Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana paska rozrządu. Wymiana z osprzętem czy bez??

Featured Replies

Napisano

Witam,

no właśnie. Takie mam pytanie. Czy pasek rozrządu powinno się wymieniać wraz z napinaczami, czy można tylko sam pasek? niewiem.gif

Napinacze przecież są metalowe, więc czy naprawdę trzeba je wymieniać? A co z pompą wodną? hmm.gif

Dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

> Witam,

> no właśnie. Takie mam pytanie. Czy pasek rozrządu powinno się

> wymieniać wraz z napinaczami, czy można tylko sam pasek?

> Napinacze przecież są metalowe, więc czy naprawdę trzeba je

> wymieniać? A co z pompą wodną?

> Dzięki za pomoc

powinno sie robić tak jak nakazuje instrukcja serwisowa auta smirk.gif

Napisano

>

> Napinacze przecież są metalowe,

ale nie chodzi o zuzycie miejsca styku paska z napinaczami, ale o zuzycie na osiach napinaczy...

wiem ze wiele osób traktuje wymianę rozrządu jak fanaberię producenta auta, ale na prawdę fanaberii w tym nie ma 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam,

> Dzięki za pomoc

A co się stanie jak zatrze się łozysko w napinaczu, zatrze się pompa wody? Albo chociazby pompa zacznie przeciekać?

Napisano

A co z pompą wodną?

ja pasek rozrzadu w hyundai'u accencie wymienilem po 90 tys.km.mimo ze pompa wodna NIE jest napedzana tym paskiem,po uplywie 15 tys.km od wymiany zaczela szumiec i trzeba bylo znow grzebac w silniku.tak wiec jezeli np.aby wymienic rozrzad lub pompe trzeba wyjac silnik,to chyba nie oplaca sie eksperymentowac....

Napisano
  • Autor

całe szczęście nie trzeba wyjmować silnika... ponoćok.gif

wymieniałem we wsztskich moich zawsze właśnie wszystko, aż tu pewnego dnia, przy przeglądzie legacy, panowie w subaru wymienili TYLKO pasek, mówiąc, że wymiana napinaczy i pompy nie jest potrzebna icon_eek.gif

Koszt wynosił 200zl icon_rolleyes.gif I tak zacząłem się zastanaiwać hmm.gif

W instrukcji auta nie jest nic na ten temat napisane, tak więc moje pytanie waytogo.gif

Napisano

Panowie z serwisu Daewoo tez kiedyś wymienili u kolegi sam pasek bo reztę wymieniają co drugi pasek i... 8 zaworów poszło papa, bo się napinasz zatarł.

Napisano

> wiem ze wiele osób traktuje wymianę rozrządu jak fanaberię producenta

> auta, ale na prawdę fanaberii w tym nie ma

O tym się dopiero przekonują przy remoncie głowicy frown.gif .

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

Dobry mechanik przy wymianie weryfikuje stan części o określa, czy wytrzymają one do następnej wymiany paska po przebiegu zalecanym przez producenta. Jeżeli wymianę przeprowadza zły mechanik, dla pewności i świętego spokoju wymienia wszystko na nowe jak leci i nawet nie wie, że nie trzeba grinser006.gifzlosnik.gif. Przecież klient płaci hehe.gif

Napisano

> Dobry mechanik przy wymianie weryfikuje stan części o określa, czy

> wytrzymają one do następnej wymiany paska po przebiegu zalecanym

> przez producenta. Jeżeli wymianę przeprowadza zły mechanik, dla

> pewności i świętego spokoju wymienia wszystko na nowe jak leci i

> nawet nie wie, że nie trzeba . Przecież klient płaci

to ja wole żeby mi zmieniał zły mechanik skromny.gif

Napisano

A jak ci taki określi że rolka ok i rolką strzeli albo pompa wody bo była oK to weźmie za tro odpowiedzialnosć

Chyba pompa wody to 100 zł więc 100 w tą czy w tamtą przy wymianie dla normalnego użytkownika raz w roku to chyba dużo nie jest

ZMIENIA SIE KOMPLET

Napisano

> Witam,

> Dzięki za pomoc

są elementy napędu rozrządu które można zmieniać co którąś wymianę, np roki prowadzące

ale napinacze i pasek to jest absolutne minimum przy wymianie.

Pompa zależnie od producenta, u jednych wytrzymuje 200kkm u innych 100kkm.

Napisano

Oczywiście wymienia się wszystko. Pasek,rolki prowadzące,zwrotne, napinacze, pompę wody jeśli jest napędzana tym paskiem oraz w niektórych autach kółka pasowe jeśli ich stan wizualny pozwala przypuszczać że możliwe jest przeskoczenie paska po jego zębach. Do tego oczywiście wszystkie nowe śruby i nakrętki. Czasem nie warto pozornie oszczędzać bo co będzie jak nie wymienisz rolki czy napinacza za powiedzmy 150zł a później ta rolka po powiedzmy 30tys km się rozsypie i spowoduje spustoszenie w silniku???

Na rozrządzie nie warto oszczędzać. Jeśli stać kogoś na auto to musi być go stać na jego utrzymanie.

Napisano

Z całym szacunkiem ale pitolisz jak potłuczony. Powiedz mi na jakiej podstawie jesteś w stanie stwierdzić czy np. rolka prowadząca nie rozsypie się za 7tys km mimo że w momencie wymiany nic na to nie wskazuje??? Dasz gwarancję na przeprowadzoną w ten sposób usługę???

Ja na pewno nie. Jeśli klient nie decyduje się na wymianę jakiegoś elementu robi to wyłącznie na własną odpowiedzialność podpisując tym samym odpowiednie pismo.

Więc proszę cię nie stosuj terminologii dobry i zły mechanik bo nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz.

Napisano

> Z całym szacunkiem ale pitolisz jak potłuczony. Powiedz mi na jakiej

> podstawie jesteś w stanie stwierdzić czy np. rolka prowadząca

> nie rozsypie się za 7tys km mimo że w momencie wymiany nic na to

> nie wskazuje??? Dasz gwarancję na przeprowadzoną w ten sposób

> usługę???

> Ja na pewno nie. Jeśli klient nie decyduje się na wymianę jakiegoś

> elementu robi to wyłącznie na własną odpowiedzialność podpisując

> tym samym odpowiednie pismo.

> Więc proszę cię nie stosuj terminologii dobry i zły mechanik bo nie

> masz zielonego pojęcia o czym mówisz.

wink.gif chyba mamy podobne odczucia oink.gif

Napisano

> Witam,

> Dzięki za pomoc

ja u siebie dodatkowo kazalem wymienic termostat, mimo ze byl sprawny skromny.gif

Napisano

> całe szczęście nie trzeba wyjmować silnika... ponoć

> wymieniałem we wsztskich moich zawsze właśnie wszystko, aż tu pewnego

> dnia, przy przeglądzie legacy, panowie w subaru wymienili TYLKO

> pasek, mówiąc, że wymiana napinaczy i pompy nie jest potrzebna

> Koszt wynosił 200zl I tak zacząłem się zastanaiwać

> W instrukcji auta nie jest nic na ten temat napisane, tak więc moje

> pytanie

w subaru zalecia sie wynmiane rozrzad (rolki prowadzace, napinacz, pasek) co 100kkm natowmiat pompa wody co druga wymiane rozrzadu

Napisano

troszku jest tu winy producentow-w kazdej instrukcji obslugi jest podany moment wymiany rozrzadu,ale [przynajmniej ja]nie widzialem by cokolwiek bylo napisane o wymianie pompy wodnej.wiec czlowiek nie siedzacy w temacie bedzie odczuwal dyskomfort-po co oni wymieniali mi polowe silnika,jak w ksiazce byla mowa tylko o pasku za 100zl...

Napisano

wiele osob stosuje chyba madra zasade:

pasek zawsze z rolkami i napinaczami, co druga wymiania rozrzadu łaczy sie z wymiana pompy wody

Napisano

> Z całym szacunkiem ale pitolisz jak potłuczony. Powiedz mi na jakiej

> podstawie jesteś w stanie stwierdzić czy np. rolka prowadząca

> nie rozsypie się za 7tys km mimo że w momencie wymiany nic na to

> nie wskazuje???

No ja nie jestem w stanie, ale "mój" mechanik to stwierdził mówiąc że wszystko jest dobre i spokojnie wytrzyma do następnej wymiany paska. Jakoś mu zaufałem i jeżdżę spokojny o los silnika zlosnik.gif. Oczywiście mógł wymienić pół silnika jeżeli bym się uparł hehe.gif.

Napisano

> w subaru zalecia sie wynmiane rozrzad (rolki prowadzace, napinacz,

> pasek) co 100kkm natowmiat pompa wody co druga wymiane rozrzadu

Przykład Megane nalatane 68kkm -pompa wody prawie 30.GIFOczywiście wymieniony cały rozrzad i pompa wody biglaugh.gif

Napisano

> Witam,

Odpowiem Ci tak ,jak to jest np Passat B5 czy B6 to demontaż podzespołów zanim mechanik dostanie się do rozrządu zabiera mu sporo czasu a Tobie podraża koszt robocizny i dlatego opłaca się wymienić ,,przy okazji'' pompę wodną itd ,która kosztuje 80zł(Passat 2.5TDI).Inaczej można zrobić jak masz dobry dostęp do paska i rolek(bez demontażu połowy samochodu grinser006.gif)to możesz pompę odpuścić.Jeszcze inaczej jest jak autem jeżdzi świadomy kierownik i jak coś zaczyna wyć,piszczeć itp to staje i szuka przyczyny(a może łożysko napinacza siadło , albo łożysko na pompie wodnej?),a jeżeli jest to np moja lepsza połowa wymieniłbym wszystko przy rozrządzie żeby nie kusić losu hehe.gif

Napisano

>Napinacze przecież są metalowe

Niekoniecznie w moim abarcie zębatka napinacza była z jakiegoś tworzywa icon_eek.gif i naprawdę nosiła już ślady zużycia, ale wymieniłem już na metalową waytogo.gifWymieniłem wszystko oprócz rolki i napinacza od klimy ,i śpię spokojnie

Napisano

Powiedz mi ktory mechanik jet tak dobry ze ma rentgen w oczach i przeswietli wszystkie rolki i lozyska w nich i powie ze sie nie rozleca prze uplywem powiedzmy 60tys km i nie pomyli sie chociaz o 1000km. Bo jak sie pomyli to naprawa na jego koszt. Dlatego przy wymianie paska rozrzadu powinno wymieniac sie takze napinacze i rolki. W swojej praktyce mialem przypadek ze nowa rolka rozleciala sie po jakis 5000 km bo barany w fabryce nie nasmarowali lozyka i glowica do generalki.

Napisano

> Powiedz mi ktory mechanik jet tak dobry ze ma rentgen w oczach i

> przeswietli wszystkie rolki i lozyska w nich i powie ze sie nie

> rozleca prze uplywem powiedzmy 60tys km i nie pomyli sie chociaz

> o 1000km.

Jak facet od 20 lat dziennie ogląda kilka rolek i napinaczy to może mieć o ty jakieś pojęcie grinser006.gif.

> Bo jak sie pomyli to naprawa na jego koszt.

A w życiu hehe.gifhahaha.gif

Dlatego

> przy wymianie paska rozrzadu powinno wymieniac sie takze

> napinacze i rolki.

Jak powinno to powinno, jak nie to nie zlosnik.gif

> W swojej praktyce mialem przypadek ze nowa

> rolka rozleciala sie po jakis 5000 km bo barany w fabryce nie

> nasmarowali lozyka i glowica do generalki.

No, a stara pewnie by wytrzymała do kolejnej wymiany. I nie ma co mieć pretensji do mechanika, chyba że dopiero uczył się wymieniać rozrząd w samochodzie. Znam Lanosa, który ma przebieg ponad 200 tys. i jeszcze fabryczny pasek, nie mówiąc o napinaczu czy pompie wody. Kładę głowę pod topór grinser006.gif, że wszystkie rolki które rozsypały się przed terminem były źle założone, albo pasek był zbyt mocno naciągnięty, albo cokolwiek innego było nie tak. Same z siebie się nie rozleciały. A teksty mechaników w stylu "patrz pan - smaru w fabryce nie dali i się rozleciało" znamy od lat hehe.gifrotfl.gif. To nie byli ci dobrzy mechanicy hehe.gif

Napisano

> Jak facet od 20 lat dziennie ogląda kilka rolek i napinaczy to może

> mieć o ty jakieś pojęcie .

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Ciekawe co jeszcze wymyslisz ,zeby oszczedzic pare zlotych....

Pamietaj biednego na byle co nie stac dlatego lepiej wydac raz na jakis czas troche wiecej kasy niz 10 razy tyle przy robieniu glowicy albo przekladce...

Moze jeszcze Ci ten macher przedluza rozpieraki do szczek bo przeciez jeszcze troche okladziny zostalo ?

Napisano

> Ciekawe co jeszcze wymyslisz ,zeby oszczedzic pare zlotych....

To nie ja wymyślam, bo się na tym nie znam. Oddałem samochód do warsztatu na wymiane paska rozrządu i mówię, żeby jak trzeba wymienili przy okazji współpracujące elementy. Mechanik powiedział, że nie trzeba bo spokojnie wytrzymają do następnej wymiany, ale jak bardzo chce i się upieram, to mogą wymienić. Nie chciałem robić z siebie idioty hehe.gif. Nie pierwszy raz mi się to przydażyło i po latach nauczyłem się, że nie trzeba być lepszym fachowcem od ludzi, którzy znają się na swojej robocie. ZMSEOT zlosnik.gif

Napisano

> To nie ja wymyślam, bo się na tym nie znam.

nie obraz sie ale te forum jest dla ludzi ktorzy pytaja bo nie wiedza lub wiedza i sie wypowiadaja. Forum nie przewiduje opcji nie mam pojecia ale napisze a moze mi uwierza i zrobia tak jak mowie.Daj sobie juz spokoj i poczytaj pare lat a potem dawaj takie rady cfaniaczek.gif

Napisano

> nie obraz sie ale te forum jest dla ludzi ktorzy pytaja bo nie wiedza

> lub wiedza i sie wypowiadaja.

To forum jest przede wszystkim dla ludzi myślących i potrafiących analizować wypowiedzi innych, oraz treściwie i rzeczowo z nimi polemizować. Ty natomiast, przynajmniej w tym przypadku wyrwałeś jedno zdanie z kontekstu i próbujesz ułożyć do niego sens całej mojej wypowiedzi. Jest to żenujące i powinieneś się wstydzić.

Przepraszam za OT, ale musiałem się ustosunkować grinser006.gif

Napisano

> To forum jest przede wszystkim dla ludzi myślących i potrafiących

> analizować wypowiedzi innych, oraz treściwie i rzeczowo z nimi

> polemizować. Ty natomiast, przynajmniej w tym przypadku wyrwałeś

> jedno zdanie z kontekstu i próbujesz ułożyć do niego sens całej

> mojej wypowiedzi. Jest to żenujące i powinieneś się wstydzić.

> Przepraszam za OT, ale musiałem się ustosunkować

wstydze sie naprawde uwierz mi. Szkoda mi tych co pytaja w takich sytuacjach. Moderatora prosze o kluczk do watku

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie w moim abarcie zębatka napinacza była z jakiegoś

> tworzywa

icon_eek.gif uh, ciekawe yikes.gif zobaczymy jaki będzie zamiennik. Kupuję tzw. zestaw naprawczy od SKF. Ponoć pompa wody etc jest w zestawie- tu muszę się upewnić (mój mechanik to załatwia). Sprawdzę, z czego jest zębatka hmm.gif. Wolałbym, żeby nie z tworzywa grinser006.gif

Aha, ktoś pisał, że pompa ok. 100zl? no niestety nie w przypadku abarthów. Tutaj pompa 250 złociszy... takie życie niewiem.gif

Dziękuję wszystkim za pomoc waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> w subaru zalecia sie wynmiane rozrzad (rolki prowadzace, napinacz,

> pasek) co 100kkm natowmiat pompa wody co druga wymiane rozrzadu

bielsko, wymiana paska rozrządu w legacy 2.0 po 90tys. Koszt 100zl niewiem.gif (według mojego starego, więc nie będę się kłócił grinser006.gif)

Napisano

Dziękujemy za wyważoną opinię.

banned.gif30.GIF

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.