Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jtd vs. cb radio

Featured Replies

Napisano

Witam,

/president johny II asc, sirio 145 cm/

ktoś z Was użytkuje podobny zestaw (lub całkowicie inny) i pomoże mi rozwiązać zagadkę zakłóceń.

Zakłócenia dostają się do radia przez antenę [1]. Są to regularne szumy/trzaski generowane przez dodanie gazu. Spotkałem się z informacją, że wynika to zakłóceń generowanych przez pompo-wtryskiwacze. Jednak zakłócenia nie są regularne.

Przede wszystkim muszę zaznaczyć, iż są one słyszalne głównie przy słabym sygnale (widocznie ANL tnie te odgłosy przy dobrym odbiorze) i to nie zawsze. Czasami przez pewnie okres słychać je non stop, tj. przy dodawani i trzymaniu gazu, a czasami nie ma po nich śladu.

[1] Stwierdziłem, że zakłócenia dostają się przez antenę. Testowałem to wyciągając antenę i nasłuchując szum - fakt jest taki, że po wyciągnięciu anteny szum jest bardzo słaby i możliwe, że nie udało mu się przebić.

Ktoś z szanownych użytkowników stilo doświadczył podobnego przypadku?

Pozdrawiam.

Napisano

...może tak nie bardzo pomocnie, ale JTD nie ma pompowtrysków.

Czy przewody sterujące wtryskami nie powinny być jakoś konkretnie ułożone..?

Napisano

Było było i po stokroć było... SZUKAJKA

cb1

cb2

cb3

i wieeele innych

Osobiscie u siebie miałem unidena pro520xl, herberta 1, walkera (ten nowy) i wszedzie tam bez ANL jest cienko, z włączonym ANL problem znika. Dużo gorzej jest w niektórych benzyniakach - tam trzeszczenie jest niemiłe do bólu.

Jak chcesz mieć idealną cisze (* jak na pasmo cb) to tylko HERBERT 1 vel herbatnik (hi-cut + nb + anl + jakość wykonania prawdziwego radia daje niesamowite wyniki odsłuchowe) BTW - gdy masz powyżej 1500rmp i zdejmiesz nogę z gazu powinno ustać. BTW2 - na ciepłym silniku jest zdecydowanie ciszej (albo ja mam jakąś zepsutą wersję)

Dwa - pasmo CB ma taką nature ze szumi i musisz się z tym pogodzić. Jeśli chcesz tego używać jako łączność z kilkoma autami wśród znajomych możesz przełączyć na FM lub kupic PMRki (446MHZ i FM wiec jakość jak na paśmie amatorskim vhf i uhf)

Trzy - nowoczesne radio + dłgua antena to pewne szumy. Dlaczego? Radia mają wysoka czułość (przystosowanie do mody na anteny 40cm) ale i nie są selektywne.

Cztery - polecam przetestowanie głośników zewnętrznych - sa tkaie z filtrami (ok 40pln) lub nazwyklejszy głośnik od nokii do car-kitu HFS-12 (imho najlepszy w tej cenie - lepsze są już takie po 400pln z DSP ale to nie do auta wink.gif )

Napisano

.....zakłócenia w jtd to niestety norma .........problem związany jest z "sianiem" zakłóceń przez wtryski .........niestety nikt z tego co wiem nie znalazł 100% rozwiązania problemu.............. chyba trzeba by było ekranować porządnie same wtryskiwacze niewiem.gif

.............ogólnie to jedni mniej a inni więcej narzekają na te zakłócenia............ ja mam unidena pro520xl + 100cm hustler i jakoś daję radę .........oprócz ANL pomaga lekkie skręcenie czułości radyjka...

Napisano

To ja się może podłączę. Obecnie podróżuję z zestawem uniden pro520xl + president ms145 = żadnego siania (z anl oczywiście). Nawet najmniejszego, sql skręcony żeby tylko śmieci nie ściągać. Antenka umieszczona w połowie szerokości dachu, 20 cm przed fabryczna antena radia. Wcześniej w tym samym miejscu president dakota2 oraz florida pod radiem cobra"wszystko w jednym" = sianie tylko i wyłącznie przez ok.10sec. od odpalenia auta. Potem absolutny spokój. Nie wiem z czego to wynika ale nigdy nie miałem w stilo najmniejszego problemu z sianiem, mimo imho bardzo czułych bacików. drive.gif

Napisano

> chyba trzeba by było ekranować porządnie same wtryskiwacze

Mam ekranowane przez folie aluminiowa pod obudowa plastykową silnika....

Ale tak naprawdę znikomo pomogło... moze z 5-10 % mniej szumów....

Napisano

Ja na tą antenkę nie dam nic złego powiedzieć. ( oryginalne SIRIO ML145)

Do tego radyjko OMEGA.

Antenka skręcona do 3/4- sq do połowy

Pomykam na takim zestawie i pomijając podobno słabsze nadawanie- to antenkę muszę skręcać bo łapie za duże hektary biglaugh.gif

Napisano

Temat przerabiałem milion razy. Mój M-jet sieje niemiłosiernie. Obecnie nie mam cb-opyliłem tak mi pierdziało, ale jest światełko w tunelu. Na forum Elektroda koleś opisuje, że walkę z zakłóceniami od wtryskiwaczy wygrał stosując filtry/beczółki ferrytowe montowane na kablach zasilających wtryskiwacze (on posiada Meganke z silnikiem 1,9 DCI). Także idąc tym tropem zamówiłem w/w filtry no i myślę, że w przyszłym tygodniu popełnię testy. Jakoś optymistycznie nastawiony jestem .

Zresztą, zapraszam do lektury, na dole posta są zdjęcia:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic613795-720.html

Napisano

> Temat przerabiałem milion razy.

Daj znać co i jak sie poprawiło hmm.giffood.gif

Napisano

Mam 520xl + Hulster Multijet zero szumów delikatne pyrkanie od wtryskiwaczy ale ledwo słyszalne co innego jak się powiesił silniczek od regulacji wysokości świateł odrazu wiedziałem że coś z elektryką jest nie tak

Napisano

ja tam nie narzekam,a w tym temacie fachowcem nie jestem-sq odrobinę podkręcone i żadnych szumów od osprzętu czy radioodtwarzacza choć "plus" mają wspólny ;alan109+sirio turbo2000

Napisano

Także idąc tym tropem

> zamówiłem w/w filtry no i myślę, że w przyszłym tygodniu

> popełnię testy.

...........zainteresowany jestem wynikami food.gif .........koniecznie opisz jak potestujesz, no i fotki machnij przy okazji montażu ok.gif

Napisano

Zrobiłem nagranie demo - Stilo JTD + Walker + Midland ML-145 + Nokia HFS-12 (głośnik zewnętrzny) + zasilanie do instalacji auta (nie zapalniczka)

Mikrofon był tuż przy głosniku a poziom głośności duży - widać różnice z włączonym ANL i bez niego (aha gdy obroty są powyżej 1500rpm i odpuści się gaz nic nie słychać - wtryski nie pompują paliwa). Radio rozkręcone

http://odsiebie.com/pokaz/1479181---5768.html - 57KB

Napisano

> Zrobiłem nagranie demo - Stilo JTD + Walker + Midland ML-145 + Nokia

> HFS-12 (głośnik zewnętrzny) + zasilanie do instalacji auta (nie

> zapalniczka) <.................................>

Znam ten ból. Miałem identycznie. W przyszłym tygodniu sprawdzę ferryty. Kolegę z CB zaprosić muszę (celem użyczenia radia i anteny), bo nie będę znowu CB kupował jak się okaże, że nie pomoże.

pkt 9FAQ kącikowego nono.gif

Napisano

W przyszłym tygodniu sprawdzę ferryty.

........i jak przeprowadziłeś testy? ...nadal jestem żywotnie zainteresowany wynikami hmm.gif

Napisano

> W przyszłym tygodniu sprawdzę ferryty.

> ........i jak przeprowadziłeś testy? ...nadal jestem żywotnie

> zainteresowany wynikami

Testów jeszcze nie przeprowadziłem (ferryty przyszły dopiero przedwczoraj, no i brak czasu) ale postaram się zrobić. Troszkę entuzjazm opadł, na elektrodzie 2 gości robiło teraz testy z ferrytami (jeden na Doblo, drugi na Hyundai-u CRDI- efekt, właściwie brak efektu). No ale zobaczymy jak to będzie ze Stilo.

Napisano

> ........i jak przeprowadziłeś testy? ...nadal jestem żywotnie

> zainteresowany wynikami

No i guzik, ferryty nic nie dały:( Czytam regularnie elektrodę, tam temat jest mocno rozwinięty, może coś wymyślą fachowcy, ach...

Napisano

> No i guzik, ferryty nic nie dały:(

...........szkoda, bo obiecująco się zapowiadało oslabiony.gif

.......dzięki za chęci i poświęcony na testy czasok.gif

....................no cóż, może ktoś kiedyś coś wymyśli...

30.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Rozpocząłem ten wątek toteż jestem zobowiązany powiedzieć Wam kilka słów po ostatnich modyfikacjach.

Jak już wcześniej wspomniałem, cd President JII łapało przez antenę zakłócenia z silnika. Kilka dni temu wymieniłem uszkodzone silniczki regulacji świateł i efekt jest nieznacznie inny. Przy nierozgrzanych silniku nie słyszę zakłóceń.

Po rozgrzaniu silnika są one słyszalne. Filtr ANL tnie dosyć ładnie słabszy sygnał z zakłóceniami, mocniejszy przychodzi.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.