Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto po "eLce"

Featured Replies

Napisano

Witam !

Jest mozliwosc iz po roku przerwy znow zawitam na kacik Punto wink.gif

Znalezlem dosc ciekawe Punto IIFL z XII 2005 z przebiegiem 25kkm, to co przykulo moja uwage to polamany prawa kratka przy nawiewie, brak zaslepki pasa, brak zaslepki i byle jak przytweirdzona oslona przecisloneczna prawa oraz dziury w komorze silnika po odkreceniu jakiegos elementu (za sprezarka klimy). Poza tym auto w idealnym stanie, nie bite, nie porysowane.

Co sie pozniej okazalo auto bylo przez owe 25 kkm samochodem egzaminacyjnym, coby tlumaczylo dziury w komorze oraz problem z oslona (kamery) - sa na to papiery. Troche mnie to odrzucilo, aczkolwiek jak sobie potem pomyslalem auto nei sluzylo do nauki a do egzaminowania, wiec niby ludzie juz umieli jezdzic.

Co myslicie o takim autku, czy warto za nie zaplacic 19kzl (wersja Dynamic 5d, serwisowana) ? Co moglo ucierpiec podczas egzaminow ?

Pamietam, ze w PII slabym punktem bylo sprzeglo, ale nei jest to duzy wydatek nawet jezeli okaze sie do wymiany (AFAIR ok 500zl), co jeszcze ?

Poduszki pod skrzynia, zawieszenie silnika hmm.gif?

Moze ktos z Was ma takei auto jako nauka jazdy i moze sie wypowiedziec co potrafi pasc po mordowaniu przez kursantow ?

Napisano

Witam

Ja kupiłem 2 letnie punto II po eLce i przez 4 lata nie dołozyłem nic oprócz hamulców i akumulatora. Sprzegło wymieniałem niedawno i koszt 450zł z robocizną.Poza tym wszystko hula....Obecnie ma 7lat....wiec to że auto po eLce jest "wycharatane" nie sprawdza sie.

Napisano
  • Autor

> Witam

> Ja kupiłem 2 letnie punto II po eLce i przez 4 lata nie dołozyłem nic

> oprócz hamulców i akumulatora. Sprzegło wymieniałem niedawno i

> koszt 450zł z robocizną.Poza tym wszystko hula....Obecnie ma

> 7lat....wiec to że auto po eLce jest "wycharatane" nie sprawdza

> sie.

dzieki wielkie za info waytogo.gif

Widze, ze z cena sprzegla dobrze sie wbilem (dalem 500zl grinser006.gif)

Napisano

Jesli cena atrakcyjna to bierz ok.gif, tym bardziej ze bylo to auto egazminacyjne, a nie typowa "eLka". ok.gif

Ja kupilem auto po Lce- miało wtedy 60kkm. Jedynym skutkiem jazdy kursantow bylo to , ze szybko posypalo sie sprzegło (przy 80kkm na liczniku). Nie bylo to dla mnie zaskoczeniem, bo juz dalo sie slyszec popiskiwania. Cena za naprawe- niewiele ponad 400zl.

Napisano

Yaboll kupił po egzaminacyjnego Dynamica 1.2 16V rocznego z nalotem 17 tys km, teraz ma ponad 120 tys i z tego co pamiętam, to poza wentylatorem nawiewu (standard) i ruszającym sie ręcznym (to akurat pewnie wina eLkowa) nic w nim nie robił.

Także imho cena bardzo fajna i warto smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli cena atrakcyjna to bierz , tym bardziej ze bylo to auto

> egazminacyjne, a nie typowa "eLka".

> Ja kupilem auto po Lce- miało wtedy 60kkm. Jedynym skutkiem jazdy

> kursantow bylo to , ze szybko posypalo sie sprzegło (przy 80kkm

> na liczniku). Nie bylo to dla mnie zaskoczeniem, bo juz dalo sie

> slyszec popiskiwania. Cena za naprawe- niewiele ponad 400zl.

grinser006.gif w tym poki co pedal skrzeczy, ale pamietam ze u mnei tez skrzypial, przez te plastikowe tuleje tongue.gif

Dzieki za info ok.gif

Napisano

> w tym poki co pedal skrzeczy, ale pamietam ze u mnei tez skrzypial,

> przez te plastikowe tuleje

> Dzieki za info

U mnie tez trzeszczy, ale tylko w lecie (lub jak jest nagrzane bardzo nad nogami).

BTW. znow punto? :>

Napisano
  • Autor

> U mnie tez trzeszczy, ale tylko w lecie (lub jak jest nagrzane bardzo

> nad nogami).

> BTW. znow punto? :

taaa, ale kupuje dla dziadka biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Witam Ponownie !

Na wstepie chcialbym podziekowac dla kilku osob, ktore wypowiedzialy sie w tym watku i przekonaly mnie do zakupu Punta po eLkowe.

Dzieki Wam znow, po 5 latach jazdy P2 i roku przerwy znow moglem wsiasc za kierownice Punta drive.gif).

Wielkie Dzieki IThankYou.gif

Tym oto sposobem wyjechalem dzis "gorsza" grinser006.gif odmiana PII, czyli popularnym wytrzeszczem:

1e95b54685b065894af289b0de194332.jpg

a tu link do ogloszenia jak by kogos interesowalo.

Przy ogladaniu zdziwil mnie widok silnika, bo wygladal na pierwszy rzut oka jak 1.1, jednak jak sie przyjrzalem, to stary dobry 1.2 8v, tyle, ze puszka filtra powietrza jest zmodyfikowana i nie jest taka owalna jak mialem w P2.

Przyznam szczerze, iz troche ostanio mniej interesowalem sie Fiatem, wiec ominal mnie ten temat, ale moze ktos wie:

Czy zmienilo sie cos jeszcze, czy tylko ta obudowa - rozumiem, ze filtr of P2 nie podejdzie ?

Mam tez kilka pytan eksploatacyjno - zakupowych, moze ktos przerabial podobne historie i bedzie umial pomoc:

1. Przy odpaleniu w komisie przed pojechaniem na przeglad do ASO (przed zakupowy), silnik troche dziwnie sie zachowywal hmm.gif - odpalil, troche pochodzil, podjechalismy z 300m do ASO, potem postal z 10min i byl problem z odpaleniem (gazu niet).

Rozrusznik krecil silnik lapal, ale odrazu gasl, jedynie udawalo sie go odpalic z wcisnietym gazem, przy okazji termometr na desce pokazywal maxa i swiecila czerwona kontrolka icon_eek.gif, lecz po 2s, jak silnik nie zgasl wracal do normy (Silnik byl zimny). Zdazylo sie tak 2 razy poczym po przygazowce bylo ok.

Nastepnie silnik odpalalem kilka razy, stal ze 2h i potem odpal bez problemow. Dzialo sie to tylko pod ASO, ktore nawet nie potrafilo powiedziec co moze to powodowac. Zczytali mi bledy (byl blad iskry na jednym cylindrze i rozladowanego aku - ale to mogly byc stare bledy).

Potem kropek przeszedl cala sciezke diagnostyczna + spr przez mechanika i wszytsko ok.

Serwisant na zakonczenie powiedzial mi, ze trzeba przeprogramowac komputer icon_eek.gif, czyli wg niego wgrac nowy soft za 400zl i bedzie ok - tak mi wytlumaczyl. Ktos przerabial cos takeigo ? O co moze chodzic z tym ECU (2005, 1.2, 8v)?

2. Swiatla - jakos dziwnie swieca, w jednej lapmie byla zalozona odwrotnie zarowka spineyes.gif, w drugiej natomiast, jest dziwny luz miedzy drucikiem trzymajacym a jedna z plaszczyzn zarowki.

Tzn: sa dwa druciki dociskajace zarwoke, jeden trzyma dobrze, drugi ma luz ok 2mm, dzieki czemu zarowka minimalnie jest skrzywiona i sie rusza icon_eek.gif. Zarowke sprawdzalem i wymienialem - siedzi ok, kwestia tylko docisku. Druga lampa juz ok - zarowka ani drgnie, w lampie nie widac, zeby bylo grzebane, kostki nie sa nadpalone, nic nie jest pourywane (tyle co widze), jedynie jedna zarowka byla wymieniana.

Co to moze powodowac ?

Czy cos moglo sie wykruszyc w oprawce, moze drucik sie zdeformowal hmm.gif, w ladniejszej wersjie P2 biglaugh.gif jakos nie mialem z tym problemu ?

3. Czy we wszystkich wersjach P2FL bylo wyciszenie grodziowe, bo ten nie ma icon_eek.gif, fakt, ze jak demontowali dodatkowe pedaly to moze juz nie chcialo im sie tego zalozyc tongue.gif. Mam nadzieje ze mozna gdzies poza ASO dostac ta szmate i ja zamontowac.

4. Po usunieciu pedalow zostaly dwie dziurki miedzy wnetrzem (pod deska) a silnikiem, takie ok. 4mm srednicy, macie jakis patent, zeby je kulturalnie zaslepic hmm.gif

5. Auto nie ma tradycyjnie oslony pod silnikiem, czy podejdzie ta od HGT, ktora prawie, ze pasowala do P2, czy sa moze obecnie juz jakeis specjalne wersje do P2FL, na co warto zwrocic uwage przy kupnie, zeby na 100% pasowala ?

Rozumiem, ze tak jak w P2 trzeba jeszcze dokupic kolki montazowe np w ASO ?

6. Instrukcja - czy do kropek FL kupowanych w PL, byly po polsku, bo dostalismy tylko wersje EN, a z tego co pamietam w P2 mialem po polsku. Mozna to gdzies w sieci znalesc ? W sumie maja jeszcze sprawdzic czy gdzies nie zostala, ale jak znam zycie ...

7. Radio - wiem, ze bylo w arch. ale jakos nie moge tego znalesc tongue.gif. Bede chcial dokupic najprostrze radio na kasete, oryginalnie montowane w PII lub PIIFL, moga byc z tym jakeis problemy, skoro auto nie mialo radia. Pamietam, ze te z FLa to P2 nie podchodzily tongue.gif i ze w P2 byly problemy z odpaleniem, mimo podpiecia CANu. BTW te kasetowe z FLa maja CAN ?

8. Alarm - auto niestety nie ma alarmu, jaki alarm mozecie polecic (moze byc na priva) tak, zeby nie bylo problem z integracja z Body, chodzi o jakei w miare tani i prosty alarm, bez bajerow.

Z gory dzieki Wielkie za kazde info pad.gifwaytogo.gif

Dodam jeszcze, ze dzis przejechalem ok 250km i choc na poczatku troche brakowalo mi KM (rano jezdzilem Subaru biglaugh.gif) i ten uklad kierowniczy ... grinser006.gif, ale z kazdym km coraz lepiej mi sie autem jechalo waytogo.gif. Najwazniejsze, ze nic nie puka, nic nie stuka, wszystko dziala ok i ma nawet wygodniejsze fotele od Outbacka ok.gif

BTW. Bylem dzis pierwszy i ostatni raz w ASO Fiata Avanti w Piasecznie, nie widzialem jeszcze tak nieuprzejmych serwisantow tongue.gif

Napisano

> BTW. Bylem dzis pierwszy i ostatni raz w ASO Fiata Avanti w

> Piasecznie, nie widzialem jeszcze tak nieuprzejmych serwisantow

za duzo nie jestem ci wstanie podpowiedzieć mam P2 z 2000 drive.gif

Ale ostatnie zdanie mnie zaciekawiło odnośnie Avanti, obecnie mam bardzo blisko do tego serwisu i zdążyło mi kupić kilka razy cos do puntka w naprawdę przystępnej cenie. Zaczęło się od tego jak szukałem oleju na allegro i tak trafiłem do serwisu zlosnik.gif

Jesli chodzi o pana od czesci mówie o kierowniku to jest naprawe miły i da sie znim pogadać zlosnik.gif

Oczywiście gratuluje wyboru i życzę dużo bezproblemowych kilometrów drive.gif

Napisano
  • Autor

> ple ple ple, instrukcji poszukaj tu klik

dzieki ok.gif

Napisano

gratki ok.gif jedynego słusznego mk2 270751858-jezyk.gif

p.s. co on za wrzoda ma na masce, tak na linii spryskiwaczy ???

p.s.2. z tą temperaturą i odpalaniem sprawdź sobie może akumulator, skojarzyłem, że w GP tez mieli podobny objaw, temperatura skakała, zapalała się kontrolka, a babolem okazał się słaby akumulator. Byc może ten stał dość długo i go lekko rozładowało niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> za duzo nie jestem ci wstanie podpowiedzieć mam P2 z 2000

> Ale ostatnie zdanie mnie zaciekawiło odnośnie Avanti, obecnie mam

> bardzo blisko do tego serwisu i zdążyło mi kupić kilka razy cos

> do puntka w naprawdę przystępnej cenie. Zaczęło się od tego jak

> szukałem oleju na allegro i tak trafiłem do serwisu

> Jesli chodzi o pana od czesci mówie o kierowniku to jest naprawe miły

> i da sie znim pogadać

Byc moze inni sa ok, ale zdziwily mnie straszne pustki w tym ASO, zawsze u Fiata trudno bylo sie umowic i na kazdym stanowisku cos robili, tu pusto, bylem tam przeszlo godz i tylko co jakis czas ktos przeszedl przez cala duza hale icon_eek.gif.

Odnosnie samego serwisanta, to skoro robie przeglad przed zakupowy i place 260 zeta to do jasnej .. chce sie cos o tym samochodzie dowiedziec, a nie zadaje pytania a pan je zlewa, pytam sie na zakonczenie "Jaka jest pana ogolna opinia ?" a on mi" O czym ? " Zdziwiony pyta icon_eek.gifpad.gif, pytam sie o zawieche w jakim jest stanie - zero odp, pytam sie o hamulce - cos odburknal, pytam sie o bledy w kompie to odp ze dostane liste, potem poszedl do biura oddal bez slowa wydrukowane bledy i gosc z obslugi klienta powiedzial, ze auto spoko grinser006.gifangryfire.gif

Bylem w roznych serwisach u roznych marek (w tym takze u Fiata) i z taka ignorancja sie nei spotkalem. Tym bardziej dobry mechanik/diagnosta powinien odrazu powiedziec mi na co zwrocic uwage i co jest ok a co trzeb abedzie wymienic w niedalekiej przyszlosci, przeciez robia te samochody na co dzien to powinni to wiedziec, choc moze i wiedza tylko nie sa komunikatywni.

Wszystko jedno, nie spotkalem sie z takim poziomem obslugi sick.gif

> Oczywiście gratuluje wyboru i życzę dużo bezproblemowych kilometrów

Dzieki waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> gratki jedynego słusznego mk2

> p.s. co on za wrzoda ma na masce, tak na linii spryskiwaczy ???

Ma, chyba ktos zamknal klape z wystajaca podpora (moze nawet na egzaminie na PJ biglaugh.gif), bo jest to lekko wypukle i w sumie wole kupic tak, niz miec szpachlowana maske i sie domyslac co sie dzialo.

> p.s.2. z tą temperaturą i odpalaniem sprawdź sobie może akumulator,

> skojarzyłem, że w GP tez mieli podobny objaw, temperatura

> skakała, zapalała się kontrolka, a babolem okazał się słaby

> akumulator. Byc może ten stał dość długo i go lekko rozładowało

Sluszna uwaga, tez o tym pomyslalem, w sumie stal 5 dni w komisie, wiec moze, moze, tym bardziej, iz mial blad slabego aku, mam nadzieje, ze mu przejdzie. Jak nie to moze mu zapodam reset autoadaptacji o ile go Euroscan lyknie grinser006.gif

BTW. Jak tam twoj wytrzeszcz sie sprawuje ?

Napisano

> 3. Czy we wszystkich wersjach P2FL bylo wyciszenie grodziowe, bo ten nie ma , fakt, ze jak demontowali dodatkowe pedaly to moze juz nie chcialo im sie tego zalozyc .

jak oglądalem Punto CLASIC to nie miało wygłuszenia (nówka salonówka)

>Mam nadzieje ze mozna gdzies poza ASO dostac ta szmate i ja zamontowac.

szukaj na szrotach

a tak w ogóle to gratki 20.GIF

Napisano

gratulacje i witaj abarot w klubie, trudno niech będzie wytrzeszcz zlosnik.gif.

co do żarówek i poluzowania, źle założonej żarówki; na egzaminie podobno każą pokazać jak się sprawdza olej, to może też każą zmieniać żarówki?

pozdro

Napisano

> gratulacje i witaj abarot w klubie, trudno niech będzie wytrzeszcz .

eh, nie czytacie dokladnie - to dla dziadka auto!!!

Napisano
  • Autor

> gratulacje i witaj abarot w klubie, trudno niech będzie wytrzeszcz .

> co do żarówek i poluzowania, źle założonej żarówki; na egzaminie

> podobno każą pokazać jak się sprawdza olej, to może też każą

> zmieniać żarówki?

mozliwe, ale dlaczego w prawej lampie do ktorej trudniej sie dostac ? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> eh, nie czytacie dokladnie - to dla dziadka auto!!!

co nie oznacza, ze go nie musialem kupowac, jezdzic i serwisowac w przyszlosci biglaugh.gif

Napisano

> mozliwe, ale dlaczego w prawej lampie do ktorej trudniej sie dostac ?

z tego samego powodu dla którego niewielu zdaje za pierwszym razem. nie wiem tylko dlaczego na podstawie egzaminu z parkowania wydają prawo jazdy?

pozdro

Napisano

> Tym oto sposobem wyjechalem dzis "gorsza" odmiana PII, czyli

> popularnym wytrzeszczem:

Lepszą, kolego, lepszą zlosnik.gif

> Przy ogladaniu zdziwil mnie widok silnika, bo wygladal na pierwszy

> rzut oka jak 1.1, jednak jak sie przyjrzalem, to stary dobry 1.2

> 8v, tyle, ze puszka filtra powietrza jest zmodyfikowana i nie

> jest taka owalna jak mialem w P2.

> Przyznam szczerze, iz troche ostanio mniej interesowalem sie Fiatem,

> wiec ominal mnie ten temat, ale moze ktos wie:

ostatnio się nie interesowałeś... czyli ostatnie 4 lata? zlosnik2.gif Jest to puszka z pandy, od 2005 roku takie wkładali

> Czy zmienilo sie cos jeszcze, czy tylko ta obudowa - rozumiem, ze

> filtr of P2 nie podejdzie ?

oczywiście, że do kwadratowej puszki okragly filtr z mk2 nie podjedzie, ale plus jest taki, że nie trzeba odkręcać 13 wkrętow, tylko odpiąc 2 zatrzaski zlosnik.gif

aaaaa i silnik masz już kolizyjny zlosnik.gif

> Czy cos moglo sie wykruszyc w oprawce, moze drucik sie zdeformowal ,

może przy wymianie żarówki ktos przegwalcil drucik, wyjmij i obejrzyj, najwyżej kup na szrocie nowy

> 3. Czy we wszystkich wersjach P2FL bylo wyciszenie grodziowe, bo ten

> nie ma , fakt, ze jak demontowali dodatkowe pedaly to moze juz

> nie chcialo im sie tego zalozyc . Mam nadzieje ze mozna gdzies

> poza ASO dostac ta szmate i ja zamontowac.

wszystkie do gammy 2005, potem to już chyba tylko w dynamicach dawali

> 5. Auto nie ma tradycyjnie oslony pod silnikiem, czy podejdzie ta od

> HGT, ktora prawie, ze pasowala do P2, czy sa moze obecnie juz

> jakeis specjalne wersje do P2FL, na co warto zwrocic uwage przy

> kupnie, zeby na 100% pasowala ?

z mk2 może nie pasować do FL'a, ale ja bym sobie odpuścił, na cholere Ci to

> 7. Radio - wiem, ze bylo w arch. ale jakos nie moge tego znalesc .

> Bede chcial dokupic najprostrze radio na kasete, oryginalnie

> montowane w PII lub PIIFL, moga byc z tym jakeis problemy, skoro

> auto nie mialo radia. Pamietam, ze te z FLa to P2 nie

> podchodzily i ze w P2 byly problemy z odpaleniem, mimo

> podpiecia CANu. BTW te kasetowe z FLa maja CAN ?

oczywiście, że w Fl z fabryczną instalacją byl CAN do radia i to każdego. Szukaj radia z FL'a bo jest 15898332 razy ładniejsze niż to z mk2, poza tym nie było jakiś udziwnień w postaci modeli hi, lo czy jakoś tak.

Jeśli radio juz nie będzie miało, to musisz zdjąć blokadę sieci CAN, na ten temat w archeo jest w cholere i ciut ciut, oczywiście o kodzie do radia nie zapomnij, żebyś dostał.

Napisano
  • Autor

> Lepszą, kolego, lepszą

Niech Ci bedzie moze lepsza ale brzydsza grinser006.gif

> ostatnio się nie interesowałeś... czyli ostatnie 4 lata? Jest to

> puszka z pandy, od 2005 roku takie wkładali

> oczywiście, że do kwadratowej puszki okragly filtr z mk2 nie

> podjedzie, ale plus jest taki, że nie trzeba odkręcać 13

> wkrętow, tylko odpiąc 2 zatrzaski

ok.gif

> aaaaa i silnik masz już kolizyjny

no co ty icon_eek.gifangryfire.gif, mam nadzieje ze nie jest on "mocno" kolizyjny jak w np VW.

> może przy wymianie żarówki ktos przegwalcil drucik, wyjmij i

> obejrzyj, najwyżej kup na szrocie nowy

Ja raczej mysle, zeby cos podlozyc, bo drucik w sumie wyglada niezdeformowany hmm.gif

> wszystkie do gammy 2005, potem to już chyba tylko w dynamicach

> dawali

Musze sprawdzic w sumie jaka to wersja i nie wiem wlasnie czy dynamic, choc lusterka ma czarne i nie ma przecimgilenych przednich hmm.gif

> z mk2 może nie pasować do FL'a, ale ja bym sobie odpuścił, na

> cholere Ci to

W P2 mialem az cala maske od dolu biala i brudna. Niby od tego mozna przedluzyc zycie alternatora, ktory u mnie mimo oslony grinser006.gif i tak padl po 80kkm angryfire.gif

> oczywiście, że w Fl z fabryczną instalacją byl CAN do radia i to

> każdego. Szukaj radia z FL'a bo jest 15898332 razy ładniejsze

> niż to z mk2, poza tym nie było jakiś udziwnień w postaci modeli

> hi, lo czy jakoś tak.

Wiem, zam w P2 mialem mp3 grinser006.gif

> Jeśli radio juz nie będzie miało, to musisz zdjąć blokadę sieci CAN,

> na ten temat w archeo jest w cholere i ciut ciut, oczywiście o

> kodzie do radia nie zapomnij, żebyś dostał.

Wlasnie musialem ja zdejmowac, ale dlatego ze byla roznica w CANie w P2 i P2FL.

Tutaj zakladam ze np kupie radio od P2FL i pytanie jest, jezeli znajde kabel szyny CAN i ja podepne to czy pojdzie czy znow cos trzeb bedzie grzebac hmm.gif

dzieki za info ok.gif

Napisano

> i silnik masz już kolizyjny

co masz na mysli rozrząd ?

jesli tak to tu miałbym pewne wątpliwości, przecież to silnik 1,2 8v dobrze znany w mk2 i bezkolizyjny hmm.gif

Napisano

> co masz na mysli rozrząd ?

> jesli tak to tu miałbym pewne wątpliwości, przecież to silnik 1,2 8v

> dobrze znany w mk2 i bezkolizyjny

po 2005 roku te same silniki wychodza juz jako kolizyjne...temat walkowany milion razy na forum

Napisano

> no co ty , mam nadzieje ze nie jest on "mocno" kolizyjny jak w np

> VW.

ni ewiem co to znaczy mocno czy słabo, wystarczy ze jest zlosnik.gif

> Ja raczej mysle, zeby cos podlozyc, bo drucik w sumie wyglada

> niezdeformowany

generalnie u mnie jest wszystko OK, wiec tu nie wiem co Ci poradzić

> Musze sprawdzic w sumie jaka to wersja i nie wiem wlasnie czy

> dynamic, choc lusterka ma czarne i nie ma przecimgilenych

> przednich

to na pewno nie jest dynamic, na 99% Active, albo jakiś premius (cos tam pod bocznymi kierunkami jest naklejone)

> W P2 mialem az cala maske od dolu biala i brudna. Niby od tego mozna

> przedluzyc zycie alternatora, ktory u mnie mimo oslony i tak

> padl po 80kkm

sorki pomyrdało mi sie z matą od pokrywę silnika mlot.gif

> Wiem, zam w P2 mialem mp3

> Wlasnie musialem ja zdejmowac, ale dlatego ze byla roznica w CANie w

> P2 i P2FL.

nawe gdyby by nie było róznicy, to bez zdjęcia CANa radio w aucie bez CANa nie pojdzie

> Tutaj zakladam ze np kupie radio od P2FL i pytanie jest, jezeli

> znajde kabel szyny CAN i ja podepne to czy pojdzie czy znow cos

> trzeb bedzie grzebac

city kiedyś pisał, że szyne CAN można z licznika pociągnąć, ale nie wiem czy bedzie działać, bo to chyba do kompa trzeba wpisać

> dzieki za info

od tego jest to forum zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ni ewiem co to znaczy mocno czy słabo, wystarczy ze jest

w sumie racja tongue.gif

> generalnie u mnie jest wszystko OK, wiec tu nie wiem co Ci poradzić

Juz naprawilem, wyjelem drucik i byl troche skrzywiony, wyprostowalem, i zarowka siedzi sztywna, co daje w koncu poprawna wiazke swiatla ok.gif

> to na pewno nie jest dynamic, na 99% Active, albo jakiś premius (cos

Sprawdzilem jest to Active +klima +regulowane na wys. siedzenia tongue.gif

Dopiero teraz sprawdzilem, ze nie ma ABSu, bo nie widze pompy od ABSu przy zbiorniczku tongue.gif, a w ogloszeniu bylo ze ma angryfire.gif

Sprawdzilem tez cene za jaka byl kupiony i bylo to 30kzl po rabacie -13kzl icon_eek.gificon_eek.gif

> tam pod bocznymi kierunkami jest naklejone)

Nalepka dilera grinser006.gif

> sorki pomyrdało mi sie z matą od pokrywę silnika

widze, ze na allegro w opisach jest, ze pasuje do PII/PII FL a w niektorych nawet do P III pasuje biglaugh.gif

> nawe gdyby by nie było róznicy, to bez zdjęcia CANa radio w aucie

> bez CANa nie pojdzie

> city kiedyś pisał, że szyne CAN można z licznika pociągnąć, ale nie

> wiem czy bedzie działać, bo to chyba do kompa trzeba wpisać

> od tego jest to forum

Myslalem, ze bedzie ten kabel w kostce instalacji radiowej, jak nie trzeba bedzie CANa usuwac z radia tongue.gif

Martwi mnie jedynie problem z rozruchem, ktory nadal wystepuje jak silnik jest zimny.

Objawy te same, trzeba ciut dluzej pokrecic rozrusznikiem, wcisnac gaz, na desce termometr dochodzi do konca i zapala sie kontrolka, po 1-2s wszystko wraca do normy. Jak silnik cieply wszytsko jest ok.

Po zleceniach widac, ze auto mialo zglaszany problem w ASO praktycznie od nowego (przebieg 500km) i to dwa razy, widac, ze ASO nie do konca sobie z tym poradzilo.

Sprobuje troche jeszcze nim pojezdzic i podpiac do egzaminera, tylko jeszcze musze doczytac, czy go Euroscan lyknie.

Napisano

mój pięknooki ? Ogólnie prócz altka i jakiegoś tam drobnego świerszczenia w okolicach AirBagu pasażera nie narzekam. Patrząc z perspektywy samochodów, które są obecnie oferowane w podobnej kasie i klasie to nie ma co kupić IMHO tongue.gif

Napisano
  • Autor

> e tam , moj ładniejszy

Nie twierdze inaczej grinser006.gif

BTW. Jak sie auto sprawuje ? Ile ma juz KM biglaugh.gif?

Napisano

> Nie twierdze inaczej

> BTW. Jak sie auto sprawuje ? Ile ma juz KM ?

nie narzekam smile.gif

a licznik zatrzymal sie na 70KM i wiecej nie bedzie

na wiosne chce stilo 1.8 kupic smile.gif

Napisano

> Juz naprawilem, wyjelem drucik i byl troche skrzywiony,

> wyprostowalem, i zarowka siedzi sztywna, co daje w koncu

> poprawna wiazke swiatla

a nie mówiłem 270751858-jezyk.gif

> Sprawdzilem jest to Active +klima +regulowane na wys. siedzenia

przed gammą 2005 w zestawie z regulacją wysokości była reg lędźwiowa, ale to rzaden problem żeby dołożyć, bo odpowiedni manual jest na orgu zlosnik.gif

> Sprawdzilem tez cene za jaka byl kupiony i bylo to 30kzl po rabacie

> -13kzl

WORDy mają spore upusty zlosnik.gif

> widze, ze na allegro w opisach jest, ze pasuje do PII/PII FL a w

> niektorych nawet do P III pasuje

osłona silnika do mk2/fl jest taka sama, osobiście przypadkiem ostatnio trafiłem na tą firmę jakiś tekst i uważam, że jeśli chodzi o kształt, to jest idealny. Ale ja osobiście nie mam już osłony.

> Myslalem, ze bedzie ten kabel w kostce instalacji radiowej, jak nie

> trzeba bedzie CANa usuwac z radia

to tylko fiat, okres zbędnych przewodów w wiązkach minał po 2-3 latach produkcji mk2, potem było już tylko gorzej zlosnik.gif

> Martwi mnie jedynie problem z rozruchem, ktory nadal wystepuje jak

> silnik jest zimny.

> Objawy te same, trzeba ciut dluzej pokrecic rozrusznikiem, wcisnac

> gaz, na desce termometr dochodzi do konca i zapala sie

> kontrolka, po 1-2s wszystko wraca do normy. Jak silnik cieply

> wszytsko jest ok.

> Po zleceniach widac, ze auto mialo zglaszany problem w ASO

> praktycznie od nowego (przebieg 500km) i to dwa razy, widac, ze

> ASO nie do konca sobie z tym poradzilo.

> Sprobuje troche jeszcze nim pojezdzic i podpiac do egzaminera, tylko

> jeszcze musze doczytac, czy go Euroscan lyknie.

co do tego to zaraz Ci coś na priva na piszę zlosnik.gif

Napisano

> Objawy te same, trzeba ciut dluzej pokrecic rozrusznikiem, wcisnac

> gaz, na desce termometr dochodzi do konca i zapala sie

> kontrolka, po 1-2s wszystko wraca do normy. Jak silnik cieply

> wszytsko jest ok.

> Po zleceniach widac, ze auto mialo zglaszany problem w ASO

> praktycznie od nowego (przebieg 500km) i to dwa razy, widac, ze

> ASO nie do konca sobie z tym poradzilo.

> Sprobuje troche jeszcze nim pojezdzic i podpiac do egzaminera, tylko

> jeszcze musze doczytac, czy go Euroscan lyknie.

w grande winny był chyba blad rozladowanego aku - za słabe aku dawali , wywala blad czujnika temp i dlatego trzeba dluzej pokrecic (dla kompa silnik jest cieply i nie wzbogaca mieszanki przy starcie)

Napisano
  • Autor

> a nie mówiłem

ok.gif

> przed gammą 2005 w zestawie z regulacją wysokości była reg

> lędźwiowa, ale to rzaden problem żeby dołożyć, bo odpowiedni

> manual jest na orgu

To akurat jest zbedne, bardziej przydalby sie ABS, ktory pojawial sie w standarcie nawet w najtanszych wersjach tongue.gif.

Fiat zawsze musial mieszac z tym wyposazeniem spineyes.gifsick.gif

> WORDy mają spore upusty

ale az 30% icon_eek.gif

> osłona silnika do mk2/fl jest taka sama, osobiście przypadkiem

> ostatnio trafiłem na tą firmę jakiś tekst i uważam, że jeśli

> chodzi o kształt, to jest idealny. Ale ja osobiście nie mam już

> osłony.

Dzieki, za link, jak kiedys kupowalem to pamietam, ze byly dwa typy z bardziej twardego - kruchego plastiku oraz taka bardziej szara elastyczna. Ciekawa jak jest ta hmm.gif

> to tylko fiat, okres zbędnych przewodów w wiązkach minał po 2-3

> latach produkcji mk2, potem było już tylko gorzej

No tak grinser006.gif, ciekawe jakich jeszcze brakow sie doszukam tongue.gif

> co do tego to zaraz Ci coś na priva na piszę

Dzieki ok.gif

Napisano
  • Autor

> w grande winny był chyba blad rozladowanego aku - za słabe aku dawali

> , wywala blad czujnika temp i dlatego trzeba dluzej pokrecic

> (dla kompa silnik jest cieply i nie wzbogaca mieszanki przy

> starcie)

Fakt, ze w ECU by blad rozladowanego aku, ale przejechalem nim przeszlo 200km na trasie wiec powinien byc naladowany a problem dalej jest. Tym bardziej, ze rozrusznik kreci dobrze, tyle, ze cos jakby ECU swirowalo spineyes.gif, chyab ze jest problem ze spadkiem napiecia pod obciazeniem hmm.gif

W jakich silnikach Grande byl ten problem ?

Napisano

> Fakt, ze w ECU by blad rozladowanego aku, ale przejechalem nim

> przeszlo 200km na trasie wiec powinien byc naladowany a problem

> dalej jest. Tym bardziej, ze rozrusznik kreci dobrze, tyle, ze

> cos jakby ECU swirowalo , chyab ze jest problem ze spadkiem

> napiecia pod obciazeniem

> W jakich silnikach Grande byl ten problem ?

GP tez bylo naladowane , to raczej obciazenie

pogadaj z waldim, powinnien wiedziec co i jak

Napisano
  • Autor

> GP tez bylo naladowane , to raczej obciazenie

> pogadaj z waldim, powinnien wiedziec co i jak

dzieki ok.gif, zapodam priva.

Napisano

> To akurat jest zbedne, bardziej przydalby sie ABS, ktory pojawial sie

> w standarcie nawet w najtanszych wersjach .

w FL'u w std był tylko w dynamicu i chyba w soundzie. Dopiero od 2007 jest w std we wszystkich. A co do lędźwiówki, to baaaardzo przydatna rzecz, ja dokładałem do fotela pasażera zlosnik.gif

> ale az 30%

wiesz, najczęściej nie sprzedają 1 tylko pare samochodów, czasem paręnaście, i oczywiście potem je serwisują, więc czemu nie zlosnik.gif

> Dzieki, za link, jak kiedys kupowalem to pamietam, ze byly dwa typy z

> bardziej twardego - kruchego plastiku oraz taka bardziej szara

> elastyczna. Ciekawa jak jest ta

o tych szarych tylko słyszałem, nigdy nie widzialem, miałem czarną z elastycznego plastiku, ale nie wytrzymała dzwona zlosnik.gif

> No tak , ciekawe jakich jeszcze brakow sie doszukam

od razu braków zlosnik.gif

> Dzieki

i widzisz, zapomniałem rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

zaraz piszę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w FL'u w std był tylko w dynamicu i chyba w soundzie. Dopiero od

> 2007 jest w std we wszystkich. A co do lędźwiówki, to baaaardzo

> przydatna rzecz, ja dokładałem do fotela pasażera

wiem bo mialem u siebie w P2, mam i w Outbacku wink.gif

> wiesz, najczęściej nie sprzedają 1 tylko pare samochodów, czasem

> paręnaście, i oczywiście potem je serwisują, więc czemu nie

> o tych szarych tylko słyszałem, nigdy nie widzialem, miałem czarną z

> elastycznego plastiku, ale nie wytrzymała dzwona

Mi ta czarna co zime to wiecej ubytkow miala, bo pekala, natomiast jak bylem kiedys na gieldzie i kolega dla siebie cos takiego kupowal to gosc prezentowal taka szara, praktycznie w rulon ja zwinal, taka byla elastyczna.

> od razu braków

Brakow, brakow: wygluszenia na masce nie ma, oslony pod spodem tez, nawet teraz grodziowe wytlumienie zabrali o kablach nie wspomne ... a ja sie na Subaru wkurzalem, ze w bagazniku mi kabli do gniazda 12V nie podciagneli tongue.gifgrinser006.gif, za to oslon ci u mnie dostatek - wiem, wiem inne samochody.

> i widzisz, zapomniałem

> zaraz piszę

ok.gif

Napisano

> w FL'u w std był tylko w dynamicu i chyba w soundzie.

jeśli mogę, w 2004 roku na pewno nie było w Soundzie, bo miałem do wyboru Dynamita i Sounda. Szalę przeważył rozsądek, bo w Dynamicie był ABS, a w Soundzie nie oslabiony.gif

Napisano

> jeśli mogę, w 2004 roku na pewno nie było w Soundzie, bo miałem do

> wyboru Dynamita i Sounda. Szalę przeważył rozsądek, bo w

> Dynamicie był ABS, a w Soundzie nie

mozliwe, sugerowałem sie evelynowym kutakiem zlosnik.gif

Napisano

> wiem bo mialem u siebie w P2, mam i w Outbacku

no wiec nie będe Cię w temacie uświadamiał, a o plecy dziadka trzeba dbać zlosnik.gif

> Mi ta czarna co zime to wiecej ubytkow miala, bo pekala, natomiast

> jak bylem kiedys na gieldzie i kolega dla siebie cos takiego

> kupowal to gosc prezentowal taka szara, praktycznie w rulon ja

> zwinal, taka byla elastyczna.

w rulon nie zwijalem swojej, ale było z miekkkiego tworzywa dośc zlosnik.gif

> Brakow, brakow: wygluszenia na masce nie ma, oslony pod spodem tez,

> nawet teraz grodziowe wytlumienie zabrali o kablach nie wspomne

> ... a ja sie na Subaru wkurzalem, ze w bagazniku mi kabli do

> gniazda 12V nie podciagneli , za to oslon ci u mnie dostatek

> - wiem, wiem inne samochody.

wytłumienie tylko w dynamicach w std w PL były , a oslona w PL tylko w dieslach, wiec nie dramatyzuj.

Fakt, że grodziówke zabrali to już porażka.

Yaboll stwierdził tez skrócenie przewodów, oszczędności rzędu 1 cm czasem na kabelku rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> mozliwe, sugerowałem sie evelynowym kutakiem

a ten akurat mocno niesprecyzowany jest, także wiesz niewiem.gif ja mówię z mojego doświadczenia ok.gif

Napisano

Co do serwisu to radzę sprawdzić .....

mi chcieli wymieniac komputer bo stwierdzili:"centralka wtrysku nie z tego modelu" i koszt 1500zł za nową....totalna bzdura.

Objaw..?? dzwonienie w silniku... cos podobnego do źle ustawionych zaworów. Niestety nie zdecydowałem sie na wymianę...bo i tak nic by nie dała.

Problem tkwił w zużywającym się sprzęgle...i w zeszłym roku po jego wymianie ...nastała cisza...

Tak ze polecam sprawdzać diagnozę w ASO

Napisano
  • Autor

> Co do serwisu to radzę sprawdzić .....

> mi chcieli wymieniac komputer bo stwierdzili:"centralka wtrysku nie z

> tego modelu" i koszt 1500zł za nową....totalna bzdura.

> Objaw..?? dzwonienie w silniku... cos podobnego do źle ustawionych

> zaworów. Niestety nie zdecydowałem sie na wymianę...bo i tak nic

> by nie dała.

> Problem tkwił w zużywającym się sprzęgle...i w zeszłym roku po jego

> wymianie ...nastała cisza...

> Tak ze polecam sprawdzać diagnozę w ASO

dzieki za info ok.gif

diagnoza m.in dzieki Waldiemu potwierdzona ok.gif

problem jest jednak z centralka i trzeba ja przeprogramowac, zeby pracowala poprawnie przy spadku napiecia podczas odpalania. nawet podladowanie akumulatora + odpalanie na prostowniku poprawia sprawe i jeszt wszytsko ok.

Teraz wystarczy "tylko" znalesc ASO co to zrobi biglaugh.gif

Napisano

> Lepszą, kolego, lepszą

> ostatnio się nie interesowałeś... czyli ostatnie 4 lata? Jest to

> puszka z pandy, od 2005 roku takie wkładali

> oczywiście, że do kwadratowej puszki okragly filtr z mk2 nie

> podjedzie, ale plus jest taki, że nie trzeba odkręcać 13

> wkrętow, tylko odpiąc 2 zatrzaski

> aaaaa i silnik masz już kolizyjny

> może przy wymianie żarówki ktos przegwalcil drucik, wyjmij i

> obejrzyj, najwyżej kup na szrocie nowy

> wszystkie do gammy 2005, potem to już chyba tylko w dynamicach

> dawali

> z mk2 może nie pasować do FL'a, ale ja bym sobie odpuścił, na

> cholere Ci to

> oczywiście, że w Fl z fabryczną instalacją byl CAN do radia i to

> każdego. Szukaj radia z FL'a bo jest 15898332 razy ładniejsze

> niż to z mk2, poza tym nie było jakiś udziwnień w postaci modeli

> hi, lo czy jakoś tak.

> Jeśli radio juz nie będzie miało, to musisz zdjąć blokadę sieci CAN,

> na ten temat w archeo jest w cholere i ciut ciut, oczywiście o

> kodzie do radia nie zapomnij, żebyś dostał.

A w jakim sensie wersja z nowymi lampami jest lepsza od starszej wersji. Mi akurat bardziej widzi sie ta starsza wersja w tej nowej ksztalt lamp nie pasuje do sylwetki auta .

Napisano
  • Autor

> A w jakim sensie wersja z nowymi lampami jest lepsza od starszej

> wersji. Mi akurat bardziej widzi sie ta starsza wersja w tej

> nowej ksztalt lamp nie pasuje do sylwetki auta .

Tu nie chodzi raczej o kwestie wizualne, bo to jesr raczej bezdyskusyjne biglaugh.gif

Podobne te od FLa lepiej swieca i nie paruja wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.