Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda z niedogrzanym silnikiem

Featured Replies

Napisano

Czym jeszcze grozi taka jazda oprocz tego ze spalanie jest wieksze i raczej sie nie poszaleje bo turbinki szkoda?

Napisano

> Czym jeszcze grozi taka jazda oprocz tego ze spalanie jest wieksze i

> raczej sie nie poszaleje bo turbinki szkoda?

Doprecyzuj czy chodzi Ci o długotrwałą jazdę na niedogrzanym silniku z powodu np. złego działania termostatu czy o jazdę na krótkich dystansach gdy silnik nie ma szansy się nagrzać. confused.gif Silnik w obydwu przypadkach jest niedogrzany, ale z technicznego punktu widzenia to dwie różne sytuacje i efekty są odmienne.

Napisano
  • Autor

> Doprecyzuj czy chodzi Ci o długotrwałą jazdę na niedogrzanym silniku

Sytuacja wyglada tak ze najprawdopodbniej mam walniety termostat bo nawet na odcinku 40 km nie potrafi sie nagrzac. A najgorsze jest o zgrozo to ze jak jade z gorki to z drugiej spada mi na pierwsza kreske na odcinku 1km.

Dojezdzam tylko do pracy codziennie ok 17km w jedna strone i zastanawiam sie czy musze sie spieszyc z wymiana czy tez moze dopiero za 2-3 tyg?

Napisano

> Sytuacja wyglada tak ze najprawdopodbniej mam walniety termostat bo

> nawet na odcinku 40 km nie potrafi sie nagrzac.

Proszę ciąć cytaty pkt9FAQ kącikowego!!!

wymień jak najszybciej się da ..... nie będę uzasadniał bo sprawa jest oczywista

ok.gif

Napisano

2 tygodnie to jeszcze nie problem... ok.gif

Problemem podstawowym jest woda.....W oleju gromadzi się woda, która nie odparuje i przy bardzoe niskich temperaturach może nawet dojść do zatarcia silnika- zamarznie, przewodzie, korpusie.... w pompie itp..

Napisano
  • Autor

> nie odparuje i przy bardzoe niskich temperaturach może nawet

> dojść do zatarcia silnika- zamarznie, przewodzie, korpusie.... w

> pompie itp..

uuu frown.gif

To dzisiaj zzamawiam i biore sie za wymiane. Przy okazji wymienie caly plyn bo nie wiem jak to z nim bylo - autko z drugiej reki. Moze mu nawet zafunduje przeplukanie chlodnicy bo plyn nie jest drogi (ok 10PLN)

A co do drugiego pytania. Jak to jest ze spuszcaniem tego plynu. Trzeba rozgrzac silnik najpierw zeby wymienic caly?

Napisano

> Trzeba rozgrzac silnik najpierw zeby wymienic caly?

I tak będziesz wykręcał termostat więc niema to znaczenia ok.gif

Napisano
  • Autor

> I tak będziesz wykręcał termostat więc niema to znaczenia

W sumie racja tongue.gifmlot.gif

Napisano

> Trzeba rozgrzac silnik najpierw zeby wymienic caly?

na zimnym wygodniej się pracuje zeby.GIF

Napisano

> na zimnym wygodniej się pracuje

No dzisiaj to chyba na takim lekko ciepłym smile.gif

Napisano

> No dzisiaj to chyba na takim lekko ciepłym

A ja mam takie pytanie.Kiedy podejrzewać że termostat jest walnięty.Mam stilo od dwóch miesięcy(diesla)i dojeżdżając do pracy około 5-ciu kilometrów wskazówka temperatury dojdzie gdzieś tak do połowy z połowy przy temperaturze na dworze około 2-3 stopni.Przy troszke dłuższej jeżdzie wskazówka dochodzi standardowo do połowy wskaźnika czyli tak jak ma być(tak mi się wydaje)Powiedzcie czy jest ok czy mam się martwić?

Napisano

waytogo.gif ...tak ma być zlosnik.gif

...............oczywiście miło by było gdyby klekoty szybciej się nagrzewały w zimie.................. ale za to mają inne zalety palacz.gif

Napisano

Jeśli wskazówka dojdzie do pionu i już potem nie drgnie to jest OK....

Napisano

> Jeśli wskazówka dojdzie do pionu i już potem nie drgnie to jest

> OK....

Jadąc rano do roboty przy temp. 2 - 5 stopni, potrzebuję na to około 10 km frown.gif Jeździłem kiedyś land roverem w klekocie (2,5 l.) i on szybciej się nagrzewał...

Napisano

> Jadąc rano do roboty przy temp. 2 - 5 stopni, potrzebuję na to około

> 10 km

Jesli masz dogzewanie elektryczne to trwa to około 5 km... jeśli nie masz to niestety z 10 km

Napisano

no to tez mam pewnie termostat do wymiany. U mnie wskazówka stoi w pionie tylko, jak jadę powiedzmy powyżej 120km/h. w innym przypadku, gdy jeżdżę 80-90km/h jest jedna kreskę poniżej, w mieście to samo.

Napisano

> no to tez mam pewnie termostat do wymiany.

Tak na 100%

Napisano
  • Autor

Wymienilem termostat i plyn ale o dziwo weszlo tylko 4L a gdzie sie podzialo pozostale 3,2L jak jest w instrukcji?

Aha no i jak odpowietrzyc caly uklad?

Napisano

Na wężu masz małą srubke ( tak miedzy akumulatorem / silnikiem a grodzią )

Odpal go. i w trakcie pracy lekko popuśc ta srubke tak aby przestała lecieć piana ..... otwórz ogrzewanie na maxa

Rozgrzej silnik do optimum

Napisano
  • Autor

> Na wężu masz małą srubke ( tak miedzy akumulatorem / silnikiem a

> grodzią )

Mozesz wrzucic fotke bo cos mam problem z lokalizacja.

Druga sprawa to co to jest takie okragle nad termostatem z jednym wezykiem dochodzacym? Wydaje mi sie ze jest napedzane od walka rozrzadu ale pewnosci nie mam. Pompa jakas? hmm.gif

Napisano

to jest pompa podcisnienowa do wspomagania hamulców ( vakupompa ) ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Na wężu masz małą srubke ( tak miedzy akumulatorem / silnikiem a

> grodzią )

Domyslam sie ze o to chodzi wink.gif

281708447-korek.jpg

post-109412-14352498783083_thumb.jpg

Napisano

> Domyslam sie ze o to chodzi

Tak... ale nie wykręca się jej całej tylko popuszcza ok.gif

Napisano

A czy jak mam właśnie walnięty ten termostat (wskazówka buja się i nie osiąga pionu) to obroty silnika muszą falować? Czy może to na Mikołaja jeszcze inny wydatek poza termostatem?

P.S. Obecnie ujeżdżam Linea 1,3 wersja klekot (bo ASO Fiat maluje mi te zarrrrdzewiałe progi angryfire.gif ) i morał: silnik 1,3 diesel w tym aucie to nieporozumienie. To w ogóle nie jedzie. Odradzam jakby co Linea 1,3 klekot. No chyba , że ktoś raz w tygodniu kilometr do kościoła w jedną stronę i z powrotem hehe.gif

Napisano
  • Autor

Ja nie widze zwiazku miedzy temperatura silnika i walnietym termostatem a falujacymi obrotami niewiem.gif

Napisano

Nie powinno być... ale jak masz zimny silnik ciągle - nie dogrzany to.......... zapycha się wszystko - nie wypala sadzy .... np: zawór recyrkulacji spalin, kierownice turbiny, katalizatory,czujnik podciśnienia i temperatury na kolektorze, kolektor ssący, i pewnie jeszcze kilka innych ........ i auto screwy.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Nie powinno być... ale jak masz zimny silnik ciągle - nie dogrzany

> to.......... zapycha się wszystko - nie wypala sadzy .... np:

> zawór recyrkulacji spalin, kierownice turbiny,

<..................>

Zastanawiam się czy musze wymienić cały termostat czy tylko wkład? ile taka przyjemność?

Napisano
  • Autor

> Zdaje się że u mnie to samo... wskazówka waha się ale prawie nigdy

> nie może dojść do pionu.

> Zastanawiam się czy musze wymienić cały termostat czy tylko wkład?

> ile taka przyjemność?

Przyjemność w granicach 300 PLN a co do wkładu to raczej sceptyczny jestem. Przy spuszczaniu płynu troche roboty jest i razem z cześciami i ewentualna robocizną chyba nie warto wtopic ok 100 złociszy wink.gif

Napisano

Witam,

Ja szukałem dość długo i nie mogłem się zdecydować w końcu obdzwoniłem kilka sklepów. Zamówiłem jakiś włoski oryginał za cenę w promocji 195 zł + przesyłka (niestety ostatnia sztuka). Będę miał go juto zrobię zdjęcie i wrzucę na forum zobaczymy co to za cuda. Podaję adres sklepu http://www.autosklep24.pl/ bardzo miła obsługa wszystko załatwiłem telefonicznie łącznie z podaniem numeru VIN samochodu, a cena rewelacyjna. Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Ja szukałem dość długo i nie mogłem się zdecydować w końcu

> obdzwoniłem kilka sklepów. Zamówiłem jakiś włoski oryginał za

> cenę w promocji 195 zł + przesyłka (niestety ostatnia sztuka).

> Będę miał go juto zrobię zdjęcie i wrzucę na forum zobaczymy co

> to za cuda. Podaję adres sklepu http://www.autosklep24.pl/

> bardzo miła obsługa wszystko załatwiłem telefonicznie łącznie z

> podaniem numeru VIN samochodu, a cena rewelacyjna. Pozdrawiam

oryginał do 1,8 tj termostat wraz z obudową coś około 85 zł brutto, z wymianą coś około 85 zł brutto zeby.GIF

Napisano

> oryginał do 1,8 tj termostat wraz z obudową coś około 85 zł brutto, z

> wymianą coś około 85 zł brutto

do 1,8tj to może 85 zł ale do 115 jtd to za 200 trudno kupić Pozdrawiam

Napisano

Falujące obroty jak naszły tak i zniknęły (może kwestia paliwka) a jutro zamontuję nowy termostat i okaże się czy nieosiąganie pełnego położenia wskaźnika to kwestia termostatu czy też innej tajemnej przyczyny. Termostat firmy Vernet zakupiony w W-wie za 185 zł (cena jeszcze zeszłoroczna).

Napisano

Witam!

Ja mam podobny objaw, co dziwne po wymiane termostatu.

W takie mrozy jak teraz (15, 18 stopni w minusie), temperatura silnika portafi zejsc nawet o 2 kreski:(

Ale tylko przy wlaczonym nawiewie.

Zastanawiam sie czy to nie felerny termostat.

Wczoraj sprawdzilem ilosc plynu chlodzacego, troche ponizej minimum, wiec dolalem do maxa, moze to byc przyczyna.

Zobacze teraz co bedzie.

Pozdrawiam

Napisano

> Wczoraj sprawdzilem ilosc plynu chlodzacego, troche ponizej minimum,

> wiec dolalem do maxa, moze to byc przyczyna.

> Zobacze teraz co bedzie.

> Pozdrawiam

nic się nie zmieni - będziesz miał to samo. Według mnie TTTM niewiem.gif

Napisano

Witam!

> nic się nie zmieni - będziesz miał to samo. Według mnie TTTM

Moze tak ma, nie wiem, generalnie to moze za mala nagrzewnica jest lub zle wykonany uklad chlodzenia/nagrzewania...za duze straty ciepla?

Pozdrawiam

Napisano

Po wymianie termostatu w zeszłym roku wskazówka po osiagnieciu pionu pozostaje w tej pozycji do zgaszenia silnika. Ciepły nawiew opóxnia tylko czas dochodzenia do pionu. Na starym termostacie wskazówka zachowywała się róznie.

Napisano
  • Autor

> Po wymianie termostatu w zeszłym roku wskazówka po osiagnieciu pionu

> pozostaje w tej pozycji do zgaszenia silnika.

No OK ale teraz pytanie czy masz grzałke? skromny.gif

Napisano

Witam!

> No OK ale teraz pytanie czy masz grzałke?

Przy wlaczonym webasto nie mowie, trzyma, ale nie o to chodzi.

Wylaczm webasto, jade po miescie, a temp. silnika spada.

Mocniej grzeje w srodku, szybciej spada, jak wkrecam na obroty wraca do normy.

Wyglada na to ze silnik po prostu nie moze utrzymac temperatury, grzanie w srodku dodatkowo go ostudza..

Termostat wymienilem, poniewaz na poprzednim juz przy 2 stopniach spadala temperatura...

Pozdrawiam

Napisano

> No OK ale teraz pytanie czy masz grzałke?

Nie mam grzałki. Na oryginalnym termostacie wskazówka opadała przy delikatnej jexdzie i mocnym grzaniu. Na nowym stoi cały czas pionowo, ale powietrze z nagrzewnicy leci czasem tylko lekko ciepłe. Tak jakby nowy termostat dogrzewał silnik kosztem nagrzewnicy. Wskazówka ani drgnie.

Napisano

Witam, mój mechanik osobiście odradzał termostaty VERNET bo mówił że 50/50 są dobre lub nie, zamówiłem włoski oryginał dziś przyszła przesyłka, niestety dopiero w poniedziałek będę mógł go założyć. Ciekaw jestem czy w końcu będzie stał, jak nie to mu jakiejś viagry dosypie zlosnik.gif

Napisano

Obiecałem że dodam fotke oryginalny termostat firmy BEHR symbol G.817.88

post-120480-14352499366266_thumb.jpg

Napisano

> Witam, mój mechanik osobiście odradzał termostaty VERNET bo mówił że

> 50/50 są dobre lub nie, zamówiłem włoski oryginał dziś przyszła

> przesyłka, niestety dopiero w poniedziałek będę mógł go założyć.

> Ciekaw jestem czy w końcu będzie stał, jak nie to mu jakiejś

> viagry dosypie

Nie pamiętam jakiej firmy kupowałem termostat ale na pewno nie jest to oryginał. Zeszłej zimy ktoś podawał namiary na sklep internetowy i kilku userów kupiło tam termostaty. Pamiętam, że z tamtej dyskusji wynikało, że na oryginalnych termostatach nawet nowe auta nie stoją prosto na mrozie, natomiast po wymianie na te nieoryginalne wszystkim wskazówka stała na baczność.

Napisano
  • Autor

> Przy wlaczonym webasto nie mowie, trzyma, ale nie o to chodzi.

> Wylaczm webasto, jade po miescie, a temp. silnika spada.

> Mocniej grzeje w srodku, szybciej spada, jak wkrecam na obroty wraca

> do normy.

Ale przeciez Webasto to ogrzewanie postojowe ktore zuzywa paliwo hmm.gif

Wiec chyba mowa o czym innym smile.gif

Napisano
  • Autor

Pare dni temu chcialem sobie odpowietrzyc uklad tak jak to bylo w tym watku z Panda do ktorego link jest powyzej.

Odpalilem autko i poodkrecalem wszystkie trzy odpowietrzniki oraz korek. Jak zaczelo sie lac z tego od nagrzewnicy (blisko EGR) to go zakrecilem i chyba za mocno bo .... przekrecilem go furious.gifsciana.gif. Profilaktycznie uszczelilem to Poxilina bo caly czas sie lało z niego waytogo.gif

Niestety nie da sie go dokupic samego i trzeba komplet wezy w cenie 60 PLN (ePer: 46761683) screwy.gif

281821042-rury_nowe.jpg

Spuscilem więc dzisiaj płyn i zabrałem się do wymiany. Przed spuszczeniem rozgrzałem autko zeby termostat sie otworzyl i zlecialo wszystko. Niestety pomylilem sie i bylo tego moze ze 3 litry niewiem.gif

Odkrecilem filtr paliwa dla lepszego dostepu i wyjałem weze (swoja droga niezle rozwiazane mocowanie na zatrzaski)

281821042-zatrzaski.jpg

281821042-dostep.jpg

Z nagrzewnicy prosto do kanalu zlecialo dodatkowo minimum 0,5 litra passed_out.gif

Nastepnie wszystko poskrecalem wlalem plyn. Rozgrzalem autko i dolewalem plynu jak ubywalo. Jak sie troche rozgrzal wlaczylem nawiew na max. Oczywiscie w miedzy czasie odkrecilem tez wszystkie odpowietrzniki i czekalem az cos pocieknie zeby.GIF

Znowu dolalem plynu.

Jak doszedl do pionu to wylaczylem silnik i dolalem na wszelki wypadek jakies 2 cm powyzej maximum zeby ewentualny babel powietrza wyskoczyl przy wiekszym cisnienu.

Pozamykalem wszysko i wybyłem sie przejechać. Zdziwiłem sie bo jadac z górki na luzie i pelnym ogrzewaniu znowu mi spadlo o jedna kreske wrrr.gif

Potem na ustawieniu HI i max wentylatorze poszlalem troche zeby.GIF zeby miec pewnosc ze chlodnica pracuje pelna para.

Jak zajechalem do garazu to plynu bylo ok 2mm ponizej maximum wiec moze bedzie ok. Dolalem mu jeszcze powyzel max'a

Zobaczymy jutro jak postoi cala noc na mrozie hmm.gif

EDIT:

Wrzuciłem fotki.

Co do kwestii płynu to rano bylo troche ponad minimum. Pewnie jak spadlo cisnienie to i objetosc sie zmniejszyla. Znowu dolalem na max'a a nawet troche ponad i przejade tak ze 150 km a pozniej odciagne.

Nie pozostaje mi nic jak skladac modly ze pozniej wskazowka nie bedzie tak juz szalec spineyes.gif

post-109412-14352499400932_thumb.jpg

Napisano

Witam!

> Ale przeciez Webasto to ogrzewanie postojowe ktore zuzywa paliwo.

Ale da sie jechac z wlaczonym webasto, szybciej sie nagrzewa..

Ale do rzeczy.

Dolalem plynu, poprawilo sie, teraz tylko lekko spada temperatura.

Wiec to tez jest przyczyna.

Co do termostatu, tez nie kupywalem orginalnego, nie pamietam jaki.

Nie mam zamiaru zmieniac teraz na inny, szczegolnie ze wymiana nie jest taka latwa:(

Moze zrobie zdjecie jaki to jest, to wstawie

Pozdrawiam

Napisano

> Nie pamiętam jakiej firmy kupowałem termostat ale na pewno nie jest

> to oryginał. <.........................>

właśnie też odnoszę takie wrażenie- wymieniłem w swojej pandzie termostat na oryginał i... mam to samo- może któryś z userów odgrzebie ten stary wątek i napisze gdzie można nabyć taki termostacik bo już szału dostaje! wrrr.gif

Napisano

a wystarczyło przegwintować i wkręcić zwykła srubkę z uszczelką i po sprawie byłoby! waytogo.gif

Napisano

> a wystarczyło przegwintować i wkręcić zwykła srubkę z uszczelką i po

> sprawie byłoby!

Nawet można było prościej: odpowiednio rozgrzanym śrubokrętem robimy nacięcie w części śruby pozostałej w odpowietrzniku dzięki czemu możemy ją wykręcić i w to miejsce wkręcamy zwykłą śrubkę z podkładką gumową. Ja tak zrobiłem kiedyś w puncie i działało to bez zastrzeżeń.

Napisano

Po wymianie termostatu i odpowietrzeniu - silnik nagrzewa się znacznie szybciej (już po ok 5 km jest ciepły (wskazówka do pionu - po ok. 7 km). Wskzówka ani drgnie po osiągnięciu pionu. Tutaj uwaga: ogrzewanie kabiny działa bardzo skutecznie. Leci ciepłe powietrze po podniesieniu się wskazówki). Śmiem twierdzić, że problem z ogrzewaniem związany był u mnie tylko i wyłącznie z niesprawnym termostatem.

Niestety ASO uszkodziło przy montażu termostatu rurę idącą od turbiny. Więc jak coś naprawią to przy okazji nie omieszkają zepsuć angryfire.gifangryfire.gif Wychodzi na to , że termostat 2 dni wymieniany. Efekty jak widać różne.

P.S. Te 7 km to po mieście...

Napisano
  • Autor

> Nawet można było prościej: odpowiednio rozgrzanym śrubokrętem robimy

> nacięcie w części śruby pozostałej w odpowietrzniku dzięki

> czemu możemy ją wykręcić i w to miejsce wkręcamy zwykłą śrubkę z

> podkładką gumową.

A probowaliscie to wszystko robic jak calkiem sporym strumieniem wyaltuje z otworu goracy plyn chlodniczy? 275123014-zielony.gif

50 PLN to nie majatek a przynajmniej mam spokoj cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.