Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przebieg a stan silnika

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Kiedyś byłem już członkiem tego forum, ale przestałem tu zaglądać wraz ze sprzedażą samochodu. Jednak stara miłość nie rdzewieje i w najbliższym czasie mam zamiar stać się posiadaczem asterki ponownie. Tyle wstępu.

Zwracam się do Kolegów z następującymi pytaniami:

1. Co sądzicie o pojazdach z większym przebiegiem? Mam okazję kupić w dobrej cenie astrę F 2000 r, silnik 1,6 16v z przebiegiem 170 000. Cena jest naprawdę okazyjna ( nie jest to sprzedaż z ogłoszenia, więc auto jest pewne), ale ten przebieg mnie trochę przeraża.

2. Druga sprawa, to , że autko "trochę bierze olej". Nie wiem ile jest to "trochę". W każdym razie nie zostawia siwego dymu. Z jakimi to wiąże się konsekwencjami i ewentualnymi kosztami, aby oleju nie brał?

Nie robię raczej dużych tras (może dwa razy w roku wakacje), a ostatnim autkiem przejechałem 30 tys w trzy lata.

Napisano

Jeśli nie katowany to 170tyś to jest tak powiedzmy około w przybliżeniu na oko 30-40% przebiegu dla silnika do remontu. 16V bierze olej z założenia. Taka konstrukcja wink.gif Można wymienić uszczelniacze zaworów. Ja nie widzę w tym nic złego. Jak się raz na tydzień zajrzy pod maskę to nic się nie stanie. A i ew. usterkę czasami da się wcześniej wykryć.

Napisano

jak poprzedni właściciel nie katował, nie przegrzał, pilnował stanu oleju itp, to to nawet połowa ''życia'' silnika nie jest.

Napisano

> 1. Co sądzicie o pojazdach z większym przebiegiem?

Myślałem, że strzelisz jakieś 300 000 km wink.gif Co to jest 170 000 km dla silnika o który ktoś dba

Pozdroofka

Napisano

> zważ że kol. pisze o 16v

A co masz do 16V bokser.gifcool.gif

Napisano

> zważ że kol. pisze o 16v

Wszystko zależy od tego jak był eksploatowany. Widziałem różne dziwne rzeczy więc albo można powiedzieć, że to tylko 170tyś lub aż. Jeżeli kolega jest pewny auta i zna sprzedającego od strony jak eksploatował ten motor to myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać.

Napisano
  • Autor

Haha. A to bardzo dobre wiadomości na zakończenie dnia cool.gif

Czy był katowany - tego nie wiem. Ale będę miał wgląd w faktury od momentu zakupu.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Aaaa, no i gdy zostane już właścicielem, nie zapomnę się "pochwalić" wink.gif

Napisano

> Haha. A to bardzo dobre wiadomości na zakończenie dnia

no co Wy? przeca to w formie żartów 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

> będę miał wgląd w faktury od

> momentu zakupu.

to będzie wszystko jasne waytogo.gif

> Aaaa, no i gdy zostane już właścicielem, nie zapomnę się "pochwalić"

jeśli to faktycznie pewniak, to na pewno nie będziesz żałował wink.gifok.gif

Napisano

Ja jestem wlasnie na etapie kupowania 1.6 16v i spokojnie biore pod uwage przebiegi 200kkm ok.gif Jak mi sie trafi 220kkm to tez marudzic nie bede, najwaniejszy jest stan samochodu a nie cyfry na liczniku... Jakbym szukal np. do 150kkm to zapewne i tak byloby widac ze liczniki cofane hehe.gif A swoja droga zawsze zapominam zapytac jaki auto ma przebieg i nawet ogladajac samochod zapominam spojrzec na licznik przebiegu hehe.gif

Kolezanka ostatnio kupila Golfa z przebiegiem 260 czy 280kkm i naprawde auto jest bardzo zadbane - takze patrzymy na stan samochodu , a nie licznik przebiegu ok.gif

Napisano

> Witajcie.

> Kiedyś byłem już członkiem tego forum, ale przestałem tu zaglądać

> wraz ze sprzedażą samochodu. Jednak stara miłość nie rdzewieje i

> w najbliższym czasie mam zamiar stać się posiadaczem asterki

> ponownie. Tyle wstępu.

> Zwracam się do Kolegów z następującymi pytaniami:

> 1. Co sądzicie o pojazdach z większym przebiegiem? Mam okazję kupić w

> dobrej cenie astrę F 2000 r, silnik 1,6 16v z przebiegiem 170

> 000. Cena jest naprawdę okazyjna ( nie jest to sprzedaż z

> ogłoszenia, więc auto jest pewne), ale ten przebieg mnie trochę

> przeraża.

> 2. Druga sprawa, to , że autko "trochę bierze olej". Nie wiem ile

> jest to "trochę". W każdym razie nie zostawia siwego dymu. Z

> jakimi to wiąże się konsekwencjami i ewentualnymi kosztami, aby

> oleju nie brał?

> Nie robię raczej dużych tras (może dwa razy w roku wakacje), a

> ostatnim autkiem przejechałem 30 tys w trzy lata.

kolego nie licz na cuda... samochodami się jeździ, a nie podziwia ! 170 kk w 8 letnim aucie to nie jest dużo ... zobacz że często 5 letnie auta mają po 150 kk podobnie jak i 10 letnie ...

osobiście wolałbym kupić autko z realnym przebiegiem 170 kk niż od "emeryta który jeździł tylko do kościoła w niedziele " z przebiegiem "50 000 km" takich aut praktycznie nie ma !

za to jest mit że takie autka są za naszą zachodnią granicą ... '

co do spalania oleju ... pokaż mi auto/silnik które nie bierze oleju ... zawsze coś się spoali nawet w nowym samochodzie .

mój pali ok litra na 10 000 km . i z tego co czytam po forach to jest to malutko ... smile.gif

Napisano

> mój pali ok litra na 10 000 km .

a mój (co prawda 8V) 1 litr oleju syntetycznego 5W50 na 15 kkm.

Przebieg w podpisie.

ps. może dlatego, że on nie wie co to "kapelusz"...?

Napisano

> Ja jestem wlasnie na etapie kupowania 1.6 16v i spokojnie biore pod

> uwage przebiegi 200kkm Jak mi sie trafi 220kkm to tez marudzic

> nie bede, najwaniejszy jest stan samochodu a nie cyfry na

> liczniku... Jakbym szukal np. do 150kkm to zapewne i tak byloby

> widac ze liczniki cofane A swoja droga zawsze zapominam

> zapytac jaki auto ma przebieg i nawet ogladajac samochod

> zapominam spojrzec na licznik przebiegu

> Kolezanka ostatnio kupila Golfa z przebiegiem 260 czy 280kkm i

> naprawde auto jest bardzo zadbane - takze patrzymy na stan

> samochodu , a nie licznik przebiegu

Teściu kupił 1,6 XEL z 96 roku z licznikowym 220 tys i silniczek chodzi jak zegarek. A przebieg, wiadomo, autko z komisu.

Napisano

Dokładnie zgadzam się z przedmówcami, nie ma co patrzeć na przebieg bo i tak nie dojdziemy jaki jest naprawdę. Należy ocenić stan auta zarówno wizualnie (zużycie elementów wewnątrz i na zewnątrz) oraz jeśli to możliwe technicznie - podjechać ze znajomym mechanikiem lub gdzieś w warsztacie (sprawdzić stan płynów, zawieszenia, ew. kompresję itp)

Poza tym przebieg nie świadczy jeszcze o stanie auta. Jeden potrafi zajechać silnik w 30 - 50 tys km inny będzie przy 200 jak nówka.

Jeżeli nic nie budzi naszych wątpliwości, a samochodzik nam się podoba -nie ma co się długo zastanawiać.

Zawsze jednak warto zabrać ze sobą jakąś "postronną" osobę, która trzeźwym smile.gif spojrzeniem oceni autko i zobaczy to czego my - zaślepieni i podekscytowani nowym nabytkiem - nie zauważymy.

Swoją drogą znajomy ostatnio kupił VW polo 1999 - przebieg licznikowy 158 tys km. Autko zadbane i ładne. Dopiero jak wrócił do domu, zaczął wymieniać filtr powietrza zauważył naklejkę na plastikowej obudowie przy silniku. Była bardzo zabrudzona i wcześniej nie zwrócił na nią uwagi. Wyczyścił i przeczytał. Pisało tam kiedy ostatnio wymieniany był pasek rozrządu - w 2006 r. przy 177 tys km smile.gif

Ale dla zadbanego silnika 170 tys to "wiek dojrzałości" zaledwie... waytogo.gif

Napisano

Byłem posiadaczem takiego silniczka w mojej asterce smile.gif I musze przyznać ze nigdy więcej tego silnika w niczym!! Psuje się olej chla jak dziki ale znów warszawa moze też robi swoje. Ogólnie polecał bym silniki x16szr x18xe x20xev

Napisano

>Mam okazję kupić w

> dobrej cenie astrę F 2000 r, silnik 1,6 16v z przebiegiem 170

> 000. Cena jest naprawdę okazyjna ( nie jest to sprzedaż z

> ogłoszenia, więc auto jest pewne), ale ten przebieg mnie trochę

> przeraża.

Ja też tak myślałem kupując pierwsze auto grinser006.gif Że to prawie 200 tysięcy i benzyna i takie tam. Jeździłem dwa lata, silnik był w bardzo dobrym stanie, nie brał oleju, pomimo, że jeździł na półsyntetyku - kiedy kupiłem miał na blacie 175kkm, po dwóch latach sprzedałem z przebiegiem większym o jakieś 3 dyszki. Oprócz uszczelki pod pokrywą zaworów nie pocił się - nawet miska była sucha. Miałem ośmiozaworowy motor, nie wiem jak to się ma to trwałości. Tak jak mówią inni - jeśli zadbany, to bierz nawet wtedy, gdy ma 250 kkm.

Powodzenia! wink.gif

Napisano

Ja mam 220 k i silniczek to najmniejszy problem z jakim się czasami borykam, bo jedynie co mu trzeba to olej co 10 k wymienić. A kupiłem jak miał 160k.

Napisano

> Haha. A to bardzo dobre wiadomości na zakończenie dnia

> Czy był katowany - tego nie wiem. Ale będę miał wgląd w faktury od

A co to wedlug Was Panowie znaczy katowany??

Silnik 16v z zalozenia ma byc katowany,tak jak to dzieje sie z firmowkami.Najwazniejsze zeby silnik nie dostawal po obrotach,zanim osiagnie prawidlowa temperature pracy.

Pozatym przebieg,ktory opisujesz jest maly.

Napisano

> A co to wedlug Was Panowie znaczy katowany??

1. odpalasz, silnik jeszcze zimny, a ty juz mu w palnik ostro dajesz

2. męczysz silnik tak, że aż sie zagotuje

3. nie pilnujesz stanu płynów i jeździsz ze sporo niższym stanem oleju (tak, że np na zakrętach smok nie załapuje)albo płynu chłodniczego (ryzyko przegrzania)

4. jeździsz na niewłaściwym oleju (co w przypadku asterki jest dość trudne do osiągnięcia. Trzebaby chyba jakiegoś superolu nalać, zeby sie astra obraziła wink.gif)

5. jexdzisz na zbyt niskich obrotach (panewki dostają w kość i ciśninie smarowania z czasem siada)

6. bez przerwy robisz zrywy, przegazówki itp itd

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.