mieszka w Gorzowie, a tam Kia jest

> tylko jedna

A kto mówi żeby kupować w tym samym mieście smile.gif

Wejdż na stronę WWW Kia i podzwoń po dealerach!

Jeśli dadzą Ci tyle upustu że opłaci sie tam jechać po auta to w drogę smile.gif

Ja szukałem akurat auta dla Mamy (Grande Punto 1.4 16V Dynamic) i po kilku dniach znalazłem - z dobrym upustem ściągnął nam takie auto ... nasz lokalny dealer wink.gif Przebił swoją własną ofertę, bo już mieliśmy jechać do Wawki smile.gif

Napisano

> Niedawno moj Teść zakupił sobie nowe Picanto. Wersja bieda, szyby na

> korbki, zamek z kluczyka. Teść jest w wieku już raczej ...

> dojrzałym i jak mu powiedzieli w salonie, że go centralny zamek

> z pilotem ma kosztować blisko tysiąc złotych, to stwierdził że

> tak musi być i koniec. Z miejsca powiedzieli mu również, że

> inaczej straci gwarancje na samochód (!!!).

Jak kupowałam nowy samochód założyłam alarm u kumpla a on mi wystawił gwarancję i fakturę i w salonie nie straciłam gwarancji uznali mi tez zakup. Także bujdy opowiadają w tym salonie.

Napisano

> Niedawno moj Teść zakupił sobie nowe Picanto. Wersja bieda, szyby na

> korbki, zamek z kluczyka. Teść jest w wieku już raczej ...

> dojrzałym i jak mu powiedzieli w salonie, że go centralny zamek

> z pilotem ma kosztować blisko tysiąc złotych, to stwierdził że

> tak musi być i koniec. Z miejsca powiedzieli mu również, że

> inaczej straci gwarancje na samochód (!!!).

ja to bardziej upatrywalbym sie problemu w tym, ze cokolwiek bedzie dzialo sie z elektryka/elektronika w tym aucie to bedzie zwalane wlasnie na ten alarm i cz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.