Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dorobienie 1 zamka

Featured Replies

Napisano

Czy taka operacja jest możliwa, bo jakiś skur.... angryfire.gif, zniszczył mi zamek. Robił ktoś takie coś hmm.gif. Mam nadzieję że się da to jakoś dorobić bo wymiana wszystkich zamków pewnie trochę kosztuje sciana.gif

Napisano

Którego bo ja mam tylko jedną wkładkę ! ok.gifhehe.gif

Napisano

da rade , mimo ze jeden to i tak kosztowny gips... potrzebujesz :

1/ Aso

2/ nr VIN samochodu

3/ 250-500zl

4/ 2-3 tyg czasu.

20.GIFniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Którego bo ja mam tylko jedną wkładkę !

u mnie są 2, tzn 2 były, zostało 1,5 oslabiony.gif. Zniszczony mam zamek od strony kierowcy, u pasażera na szczęście nie ma zamka fabrycznie grinser006.gif

Napisano

> a da się bardziej druciarsko

No raczej nie ,to nie 126p. grinser006.gif

Napisano

> Czy taka operacja jest możliwa, bo jakiś skur.... , zniszczył mi

> zamek. Robił ktoś takie coś . Mam nadzieję że się da to jakoś

> dorobić bo wymiana wszystkich zamków pewnie trochę kosztuje

Mi ukręcili wkładkę od strony kierowcy. Poradziłem sobie w ten sposób że dobry ze strony pasażera przełożyłem na stronę kierowcy a w miejsce wyjętego włożyłem wkładkę od malucha jako atrapę. Atrapa wygląda podobnie. Praktycznie zamków na kluczyk się nie otwiera. Próbowałem też wkładki od poduchy pasażera lecz nie pasuje. smile.gif

Napisano

> a da się bardziej druciarsko

mozna by podejść temat od D** strony i wymienić komplet zamków + stacyjka z jakiegoś szrota ale wiąże się to z przełożeniem piguły z kluczyka zeby immo nie szalał. hmm.gif

Napisano
  • Autor

u mnie nie ma zamka od strony pasażera więc takie coś odpada

Napisano

faint.gif faktycznie druciarnia wink.gif

20.GIF skoro działa wink.gif

Napisano

> u mnie nie ma zamka od strony pasażera więc takie coś odpada

Ale od bagażnika działa? ok.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

ale czy to opłacalne, znając ceny na szrotach taniej wyjdzie dorobić zamek w aso

Napisano
  • Autor

> Ale od bagażnika działa?

no działa, ale w razie problemów z pilotem, baterią nie będe przecież właził przez bagażnik cfaniaczek.gif

Napisano

> no działa, ale w razie problemów z pilotem, baterią nie będe przecież

> właził przez bagażnik

to na "juz" przełóż sobie bagaznik-drzwi, a w miedzy tak zwanym czasie kombinuj kase na aso. O ile wkladki podchodza

Napisano

> no działa, ale w razie problemów z pilotem, baterią nie będe przecież

> właził przez bagażnik

Ja wywaliłem z tyłu na amen i gitara !

281436280-cleanlook008.JPG

post-61299-14352497528962_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Ja wywaliłem z tyłu na amen i gitara !

no fajnie, ale to się z lakierowaniem klapy wiąże, a szkoda bo też bym się tego pozbył

Napisano

To dobrze ze nie dal im rady. Jesli nie aso to trzeba by odszukac zlota raczke ktory trudni sie takimi rzeczami. W koncu dorabia się wkładki do zwyklych zamkow na podstawie klucza (np. wjazd na parking mieszkancow pod blokiem czy wejscie do bloku - po co dorabiac x nowych kluczy skoro mozna zrobic nowa wkładke). Imho do zrobienia. Ew. jak pisali koledze zakup zamków z rozbitka + przekładka grotu bo immo to raczej łatwo wyłowic nie bedzie...

Napisano

> ale czy to opłacalne, znając ceny na szrotach taniej wyjdzie dorobić

> zamek w aso

Nie wiem jak w naszych stilo a w różnych zamkach idzie wkładkę rozebrać i ustawić do klucza.

Napisano

> ale czy to opłacalne, znając ceny na szrotach taniej wyjdzie dorobić

> zamek w aso

jak szukalem wkladki, to na allegro za jedna chcieli 50zl

Napisano

bierzesz wkladke z innego stilo, wkladasz kluczyk i szlifujesz to, co wystaje (bolce zabezpieczajace wkladke przeb obroceniem w zamku). Powinno sie dac tak zrobic smile.gif

Napisano

> Którego bo ja mam tylko jedną wkładkę !

a teraz liczymy powoli drzwi to raz, klapa to dwa zeby.GIF

Napisano

> a teraz liczymy powoli drzwi to raz, klapa to dwa

a jak klapa ze szpachla to jak liczymy ? rotfl.gif

Napisano

> a jak klapa ze szpachla to jak liczymy ?

szpachling raz, klapen dwa zeby.GIF

Napisano

Wkładkę (tzn. wkład zamka albo cylinder do kluczyka) jak najbardziej można ustawić pod dany kluczyk. Rzecz w tym by to był taki sam cylinderek bo stilo występuja przynajmniej 2 rodzaje. Ale jezeli uda się zakupić taki używany cylinderek to nie ma problemu. Nic nie szlifujemy - a tylko dobieramy sekwencję tym zapadek (sekwencja określona kodem mechanicznym - tym dla przypomnienia z karty kodowej). Jakby ktoś chcial to mogę podać po kolei nr zapadek po podaniu kodu mechanicznego smile.gif ). Posiadam algorytmy i tabele kodowe ( no w sumie jestem klucznikiem smile.gif )

Dodam, ze warto zmienić groty z używanego więcej na ten od kluczyka zapasowego , mniej używanego. Unikniemy wtedy nadmiernego wytarcia zapadek w cylindrach zamków.

Dodam jeszcze, że nr kodu mechanicznego mozna także znaleźć po wyjeciu grota z kluczyka smile.gif .

O kodzie elektronicznym (albo startowym nie bedę się madrzył bo szukajka wie to samo).

Aha - na zimę przygotowujemy zamki smarujac je niewielka ilością WD40 oraz przynajmniej dwa razy w tygodniu otwieramy kluczykiem wszystkie zamki. Zapobiegnie to zawieszeniu się mechanizmu zamka oraz korozji galwanicznej. Pilot czasem może paść (baterie też) a drzwi trzeba otworzyć.

Napisano

a jaki sposob na zamiane grotu miedzy kluczykami hmm.gif--to dobry pomysl (wiem bo wytarl mi sie klucz a nastepnie wkladka stacyjki w sc) twierdzisz ze dowolna wkladke(oczywiscie tego samego typu) mozna dopasowac pod klucz zamieniajac krzywki miejscami shocked.gif--tam zdaje sie sa tylko 4szt(razem 8 bo klucz dwustronny) a jesli idzie o smarowanie to odradzali mi wd--a klucznik polecil mi smar silikonowy--co lepsze?

Napisano

Zdecydowanie silikonowy ok.gifcool.gif

Napisano

Niedawno dowiadywałem się o wymianę wkładki w klapie bagażnika i nie dało się zamówić jednej wkładki. Jedyną możliwością było zamówienie kompletu wkładek z kluczykami za ok. 2100zł.

W moim przypadku udało się wkładkę naprawić za przysłowiowe parę groszy.

Napisano

Ja używam Brunoxa. Ale jak ktoś używa WD40 to też zamek będzie działał.

Co do "krzywek" są one w 8-miu rodzajach i ich sekwencja pasuje do grota klucza - który mozna wymienić (ba nawet dorobić nowy) ...

Napisano

ba ! ale jak wymienic -zamienic grot hmm.gif

Napisano

W kluczykach "scyzorykach" po lekkim otwarciu widać kołeczek mocujący. Jego wybicie umożliwia wysunięcie grota ...

Napisano

ok.gif> W kluczykach "scyzorykach" po lekkim otwarciu widać kołeczek

> mocujący. Jego wybicie umożliwia wysunięcie grota ...

shocked.gifshocked.gifmowimyo"samym grocie"--cos widze--ten koleczek ---to w moim przypadku chyba tulejka(widac na przelot) o sr ok1,5mm a moze mniej--nie zauwazylem jej

Napisano

Mialem ten sam problem. Kupilem samochod z uszkodzonym zamkiem po probie wlamania. Dlugo szukalem, ale w koncu znalazlem na szrocie Stilo z Anglii i kupilem zamek za 80zl. Czasem jest ciezko bo na szrocie nie chca sprzedac tylko zamka do drzwi. Dorobienie zamka pod moj kluczyk kosztowalo 30zl. Lacznie 110zl. ASO zaproponowalo mi wymiane wszystkich zamkow za 2000zł + 300zł programowanie. Zycze cierpliwosci...mi szukanie zamka zajelo 4 miesiace...ale znalazlem smile.gif

Napisano
  • Autor

a dopasowanie zamka do kluczyka to w jaki sposób się odbywa. Żeby nie było tak, że później patyczkiem po lodach auto otworzę.

Napisano

W zamku sa takie zapadki. Czlowiek z zakladu gdzie dorabiaja zamki mial zestaw specjalnych zapadek (nie wiem czy tak to sie do konca nazywa) i po prostu dobral zapadki z tych ktore mial na stanie. Moj zamek byl pekniety w polowie wiec uzyl wiekszosc zapadek ze starego zamka.Cala operacja trwala nie dluzej niz 10 minut z demontazem i montrazem. Jesli bedziesz wyjmowal zamek sam pamietaj zeby nie zamknac drzwi i nie lapac za klamke smile.gif. Zeby dostac sie do zamka wystarczy zdjac plastikowa zatyczke i odkrecic jedna srobke smile.gif.

Tu cala moja historia: KLIKNIJ

Napisano

Ja bym spróbował u specjalisty ślusarza zajmującego się zamkami, awaryjnym otwieraniem samochodów itp. Byłem u takiego magika w Olsztynie, zaśpiewał 150 zł za dorobienie wkładki do kluczyka. Ostatecznie w moim przypadku okazało się to niepotrzebne (zamek bagażnika był dobry, tylko zapieczony), w każdym razie gość twierdził, że jest w stanie się podjąć takiej roboty w Stilo.

Napisano

Ooo...zobacz...chyba Ci sie przyda....aukcja na allegro. Komplet za 90zl smile.gifKOMPLET ZAMKOW

Zapytaj czy na pewno bedzie pasowac do Twojego smamochodu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.