Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LUKOIL

Featured Replies

Napisano

tankuje ktos?

ja ostatnio zatankowalem i powiem ze nie polecam tej stacji chyba ze akurat ta mialas jakies trefne paliwo.

otoz zawsze tankuje do pelna na pelnym zbiorniku robie nie mniej niz 300km, po zatankowaniu na lukoil zrobilem niecale 240

Napisano

> tankuje ktos?

> ja ostatnio zatankowalem i powiem ze nie polecam tej stacji chyba ze

> akurat ta mialas jakies trefne paliwo.

> otoz zawsze tankuje do pelna na pelnym zbiorniku robie nie mniej niz

> 300km, po zatankowaniu na lukoil zrobilem niecale 240

LUKOIL to nie stacja, tylko koncern paliwowy. a Ty zatankowałeś na JAKIEJŚ stacyjce tego koncernu. więc gdzie tankowałeś??

Napisano
  • Autor

> LUKOIL to nie stacja, tylko koncern paliwowy. a Ty zatankowałeś na

> JAKIEJŚ stacyjce tego koncernu. więc gdzie tankowałeś??

dokaldnie naprzeciwko miedzynarodowych targów katowickich na bylym JET

Napisano

> dokaldnie naprzeciwko miedzynarodowych targów katowickich na bylym

> JET

no cóż - może pecha masz.

LUKOIL wykupił JETy, ale żeby taką niską jakość LPG miał, to nie słyszałem

Napisano

> tankuje ktos?

kiedyś tankowałem, teraz nie mam po drodze więc nie tankuje, wcześniej paliwo było ok

Napisano
  • Autor

> kiedyś tankowałem, teraz nie mam po drodze więc nie tankuje,

> wcześniej paliwo było ok

tez tankowalem wczesniej na JET byl lepszy gaz niz np na bliskiej teraz to jakies nieporozumienie

Napisano

Ja tankuję na lukoilu i przebiegi robię takie same jak na statoilu. Nie widzę różnicy. Tankuję na stacji w Częstochowie.

Napisano
  • Autor

> Ja tankuję na lukoilu i przebiegi robię takie same jak na statoilu.

> Nie widzę różnicy. Tankuję na stacji w Częstochowie.

mzoe tamta jakas lipna juz tam nie pojade wiecej smile.gif

Napisano

> Ja tankuję na lukoilu i przebiegi robię takie same jak na statoilu.

> Nie widzę różnicy. Tankuję na stacji w Częstochowie.

Kiedyś się "ścigałem" z cysterną na LPG z napisem Lukoil - po drodze załatwiałem kilka spraw i widziałem, jak wyjeżdżała najpierw ze stacji NoName (ale o dobrej ocenie okolicznych mieszkańców) a potem jak uzupełniała zbiornik stacji Orlen.

IMO nie ma znaczenia logo na stacji - i tak "brandowane" paliwo pochodzi z tych samych cystern. Kwestia, ile do tego dolewają rzeczy "paliwopodobnych" - a AFAIK z LPG nie ma tu za dużego pola do popisu.

Napisano

> Kiedyś się "ścigałem" z cysterną na LPG z napisem Lukoil - po drodze

> załatwiałem kilka spraw i widziałem, jak wyjeżdżała najpierw ze

> stacji NoName (ale o dobrej ocenie okolicznych mieszkańców) a

> potem jak uzupełniała zbiornik stacji Orlen.

> IMO nie ma znaczenia logo na stacji - i tak "brandowane" paliwo

> pochodzi z tych samych cystern. Kwestia, ile do tego dolewają

> rzeczy "paliwopodobnych" - a AFAIK z LPG nie ma tu za dużego

> pola do popisu.

paliwa w cysternach psują tylko prywaciarze. i to tylko niektórzy. porządne cysterny teoretycznie nie mają możliwości rozplombowywać paliwa "po drodze"

Napisano

Kiedys tankowalem na 3 roznych JETach (obecnie lukoil) zawsze mialem spalanie o prawie litr wieksze.

Napisano

Chyba kwestia konkretnej stacji, a nawet konkretnej dostawy gazu. Ja tankuję czasem na Lukoil, bo jest akurat po drodze i nie zauważyłem różnicy w stosunku do Orlenu, a nawet mam wrażenie, że na Orlenie jakoś zawsze mi więcej wchodzi do zbiornika... hmm.gif Może kwestia dystrybutora, który później "odbija".

Na pewno są kombinatorzy i na firmówkach i na małych no-name'ach. Natomiast 90% LPG sprzedawanego w PL pochodzi zza wschodniej granicy, więc czy to jest BP, Statoil, czy Lukoil ma średnie znaczenie. Ale jak zatankujemy na tych "droższych" stacjach to występuje tzw. "efekt placebo" - wydaje nam się że auto lepiej jedzie biglaugh.gif

Napisano

Więcej propanu mniej butanu(wiadomo-paliwo na zimę)i musi mniej przejechać(mniej kalorii propanu to mniej jazdy).Niema co panikować należy cieszyć się ,że wogóle jedzie na gazie.Gdy by było dużo butanu to by niedopływało paliwo do reduktora podczas mrozów.

Napisano

> tankuje ktos?

od stycznia leje na luku pełny zbiornik co 2 lub 3 dni, zalezy jak się trafi. W sumie zrobiłem jakieś 45kkm na tym gazie. Jest to ilosc pozwalająca wyciagnać miarodajne wnoski palacz.gif Czasami zatankuje interwencyjnie ale na markowej stacji, wtedy widze jak bardzo moje auto lubi gaz z Luka. Osobiście nigdy się nie naciąłem i widze spore różnice na korzyść tego paliwa, auto pali mało i jedzie poprawnie.

Napisano

> od stycznia leje na luku pełny zbiornik co 2 lub 3 dni, zalezy jak

> się trafi. W sumie zrobiłem jakieś 45kkm na tym gazie. Jest to

> ilosc pozwalająca wyciagnać miarodajne wnoski Czasami zatankuje

> interwencyjnie ale na markowej stacji, wtedy widze jak bardzo

> moje auto lubi gaz z Luka. Osobiście nigdy się nie naciąłem i

> widze spore różnice na korzyść tego paliwa, auto pali mało i

> jedzie poprawnie.

ja co prawda dopiero 2 tanki na luku zrobilem,ale spalanie przyblizone do rolen,shell czy statoil

na luku LPG 1,73 yikes.gif

Napisano

> Więcej propanu mniej butanu(wiadomo-paliwo na zimę)i musi mniej

> przejechać(mniej kalorii propanu to mniej jazdy).

Chyba na odwrót, propan jest bardziej kaloryczny niż butan.

Napisano

> ja co prawda dopiero 2 tanki na luku zrobilem,ale spalanie

> przyblizone do rolen,shell czy statoil

> na luku LPG 1,73

Gdzie? I tak cena powinna spasc jeszcze do poziomu 1,50-1,65

Napisano

> Chyba na odwrót, propan jest bardziej kaloryczny niż butan.

Propan

Temperatura wrzenia: -42 st. C

gęstość - stan ciekły 0,51

ciepło spalania 50,34 MJ/kg

Butan

Temperatura wrzenia: -2 st. C

gęstość - stan ciekły 0,58

ciepło spalania 49,49 MJ/kg

Czyli na kg ciepło spalania propan ma większy o 1,7%, ale jest o 12% lżejszy. Onacza to, że jak przeliczymy na litry, to propan ma mniejszą kalryczność /l a ponieważ tankujemy na litry, to zimowe paliwo, zawierające więcej droższego propanu (żeby LPG miało niższą temperaturę parowania), jest mniej kaloryczne.

Napisano

> Propan

> Temperatura wrzenia: -42 st. C

> gęstość - stan ciekły 0,51

> ciepło spalania 50,34 MJ/kg

> Butan

> Temperatura wrzenia: -2 st. C

> gęstość - stan ciekły 0,58

> ciepło spalania 49,49 MJ/kg

> Czyli na kg ciepło spalania propan ma większy o 1,7%, ale jest o 12%

> lżejszy. Onacza to, że jak przeliczymy na litry, to propan ma

> mniejszą kalryczność /l a ponieważ tankujemy na litry, to zimowe

> paliwo, zawierające więcej droższego propanu (żeby LPG miało

> niższą temperaturę parowania), jest mniej kaloryczne.

Zaintrygował mnie Twój wywód i postanowiłem to policzyć...

Więc tak w przeliczeniu na litry kaloryczność czystego propanu: 25,67MJ/l

Zaś czystego butanu: 28,70MJ/l

Co w odniesieniu do stosunku zima lato 60/40 daje nam odpowiednio: zima: 26,89MJ/l oraz lato: 27,49MJ/l.

Liczymy róznice w kaloryczności: wychodzi 1,023.

Teraz niech każdy pomnoży razy średnie spalanie swojego pojazdu i wyciągnie wnioski.

Druga sprawa to niby wyższa cena LPG na zimę...

Wg aktualnych notowań ceny hurtowe propanu butanu są odpowiednio (430/410 USD/l) więc różnica w czystym jest na poziomie 5%. Wliczając że mamy układ 40% do 60% i odwrotnie to cena LPG nie powinna się wahać więcej niż o 5gr zima-lato. Wyższa cena LPG na zimę to głównie z powodu praw podazy i popytu. Popatrz teraz jak NoPB w dół to gaz też w dół. Odkąd mam samochód nie pamietam żeby gaz na zimę schodził poniżej 1,90 zawsze był po 2zł z hakiem. A spalanie wyższe bo zimno na zewnątrz a te 1,2% w kaloryczności jest nieodczuwalne. Jak jeżdziłem w zeszłym roku po 120km dziennie do roboty i spowrotem spalanie było takie same zimą i latem a dlaczego? Dlatego że silnik 95% czasu pracował w temperaturze pracy. Proste?

Nie ma co tłumaczyć poprostu polityka i tyle wink.gif

Napisano

> na luku LPG 1,73

to i tak za dużo. teraz nie opłaci się zakładac instalki. będzie się spąłcac latami, chyba ze ktos ma smoka co mu wciaga z 15 beny na 100 km. przy tych cenach beny litr plg powienien kosztowac nie wiecej niż 1,20 zł. lae jak juz sie ma instalkę to co zrobic? trezba jeździc:)

Napisano

ja tam bardzo czesto tankuje na LUKOILu bo maja niska cene i dobra jakosc paliwa.. auto 1,6 16V miesci sie w 10l/100km wiec chyba nie jest zle a wcale kapeluszem nie jestem, jazda okolo 60% poza miastem z tego

Napisano

> tez tankowalem wczesniej na JET byl lepszy gaz niz np na bliskiej

> teraz to jakies nieporozumienie

mam inne doswiadczenia z JET-em i Bliska... calkiem inne...

tankowalem na tym JET-cie na przeciwko targow dobrze ponad rok... na poczatku wydawalo sie, ze jakosc gazu ok... Potem zaczely sie problemy z mulowatoscia samochodu... - marne przyspieszanie, slaba reakcja na pedal gazu o slabej predkosci maksymalnej i niemoznosci jazdy do odciecia na gazie nie wspomne... Glowna przyczyna tego stanu rzeczy byla slaba jakosc tankowanego tam gazu...

Natomiast z gazem z Bliskiej (za osiedlem bodajze Tuwima...) nigdy nie mialem problemu i bardzo dobrze mi sie na nim jezdzi...

Aha, na tym JET-cie spalanie zawsze mialem troszke nizsze niz na innych stacjach... ale co z tego jak mi tyle nerwow ta stacja popsula...

Czy po zmianie marki na Lukoil sie cos zmienilo, nie wiem... Ale nie zamierzam sie przekonywac... wink.gif..

Napisano

LUKOIL kupił JETy około roku temu, a dopiero teraz zmienił szyldy, więc jak się coś miało zmienić to raczej wtedy

Napisano

> to i tak za dużo. teraz nie opłaci się zakładac instalki. będzie się

> spąłcac latami, chyba ze ktos ma smoka co mu wciaga z 15 beny na

> 100 km. przy tych cenach beny litr plg powienien kosztowac nie

> wiecej niż 1,20 zł. lae jak juz sie ma instalkę to co zrobic?

> trezba jeździc:)

wszystko sie oplaca, kwestia ile rocznie jezdzisz....mi instalka (2200) zwrocila sie po 7 miesiacach (15000km)

zakladajac,ze teraz sekswencja stoi 2400 a spala mi 12 LPG lub 11 NoPb to wynik oto taki

LPG 20,76, NoPb 34 roznica13.24zl/100km po 18000km sie zwroci i juz zarabia czyli po ok roku (teraz mniej jezdze)

Jesli ktos ma do pracy 5-10km to sensu nie ma...bo LPG sie oplaca jesli wiesz,ze bedziesz autem jezdzil 3-6 lat

Napisano

> LUKOIL kupił JETy około roku temu, a dopiero teraz zmienił szyldy,

> więc jak się coś miało zmienić to raczej wtedy

no na JET juz jakies dobrze ponad rok nie tankuje... moze sie rzeczywiscie cos zmienilo... wink.gif..

• 5 tygodni później...
Napisano

> Kiedys tankowalem na 3 roznych JETach (obecnie lukoil) zawsze mialem

> spalanie o prawie litr wieksze.

Odświeżając wątek wink.gif

Dziś tankowałem na Lukoil i zaraz po zatankowaniu spalanie wg kompa skoczyło z 10,2-10,3 na 10,6-10,8 shocked.gif Warunki jazdy takie same albo i lepsze - zero korków, spokojna płynna jazda hmm.gif

Jestem przeciwny wszelkim teoriom spiskowym ale to jest dosyć dziwne

Napisano

Ja tankuje na jednej stacji LUKOIL i jak na razie wychodzi mi 0.5l mniejsze spalanie niż po tankowaniu na Bliskiej (Orlen). Tankowanie z pustego zbiornika do pełna w obu przypadkach. Innych pozytywów/negatywów nie zauważyłem. Ale pewnie nie ma reguły.

Napisano

> na luku LPG 1,73

lukoil/jet 1,67 shell 1,65 a osiągi podobne

Napisano

> Ja tankuje na jednej stacji LUKOIL i jak na razie wychodzi mi 0.5l

> mniejsze spalanie niż po tankowaniu na Bliskiej (Orlen).

> Tankowanie z pustego zbiornika do pełna w obu przypadkach.

> Innych pozytywów/negatywów nie zauważyłem. Ale pewnie nie ma

> reguły.

0.5 l to granica bledu smile.gif ... moze akurat warunki byly bardziej sprzyjajace i wyszlo mniejsze spalanie ;p

Napisano

> 0.5 l to granica bledu ... moze akurat warunki byly bardziej

> sprzyjajace i wyszlo mniejsze spalanie ;p

Jaki błąd? Komp po kilkuset metrach pokazał wyższe spalanie i tak zostało na tym LPG

• 3 tygodnie później...
Napisano

> tankuje ktos?

> ja ostatnio zatankowalem i powiem ze nie polecam tej stacji chyba ze

> akurat ta mialas jakies trefne paliwo.

> otoz zawsze tankuje do pelna na pelnym zbiorniku robie nie mniej niz

> 300km, po zatankowaniu na lukoil zrobilem niecale 240

3,5 roku jeździłem puntem na gazie. Tankowałem w Opolu i okolicy na JET i na LUKOIL, na BP, orlenie i nie zauważyłem, żeby gaz na JET - LUKOIL był jakiś gorszy. Przebiegi na zbiorniku gazu były podobne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.