Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłokietnik do astry G z allegro, warto czy nie

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy ktoś z was posiada podłokietnik, który można kupić na allegro?

pierwszy ten ma pojemność 2l

i

drugi ten ma pojemność 1.5.

Według mnie są one identyczne ale podane są dwie pojemności 2l i 1.5l . Czy po poprostu w inny sposób została zmierzona ich pojemność?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Napisano

> Witam

> Czy ktoś z was posiada podłokietnik, który można kupić na allegro?

>

szczerze to wyglądają tandetnie i niesolidnie-szukaj oryginału (jesli takowy był montowany)

Napisano

Faktycznie, niezbyt ładne. Ja mam dokładnie taki: klik. Ponieważ miałem okazję odebrać osobiście w sklepie w Mikołowie, nawet dobrałem sobie fakturę "skórki", aby była podobna do mieszka i dźwigni hamulca ręcznego. Mieli też podobne do tych "twoich", ale porównanie obu modeli wykluczyło te "okrągłe". Wybierałem z moją serce.gif, a wiadomo, że panie mają lepszy zmysł estetyczny. Podłokietnik jest w środku wyściełany welurem, ma w środku małą półeczkę na drobiazgi, z przodu i z tyło praktyczne uchwyty na napoje, jesli ktoś popija podczas jazdy, ja nie używam. Wieczko zamykane jest na magnes, dzięki czemu podczas jazdy nie klekocze na wybojach. Pod "skórką" jest miękka gąbka, dzięki czemu łokieć spoczywa na mięciutkiej powierzchni (wiele podłokietników jest twardych i boli od nich łokieć). Mam go już ok. 3 lata i jestem zadowolony. Nie zniszczył się, nie wytarł...

Ważne: niektóre podłokietniki są zbyt szerokie i nie mieszczą się między fotelami - moja Astra ma boczne poduszki i niemieckie oryginalne fotele, które są oddalone od siebie o 12 cm. Zwróć uwagę na ten aspekt wyboru.

Pozdr.

Napisano

> Witam

> pierwszy ten ma pojemność 2l

Ja mam wlasnie taki i jest ok smile.gif. Spelnia moje oczekiwania.

pozdr.samg

Napisano

Ja mam właśnie taki podłokietnik, kupiony od tego sprzedawcy.

Jest to ten sam model, który zachwalali tutaj użytkownicy eFek, tylko z mocowaniem do AII. Nie zgodzę się z opinią, że jest wykonany tandetnie.

Podłokietnik jest wygodny i stabilny, pasuje idealnie pomiędzy fotele i nie przeszkadza w używaniu hamulca ręcznego.

Jak chcesz go sobie obejrzeć to są do kupienia w Norauto. Kosztują ok. 110zł.

Pozdrawiam.

Napisano

Ja rowniez mam taki. Wart pieniedzy za ktore go kupilem (90 zl). Jest wygodny, ma bardzo przydatny schowek. Oryginalny podlokietnik za 2 razy tyle niz skorpion nie jest dla mnie wart.

Napisano

Mam zamontowany od skorpiona w mojej eFce i jest bardzo OK.

Dobrze pasuje kolorem i fakturą do wnętrza, jest stabilny i całkiem praktyczny jeżeli chodzi o "wyposażenie" (pojmny i ma w/w miejsce na monety).

Napisano
  • Autor

Witam

Powiedz mi jak z mocowaniem tego podłokietnika ? Te, których link podałem to mają mocowanie pod oryginalne śruby. Ten co Ty proponujesz jak zamocowałeś? Montowałeś go na trzy wkręty? Kiedyś oglądałem ten co Ty posiadasz ale chciałem go zamontować do felicji. Niestety fela miała za małą przestrzeń między siedzeniami.

Mam dylemat obejrze obydwa i się zdecyduje

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Powiedz mi jak z mocowaniem tego podłokietnika ? Te, których link

> podałem to mają mocowanie pod oryginalne śruby. Ten co Ty

> proponujesz jak zamocowałeś? Montowałeś go na trzy wkręty?

> Kiedyś oglądałem ten co Ty posiadasz ale chciałem go zamontować

> do felicji. Niestety fela miała za małą przestrzeń między

> siedzeniami.

> Mam dylemat obejrze obydwa i się zdecyduje

> Pozdrawiam

Moze TEN WATEK rozwieje twoje watpliwosci :-)

Dodam tylko ze mowa jest o takim samym podlokietniku jak w pierwszym Twoim poscie.

Ja tez go wtedy kupilem i do tej pory jestem z niego ogromnie zadowolny. Jakosc jest bardzo dobra, bo do tej pory nic sie nie popsulo ani nie wytarlo.

Napisano

> Powiedz mi jak z mocowaniem tego podłokietnika ? Te, których link

> podałem to mają mocowanie pod oryginalne śruby. Ten co Ty

> proponujesz jak zamocowałeś? Montowałeś go na trzy wkręty?

Dokładnie - na 3 wkręty z każdej strony, łacznie 6 i wierz mi, mocno trzyma.

Ustawiasz podłokietnik jak ci wygodnie:

- wysokość

- pochylenie

- przesunięcie przód-tył

dzięki temu mam ustawione "pod siebie": mogę prawą lub lewą ręką trzymać kierownicę, jednocześnie jeden lub oba łokcie opierając o podłokietnik środkowy lub boczny. Starałem się tak zamocować, aby oba podłokietniki były podobnie ustawione.

Pozdr.

Napisano

> Moze TEN WATEK rozwieje twoje watpliwosci :-)

Tu trochę o drobnych mankamentach: KLIK

A tu o dodatkowym zastosowaniu: KLIK wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Witam

> i

> drugi ten ma pojemność 1.5.

> Według mnie są one identyczne ale podane są dwie pojemności 2l i 1.5l

> . Czy po poprostu w inny sposób została zmierzona ich pojemność?

> Z góry dzięki za odpowiedzi

Te podłokietniki są identyczne. Ja zakupiłem takowy 2 lata temu. Montaż jest banalny, chociaż trzeba ostrożnie przymocować podłokietnik do tej blachy którą nasadza się na tunel. Załaczone śruby są po prostu zbyt grube i trzeba powoli i ostrożnie to skręcać.

Sam podłokietnik jest świetny, po 2 latach jest nienaruszony, nie pęka, nie przeciera się, nie hałasuje, nie skrzypi. W astrze wygląda bardzo dobrze i co ważne - jest tak wyprofilowany, że nie przeszkadza przy zaciąganiu ręcznego. Do środka można napchać naprawdę sporo pierdołek, które normalnie hałasują walając sie po kabinie smile.gif Polecam taki "leniuszek" bo to rzecz obowiązkowa na dłuższe traski!

Napisano
  • Autor

Witam

Dziś zamówiony na allegro.

Mam nadzieje, że przyjdzie w tym tygodniu.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Faktycznie, niezbyt ładne. Ja mam dokładnie taki: klik. Ponieważ

> miałem okazję odebrać osobiście w sklepie w Mikołowie, nawet

> dobrałem sobie fakturę "skórki", aby była podobna do mieszka i

> dźwigni hamulca ręcznego. Mieli też podobne do tych "twoich",

> ale porównanie obu modeli wykluczyło te "okrągłe". Wybierałem z

> moją , a wiadomo, że panie mają lepszy zmysł estetyczny.

> Podłokietnik jest w środku wyściełany welurem, ma w środku małą

> półeczkę na drobiazgi, z przodu i z tyło praktyczne uchwyty na

> napoje, jesli ktoś popija podczas jazdy, ja nie używam. Wieczko

> zamykane jest na magnes, dzięki czemu podczas jazdy nie klekocze

> na wybojach. Pod "skórką" jest miękka gąbka, dzięki czemu łokieć

> spoczywa na mięciutkiej powierzchni (wiele podłokietników jest

> twardych i boli od nich łokieć). Mam go już ok. 3 lata i jestem

> zadowolony. Nie zniszczył się, nie wytarł...

> Ważne: niektóre podłokietniki są zbyt szerokie i nie mieszczą się

> między fotelami - moja Astra ma boczne poduszki i niemieckie

> oryginalne fotele, które są oddalone od siebie o 12 cm. Zwróć

> uwagę na ten aspekt wyboru.

> Pozdr.

Odgrzeję trochę kotlet - widzę, że on ma długość 29cm, ale nie ma problemów z zaciąganiem ręcznego ani z dostępem do tylnej popielniczki?

Napisano

Z dostępem do tylnej popielniczki nie ma żadnego problemu. Jeśli chodzi o hamulec ręczny, to trzeba go zaciągać i zwalniać tzw. "nachwytem" od przodu lub dwoma palcami. Słabe kobiety mogą mieć z tym problem. Mi to nie przeszkadza, poza tym rzadko go używam, parkuję na wstecznym biegu. Przyznaję, jest to wada, ale pewnie innych podłokietników również. Można zamontować podłokietnik bardziej z tyłu, ale wtedy opierać się będzie o niego tylko łokieć, a ja wolę, gdy całe przedramię odpoczywa. Pozdr.

Napisano

Naprawdę w niczym nie przeszkadza. Na początku rzeczywiście jest trochę dziwnie, bo i biegi i ręczny trzeba używać jakby z góry, ale to kwestia przyzwyczajenia. Ja już bez "leniuszka" nie potrafię jeździć hehe.gif

Napisano

Dzięki za odpowiedź, u mnie ręczny to podstawa podczas postoju a i często podczas ruszania w mieście, dla mojej małżonki też. Muszę to jeszcze przemyśleć ... najlepiej dotknąć i przymierzyć do auta.

Napisano

> Dzięki za odpowiedź, u mnie ręczny to podstawa podczas postoju a i

> często podczas ruszania w mieście, dla mojej małżonki też. Muszę

> to jeszcze przemyśleć ... najlepiej dotknąć i przymierzyć do

> auta.

Ja jestem maniakiem uzywania ręcznego. Zaciągam go lekko ale praktycznie na kazdych światłach. Zapewniam, że podłokietnik ten nie przeszkadza, trzeba się tylko przyzwyczaić do łapania ręcznego bardziej z góry. A tak w zasadzie to pomysl, ile razy zaciągasz ręczny w stosunku do tego, ile czasu podczas jazdy będziesz mógł komfortowo oprzeć ramię na podłokietniku. Warto!

Napisano

Więc zobaczcie sobie, jak wygląda u mnie, stan po 3 latach użytkowania, ok. 60.000 km:

281133767-PodlokAII1a.jpg

281133767-PodlokAII2a.jpg

281133767-PodlokAII3a.jpg

281133767-PodlokAII4a.jpg

281133767-PodlokAII5a.jpg

Dodaję, że osoba drobniejszej budowy ciała, siedząc na fotelu przesunietym bliżej kierownicy niż mój, będzie miała łatwiejszy dostęp do dźwigni hamulca ręcznego oraz biegów. Ja muszę się pochylić, żeby lepiej go (hamulec) uchwycić...

PS. Skaj na podłokietniku jest matowy, błyszczy się, bo telefon kiepski w komórce i zdjęcia robione przed chwilą w pełnym słońcu i pod słońce...

PS.PS. Z przodu jest wysuwana szufladka z uchwytem na 1 napój, nie robiłem zdjęcia, bo trzymam tam różne drobiazgi...

PS.PS.PS. Na fotografiach widać niewielkie zagłębienie na szczycie podłokietnika - świadczy ono o tym, że powierzchnia ta jest bardzo miękka, pod nią jest pewnie jakaś gąbka. Wgłębienie jest tam, gdzie przypada mój łokieć, gąbka lekko się wgniotła, a skaj wyciągnął w tym miejscu, jakby nie było 60.000 km, pewnie z 1000 godzin wgniatania albo i więcej, wliczywszy postoje... Piszę o tym dlatego, że przymierzałem przed zakupem inne podłokietniki i ich górna powierzchnia była bardzo twarda i ta by się nie wgniotła, ale, podejrzewam, że po kilku godzinach trzymania łokcia na takiej "desce" odechciałoby się podłokietnika i całej jazdy. Wgłębienie pewnie można naprawić wymieniając gabkę lub uzupełniając ubytek, ale mi sie po prostu nie chce, idealny czy szpanerski wygląd nie jest dla mnie tak ważny, ważna jest wygoda.

A co do wyglądu, jak już o tym mowa, to inne podłokietniki mają korpus plastykowy, pasujący może stylistycznie pewnie do obudowy tunelu środkowego, ale z daleka widać, że to plastyk. Mój za to jest cały obszyty skóropodobnym skajem z gąbeczką pod nim, na fotografii widać szwy dookoła. Mam skórzaną kierownicę, mieszki dźwigni zmiany biegów i hamulca awaryjnego, więc całość wygląda jak komplet. Wierzcie mi, przymierzałem w samochodzie inne "zaokrąglone" podłokietniki i nie były takie atrakcyjne, jak ten, który wybrałem (nie sam zresztą). Dodatkowo miałem ograniczony zakres wyboru, bo mam szerokie fotele z 12 cm odstępem między nimi i niewiele podłokietników się tam mieści. Mając w środku wystrój "welur+drewno+skóra, zdecydowałem się na ten, skóropodobny w całości, a że kanciasty? Coś za coś....

Pozdr.

post-65098-14352495853465_thumb.jpg

Napisano

Ten Twój jest inny niż ten, o który pytal Pawel. Ja mam własnie ten inny, taki o jaki Pawel pytał. Zdjęć nie robiłem ale proszę mi uwierzyć - po 2 latach podłokietnik wygląda jak nowy. Nie ma on tych szufladek ani z przodu ani z tyłu ale przez to jest smuklejszy i bardzo pakowny. Z resztą, o czym my tu piszemy - podłokietnik kupić trzeba i już yay.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano

Zdjęcia i odpowiedź są głównie dla kol. Kapuhy, na jego prośbę i dotyczą mojego podłokietnika. Pozdr.

Napisano

ok a czy do fteli w astrze g takich bez podlokietnika mozna zamontowac oryginalny podlokietnik ???

niewiem konkretnie do czego jest on montowany ale jesli tak jak w Vectrze to na taki drut wlazacy w siedzenie kirowcy chyba...wiecie o co chodzi

Napisano

> jak w Vectrze

W Viki jest montowany w tunel i miejsce po popiołce. Jest tylko wklejany, nic sie nie przykręca i nie ma żadnych bolców.

pozdro

Napisano

> Zdjęcia i odpowiedź są głównie dla kol. Kapuhy, na jego prośbę i

> dotyczą mojego podłokietnika. Pozdr.

Pozostaję wdzięczny za dokładny opis i zdjęcia. Wybór nie jest taki łatwy, patrząc na Allegro widać, że większość kupuje podłokietniki typu Skorpion, są dedykowane pod istniejące śruby w tunelu, itp. Ale ja jakoś nie jestem przekonany do tego modelu, dlatego szukam innych. Ten Twój jest naprawdę całkiem ciekawy ok.gif

W Astrze G siedzi się dosyć wysoko i nie bardzo jest co zrobić z prawą ręką niechcąc obciążać drążka zmiany biegów - ja jakoś nie umiem dwóch rąk trzymać ciągle na kierownicy, jakby podręcznik nakazywał.

Napisano

> podłokietniki typu Skorpion, są dedykowane pod istniejące śruby

> w tunelu, itp.

Spójrz na inne aukcje klik , wcale nie jest dedykowany do Astry, jest jak najbardziej seryjny, tandetnie i tanio wykonany (dwie części odlane w formie, czy raczej wtryśnięte na wtryskarce do tworzyw sztucznych), poszczególne modele różnią się między sobą.... blachą mocującą... mój przy nim wygląda, jakby był szyty na zamówienie, obszycie na 100% szyte maszynowo, prawie ręczna robota...

Ale najważniejsza jest twardość góry, spytaj tych, co go mają, czy ugina się jak poduszka, czy jak twarda guma. Napisali, że wierzch jest z miękkiego poliuretanu - na fotkach nie wygląda, przecież poliuretan to zwykła sztuczna gąbka... jedynnie, gdzie ją widzę, to na dnie pojemnika. A już ten cytat z aukcji Skorpiona do m. in. Poloneza Caro jest w tej sytuacji śmieszny, wklejam: "JAKO JEDYNI NA ALLEGRO SPRZEDAJEMY PODŁOKIETNIKI DO KONKRETNEGO AUTA NIE UNIWERSALNE KTÓRE MAJĄ PASOWAĆ DO KOŻDEGO AUTA A NIE PASUJĄ DO ŻADNEGO". Kpina i tyle, jeszcze z błędem. A cena... Widziałem ładniejsze i tańsze od tego Skorpiona....

Jeszcze jedna uwaga: montaż na 2 śruby, wątpię, że będzie stabilny i nie kręcił się w przód i tył, musiałby mieć dno dopasowane idealnie do wierzchu konsoli, a nie ma, bo pudło jest uniwersalne....

> patrząc na Allegro widać, że większość kupuje

> podłokietniki typu Skorpion,

To owczy pęd, bądź oryginalny, wszystko, co oryginalne jest lepsze wink.gif

Pozdr.

Napisano

> Spójrz na inne aukcje klik , wcale nie jest dedykowany do Astry, jest

> jak najbardziej seryjny, tandetnie i tanio wykonany (dwie części

> odlane w formie, czy raczej wtryśnięte na wtryskarce do tworzyw

> sztucznych), poszczególne modele różnią się między sobą....

> blachą mocującą...

Dlaczego tak krytykujesz ten podlokietnik? hmm.gif Przeciez masz tu podane na tacy dziesiatki pozytywnych komenarzy kacikowiczow. I K A Z D Y jest bardzo pochlebny. Nikt nie napisal ze jest choc troche tandetny. Twoj tez raczej nie jest rzezbiony recznie hehe.gif

> Ale najważniejsza jest twardość góry, spytaj tych, co go mają, czy

> ugina się jak poduszka, czy jak twarda guma. Napisali, że

> wierzch jest z miękkiego poliuretanu - na fotkach nie wygląda,

> przecież poliuretan to zwykła sztuczna gąbka...

Przejezdzilem z moim podlokietnikiem wiele kilometrow i wierz mi, nigdy nie mialem siniaka na lokciu. Jest przy tym na tyle mocny ze spokonie wytrzymuje harce mojego 3 letniego brzdaca.

> A już ten cytat z aukcji

> Skorpiona do m. in. Poloneza Caro jest w tej sytuacji śmieszny,

> wklejam: "JAKO JEDYNI NA ALLEGRO SPRZEDAJEMY PODŁOKIETNIKI DO

> KONKRETNEGO AUTA NIE UNIWERSALNE KTÓRE MAJĄ PASOWAĆ DO KOŻDEGO

> AUTA A NIE PASUJĄ DO ŻADNEGO". Kpina i tyle, jeszcze z błędem. A

> cena... Widziałem ładniejsze i tańsze od tego Skorpiona....

> Jeszcze jedna uwaga: montaż na 2 śruby, wątpię, że będzie stabilny i

> nie kręcił się w przód i tył, musiałby mieć dno dopasowane

> idealnie do wierzchu konsoli, a nie ma, bo pudło jest

> uniwersalne....

Przydaloby sie zebys dopisal "moim zdaniem". Montowalem TEN podlokietnik w F i G. Moje osobiste odczucie jest takie jakby byl po prosu wyjety z tych samochodow. Nie pamietam ile tam jest srubek, ale najlepszym dowodem na jakosc i stabilnosc jest moj syn. A wierz mi, nie raz juz po nim skakal jump.gif

> To owczy pęd, bądź oryginalny, wszystko, co oryginalne jest lepsze

> Pozdr.

Dlaczego za wszelka cene chcesz kolege przekonac ze biale jest czarne?

PS

Mi tez Twoj podlokietnik sie nie podoba wpysk.gif A takiej pojemnosci jak w skorpionie to mozesz tylko pomarzyc

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Dlaczego tak krytykujesz ten podlokietnik?

To nie krytyka, tylko obiektywna ocena. Mój też ma wady, opisałem je.

> Przeciez masz tu podane na tacy dziesiatki pozytywnych komenarzy kacikowiczow.

Ilość nie znaczy jakość, czy wiesz ilu jest zadowolonych klintów ubierających się w hipermarketach? A nie jest to raczej salon mody...? A poza tym, komentarze na Allegro nie dotyczą przedmiotów, tylko Sprzedających, ich uczciwości i rzetelności.

> Twoj tez raczej nie jest rzezbiony recznie

Ale nie wygląda jak z formy.

> Przejezdzilem z moim podlokietnikiem wiele kilometrow i wierz mi,

> nigdy nie mialem siniaka na lokciu.

Czułem róznicę między wierzchami różnych podłokietników i mój wyraźnie był bardziej miękki od innych... i od lewego podłokietnika na drzwiach!

> Jest przy tym na tyle mocny

> ze spokonie wytrzymuje harce mojego 3 letniego brzdaca.

Nie wątpię, w końcu ABS jest jednym z najmocniejszych tworzyw sztucznych

> Przydaloby sie zebys dopisal "moim zdaniem".

To przecież wiadomo, po co pisać...

> Dlaczego za wszelka cene chcesz kolege przekonac ze biale jest

> czarne?

A niech ma alternatywę, żałujesz mu?

> Mi tez Twoj podlokietnik sie nie podoba

Bo masz inny, własne rzeczy zawsze są subiektywnie lepsze od innych.

> A takiej pojemnosci jak w

> skorpionie to mozesz tylko pomarzyc

Od pojemności to mam bagażnik, schowek. Podłokietnik powinien być wygodny jak jasieczek. Twój jest taki? Z ręką na sercu? Wątpię... wink.gif

A teraz poważnie, o gustach się nie dyskutuje i nie o tym tu jest dyskusja. Moje uwagi to wynik długiej analizy porównawczej obu, a właściwie kilku produktów, które miałem w rękach, różne kolory, modele. Wkładałem je do samochodu, przymierzałem, patrzyłem z różnych stron jak wyglądają, opierałem się o nie, dotykałem ich, porównywałem, jak będą się komponować z resztą wystroju kabiny, oceniałem sposób montażu, możliwość ustawienia pod indywidualne upodobanie kierowcy.

Nikt z was nie miał tej możliwości, znacie tylko swój model, kupiony na Allegro w ciemno, jak kot w worku. No, ale jak niektórzy ubrania tam kupują i są zadowoleni, to podłokietniki mogą tym bardziej, Ja zanim coś kupię, to chcę mieć możliwość wyboru i obiektywnej oceny. I tu miałem. I wybrałem. Może nie jest ładniejszy od innych, ale jest napewno IMO (!) WYGODNIEJSZY. A że taki kanciasty? To co? Nikt nie jest idealny, a podłokietnik ma być? wink.gif

Pozdr.

Napisano

> Jeszcze jedna uwaga: montaż na 2 śruby, wątpię, że będzie stabilny i

> nie kręcił się w przód i tył, musiałby mieć dno dopasowane

> idealnie do wierzchu konsoli, a nie ma, bo pudło jest

> uniwersalne....

Mylisz się, widocznie nie widziałeś go na własne oczy. Pudło może i jest uniwersalne ale mocowanie do tunelu jest już robione pod konkretny model auta i jest spasowane do tego stopnia, że nawet bez przykręcania śrub zaskakuje na swoje miejsce i siedzi ciasno na tunelu. 2 śruby wystarczają w 100 % i zapewniam, że podłokietnik rusza się tylko wtedy, dgy tunel nie jest dokręcony i rusza się właśnie razem z tunelem. Porobię zdjęcia i je zaprezentuję.

Napisano

> A niech ma alternatywę, żałujesz mu?

A niech tam, niech strace smile.gif Nich sie chlopak pomeczy przy wyborze

> Bo masz inny, własne rzeczy zawsze są subiektywnie lepsze od innych.

> Od pojemności to mam bagażnik, schowek. Podłokietnik powinien być

> wygodny jak jasieczek. Twój jest taki? Z ręką na sercu?

> Wątpię...

Mi baaardzo moj odowiada taki jaki jest

> Pozdr.

20.GIF

Napisano

Mam taki zamontowany u siebie od prawie 2 lat i jestem z niego bardzo zadowolony.

A to co kolega master22221 o nim pisze jest oceną czysto subiektywną. Jednemu podoba się to innemu tamto. A samo porównanie różnych na zasadzie "dotknąłem" i "przyłożyłem" to trochę mało żeby oceniać jego funkcjonalność czy też stopień wykonania swojego zadania. Do takiej oceny trzeba by pojeździć trochę km z każdym z nich.

Napisano

> Witam

> i

> drugi ten ma pojemność 1.5.

> Według mnie są one identyczne ale podane są dwie pojemności 2l i 1.5l

> . Czy po poprostu w inny sposób została zmierzona ich pojemność?

> Z góry dzięki za odpowiedzi

A może coś takiego http://www.allegro.pl/item405679646_podlokietnik_samochodowy_uniwersalny_mega_hit_.html

• 5 tygodni później...
Napisano

WItam

Master zasugerowałem się twoim podłokietnikiem i... kupiłem taki sam blush.gif Niestety nie wiem dlaczego ale blachy trzymające go były zbyt długie. Po zamontowaniu był za wysoko i troche się gibał. Dodatkowo nie można było na max zaciągnąć ręcznego . Zacząłem więc dumać hmm.gif... i wydumałem zamontowanie podłokietnika na zawiasie zamiast na tych blachach. Zawias wkręciłem w plastki i podkleiłem gumowe bupony na których osiada na osłonie miedzy siedzeniami. Teraz bez problemu można zaciągać ręczny, można go sobie odchylić co dotatkowo daje możliwość dostępu do tego małego schowka za ręcznym. Poniżej wklejam fotki jak wyszło. Niestety odstęp między fotelami jest u mnie chyba większy więc trochę luzu powstaje, nie jest tak ładnie wpasowany między fotele jak twój. No ale się za to odchyla 893goodvibes.gif

tu widać zawias

281279727-leniwek1.jpg

tutaj po odchyleniu widok z przodu

281279727-leniwek2.jpg

opuszczony

281279727-leniwek3.jpg

podniesiony od tyłu

281279727-leniwek4.jpg

opuszczony z tyłu

281279727-leniwek5.jpg

Jednak wadą tego podłokietnika jest jego wysokość. Jak dla moich gabarytów jest jednak dalej za wysoki i troche niewygodny jest dostęp do lewarka confused.gif Zobaczę, albo sie przyzwyczaję albo jek mnie to zirytuje to pójdzie w kosz. Zaletą wygodne i miękkie oparcie na całe przedramię. smile.gif

post-36196-14352496704188_thumb.jpg

Napisano

> Jednak wadą tego podłokietnika jest jego wysokość. Jak dla moich

> gabarytów jest jednak dalej za wysoki i troche niewygodny jest

> dostęp do lewarka

Może są wersje do różnych samochodów z różnymi blachami i sprzedali ci do innego samochodu z innym tunelem? Montując mój, miałem wrażenie, że jest za nisko!!! Ja jestem dość wysoki, więc łokcie również mam wysoko. Musiałem tak go zamontować, żeby był jak najwyżej i nie stracił sztywności... i udało się.

O wersji odchylanej też myślałem, ale obawiałem się braku stabilności i sztywności...

A co do trudności z zaciąganiem ręcznego.... trzeba sie przyzwyczaić, każdy podłokietnik zasłania tę dźwignię.

Pozdr.

Napisano

Prosiłem o wersje do Astry G. confused.gif Na oko wyglądaja tak samo, choc twój jakby estetyczniej wykonany. W moim marszczy się ta pseudo skóra na bokach. No cóż teraz już po ptokach bo go ponawiercałem. A czy możesz podac wymiary tego twojego? Pytam tak tylko z chytrej ciekawości czy faktycznie nie wcisnęli mi innego. Co do dżwigni hamulca to nie przeszkadzała mi trudność dostępu co niemożność pełnego zaciągnięcia. Musiałbym go dać wyżej, no ale wtedy to musiałbym załozyć sobie przegubowe ramię do zmiany biegów zlosnik.gif

edit:

A widzę różnicę, ja mam wyższą tą klapę, gąbka grubsza z obszyciem.

Napisano

Wymiary mojego podłokietnika:

281281604-podlok.JPG

Po zaciągnięciu hamulca ręcznego na 7 ząbków, odległość dźwigni od spodu podłokietnika wynosi jeszcze ok. 0,5 cm. Twój jest teraz za nisko zamontowany (i bardziej do przodu, niż mój), dlatego nie możesz zaciągnąć na full.

Pozdr.

post-65098-14352496713621_thumb.jpg

Napisano

Koledzy nie chcę robić zadymy bo taki podłokietnik mnie też korci,ale...

Jeździmy raczej wiekowymi autami mimo ich dobrego stanu technicznego o co dbamy jak umiemy. Ja poruszam się głównie w drodze do Wawy i w samej stolycy i sytuacje są różne na drodze...i teraz pytanie do posiadaczy już zamontowanego podłokietnika.

Sprawdźcie to w praktyce i rozważcie w swoim sumieniu.

Jedziesz 80km/h zbliżasz się do świateł zielonych - żółte - osioł przed tobą daje po heblach na maksa, ty też i pedał wpada Ci w podłogę....pękł przewód lub inna cholera

Dacie radę sprawnie złapać ręczny?

Ja czasem przy ostrym pogonieniu w takich sytuacjach odruchowo kładę rękę na ręcznym, no miałem taką przygodę i się udało:/ i tak mi zostało

W końcu to nie jest hamulec jak większość sądzi do zablokowania parkingowego tylko - awaryjny -nie ręczny

Piszę 80 bo gdzieś ktoś podawał że ręczny musi zatrzymać auto z 80 na dystansie...hmm nie pamiętam

Mógłby ktoś taką symulację sobie zrobić w bezpiecznych warunkach?

Napisano

> Dacie radę sprawnie złapać ręczny?

Ja całą dłonią nie dam... ale połową tak!

> W końcu to nie jest hamulec jak większość sądzi do zablokowania

> parkingowego tylko - awaryjny -nie ręczny

Jesli chodzi o ścisłość, to mamy nast. rodzaje hamulców:

- roboczy, czyli nożny - obowiązkowy w poj. samochodowych do 1t

- awaryjny, czyli ręczny - obowiązkowy w poj. samochodowych do 1t

- postojowy - obowiązkowy w poj. samochodowych do 1t lub nie, jeśli jego zadania spełnia ham. awaryjny (ręczny).

Więc nazwa ham. ręczny jest prawidłowa i oznaczać może funkcjonalnie zarówno hamulec awaryjny, jak i postojowy.

> Mógłby ktoś taką symulację sobie zrobić w bezpiecznych warunkach?

Ja nie będę robił, bo i po co? Jakie jest prawdopodobieństwo takiej sytuacji? Równie dobrze można sobie poodkręcać trzy śruby mocujące przednie koło pozostawiając jedną i sprawdzić, czy da się wyjść z takiej sytuacji przy np. 80 km/h? Albo np. dachowanie - możliwe, czy nie? Możliwe - może dać sobie dwie rury na krzyż wspawać dla bezpieczeństwa? I tak dalej i dalej rozumując popadając w coraz głębszą paranoję wcalke nie wsiądziemy do auta, ba, nie wyjdziemy w końcu na ulicę z obawy, że nas przejedzie na przejściu dla pieszych... np. kol. Wszim lub kto inny, bo nie zdążył zahamować awaryjnym hamulcem przez ten podłokietnik... wink.gif

Pozdr.

Napisano

> Wymiary mojego podłokietnika:

yikes.gif ale piękny projekt , w mordę nie musiało być aż tak pięknie zwymiarowane. Słowa uznania za pracę! Chodziło mi x,y,z a tu pełne zwymiarowanie, pewnie całą słoneczną sobotę zmarnowałeś wink.gif. Dzięki, jutro porównam z moim.

> Po zaciągnięciu hamulca ręcznego na 7 ząbków, odległość dźwigni od

> spodu podłokietnika wynosi jeszcze ok. 0,5 cm.

Za pierwszym razem zamontowałem na dostarczonych blachach, był bardziej z tyłu no i wysoko (za wysoko) i ręczny mi dochodził na styk przy full zaciągnięciu (takim jakie się robi na górce 45o z 5 osobami i bagiem na pokładzie). Nie wiem ile ząbków nie liczyłem 893goodvibes.gif

> Twój jest teraz

> za nisko zamontowany (i bardziej do przodu, niż mój), dlatego

> nie możesz zaciągnąć na full.

Teraz właśnie mogę bo mam odchylany ziew.gif.

I.. zaczynam się do niego przyzwyczajać co oznacza że zapominam że jest i macham wajchą od biegów trochę inaczej ją wychwytując cool.gif

Napisano

> macham wajchą od biegów trochę inaczej ją wychwytując

Tu jest wybór: albo machasz wajchą biegów jak dawniej, ale na podłokietniku mieszka tylko łokieć, albo przesuwasz podłokietnik do przodu, całe ramię odpoczywa, ale nalezy się nauczyć inaczej chwytać za dźwignię... Nie ma nic za darmo! Pozdr.

Napisano

trzecie wyjście wydłużyć dzwignię grinser006.gif

Po napisanuiu tego zdania mam skojarzenia z czeskim filikiem animowanym "Sąsiedzi" wink.gif

Napisano

no to mam trochę inne wymiary i nie mam tego obniżenia od góry.

281285453-281281604-podlok2.JPG

post-36196-14352496770645_thumb.jpg

Napisano

No to ja się tu trochę pochwalę swoim zakupem Link

Jak na razie pełna satysfakcja ok.gif

Napisano

> No to ja się tu trochę pochwalę swoim zakupem Link

> Jak na razie pełna satysfakcja

ile dales?

Napisano

> ile dales?

200 PLN od człowieka (firmy), która takie po ASO rozwozi, a w ASO ten kosztuje 350 PLN yikes.gif

Napisano

> 200 PLN od człowieka (firmy), która takie po ASO rozwozi, a w ASO ten

> kosztuje 350 PLN

ten z Łodzi? hmm.gif

Napisano

> No to ja się tu trochę pochwalę swoim zakupem Link

Armster jest ok.gif

zazdraszczamy zlosnik.gif

Napisano

> ten z Łodzi?

Wydaje mi się, ze auto miało łódzkie numery, komórkę do Pana mam zapisaną jakby co.

• 3 tygodnie później...
Napisano

... taki

Wygodny, pojemny i bez średnio imho wyglądającego mocowania na tunel zlosnik.gif

Nie wiem niestety kto jest producentem bo nie ma żadnych oznaczeń... wyszabrowałem go z Astry z pakietem Irmschera... grinser006.gif

podlokietnikbd9.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.