Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana sprężyny ,przód AII & geometria

Featured Replies

Napisano

Witam .

Po zmianie sprężyny z przodu nic się nie zmieni z geometrią po wyjęciu Mcpersona? hmm.gif

Astra II

Napisano

To zależy, jak się to zrobi, pisałem niedawno o tym:

Wystarczy wyjąć MPC razem ze zwrotnicą i piastą nie ruszając tych dwóch śrub łaczących kolumnę i zwrotnicę.

Trochę z tym roboty dodatkowej:

- zdjęcie zacisku hamulcowego (2 śr.),

- wyjęcie półosi (1 nakr.),

- odczepienie zwrotnicy od wahacza (1 śr.),

- odczepienie od zwrotnicy drążka kierowniczego (1 nakr.).

Łącznie czasowo wychodzi z pewnością krócej, a i koszt dużo mniejszy.

Z kolei Etzold napisał, że aby nie regulować pochylenia po demontażu i montażu kolumny, trzeba rysikiem zaznaczyć położenie śrub mocujących kolumnę ze zwrotnicą str. 159 u dołu. A na stronie 162 opisał procedurę regulacji pochylenia kół przednich poprzez "przesuwanie zwrotnicy w otworach na śruby".

Złe ustawienie kolumny względem zwrotnicy ma wpływ na pochylenie. Na zbieżność ma wpływ np. wymiana końcówek drążków kierowniczych.

PS. Wymienia się obie sprężyny.

Pozdr.

Napisano

> To zależy, jak się to zrobi, pisałem niedawno o tym:

> Wystarczy wyjąć MPC razem ze zwrotnicą i piastą nie ruszając tych

> dwóch śrub łaczących kolumnę i zwrotnicę.

> Z kolei Etzold napisał, że aby nie regulować pochylenia po demontażu

> i montażu kolumny, trzeba rysikiem zaznaczyć położenie śrub

> mocujących kolumnę ze zwrotnicą str. 159 u dołu. A na stronie

> 162 opisał procedurę regulacji pochylenia kół przednich poprzez

> "przesuwanie zwrotnicy w otworach na śruby".

Prawda jest taka, ze w Astrze II nie ma jednak regulacji pochylenia kola. Kiedys juz byla o tym dyskusja. Ja na jesieni wymienialem amortyzatory przednie (samodzielnie). Balem sie, ze po tym bede musial ustawiac geometrie zawieszenia. Jednak przekonalem sie, ze nie da sie zmienic pochylenia kola - otwory na sruby nie maja luzu (a tym bardziej nie sa owalne) i jest tylko jedna mozliwosc skrecenia amortyzatora z piasta.

Tak wiec przy wymianie sprezyn mozna smialo odkrecic kolumne od zwrotnicy - tak jest zdecydowanie prosciej. Po powtornym zmontowaniu zawieszenia nic sie nie przestawi!

Napisano

Cytat z pewnego programu serwisowego, dane dotyczą Astry II poj. 1600ccm:

Zawieszenie przednie / niezależne, typu pseudo Mac Pherson z dolnym wahaczem poprzecznym trójkątnym, ze stabilizatorem poprzecznym prętowym o średnicy 20 mm

Amortyzatory / gazowe

Ustawienie kół przednich (samochód obciążony masą 70 kg na każdym siedzeniu przednim, zbiornik paliwa napełniony do połowy)

- zbieżność (regulowana) 0 +/- 1,1 mm (0° +/- 11')

- pochylenie koła (regulowane) -1°10' +/- 45'

(dopuszczalna różnica między kołami lewym i prawym wynosi 1°)

- wyprzedzenie sworznia zwrotnicy (nieregulowane) 4° +/- 1°

(dopuszczalna różnica między kołami lewym i prawym wynosi 1°)

Piasta koła przedniego / na łożysku tocznym zakrytym

Zawieszenie tylne / półniezależne, na pojedynczych wahaczach wleczonych odgiętych zespolonych belką poprzeczną, na sprężynach śrubowych beczułkowych (dwustożkowych) i niewspółosiowych z nimi amortyzatorach hydraulicznych teleskopowych dwustronnego działania, ze stabilizatorem poprzecznym prętowym

Ustawienie kół tylnych (samochód obciążony masą 70 kg na każdym siedzeniu przednim, zbiornik paliwa napełniony do połowy)

- zbieżność (nieregulowana) 1 mm (0°10')

(dopuszczalne odchyłki od wymiaru nominalnego wynoszą +30'/-20'; dopuszczalna

różnica między kołami lewym i prawym wynosi 0°15')

- pochylenie koła (nieregulowane) -1°40' +/- 30'

(dopuszczalna różnica między kołami lewym i prawym wynosi 0°35')

Piasta koła tylnego / uformowana w nierozbieralny zespół z łożyskiem tocznym, wymieniana jako całość

Pozdr.

Napisano

> Cytat z pewnego programu serwisowego, dane dotyczą Astry II poj.

> 1600ccm:

> (...)

> Ustawienie kół przednich (samochód obciążony masą 70 kg na każdym

> siedzeniu przednim, zbiornik paliwa napełniony do połowy)

> - zbieżność (regulowana) 0 +/- 1,1 mm (0° +/- 11')

> - pochylenie koła (regulowane) -1°10' +/- 45'

> (dopuszczalna różnica między kołami lewym i prawym wynosi 1°)

a sprawdzałeś to np. u siebie?

tzn. czy na otworach jest regulacja

bo kolega slawek_j już kiedyś pisał, że u niego nie ma

klik archiwum

Napisano

> a sprawdzałeś to np. u siebie?

> tzn. czy na otworach jest regulacja

> bo kolega slawek_j już kiedyś pisał, że u niego nie ma

Witam.

Potwierdzam to co napisał kolega slawek_j

otwory na sruby nie maja luzu (a tym bardziej nie sa owalne)

waytogo.gif

W listopadzie sam wymieniałem poduszki amorków więc miałem okazję organoleptycznie przekonać się że takowej regulacji nie ma.

pzdr

Napisano

Mozliwe, ze w zamierzeniach konstruktorow taka regulacja miala byc. Te opisy moze byly przygotowywane na prototypowych egzemplarzach.

Ja mam samochod z pierwszego roku produkcji i u mnie nie bylo tej regulacji.

Napisano

> Mozliwe, ze w zamierzeniach konstruktorow taka regulacja miala byc.

> Te opisy moze byly przygotowywane na prototypowych

> egzemplarzach.

> Ja mam samochod z pierwszego roku produkcji i u mnie nie bylo tej

> regulacji.

to dziwne macie samochody.... ja w czerwcu ubiegłego roku wymieniałem amorki z poduszkami i łożyskami i otwory są jak najbardziej owalne i obobwiązkowo trza było jechać na geometrię waytogo.gif

Napisano

Może regulacja jest w nowszych zlosnik.gif Ja też mam 2003 i regulacja jest.

Napisano

> Może regulacja jest w nowszych Ja też mam 2003 i regulacja jest.

Też mi sę tak wydaje hmm.gif po 2001 roku dodano wiele ulepszen do AII... m.in. Xenony, GPS+telefon, i wiele innych dodatków, zmienili hamulce z tyłu, osprzęty silników jak i niektóre jednostki napędowe wink.gif

Napisano

> Może regulacja jest w nowszych Ja też mam 2003 i regulacja jest.

Ale wieksze otwory masz w zwrotnicy, czy w amortyzatorach?

Jezeli w zwrotnicy, to moze wersje z mocowaniem na 4 sruby nie mialy?

Ksiazce Etzolda nie wierze za bardzo, bo jest w niej m.in. napisane, ze wszystkie Astry G maja hamulce na tarczowe na tylnej osi. A moja (i nie tylko) ma bebny.

Napisano

Przeglądając zawieszenie widziałem większe otwory w amortyzatorach, kółko też mam na 4 śruby.

Napisano
  • Autor

No więc panowie ,wątek ten założyłem dla tego ,ponieważ mój kolega wymieniał amortyzatory i to w ASO wyobraźcie sobie i co ???

od tej pory asterka (A II) nigdy się już nie prowadziła tak idealnie jak przedtem .

Autko salonowe ,na 100% nie bite rok 2000.

Męczyło go to strasznie ale cóż ,jeździł tak .Reklamował w ASO kilka razy i ciągle to samo.

Obecnie pomyka A H

Napisano

Coz, jak pewnosci nie ma co do obecnosci otworow regulacyjnych lub ich nieobecnosci, pozostaje Tobie podniesc samochod, zdjac kolo i odkrecic jedna ze srub mocujacych kolumne do piasty. Ogledziny powinny rozwiac watpliwosci. A sprawdzenie zbieznosci i geometrii od czasu do czasu wcale nie zaszkodzi.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wiem ,ale zbieżnoś a geometria to różne sprawy.

Zbieżność ustawi wszędzie bynajmniej w naszym miescie a z geometria (nachyleniem itd) to już panowie maja gorzej rotfl.gif

Napisano

W ASO nie ustawią kąta pochylenia w AII bo nie mają na to procedur w swoich tajemnych książkach. Nawet gdyby była możliwość. Poruszałem ten temat w lipcu na forum. Nawet napisałem maila do centrali Opla w W-wie.

W rzeczywistości przynajmniej w moim egzemplarzu jest możliwość ustawienia kąta pochylenia.

Sam sobie to ustawiłem na podstawie własnej wiedzy z matematyki.

Dwa koziołki równy teren i można się pobawić.

Pozdrawiam

Napisano

Podczas wymiany amortyzatorów sprawa jest oczywista: dokładność ustawienia pochylenia kół przednich zależy od dokładności wykonannia otworów w amortyzatorze i dokładności pasowania śrub w otworach. Ponieważ nie ma 100% pewności, że wszystkie amortyzatory produkowane przez różnych producentów mają idealnie tak samo wykonane otwory pod śruby, po wymianie amortyzatorów warto sprawdzić pochylenie kół.

Nawet jeśli otwory są okrągłe to po wyjęciu śrub i ponownym skręceniu NIGDY nie będzie TAK SAMO. Pytanie tylko, jaka będzie różnica? Jeśli znamy odległość osi obu otworów (dokładnie nie zapamiętałem, ale chyba nie więcej niż 100mm) i założymy, że odchylenie będzie o ok. 2 mm (tylko 0,5mm róznica średnicy śruby i otworu na dole i u góry, w zwrotnicy i w amortyzatorze, więc mnożymy przez 4) to można wyliczyć kąt, o jaki pochyli się koło: dla rozstawu śrub 100mm i różnicy ustawienia 2mm zmiana kąta wynosi maks. 1° 8', co przy wartościach nominalnych -1°10' +/- 45' spowoduje, że pochylenie może wyjść poza dopuszczalny zakres!!! A w praktyce różnica średnic zapewne jest większa i do obliczeń nie przyjąłem błędu wykonania otworów w nowym amortyzatorze!!!

Jeśli natomiast amortyzatory pozostają bez zmian, a wymieniamy sprężyny, łożysko lub poduszki -> zalecam zrobić to "po mojemu" i mamy 100% pewność, że będzie tak samo, jak przed wymianą!!!

Pozdr.

Napisano

> Zawieszenie przednie / niezależne, typu pseudo Mac Pherson z dolnym

> wahaczem poprzecznym trójkątnym, ze stabilizatorem poprzecznym

> prętowym o średnicy 20 mm

> Amortyzatory / gazowe

> Ustawienie kół przednich (samochód obciążony masą 70 kg na każdym

> siedzeniu przednim, zbiornik paliwa napełniony do połowy)

> - zbieżność (regulowana) 0 +/- 1,1 mm (0° +/- 11')

> - pochylenie koła (regulowane) -1°10' +/- 45'

no i się zgadza, luz na włożonej śrubie na styku MCP - zwrotnica powoduje że jest niewielka regulacja, przynajmniej u mnie trzeba było regulować zarówno po wymianie amortyzatorów jak i później przy gwarancyjnej wymianie poduszek MCP,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.