Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepływ płynu chłodzącego przez zbiorniczek wyrównawczy

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Od trzech lat, kiedy zakupiłem swoją Asterkę męczy mnie pewna kwestia dotycząca przepływu płyny chłodzącego przez zbiornik wyrównawczy. Chodzi o to, że płyn przelewa się przez zbiornik w sposób ciągły, tzn. ciągłym strumieniem leje się górnym weżykiem. W żadnym z poprzednich samochodów jakie posiadałem tego zjawiska nie zaobserwowałem. I teraz pytanie: 1) Czy tak ma być? 2) Czy takie rozwiązanie może znacząco wpłynąć na zbyt wolne nagrzewanie się silnika? Dzięki za wszystkie sugestie 20.GIF

Napisano

W kilku moich autach tak było, głównie po otwarciu termostatu.

Zbiorniczek wyrównawczy jest częścią obiegu układu chłodzenia więc płyn tam też krąży. Ważne aby nie robiło się ciśnienie zbyt duże, jakieś jest zawsze, ale aby nie wyrzucało płynu na zewnątrz.

To, że płyn krąży ciągle od momentu uruchomienia auta + słabe nagrzewania = termostat do wymiany, zaciął się i jest cały czas otwarty.

I jeszcze jedna kwestia, wolno się nagrzewa, to znaczy jak wolno?

Bo może się okazać, że twoje odczucie nagrzewania jest subiektywne wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz, a obieg płynu to po prostu norma w tym aucie. Siła obiegu powinna zmieniać się wraz z otwieraniem termostatu. Auto nagrzane ma stały strumień o jednakowej charakterystyce.

Czy auto osiąga optymalną temperaturę, czy ma z tym problemy?

Napisano

To nie do konca tak.... Nie wiem czy w dieslu, ale na pewno w benzynie sa dwa przewody odpowietrzajace. To co opisales to dotyczy odpowietrzenia chlodnicy. Astra G ma rowniez drugi taki przewod, ktory znika gdzies w komorze za silnikiem (kolokter dolotowy, nagrzewnica?). I w tym przewodze plyn przewala sie zawsze.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Właśnie chodzi o to, że tak jest od nowości. A z tym dogrzewaniem, to samochód stoi na dworze, jak rano jadę do pracy, po drodze jednego dzieciaka zostawiam w szkole, drugiego do przedszkola i jak dojeżdżam do pracy ( ok. 8km ) to silnik osiąga temperaturę 85 st. I co ciekawe raczej nigdy nie dochodzi do 90 ( może jak jest gorąco latem ).

Napisano

> Witam wszystkich. Od trzech lat, kiedy zakupiłem swoją Asterkę męczy

> mnie pewna kwestia dotycząca przepływu płyny chłodzącego przez

> zbiornik wyrównawczy. Chodzi o to, że płyn przelewa się przez

> zbiornik w sposób ciągły, tzn. ciągłym strumieniem leje się

> górnym weżykiem. W żadnym z poprzednich samochodów jakie

> posiadałem tego zjawiska nie zaobserwowałem. I teraz pytanie: 1)

> Czy tak ma być? 2) Czy takie rozwiązanie może znacząco wpłynąć

> na zbyt wolne nagrzewanie się silnika? Dzięki za wszystkie

> sugestie

do zbiornika dochodzą dwa weze; jeden z małego obiegu i drugi duzego. przed otwarciem termostatu płyn przepływa tylko przez mały obieg. po nagrzaniu silnika do 88* otwiera sie drugi(duży) obieg.

W cdti napewno bedzie tak samo jak u mnie ze wskazówka przy optymalnej temp. ma byc prawie na 90*C. jezlei takiej silnik nie osiąga, lub na trasie wskazówka opada to jest uszkodzony termostat.

Napisano

> Właśnie chodzi o to, że tak jest od nowości. A z tym dogrzewaniem, to

> samochód stoi na dworze, jak rano jadę do pracy, po drodze

> jednego dzieciaka zostawiam w szkole, drugiego do przedszkola i

> jak dojeżdżam do pracy ( ok. 8km ) to silnik osiąga temperaturę

> 85 st. I co ciekawe raczej nigdy nie dochodzi do 90 ( może jak

> jest gorąco latem ).

Diesle wolniej sie nagrzewaja... chociaz u mnie w eFce, przy mrozach, po 8 km (ogrzewanie na maksa) wskazowka dopiero co mija niebieskie pole.

W astrze G, z tego co sie orientuje, wskaznikiem nie steruje bezposrednio czujnik, tylko komputer. Z tego co gdzies wyczytalem (chyba nawet na tym forum), to wskazowka murem stoi na 90 (nawet jezeli sa jakies niewielki odchyly) aby nie stresowac kierowcy. A jezeli cos odchodzi od normy, to dosyc gwaltownie zmienia swoje polozenie.

Masz dwa wezyki dochodzace do zbiorniczka wyrownawczego (od gory, dosyc cienki)? Jezeli tak, to w jednym z nich plyn powinien plynac w zasadzie caly czas, jak jest odpalony silnik. W drugim dopiero po otwarciu duzego obiegu, a nawet chyba dopiero przed samym wlaczeniem wentylatora.

Aby sprawdzic termostat, polecam zrobic na zimnym silniku test "macajewa".

EDIT: za dlugo tworzylem zeby.GIF

Napisano

> Witam wszystkich. Od trzech lat, kiedy zakupiłem swoją Asterkę męczy

> mnie pewna kwestia dotycząca przepływu płyny chłodzącego przez

> zbiornik wyrównawczy. Chodzi o to, że płyn przelewa się przez

> zbiornik w sposób ciągły, tzn. ciągłym strumieniem leje się

> górnym weżykiem. W żadnym z poprzednich samochodów jakie

> posiadałem tego zjawiska nie zaobserwowałem. I teraz pytanie: 1)

> Czy tak ma być? 2) Czy takie rozwiązanie może znacząco wpłynąć

> na zbyt wolne nagrzewanie się silnika? Dzięki za wszystkie

> sugestie

Co mi do glowy przychodzi to przytkana chlodnica w dolnej czesci. Tak bardzo, ze utrudnia odplyw plynu z chlodnicy, plyn wraca przez zbiorniczek.

Ale byly by wtedy duze problemy z chlodzeniem silnika + to nie w autach z 2005 roku....

Napisano
  • Autor

Trochę poobserwowałem i cały czas płyn leci tylko jednym wężykiem. Samochód rozgrzewa się tylko do 85 st. Jeżdżę z wyłączonym ogrzewaniem i tylko 85 st. Czy ten przepływ płynu przez zbiorniczek, może go tak mocno schładzac, że są problemy z dogrzaniem do 90 st.?

Napisano

> Trochę poobserwowałem i cały czas płyn leci tylko jednym wężykiem.

> Samochód rozgrzewa się tylko do 85 st. Jeżdżę z wyłączonym

> ogrzewaniem i tylko 85 st. Czy ten przepływ płynu przez

> zbiorniczek, może go tak mocno schładzac, że są problemy z

> dogrzaniem do 90 st.?

zrób fote jaką masz temp. podczas jazdy. 90*C nie osiągniesz; chyba ze w korku. zbadaj dłonią chłodnice podczas nagrzewania silnika; czy robi sie ciepła równoczesnie z silnikiem, czy dopiero po osiągnieciu 88*?

Napisano
  • Autor

Dziś trochę pojeździłem po osiedlu ( szukam działki ) i po powrocie do domu temp. wynosiła 85-86 st. Chłodnica już była trochę ciepła. A może mój wskaźnik trochę źle pokazuje. Czy pod komputerem może być że będzie np. 90 a na wskaźniku dopiero 85-86 ?

Napisano

Mam co prawda Y17DT (1.7DTI)ale tak samo mi pokazuje temp, jak tobie od zawsze na wskaźniku 85,86* i uważam ,że jest dobrze.W gorące dni jak się kręcę w mieście i się zagrzeje to tylko do 90* na wskaźniku i wentylator startuje .

Ale to bardzo bardzo rzadko .

Napisano

> Dziś trochę pojeździłem po osiedlu ( szukam działki ) i po powrocie

> do domu temp. wynosiła 85-86 st. Chłodnica już była trochę

> ciepła. A może mój wskaźnik trochę źle pokazuje. Czy pod

> komputerem może być że będzie np. 90 a na wskaźniku dopiero

> 85-86 ?

musisz miec wszystko dobrze. wskaznik na zegarach nie jest idealnym sposobem badania temp. Na termostacie pisze ze otwiera sie przy 88*C, zamyka 86*C wiec po wsazówce nie mozna stwierdzic tak dokładnie czy to jest 87* czy 89*. Nie przejmuj sie temperaturą ,chyba zeby opadała podczas jazdy z wyższą prędkoscią; np. w trasie. lub silnik grzał sie pow. 95*C

Napisano
  • Autor

Chyba rzeczywiście wszystko jest OK, tylko to powolne nagrzewanie mad.gif . A czy wiecie może czy termostat w mojej asterce nie jest przypadkiem elektryczny? Probowałem go podejżeć i wychodzą z niego jakieś kabelki, a z boku jest coś co wygląda jak silniczek elektryczny. Nigdy nie widziałem czegoś takiego dlatego pytam confused.gif.

Napisano
  • Autor

> Mam co prawda Y17DT (1.7DTI)ale tak samo mi pokazuje temp, jak tobie

> od zawsze na wskaźniku 85,86* i uważam ,że jest dobrze.W gorące

> dni jak się kręcę w mieście i się zagrzeje to tylko do 90* na

> wskaźniku i wentylator startuje .

> Ale to bardzo bardzo rzadko .

A czy u Ciebie tez cały czas przepływa płyn chłodniczy przez zbiorniczek ?

Napisano

ja mam słuzbową astrekę 1,7 cdti i w zimie silnik się nagrzewa po przejechaniu dopiero pi razy oko 25 minut w mieście, a moja prywatna 1,4 twinport już po 5-10 minutach, temperaturę mam taką jak Ty i w tym zbiorniczku też się ciągle coś przelewa w jego górnej części ma się rozumieć,

załóż matę pod maskę, u mnie skrócił się czas nagrzewania silnika o ok 30 %

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> ja mam słuzbową astrekę 1,7 cdti i w zimie silnik się nagrzewa po

> przejechaniu dopiero pi razy oko 25 minut w mieście, a moja

> prywatna 1,4 twinport już po 5-10 minutach, temperaturę mam taką

> jak Ty i w tym zbiorniczku też się ciągle coś przelewa w jego

> górnej części ma się rozumieć,

> załóż matę pod maskę, u mnie skrócił się czas nagrzewania silnika o

> ok 30 %

> pozdrawiam

Dzięki, pewnie będę musiał tak zrobić. Myślałem również o ocieplaniu tych węży, którymi siągle płynie płyn chłodniczy do zbiorniczka, oraz samego zbiorniczka, ale pewnie na początek skorzysam z Twojej podpowiedzi i kupię matę pod maskę. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam. 20.GIF

Napisano

> Byle nie w ASO...

> Pozdroofka

Przecież tylko ASO dysponuje odpowiednią wiedzą techniczną i sprzętem, żeby taka matę zainstalować i odpowiednio zaprogramować sterownik grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Byle nie w ASO...

> Pozdroofka

Kiedyś dowiadywałem się o cenę takiej maty w ASO i gdyby była rozsądna to pewnie od kilku lat bym miał taką zainstalowaną, a tak pozostaje poszperać na szrotach frown.gif

Napisano

> Kiedyś dowiadywałem się o cenę takiej maty w ASO i gdyby była

> rozsądna to pewnie od kilku lat bym miał taką zainstalowaną, a

> tak pozostaje poszperać na szrotach

Na Allegro też można upolować w dobrej cenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.